Přivýdělek při evidenci na ÚP: Maximálně 9.450 Kč, na podporu a DPP zapomeňte

V současnosti se Česká Republika potýká s rekordním nedostatkem zaměstnanců, který řada zaměstnavatelů řeší jejich dovozem ze zahraničí. I přes příznivou situaci na trhu práce ale evidují úřady několik set tisíc nezaměstnaných. Tíživá finanční situace pak vede mnoho z nich k zájmu o to, jak si při evidenci na ÚP alespoň přivydělat.

Než se pustíte do prohlížení nabídek brigád je důležité vědět, co pro vás – občana v evidenci ÚP – takový přivýdělek znamená. Jako evidovaný nezaměstnaný si totiž můžete přivydělat pouze v tzv. nekolidujícím zaměstnání, aby za vás stát zaplatil alespoň zdravotní pojištění. Na podporu můžete rovnou zapomenout. Po dobu brigády vám nebude vyplácena.

Co je nekolidující zaměstnání?

Za nekolidující zaměstnání se považuje činnost vykonávaná na základě pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti, při které si za měsíc nevyděláte více než polovinu minimální mzdy. Od 1. 1. 2024 to znamená měsíční příjem do 9450,- (přečtěte si: Víte, že minimální mzda může být až 37.800,-?). Takové zaměstnání nebrání zařazení ani vedení v evidenci ÚP.

Od 29. 7. 2017 už není možné přivydělávat si při evidenci na základě dohody o provedení práce. DPP zakládá povinnost účasti na sociálním pojištění pouze u výdělku nad 10.000 Kč za měsíc. Pro zaměstnavatele jsou tedy takoví zaměstnanci výhodnější. MPSV se nelíbil vysoký počet dlouhodobě nezaměstnaných, kteří si tímhle způsobem přivydělávají oficiálně nižší částky, ze kterých pak žádné pojištění do státní pokladny neodvádějí. Právě touto změnou se takové lidi snaží motivovat k tomu, aby si našli práci na hlavní pracovní poměr.

Otázkou je výhoda takového přivýdělku v podpůrčí době, kdy pobíráte peníze ve výši 65, 50 nebo 45 % doloženého příjmu z minulého zaměstnání. Půjde někdo pracovat za 9450 Kč/měsíc, když může od úřadu ještě několik měsíců brát třeba dvojnásobek? Bude pro někoho dostatečnou motivací uchování pracovních návyků nebo něco jiného? Přiznám se, že si to nedokážu představit. V okamžiku, kdy vám podporu přestanou vyplácet už to smysl dává, ale čeho se dosáhlo zrušením možnosti přivydělat si navíc k podpoře netuším. Pokud mi někdo pomůže s objasněním této záhady v komentářích pod článkem, budu rád.

Pokud se přeci jen pro takovou brigádu rozhodnete, máte povinnost oznámit to úřadu práce nejpozději v den nástupu. ÚP bude chtít i doklad o výši měsíčního výdělku. Při nesplnění těchto povinností hrozí vyřazení z evidence úřadu práce. Tedy pokud nebudete schopni obhájit, že jste tuto skutečnost ÚP nemohli z vážných důvodů oznámit . Vzhledem k tomu, že za vás úřad platí zdravotní pojištění, by to určitě nebylo rozumné riskovat.

V případě, že se rozhodnete přijmout brigádu, kde ohodnocení bude vyšší než polovina minimální mzdy, nemusíte být z evidence uchazečů úplně vyřazeni. Znamená to ale, že na vás úřad bude pohlížet jako na normálního zaměstnance. V evidenci úřadu práce totiž může klidně být i zaměstnaný člověk, který má zájem o pomoc při zprostředkování jiné práce. Kromě podpory přijdete také o příspěvky státu na zdravotní pojištění a doba evidence se nebude započítávat jako účast na důchodovém pojištění.

Pokud nehledáte jen přivýdělek, ale poohlížíte se po novém stálém zaměstnání, můžete si u nás podat inzerát s poptávkou nebo si prohlédnout naše nabídky volných míst.


Komentáře 202

Navigace komentářů

  • Alžběta

    říká:

    Hezký den, chtěla bych se zeptat, od ledna jsem nastoupila na brigádu, kde si vydělám do 10 tisíc/ měsíčně. V současné době pobírám rodičovský příspěvek a příspěvek na bydlení. Do kdy musím doložit příjmy z brigády? A je možné, že bych o příspěvek na bydlení přišla?

  • Andrea

    říká:

    Dobrý den,
    koncem ledna mi skončí pracovní poměr na HPP (z důvodu uzavření pobočky), ale mám ještě práci na DPP. Potřebuji na měsíc na ÚP, jelikož novou práci mám až od března. Mohu se s DPP vůbec na úřad přihlásit, když si tam vydělám cca 5tis?
    A pokud v únoru na na DPP budu mít výdělek 0Kč, mám nárok na podporu ten jeden měsíc?
    Mockrát děkuji za odpověď.

    • Jarda

      říká:

      Pokud je platný pracovněprávní vztah, na ÚP se registrovat nemůžete.

  • Anna

    říká:

    Dobrý den prosím o informaci. Mám přivýdělek 1500 Kč jsem na úřadu práce, tak by jsem potřebovala vědět zda by mě nepozastavili podporu v nezaměstnanosti.

    • Huhu

      říká:

      Při podpoře je přivýdělek 0kč není nárok i kdyby jsi přivydělal 100kč a dozvěděl se to někdo na úřadu je to velký problém

  • Tomáš

    říká:

    Dobrý den,

    chci se zeptat, jsem na úřadu práce a pobírám podporu. Byla mi nabídnuta práce na HPP, ale první měsíc na DPČ s tím, že si tu práci mám vyzkoušet a od druhého měsíce bych dostala už HPP. Jak je to s úřadem práce a mám tedy brigádu hlásit? Popřípadě dokdy brigádu nahlásit ? Moc děkuji T.K.

  • Alice

    říká:

    Dobrý den, pobiram podporu v nezaměstnanosti a dostala jsem nabídku na brigádu na DPP. Mohu si takto přivydělat 4 tisíce měsíčně?

    • Eva

      říká:

      Pokud jste evidována na ÚP, na DPP pracovat nesmíte. Je možné pracovat na DPČ, ale za přísně daných podmínek

      • Jarda

        říká:

        Nejenom to. O podporu přijdete.

  • Sarcon

    říká:

    Dobrý den jsem v evidenci na UP a nepopírám podporu v nezaměstnanosti pouze hmotnou nový a příspěvky na bydlení. Jaký typ dohody pracovní smlouvy mohu a do jaké výše si přivydělat bez udržení újmy z těchto zmíněných příjmu? Děkuji za váš čas.

  • Karel

    říká:

    Těch 8.100 Kč je myšleno v čistém nebo hrubém?

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den,

    chci se zeptat, jsem na úřadu práce a pobírám podporu. Byla mi nabídnuta práce na HPP, ale první měsíc na DPČ s tím, že si tu práci mám vyzkoušet a od druhého měsíce bych dostala už HPP. Jak je to s úřadem práce a mám tedy brigádu hlásit? Popřípadě dokdy brigádu nahlásit ? Moc děkuji N.

  • Mirek

    říká:

    Dobry den,

    z dlouhodobeho navratu ze zahranici jsem se prihlasil na UP, aby za me platil zdravotni a socialni pojisteni. Pozor! Nedostavam podporu! Uz mesic hledam praci na HPP a marne. Vse mi nabizeji jen DPP. Jake ma vyhody a nevyhody, prosim? Jak je to se zdravotnim pojistenim ci socialnim, pokud DPP vezmu? Omlouvam se, ze se ptam blbe, prostudoval jsem snad vsechno na Google, ale stale mam v tom zmatek.
    Dekuji.

    • Jarda

      říká:

      ÚP za tebe hradí jen zdr.pojištění. v případě platné dpp nemůžeš být zaregistrovaný.

  • Jitka

    říká:

    Dobrý den, znamená to tedy, že když jsem si vydělala (neznalostí, že 7600 musí být hrubá mzda) o 500 Kč více že mě nemuseli vyřazovat z úřadu? V čistém si vydělám 7100, netuším, kam zaměstnavatel posílá zbytek. Prekérka je, že jsme měla v rámci up kurz a ted to vypadá, že tím vyřazením si ho budu muset platit sama. Což ze 7100, co mi ani nedovolí, bude poněkud složité

  • Jitka

    říká:

    Dobrý den chci se zeptat…na UP můžete být veden na DPP nebo na DPC ?

  • Lukáš Pavelka

    říká:

    Dobrý den,

    Chci se zeptat, co se stane pokud-li překročím těch 7500 hrubého co si můžu vydělat.

  • Milan

    říká:

    dobrý den,chtěl bych se zeptat,pracuji na DPP,ted není pro mě práce,mohu se zaregistrovat na UP,bez ukončení prac.smlouvy

  • Hana

    říká:

    Dobry den prosim vas kdyz ja si privydelam trebas 3 ,tisice tak ja prijdu o celou podporu s UP 9 tisic dekuji

  • Han

    říká:

    Dobry den chtela jsem se zeptat to zname kdys jsem na UP tak si nemuzu privydelat vubec nic ani na DPĆ trends castku tri tisice dekuji

  • Miri

    říká:

    Dobrý den mám dotaz: jsem v evidenci UP od 1.1 .Bylo mi vyplaceno odstupné . Mám možnost brigády DPČ ( jedná se o úklid 2x týdně na 2 hodiny) Příjem bude do 3000. Mohu si takto přivydělat?A kdo v tom případě platí zdravotní pojištění? Já, zaměstnavatel nebo ÚP děkuji za odpověď.

  • Pavel Pešát

    říká:

    Dobrý den, chci se zeptat, zda je možné žádat o podporu v nezaměstnanosti, pokud jsem zjistil, že mi nebyla ukončena dohoda o pracovní činnosti, kterou jsem vykonával pouze omezenou dobu a už ji nevykonávám od léta. Vším tím pročítáním rad atd., jsem se trochu polekal a vzpomněl si, že jsem v létě pracoval a viděl, že mi ta smlouva o DPČ stále trvá. Smlouvu jsem neskončil, nikdo mě ani u oné společnosti neinformoval, že bych to měl dělat. Ukázal jsem tuto DPČ dnes u ÚP v dobrém úmyslu a řekl popravdě, že už od léta na ni nevydělávám ani korunu. Úřednice mi sdělila, abych si v té firmě, co mi dohodu o PČ vystavila, zpětně vyjednal její ukončení k dřívějšímu datu, což, jak se ukázalo, je poněkud zvláštní sdělení, neboť na oné firmě mi bylo oznámeno, že takové jednání by bylo v rozporu se zákoníkem práce. Řekli mi ale také, že si nemám dělat starost, ať úřednice z ÚP klidně i zavolá do této firmy a tam mi můžou doložit i formou písemných dokladů, že můj výdělek od léta byl nulový. Požádal jsem ihned o ukončení této smlouvy a poděkoval aspoň za takové info. Nyní čekám, zda za mou dobrou vůli – že jsem smlouvu ukázal – nebudu zbaven možnosti vůbec podporu alespoň jeden měsíc pobírat (než si aspoň stačím nějaké trochu obstojné zaměstnání najít). Snad to možné bude, když jsem opravdu nepobíral ani korunu? Navíc lze i snadno dokázat v podniku, kde jsem pracoval, že tam žádné zaměstnance nyní na práci v současné době (alespoň po dobu mé evidence na ÚP) už neberou, tedy že má DPČ byla a je k ničemu, resp. z ní nevzešel od léta žádný výdělek. Tak snad jsem se ničím proti možnosti pobírat dávku v nezaměstnanosti neprovinil? Jinak by mi to fakticky připadlo úplně postavené na hlavu. Díky, snad můžu věřit ve zdravý rozum…Snad to tak vidím správně. Díky za případnou krátkou odpověď. Pěkný den. Pavel

  • Karolina

    říká:

    Dobry den,chci se zeptat pritel je v evidenci UP nepobira podporu nic a chtel by jit na brigadu na dpp.Mouhou ho vyradit z UP? Na UP mu rekla slecna ze pro nej by byla lepsi smlouva na dpč ale na dpp si muze vydelat az 10.000tisic jakto tedy je?Dekuji

  • Miška

    říká:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat.Kdyz jsem tehotna( krátce) a na UP a mohla bych si přivydělat, i když jen do 4500,- mesic,dva, tak i to vadi a nedostanu podporu?Práci už nenajdu a tak jedina možnost přivýdělku je nějaká brigáda či tak něco.
    Na UP my zbývají 3 mesice podpory ale pak už zase asi už nebudu moct do kdejaké brigády.Co teď? Díky za odpoved

  • Tatjana

    říká:

    Dobrý den, zajímá mne, zda si jako občan ČR v případě evidence na ÚP můžu přivydělávat ( do výše 7.300,-Kč) i mimo ČR, konkrétně na Slovensku?

  • Aleš

    říká:

    Dobrý den Katko, můžete si přivydělat 7300,- brutto na DPČ ale podpora vám nebude po dobu brigády vyplácena, teď jsem to zjišťoval na ÚP. Neznamená to ale, že o podporu přijdete, jen se posune o dobu, co budete na brigádě.

  • Katka

    říká:

    Dobrý den, chci se zeptat. Od 1.4. jsem na úřadu práce a budu pobírat podporu. Mohu si během této doby zajistit brigádu na DPČ, kde měsíčný výdělek nepřesáhne 7300 Kč hrubého, aniž bych o podporu přišla?
    Děkuji za odpověď.

  • Mickey

    říká:

    Tato novela od 29. 7. 2017 mi bohužel úplně unikla :( a já vůl jsem se s klidným srdcem na ÚP prokecl, že jsem oddělal dva blbé dny na DPP, protože to dříve nebyl žádný problém. Ani lidé z mého okolí to netušili. A nepříčetná úřednice na ÚP mne včera málem upálila zaživa. Ještě to s nimi budu zítra řešit, ale už jsem skoro smířen s vyřazením z evidence (o podpoře ani nemluvím) protože jsem měl z líbezné paní pocit, že mne chce za každou cenu vydusit jak jen to jde a vyloženě si ve svém počínání libuje. Jako bych měl stát připravit o miliardy. Ach jo.. na ÚP jsem teď nově, neviděl jsem od něj ve svém životě ani korunu, a pravděpodobně teď v tíživé životní situaci ani neuvidím. Fakt skvělé opatření. Mám celkem chuť nasednout do prvního vlaku a odjet co nejdál z této republiky, kde jsem platil daně a žil spořádaný život.

  • Mickey

    říká:

    O tomto novém opatření „nulové tolerance“ brigád na DPP jsem vůbec nevěděl. Jsem nově na ÚP, o podporu jsem žádal poprvé v životě, a bohužel jsem se já vůl prokecl, že jsem oddělal dva dny na DPP za pár stovek. Měl jsem za to, že je stále ten limit okolo 4-5 000/měsíčně jako dřív, a o žádné změně jsem nevěděl :( Líbezná úřednice mne málem ukřižovala. Je to ale skutečně paradoxní – takže tímto opatřením lidi vyloženě nutí, aby dělali raději všude načerno a nic nepřiznávali. Proboha, vždyť jen z podpory se prostě vyžít nedá. Navíc, než úřady vše „přelouskají“, a člověku vůbec přijde koruna na účet, tak člověk mezitím chcípne hlady. Tady vůbec nejde o nějaké obohacování se při podpoře, ale o to, že sama podpora je většinou tak nízká, že člověk sotva zaplatí v Praze nájem. Brigádu člověk sežene klidně do pár hodin, ale práci na HPP? To už holt trvá trochu déle než jedno odpoledne. A pokud má člověk třeba hypotéku, leasing, půjčku.. nebo nájem v Praze, tak si jen s naší podporou může jít rovnou lehnout pod most. Takže všichni raději lžete, lžete, lžete, makejte načerno, jinak se vám to sakra vymstí! ÚP si o to sám svým přístupem říká.

    A Dezider má naprostou pravdu. Lidí je dost, akorát platy jsou zde ve srovnání se západní Evropou jak na úrovni rozvojových zemí. Hlavně že jsme měli po vstupu do EU do pár let dohnat Německo, že? .) A místo toho, aby lidem přidali a motivovali je, tak sem raději budou dovážet levnou pracovní sílu ze zahraničí – a ještě více snižovat cenu práce – resp. platy. To je totálně k zblití..

  • Šárka

    říká:

    Dobrý den,momentálně jsem na PN.Jsem zamestnaná na DPP už rok a čtvrt.Z ÚP mě vyloučili a zaměstnavatel za mě odváděl zdravotní pojištění. Mám dotaz.Po ukončení PN chci dát výpověď.Můžu se zaregistrovat na ÚP s nárokem na podporu v nezaměstnanosti,nebo bez?

  • Lucie

    říká:

    Dobry den jsem vedene na up a chtela bych se zeptat zda kdyz my urad prace dal zadanku na praci kde by me eventualne vzaly ale ja tam pracovat nechci protoze sem od tamtud odesla a mam jinou praci sice jen na dpc vyradi me sankcne?diky za odpoved

  • dezider

    říká:

    no ..všude se píše jakej je hlad po zaměstnancích a že na určité profese není možné nikoho sehnat a že musí hledat v zahraničí..protože naši lidé – ČEŠI to nechtějí atd … ale nikdo tu opravdu nenapíše objektivně jak to ve skutečnosti je !!!HLAVNi a ten nejdůležitější důvod je že tyto firmy co tak naříkají -vedení těchto firem zapomněli že 99% lidí chodí do práce aby vydělali peníze na živobytí a ty opravdu ostudné platy co tyto firmy nabízí jsou takové almužny ,že se za to nedá přežít a to nemluvě o placení nákladů na bydlení!! takže problém není v lidech že by nebyli ale ve firmách které za práci jaksi zapomínají ZAPLATIT!!! a to je problém proč lidé nemají zájem pracovat v těchto firmách co tak marně někoho shání!!
    Firma která dobře platí nemá NIKDY!!! problém sehnat kvalifikované pracovníky!! špatná platební morálka a ubohé platy to je problém v každém větším městě v republice!!! a ještě jedna věc co je obrovskej problém … jsme a přitom nejsme v EU protože například za stejnou práci co u nás chudák občan dělá má na té samé pozici třeba v Německu 4X větší plat a věřte že Němec dělá s třetinovým nasazením jak Čech!!! Je to velká ostuda našich zkorumpovaných politiků které zajímá jen vlastní blaho a po volbách je jejich voliči nezajímají protože jsou u zlatých koryt a ostatní ať si poradí….
    žádná firma už skoro není česká a pokud ano,stejně je závislá na tom jestli dělá pro západní EU státy …a ty co tu vykořistují naše lidi posílají své tučné vývary díky ožebračování našich lidí,si posílají na svá konta do zahraničí a dotují z toho ty svoje lenochy ve fabrikách na západě! je to HNUS!!!!!

  • AliceDvorackova

    říká:

    Zdravím, ráda bych se zeptala, jak je to s přivýdělkem v případě, že jsem evidovaná na úřadu práce. Na https://www.1job.cz/prispevek/nekolidujici-zamestnani-pri-podpore jsem se totiž dočetla, že žádné nekolidující zaměstnání při podpoře totiž neexistuje. Nekolidující zaměstnání neboli možnosti výdělku, aniž byste byli vyřazeni z evidence úřadu práce, se týká pouze těch uchazečů o práci, kteří nárok na podporu v nezaměstnanosti nemají anebo těch, kteří ve stanovené lhůtě nenašli vhodné zaměstnání, a nárok na podporu jim v mezičase zanikl. To si teda nesmím přivydělávat aniž bych ztratitila dávky? Co je to za nesmysl?

  • Gabriela

    říká:

    Dobrý den,
    jsem vedena 14 dní na ÚP. Nyní mám možnost brigády. Vím, že si mohu vydělat max. 6.100/měs. na dohodu o pracovní činnosti. Chci se zeptat, jak je to s podporou? Přijdu o ní úplně nebo se mi jen odečte to co si vydělám na brigádě? Podporu bych měla mít samozřejmě vyšší než výdělek z brigády a tak mám dotaz, jestli má vůbec smysl na brigádu jít?? Děkuji za odpověď

  • Lucie

    říká:

    Dobrý den,mám dotaz,jsem vedená na ÚP zatím jen 2měsíce.Teď mám nabídku na brigádu,nebo spíše na DPP a budu dostávat jen polovinu min.mzdy.Takže zůstanu vedená na ÚP a zajímá mě,jestly mi budou nabízet stále práci a nebo ne..A jestly tam budu muset stále docházet.Což asi jo že?Moc děkuji za odpověď.

  • Markéta

    říká:

    Dobrý den…. V bodě 5 je napsáno a cituji ,,Důležité je, na kterou úřednici narazíte,, Tak to se mi chce zvracet. Bud se něco může a něco ne. Bud to jde, nebo nejde!!!!! Ale odpověď, na jakou úřednici narazíte mě dost zaráží, bohužel je naprosto pravdivá, proto se lidi modlete, až budete potřebovat na nějaký úřad, aby paní úřednice byla dobře vyspalá!!! V tomto státě je hanba vystřízlivět :-(

  • Bara

    říká:

    Ahoj…byla jsem na Rodicovske dovolene se synem.Ktomu jsem si jeste vydelavala brigadou kde jsem mela videlek cca 8tis a na Pracaku jsem si normalne pozadat o Podporupo ukonceni rodicaku byla.Uz jse to 5let a nikdo me neurguje zato ze jsem si vydelavala jeste k podpore.

  • Jindra

    říká:

    Dobrý den. Mám invalidní důch. ll. stupně a nyní jsem 4 měsíce na ÚP. Sehnala jsem si úklid na 3 hod. denně za 3100,. měsíčně. Zaměstnavatel chce ,,dohodu,,. Je mi jedno, že přijdu o podporu, která menší než nabízený plat. Potřebuji ,,pracovat,, vzhledem k mým zdr. problémům. Jen bych potřebovala vědět na jakou dohodu, či brigádu přistoupit a jak postupovat. Začínám 1.12.2017. Děkuji za radu, Jindra

  • Lenka

    říká:

    děkuji za odpověď, takže když budu mít 2 různá DPČ a v každém vydělám 2499 Kč/M,
    tak nemusím platit sociální ani zdravotní a zdravotní za mě zaplatí ÚP ?

  • Helena

    říká:

    Dobry den, chci se zeptat, jsem na podpore dva mesice jeste mi maj vyplacet tri mesice, mam moznost jit na brigadu na dva mesice, seberou mi tu podporu??

  • říká:

    137. Lenka Paní účetní ať jde prodávat brambory. Při práci na DPČ a odměny do 2500Kč se žádné pojistné nesráží.

  • říká:

    138. Radka Abyste mohla zůstat v evidenci, tak si na DPČ smíte vydělat maximálně polovinu minimální mzdy, to je v současnosti 5500Kč.

  • říká:

    141. Klara Vy žádnou střední třídou nebujdete. Střední třída je někdo, kdo má příjem čtyřicet, padesát tisíc měsíčně.

  • říká:

    145. Aneta Obávám se, že pokud se nejedná o prodej pěstitelských přebytků budete potřebovat živnostenské oprávnění.

  • říká:

    148. Lucka To každopádně. Při dohodě se pro zdravotní pojišťovnu stáváte osobou bez zdanitelných příjmů a vztahuje se na vás povinnost hradit si minimální pojistné ve výši 1485Kč. Od 1.1.2018 pak 1647Kč. Pozor pak na ukončení dohody a na patnáctidenní výpovědní dobu. Do evidence ÚP nebudete přijata, pokud budete mít dohodu uzavřenu bez ohledu na to, zda na ní pracujete nebo je takřečeno u ledu.

  • říká:

    149. ladinos1401 U dohody o prvedení práce s odměnou (případně součtu odměn ze všech současně uzavřených) do 10 tisíc sociální ani zdravotní pojištění zaměstnavatel neplatí, pouze sráží zálohovou daň ve výši 15%. Pokud člověk současně neodvádí minimálně zdravotní pojištění z jiného příjmu, pak musí zdravotní pojišťovně zaplatit minimální měsiční pojistné, v současnosti 1485Kč.

  • ladinos1401

    říká:

    Dobrý den, prosím mám dotaz Mamka rok 1953 bude si žádat o duchod,má dohodu o provedení práce bude mít smlouvu ale měla tři výplaty první 7500Kč. pak 9300Kč. a pak 8800Kč. Ale ani jednou za ni neodvedl zaměstnavatel zdravotní a sociální má na to právo třeba u výplaty 9300, je pak hrubá vyšší nebo jak se to počítá,??prosím o radu děkuji ;)))

  • Lucka

    říká:

    V době studia jsem si přivydělávala formou DPP (asi 2000 Kč/měs). Pak jedna nepovedená zkouška a už nejsem studentem. Nová práce se rýsuje až za 2 měsíce, DPP zatím stále mám, ale pokud ho nezruším, tak si budu muset sama platit zdravotko, je to tak? Takže skoro všechny peníze, které vydělám, zase odevzdám státu? To je tedy lepší se na to vykašlat, Žádnou podporu stejně nedostanu, ale aspoň za mně to zdravotko zaplatí.

  • Karel

    říká:

    Po roční evidenci na ÚP jsem požádal o doporučenku na veřejně prospěšné práce. Byla mi vystavena až po zaplacení částky 1000 Kč. Stvrzenku jsem nedostal, vlastně jsem úplně zapomněl, že bych si ji měl vyžádat, protože jsem byl v tom okamžiku šťastný, že budu mít konečně nějaké zaměstnání.
    Není částka 1000 Kč přemrštěná, když za výpis z rejstříku trestů se dává stovka nebo za zdravotní prohlídku 300 – 400 korun.
    Vrátili by mi na ÚP tu tisícovku, kdyby mne na ty veřejné práce nevybrali ?
    Poradíte i v tomto případě ?

  • Nikola Ondrušová

    říká:

    Dobry den, jsem evidovana na úřadě prace a z toho duvodu, ze v nove praci jsem zjistila, ze jsem tehotna (cca 1mesic), byla jsem tehotna uz v byvale praci, kde jsem delala dva roky, ale bohuzel jsem o tom nevedela, jinak bych si lepsi praci nehledala :(
    Mela jsem vypoved dohodou, takze dostavam podporu 45% coz cini z meho byvaleho platu cca 6300,-
    Chtela jsem si prave najit nejakou brigadu, ale bohuzel to asi možné neni ze ?
    Malokdo me vezme, kdyz zjisti ze jsem tehotna

  • Aneta

    říká:

    Dobrý den, jsem momentálně na ÚP asi rok a půl, ale podporu žádnou nepobírám. Chci si přivydělat. Například prodávat zeleninu a ovoce ze sadu, vyrobit a prodat např. obrázky a dárkové předměty, atd. Jak musím postupovat? Na ÚP mi nedokážou poradit. A můžu tuto brigádu vykonávat bez živnostenského oprávnění? A kolik musím odvádět na soc. a zdravotním, když to budu vykonávat bez živ. oprávnění, teda pokud to jde. Děkuji.

  • Zdeněk

    říká:

    V současné době jsem v pracovní neschopnosti a asi nějakou dobu ještě budu. Po ukončení pracovní neschopnosti chci dát výpověď dohodou- bylo mi to nabídnuto. Nyní beru nemocenskou, mám zaměstnání a pracuji na DPP s odměnou 1000,- měsičně. Jestli tomu rozumím, nemocenskou budu brát do ukončení PN. Po výpovědí v hlavním zaměstnání musím ale ukončit i DPP, abych měl nárok na podporu ? Je mi 59 takže 11 měsíců… .

  • Hnědouhelný lom v sokolovské pánvi

    říká:

    Mistře umbrtko.. ty to vidíš…

  • Pajik

    říká:

    Jak to udělat, když je člověk sám, platí nájem 1+1, pracuje za min. mzdu. Práci ztratí, dostane podporu a ta nestačí na nájem a při přidělení příspěvku na bydlení zaplatíte nájem, ale jídlo už ne. Přivydělat na DPP si nesmíte a DPČ vám zase nikdo nedá… Takže jedině si začít přivydělávat na černo pokud nechcete jít pod most.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *