I úřad práce vám může dát padáka. Znáte podmínky pro vyřazení z evidence?

Základními a nejčastějšími důvody pro vyřazení z evidence úřadu práce jsou samozřejmě nástup do zaměstnání, začátek podnikání, studium nebo mateřská dovolená. V takových okamžicích by člověka asi ani nenapadlo, že i nadále zůstane v evidenci a vyřazení se nikdo nediví. Existují ale také situace, které už tak typické nejsou. Po vyřazení z evidence nepřijde uchazeč o zaměstnání pouze o podporu, ale také si bude muset hradit zdravotní pojištění. Z těchto důvodů je dobré vědět, na co si dát jako klient ÚP pozor, aby k takové situaci nedošlo.

Nelegální práce

Zaregistrovat se na ÚP a přitom si bokem vydělat načerno nějakou tu korunu se může zdát jako dobrý nápad. Ovšem v okamžiku, kdy se na to přijde, to znamená jednoznačné vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. K podpoře si můžete přivydělat pouze v tzv. nekolidujícím zaměstnání. Tuto skutečnost musíte okamžitě hlásit. Neohlášení povoleného přivýdělku je totiž rovněž důvodem k vyřazení.

Odmítnutí vhodného zaměstnání

vyrazeni-z-evidenceVyřazení hrozí všem uchazečům, kteří odmítnou nabídku úřadu na vhodné zaměstnání. Takovým zaměstnáním se rozumí práce, ve které je délka pracovní doby alespoň 80 % stanovené týdenní pracovní doby (40 h), sjednaná na dobu neurčitou nebo delší než tři měsíce. Vhodné zaměstnání musí odpovídat zdravotnímu stavu uchazeče a pokud možno i jeho kvalifikaci. Úředník vám tedy může zprostředkovat práci, u které budete mít pocit, že je pod úroveň vaší kvalifikace, usoudí-li, že odpovídající zaměstnání pro vás sehnat není možné.

Pokud jste na úřadu práce déle než rok, může vám být nabídnuta i práce na dobu kratší než tři měsíce nebo práce, kde pracovní doba nepřesahuje 50 % stanovené týdenní pracovní doby. Vyřazení vám hrozí také pokud odmítnete nabídku na rekvalifikaci.

Neoznámení nemoci nebo úrazu

Od října 2017 má uchazeč o zaměstnání povinnost nahlásit úřadu práce nemoc nebo úraz, pro které není dočasně schopen plnit své povinnosti. Musí tak učinit nejpozději v den, kdy mu bylo vydáno potvrzení od lékaře. Do osmi kalendářních dnů musí navíc toto potvrzení doložit příslušnému úřadu práce. Nesplnění těchto povinností je důvodem pro vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání.

Maření součinnosti s úřadem práce

V době evidence na úřadu práce je po uchazeči vyžadována součinnost s úředníky. To zjednodušeně znamená, že budete plně spolupracovat a řádně plnit své povinnosti. Vyřazeni můžete být pokud bez vážných důvodů tyto povinnosti neplníte. Patří mezi ně zejména účast na domluvených schůzkách, dodržování lhůt určených k projednání doporučeného zaměstnání a poskytování pravdivých údajů o zdravotním stavu. V případě nemoci nebo úrazu také dodržování režimu dočasné neschopnosti plnit své povinnosti. To znamená, že v době nemoci k vám mohou přijít pracovníci ÚP zkontrolovat, jestli se zdržujete v místě trvalého bydliště a dodržujete rozsah a dobu povolených vycházek. Obecně platí, že pokud jakýmkoliv způsobem maříte zprostředkování zaměstnání nebo nástup do doporučeného zaměstnání, stává se takové počínání důvodem pro vyřazení z evidence.

Ve všech případech, kromě nelegální práce, se dá vyřazení vyhnout, pokud budete schopni doložit nějaký vážný důvod, pro který jste nemohli své povinnosti splnit. Mezi vážné důvody patří zejména péče o děti a váš zdravotní stav. Díky formulaci “jiné vážné osobní důvody, např. etické, mravní, náboženské nebo důvody hodné zvláštního zřetele” se ale fantazii rozhodně meze nekladou a bude záležet spíš na vůli a pochopení konkrétního úředníka.

Na závěr jen zmíním, že jakmile vás úřad vyřadí z evidence, můžete si novou žádost podat až za šest měsíců.  V této době nebudete mít nárok na podporu a budete si muset sami platit zdravotní pojištění. Pokud zrovna hledáte zaměstnání, určitě si prohlédněte také nabídky práce na našem serveru.


Komentáře 79

Navigace komentářů

  • Kristýna

    říká:

    Mám takový problém,chci se zeptat dnes jsem byla na up ,a přišla jsem špatný datum než jsem mnela..ale já si omylem napsala špatný datum,kdy mám příd a už to dali k právnímu řízení..myslíte že mně vyřadí z evidence..díky za odpověď

  • Jiří Skalák

    říká:

    Moje zkušenosti s „pracákem“ nejsou zrovna nejlepší. Kdykoliv jsem v minulosti něco potřeboval, třeba jen informaci, tak mě ničím prospěšným nepřispěli.
    V poslední době jsem byl v evidenci a nepobíral podporu a dvakrát mě poslali s doporučenkou do firmy, kde nad tím paní s personálního kroutila hlavou, protože jsem vůbec neodpovídal požadvkům. Naposled mě zase poslali do firmy, která se za pár měsíců stěhuje o desítky kilometrů a na tři směny by bylo nemožné tam dojíždět. Navíc šéf té firmy říkal, že ta práce je fyzicky náročná a i mladý člověk to často nezvládne. Mě je přitom 58 let. Ty úřednice na pracáku nemají vůbec šajn, co lidem doporučují za práci a když to někdo odmítne, tak ho vyřadí s evidence.
    Také vůbec nechápu, proč u nekolidujícího zaměstnání nesmím překročit polovinu minimální mzdy. Vždyť nad 4 tisíce korun odvádím sociální a zdravotní pojištění a stát by měl mít zájem na tom, abych odpracoval co nejvíce a ne lidem bránit pracovat.

  • Marie Kášová

    říká:

    Dobrý den .jsem na Up , beru příspěvek na bydlení ..sociálku ,jsem matka samoživitelka byla jsem poslána na doručenku ,tak jsem šla ,ale paní která vyřizovala mojí doručenku ,se ke mě nechovala dobře ,nejprve dělala ze mě nevidí .a po té mé zavolala po upozornění jisteho pána který tam pracoval ,udělalo se mi špatně .a požádala jsem paní o vodu,poté se mě ptala co mám za zdravotní problémy ,tak jsem jí řekla ,jak to semnou je ,co mám od lékařů omezení .A začala být ,ke mě arogantní ,že se mi nechce makat ,ptala jsem se co tato práce pro mě obnáší ,a řekla mi že hlasitým hlasem ,až budu mít rakovinu ať si pak stěžuji, co tam hledám . .A napsala mi že jsem práci odmílta z důvodu mého zdravotního stavu, přitom jsem nic neodmítla .Podala jsem na ni stížnost a teď mě dali na jednání komise ,a hrozí. mi vyřazení z evidence .Nevím jak se bránit .chovala se ke mě špatně .ponižovala mě .A já mám být za to vyřazena ,?? Děkuji vám za odpověď .

  • Jessi

    říká:

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat zda mne můžou vyhodit z pracaku, když jsem odmítla práci na pracaku za podstatně menší peníze nějaké jsme brala a když mám pocit že mám mnohem větší kvalifikaci jako maturant odborné školy s praxí v několik oborech technických. A nechci dávat dávky v hmotné nouzi.Dekuji za odpoved

  • Miloslav

    říká:

    Mohu odmítnout práci, když mám za pracovní úraz lhaní doktorů do zpráv, vydírání, přišel skoro o život,rodiny včetně dětí…. Omlouvá se mi až Evropská komise…Dekuji

  • Lena

    říká:

    Dobrý den, mám dotaz ohledně syna, kterého nechtějí zaregistrovat na ÚP. Syn zanechal studia v 1. ročníku VŠ, tj. ke dni 4.9.2020. Příští rok chce zkusit jinou vysokou školu, nyní začal docházet na denní studium na jazykovou školu, jedná se o jednoleté studium, avšak ztratil status studenta, jelikož toto studium nenavazuje na maturitní zkoušku. Na ÚP mu sdělili, že když je na denním studiu, že ho nezaregistrují a musí si platit zdravotní pojištění sám, což nyní činí bezmála 2.000 Kč/měsíčně. On nemá žádný příjem, protože brigáda mu skončila s koronavirem :-( Není studentem, žádné potvrzení o studiu nedostal, tak nerozumím postupu ÚP. Jak máme tedy postupovat? Díky za odpověď.

  • Andrea

    říká:

    Dobrý den. Mám dotaz. Přišla jsem 15.3. O práci. Na ÚP jsem se přihlásila začátkem května. Otázka zní bude mi vyplacena podpora pokud zítra 29.5. Podepíšu pracovní smlouvu

  • Tomas fuk

    říká:

    Zdravim chci se zeptat zapomel jsem termin schuzky na uradu prace..da se to nejak zjistit nebo to tam musim zajed osobne pozjistovat??diky moc

  • Gabka

    říká:

    Mohu se zeptat ,byla jsem vyloucena z uradu prace.Z duvodu neoznameni nemocenske v den obdrzeni.Nemocenskou jsem dostala v 17h.lekarka mela odp.ambulanci.na radu jsem prisla v tu dobu.Bylo utery na up.jiz zavreno.zadny tel.nikdo nebral.enail jsem nemela od nich.ohlasila jsem ji nasl.den v 9 h.avsak me vyloucili a nerekli kde vecer hlasit nemocenskou.kdyz je zavreno.Dekuji za odp.G.

  • Gabriela

    říká:

    Dobrý den, dnes jsem byla vyřazená z evidence, protože mě poslali cca 50 km od mého bydliště. Musela jsem za nimi jet s doporučenkou. Jelikož to bylo strašné daleko a bez řidičáku jsem se tam spoji dostala až za 4 hodiny. Paní na recepci jsem vysvětlovala že dojíždět bych nemohla ale bydlet u nich na hotelu ano ale jelikož mám doma králíka a 2 měsíční štěně tak mi to mi zamítli. Ptali se mě jestli mám nějakou práci a když jsem slečně na recepci řekla že jsem na dohodě o práci. Činnosti v jednom baru tak se na mě jen blbě podívala a napsala mi do papíru že jsem ODMÍTLA práci z důvodu že už mám jinou. Měla jsem strach jít na pracák, protože paní kterou jsem měla byla moje bývalá zla sousedka která si na mě akorát na ÚP vylila zlost. Takže v 18ti letech jsem bez práce, na brigádě pobírám minimum, musím platit nájem, živit mazlíčky a ještě platit sociální a zdravotní pojištění. Co teď mám asi dělat…..

  • Pavel

    říká:

    Moje osobní zkušenost. Úřednice Vám sdělují pouze Vaše povinnosti, ale nikoliv Vaše práva. Jednají jako šmejdi a Vy s nimi musíte jednat jako se šmejdy.
    Učinili jste projev své svobodné vůle a dobrovolně jste uzavřeli smlouvu s úřadem práce dle zákonu č. 435/2004Sb. Tím jste ovšem neztratili veškerou svou svobodnou vůli! Nemůžete odmítnou nabízené zaměstnání v souladu s tímto zákonem. Máte možnost uplatnit tuto Vaši svobodnou vůli při sjednání pracovní smlouvy.
    Pracovní smlouva je stále dvoustranným právním úkonem ve kterém se uplatňuje vůle souhlasného projevu občana a zaměstnavatele za účelem uzavření pracovního poměru.
    Pracovní smlouva je písemně uzavřena podpisem v okamžiku, kdy se její účastníci shodli na celém jejím obsahu – na všech jejích náležitostech, které jakákoliv ze stran považuje za podstatné.
    Pracovní smlouva má podstatné záležitosti dané zákoníkem práce – v §34 se uvádí druh práce – NENECHTE se ošidit tím, že Vám budou tvrdit, že se zde uvádí profese nebo pracovní zařazení! Nesmíte ale vyžadovat ani extrém, že by pracovní smlouva obsahovala provedení vymezeného pracovního úkolu.
    Příklad: Dostanete doporučenku, kde je uvedeno – pracovní zařazení: dělník údržby města – veřejně prospěšné práce. Vy tuto doporučenku s úsměvem převezmete a úřednici poděkujete.
    Po kontaktní osobě (nebo personálním) budete vyžadovat přesný popis druhu práce. I takové sečení trávy má své náležitosti – použité nářadí, ochranné pomůcky, dodržování bezpečnosti práce, kvalifikace osob, která vás školí, úroveň vibrací křovinořezu….
    Vše si nechte předávat písemně a stále argumentujte tím, že se chcete dohodnou, ale že budete dělat přesně a pouze to, na čem jste se v pracovní smlouvě dohodli!
    ÚP, který by Vás pokusil vyhodil z důvodu neuzavření pracovní smlouvy, by měl velké problémy.

  • Jitka

    říká:

    Dobrý den chci se zeptat dostala jsem z uradu práce doporučenku. Nastoupila jsem do zaměstnání 24.4.2019ale ukončila jsem 11.6.2019 výpověď dohodou. Poté jsem si našla jiné zaměstnání a nastoupila jsem 14.6.2019 do jiné práce ale bohužel jsem dostala výpověď 14.6.2019. Chtěla jsem se ZA evidovat na UP ale nezaevidovali mě. Můžete mi poradit co mám dělat děkuji

  • Josefa

    říká:

    Dobry den. Dnes jsem prisla na urad prace a pani na me koukala co tam chci. Rikam mam dnes schuzku. A ona ze moji slozku dala k vyrizeni. Nekdy v breznu jsem byla poslana na vyberove rizeni. Tam jsem pani rekla ze jsem objednana k ortopedovi mam lupavy prst ktery me omezuje ze bych asi praci s nim nezvladala. Pani byla uplne v poho napsala ze praci bych vzala ale momentalne cekam na osetreni. Rekla at.si vyridim potvrzeni ze mam omezenou hybnost. Hned jsem jela k lekari a potvrzeni vyridila. Pri dalsi schuzce jsem potvrzeni dolozila. Na ortopedii me objednali na opercni zakrok v cervenci. Dnes jsem to predala na up ale pani se.to nezda. Nevim co delat. Ze me behem tydne dojde dopis a mam se dostavit k vyjadreni

  • Viktor

    říká:

    Chtěla bych se zeptat, z jakých důvodu můžu odmítnout nabízené místo na doručenku úřadu práce. Samozřejmě vím, že ze zdravotních, péče o blízké…

    ODPOVĚĎ:

    patrně se ptáte na podmínky pro odmítnutí vhodného zaměstnání dle zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti. Fyzická osoba, která požádá úřad práce o zprostředkování vhodného zaměstnání a je při splnění zákonem stanovených podmínek zařazena do evidence uchazečů o zaměstnání a které úřad práce poskytuje služby zaměstnanosti, je povinna poskytovat úřadu práce potřebnou součinnost při zprostředkování zaměstnání a řídit se pokyny tohoto úřadu, jinak se vystavuje nebezpečí uložení zákonem stanovených sankcí.

    Uchazeče o zaměstnání úřad práce z evidence uchazečů o zaměstnání vyřadí, jestliže bez vážných důvodů odmítne nastoupit do vhodného zaměstnání (tj. takového zaměstnání, které zakládá povinnost odvádět pojistné na důchodové pojištění a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti, jehož délka pracovní doby činí nejméně 80 % stanovené týdenní pracovní doby, které je sjednáno na dobu neurčitou, nebo na dobu určitou delší než 3 měsíce a které odpovídá jeho zdravotní způsobilosti a pokud možno jeho kvalifikaci, schopnostem, dosavadní délce doby zaměstnání, možnosti ubytování a dopravní dosažitelnosti zaměstnání,

    Vážnými důvody dle § 5 písm. c zákona č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti , se rozumí důvody spočívající v:

    1. nezbytné osobní péči o dítě ve věku do 4 let,

    2. nezbytné osobní péči o dlouhodobě těžce zdravotně postižené dítě ve věku do 18 let,

    3. nezbytné osobní péči o převážně nebo úplně bezmocnou fyzickou osobu nebo částečně bezmocnou fyzickou osobu starší 80 let, pokud s uchazečem o zaměstnání trvale žije a společně uhrazují náklady na své potřeby, tyto podmínky se nevyžadují, jde-li o osobu, která se pro účely důchodového pojištění považuje za osobu blízkou (§ 24 zákona č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění – manželé, příbuzní v řadě přímé, děti uvedené v § 20 odst. 1 téhož zákona, sourozenci, zeť a snacha, a to kteréhokoli z manželů),

    4. docházce dítěte do předškolního zařízení a povinné školní docházce dítěte,

    5. místě výkonu nebo povaze zaměstnání druhého manžela,

    6. zdravotních důvodech, které podle lékařského posudku brání vykonávat zaměstnání nebo plnit povinnost součinnosti s úřadem práce při zprostředkování zaměstnání, nebo

    7. jiných vážných osobních důvodech,například etických, mravních či náboženských, které uchazeč o zaměstnání doloží a prokáže.

    Záleží na úřadu práce, jak posoudí a zváží opodstatněnost a vážnost osobního důvodu, který mu uchazeč o zaměstnání dokládá a prokazuje.

  • Viktor

    říká:

    Dobrý den, můžou mě vyhodit, když jsem šel za zaměstnavatelem, ten mi řek, že mě neveme, ale to že napsat do papíru nemůže, abych si vymyslel něco jiného. Tak jsem řek, že mi nevyhovuje doprava práce končí 18:30 a poslední autobus jede v 18:30 cesta na něj z práce a do by trvala 24 minut! Další autobus v 6 ráno. No paní inženýrka z pracáku si našla, že bych to stíhal. Jsem po operaci páteře a čekám od ledna až se mi vyřídí invalidní důchod, přiznali mi 1 stupeň, dnes je 3.6. Zahájili se mnou správní řízení pro maření součinosti s ůřadem práce bez vážného důvodu. Všechno sem si vytisk z Idosu jaké je spojení, z map, jak dlouho to trvá, od kdy do kdy je pracovní doba a přines na ůřad, paní inženýrka si to ofotila a že se poradí se šéfem. Ted mě po víc než měsíci přišel dopis Výzva k seznámení s podklady pro vydání rozhodnutí- správní řízení ve věci vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání ze dne 23.4.2019 a napsali mi, že si zjistili adresu zaměstnavatele to je všechno. Práce to byla 4h denně, jako ostraha za 7000 hrubého to je 5373kč na měsíc, autobus by mě stál přes 1000kč měs. Teď mě ještě zajímá, že pracovní délka nebyla těch 80 procent ze 40 hodin týdně ale jen polovina a na pracáku jsem 5 měsíců a né víc jak rok. Dnes jsem jí volal a že mě prý vyřadí.

  • Sára

    říká:

    Dobry den chtela bych se zeptat má příbuzna, se nedostavila bmw termín k UP. A chtela bych vedet jestli bude mit nějakej příjem.

  • Lenka Vágnerová

    říká:

    Zapoměla jsem nahlásit rehabilitace jak vážný přestupek to je k vyřazení? Jsem v pr. neschopnosti po operaci.Děkuji

  • Lenka Vágnerová

    říká:

    Dobrý den ,jsem na úřadě práce v pr.neschopnosti z důvodu operace páteře chodím na rehabilitace a zapoměla jsem to ohlásit .Vyřadímě? DĚKUJI ZA ODPOVĚD

  • pavel

    říká:

    zdravím chci se zeptat jestli vas muze pracovni urad vyhodit aniz by vam to nejak oznamil

  • Robert

    říká:

    Dobrý den,chci se zeptat..Dnes jsem se byl po pul Roce hlásit na UP..Sotva jsem došel a hned chcou po mě ,né kde jsem dělal za poslední 2 Roky,ale od Roku 2008..K tomu jsem dostal hned Doporučenku,kde je špatná dostupnos a má kvalifikace je nedostatečná k této Profesi..Dalši termin je o 3 dny,nechápu hlavně to že za mnou byli 3 RM,kteři šli na Termín..Jde mi hlavně o to,jak to že někteři nemusí nic a druzí musí šlapat jako Hodinky…

  • Alice

    říká:

    Dobrý den, byla jsem vyřazena z evidence úřadu práce, ale myslím že neprávem. Dne 18.2 jsem nastoupila přes agenturu do zaměstnání (což musím nahlásit do 8 pracovních dnů). Ten den jsem šla na úřad a tam mi paní řekla, že to je nekoligující zaměstnání a že jsem měla přijít v den podepsání smlouvy. To jsem si byla vyřídit 13.2. abych v pondělí mohla nastoupit. Tak mě vyřadili na 3 měsíce. Má cenu se odvolávat?

  • Sabča

    říká:

    pro paní Anetu ze dne 29.1.2019: Dobrý den záleží hlavně na úřednici, kterou máte, ale myslím si, že pokud je to poprvé tak možná by Vám to mohla omluvit, ale správně by Vás měli vyřadit z evidence, ale záleží na toleranci úřednice. Mě se to taky jednou stalo, že jsem zapomněla a přišla ve špatný den paní měla sice hodně řečí, ale nakonec jsem to ještě uhrála

  • Michal

    říká:

    Ahoj mam takový dotaz ve čtvrtek 31.1.2019 jsem mel byt u poradkyne v 9hod. na skupinovém sezení 15.1.2019 jsem byl jen jsem myslel že se tam mám dostavit nový měsíc tzn. 2 měsíc bude z toho průšvih :( :( docela se obávám ze budu vyřazen a přijdu ke všemu ješte o peníze :( poradí mi někdo Prosím :/

  • Aneta

    říká:

    DObrý den,
    jednou jsem se zapomněla dostavit na Úp můžou mě vyhodit moc se bojím

  • Simona Sýkorová

    říká:

    Moje kamarádka která je po 3 mozkových mrtvicích, je 8 let na úřadě práce evidovaná, jí úřednice řekla, že jí vyřadí ať si podá žádost na vyřazení že je tam moc dlouho a díl to nejde, chci se zeptat může si to vůbec úřednice dovolit?

  • Adriana

    říká:

    Dobry den já bych si dávala pozor jsem nebo jsem byla na úřadě půl roků mám dvě děti 7 let a 4 let dostala jsem doporucenku na práci v hotelu říkám si super jen na 4 hodinky tak jsem tam šla paní šéfová hned věděla koho na tu pozicí chce starší paní která nemá závazky ale já ano mám děti do doporučenky mí napsala důvod nemá skolku já jsem ji ale řekla že jsem ochotná dítě odnést k rodičům ona že ne tak jsem jí řekla můžu já zato že vyšel nový zákon že děti v pěti létech mají povinnou školní docházku, paní mí nato říká neříkejte že všechny školky jsou obsazené a já jí řekla školka podle trvalého pobytu a jak vidíte kolik romů má pětileté děti a by už místo žádné ne bylo a to že mám dítě doma a jsem svobodná snat není problém ví tu rozebírate 4 lete dite ale ja mam jak jsem rikala ještě jedno paní z uradu řekla že je to na 8 hodinu a vi mi říkáte že je to na 6 hodinu to kluka mam zas dat kde .. tak ze stoho všeho zůstalo že mně vyhodili z up .. díky své chybě a chybu hodili pro ti mně

  • Šárka Neumannová

    říká:

    Dobrý den,

    prosím o radu. Z určitých osobních důvodů, které nemohu jmenovat, jsem se v určité datum nedostavila na ÚP a až po osmi kalendářních dnech jsem na úřad zavolala. Bylo mi oznámeno, že mi během následujícího dne dorazí dopis a čeká mě jakési správní řízení. Na ÚP nejsem dlouho, jen několik měsíců, a toto se mi stalo poprvé. Vůbec netuším, co si počít a co mě nyní čeká.
    Mohu tedy požádat o alespoň zevrubní vysvětlení toho, co se bude v následujících dnech nebo týdnech dít? Opravdu mám obavy o to, že si nebudu moci dovolit doplácet ZP a do nové práce nastupuji až začátkem března, kvůli sezónnosti.

  • Jana Mucova

    říká:

    Dobrý večer
    Prosimmm o radu
    Včera jsem byla na ÚP a paní mi dala dvě dopuručenky v Karlových Varech v hotelu Plaza jelikož nemám finance na Jízdenky jako jak nám dojíždět? Z podpory a z příspěvků na bydlení mi zbývá 400kč ve stravenkach tak jak muzu někam dojíždět ještě do K.Varů vysvětlovala sem to paní ale asi me nerozumnela zaskrtla mi tam ze jsem práci odmítla z důvodu dojíždění jenže já,sem neřekla,ze to odmitam jen ze na ti cesty nemám ani 1kč takže ted me Jakl vyhodí?
    Tech 400 ve steavenkach bych ani nemnela jenže to dostávám za to ze si odpracuju 4 dni 32 hodyn u nás na městě takže já,skrz 400 abych mnela ještě ve stravenkach jak mám jít pracovat když nemam na cesty?
    Dekuju za odpověď
    Nemůžou me vyhodit umruuu potom
    Se snažím a úplně k nicemu

  • Jiri

    říká:

    Víte abych pravdu napsal státní zaměstnanci úřadu práce si můžou dělat co chtějí a určitě vás mohou vyřadit na základě úplné maličkosti protože je nezajímá životní situace člověka. Jde totiž o to že když berete dávky a odmítnete práci říkají tomu zneužívání státních peněz pro svou potřebu a neřeší vůbec vaší situaci pro ně je lepší vás vyřadit protože když nebudete na pojišťovně jde to exekucemi zase do státní kasy což je pro ně určitě lepší když zadluží chudého člověka samozřejmě a nikoho to prostě nezajímá

  • Michaela

    říká:

    Dobrý den,

    chtěla bych se zeptat, nedávno jsem se setkala se jistou situací a ráda bych znala Váš názor. Asi před 7 měsíci byla jistá paní. H…. vyřazena z evidence uchazečů o zaměstnání z důvodu maření součinnosti s pracovním úřadem. Paní H…. proti vyřazení podala odvolání a také se žádostí o okamžité zastavení správního řízení. V září ji přišel dopis od úřadu práce, aby se dostavila k vyjádření ostatních účastníků řízení a nahlédnutí do spisu. Paní H. se ve stanovené lhůtě své vyjádření zaslala danému pracovnímu úřadu. O měsíc později tedy v říjnu ji přišel opět dopis od pracovního úřadu. Jednalo se o usnesení o zastavení správního řízení, kde v odůvodnění tohoto usnesení bylo uvedeno, že řízení se na základě vyjádření ostatních účastníků zastavuje, protože odpadl důvod pro který bylo řízení zahájeno a byla pozvána na konzultační schůzku. A zde je má otázka.: Bylo řízení zastaveno z důvodu neoprávněnosti a tedy vyhovění odvolání paní H….? Nebo bylo řízení zastaveno protože uplynula lhůta 6 měsíců po které nemůže být vedena v evidenci uchazečů o zaměstnání a nyní se již může opět hlásit do evidence? A může po úřadu práce žádat o navrácení vynaložených prostředků na zdravotní pojištění ? Děkuji za odpověď

  • pepa

    říká:

    zvracel bych z lidí kteří tu píši takové bludy proti Romům oni mají stejné starosti a zkušenosti s úředníkem up. jako každý bez rozdílu Romy nechtějí zaměstnavatele stejně jako vy o nich smýšlejí je my z vás na blití

  • Honza

    říká:

    Dobrý den
    Je fakt že naše zákony sou…….
    Ale tady ten poslední příspěvek taky by se
    mi do toho nechtělo ale když si tak inteligentní a pracovnita stačí odpověď na 10 inzerátu práci máš ale u tebe ti si spíš nafoukany a moc toho neumíš.

  • Dmarka

    říká:

    ÚP zahájil vůči mně sankční vyřazovací řízení, že jsem nereagovala na doporučenku- úklid v nemocnici. Mám EŠ s mat., rozhodně nehodlám umývat pos… haj**ky. Smím nějakou doporučenku odmítnout? Dávky neberu, ÚP za mne platí zdr. a soc. pojistné.

  • Nany

    říká:

    Dobrý den,měla bych dotaz ztratila jsem doručenku z úřadu práce a na další návštěvu mám jít 14.8. mohla bych se zeptat co mě čeká?Mám počítat s vyřazením z evidence?Předem děkuji za odpověď Nany

  • Kateřina Šubrtová

    říká:

    Dobrý den,
    měla bych jeden dotaz. Maminka je evidovaná na Úřadu práce 2 měsíce. Sama si našla práci, do které může nastoupit od 1.6.2018. Dnes byla na úřadu práce, kde jí bylo sděleno, že jí nepustí, jelikož není evidovaná 3 měsíce a nabízejí jí práci, která je vzdálená 30km od bydliště.Bylo jí řečeno, že práce kterou si našla není pro ní vhodná, že tato práce je pro lidi, kteří jsou evidovaní na Úřadu práce déle nebo pro lidi před důchodem a nebo pro maminky s dětmi. Může něco takového říct pracovník úřadu práce člověku, který si našel práci sám?
    Předem děkuji za brzkou odpověď.
    S pozdravem

  • Martina

    říká:

    Dobrý den,

    ráda bych se Vás zeptatala, jestli někdo nenarazil v zákoně o zaměstnanosti nenarazil na konkrétní lhůty, po které je Úřad práce povinen nabízet práci ve výši vzdělání a kvalifikaci? Myslím, že by se mělo jednat o 6 měsíců a snad by měly existovat i zákonem dané podmínky, na základě kterých mám právo odmítnout práci, která není v mém oboru, je pod úroveň mého vzdělání. Dále bych si ráda ověřila, jak je to z hledáním práce v jiném kraji? Momentálně dočasně bydlím v pardubickém kraji,ale budu se stěhovat ho ústeckého, což Úřad práce sice ví, ale nabízí mi pracovní pozice nejen mimo mé vzdělání, ale i mimo kraj, do kterého se budu stěhovat s vysvětlením, že dosud bydlím zde. Snažila jsem se přelouskat zákon, ale je to tak obecné, že já jako lajk nedokážu najít to, co by chránilo mě a né Úřád práce a jeho zájmy.

    Předem děkuji za odpověď.

  • Valerie Mannová

    říká:

    Dobrý den, do loňského listopadu jsem pracovala v Německu jako pomocnice v domácnosti.Jelikož paní, o kterou jsem pečovala, vlivem demence přestala mluvit německy(původem američanka) a mluvila jen anglicky a já jí nerozměla,chtěla jsem dát výpověď.Bylo mi nabídnuto,že výpověď dostanu.Bylo mi řečeno,že skončím 30.11.2017 s tím, že mi jěště zaplatí 14 dní dovolené.Pochopila jsem to tak,že mi ji proplatí. Výpověď byla napsána (sekretářkou) 15.11.2017 s datumem do15.12.2017. Jelikož jsme se ale dohodli na datumu 30.11. předemnou byla opravena zaměstavatelem na tento datum,ale s datumem opravy 15.10., čehož jsem si nevšimla a ani na úřadě pr. si toho nevšimli. U nás na pracovním úřadě jsem se byla přihlásit 11.12.2017.Po jejich zjištění na německých úřadech jsem skončila pracovní poměr 15.12.2017.Nyní mě chtějí vyřadit z evidence.Proč a co mohu já udělat,aby mě nevyřadili?

  • ALENA REIDINGEROVA

    říká:

    DOBRÝ DEN, zajímalo by mě zda je možné se vyhnout vyřazení z evidence.Jelikož si schůzky píši sama a napsala si špatně datum.Měla sem tam být 28.2.2018a v kartičce mám 28.3.Dá se s tím něco dělat? děkuji za rychlou odpověd

  • Linda

    říká:

    Dobrý den. Vcera jsem zapomnela jit na danou hodinu na ÚP. Zjistila jsem to dnes. Takze jsem nenahlasila nic. Cim se muzu omluvit? Rekla mi ze kdybych nahlasila aspon ze jsem u lékaře tak mi papir vezme od doktora. Ale takhle mi neporadi. Děkuji

  • Jarmila

    říká:

    Pěkné den chtěla bych se zeptat přihlásila jsem se na úřadě práce tento rok dostala jsem nabídku z úřadu práce práci uklízečka chtěla jsem si něco přivydělat k důchodu mám zdravotní problémy nedávno mi paní doktorka napsala co nemůžu dělat že zdravotních důvodu a poslední dobou mě začli bolet nohy musím přijmout práci co mi na úřadě práce nabídnou práci uklízečka ,na úřadě práce jsem dala papír že mám částečný důchod druhý stupeň ne vím jak toje ,tet nevím jestli by tu práci zvládla .

  • Haluz

    říká:

    Tyvole proč píšete tyhle dotazy na to nejblbější místo, kde jasně vidíte že vám nikdo ani neodpovídá ve stručnosti. Kidy v tom článku jsou pohádka. Skutečnost je taková: Úřad práce tady není proto aby vám pomáhal, ale jeho úkolem je mít co nejméně klientů, tudíž se připravte na to, že pokud nemáte ostrý jazyk i lokty, příliš dlouho se tam neohřejete, čím déle tam jste tím více se stupňuje intenzita nátlaku, a když si na vás ta juristutka úřednická zasedne a bude vás chtít vyrazit, udělá to, v mém případě se v tu ráno ocitla v přímém ohrožení života. Měla hodně velké štěstí že lítaly jen nadávky a věci co byly po ruce, dva roky ze mě měla takový strach že si mě policajti 2x předvolali .. :D dobře jí tak krávě zamindrákované, s pracákem jednejte v případě náznaku že on ten pracák jedná neuctivě, potom vy jednejte na samé hraně zákona a vůbec se s němi nepárejte, oni jsou zvyklí na ledacos.

  • kristian

    říká:

    Dobrý den,jsem sezoní dělník a chodím pravidelně na UP už mnoho let, a neměl jsem stím problém , až ted chtějí po mě dosažené vzdělání a životopis?, bude to mít vliv na vyplácení podpory v nezaměstnanosti, pokud jej nedodám? Děkuji Kristián

  • Karel

    říká:

    Dobrý den. Dostala jsem umístěnku do jiného okresu a kraje vzdálené místo asi 47 km. Za mzdu od 8.000,- náklady na dojíždění 1760,- jsem SS s praxi a prace byla asistentky pro finanční společnost tedy po čase bych byla tlacena do finančního poradenství na Žl ( zeoreticky) nemam malé děti a nejsem na ÚP rok jsem kratší dobu. Mohu tuto umístěnku odmítnout? Třeba proto ze Boukers Conzáting považuji za pěkné zloděje a podvodníky a prace finančního poradce nebo jen pro tuto společnost mě zvedá žaludek ? Umístěnku jsem dostala co s tím? Jaké mám prosím možnosti odmítnutí a hájení ?

  • Adam

    říká:

    @Radka: Ano, neomluvená absence na domluvené schůzce patří mezi důvody k vyřazení. Měla byste mít vážný důvod, pro který jste se schůzky nezúčastnila. Bude tedy záležet čím neúčast omluvíte a taky na tom, zda pro to bude mít úřednice pochopení. Objektivně vážný důvod by odmítnout neměla, ten váš ale mezi takové zřejmě nepatří. Lidsky je jasné, že se to může stát každému a pokud to bylo poprvé, mohli by vás omluvit. Bohužel neexistuje předpis, který by takovou situaci popisoval a zmiňoval opomenutí mezi vážnými důvody k omluvě neúčasti.

  • Radka

    říká:

    Dobry den, chtela jsem se zeptat kdyz jsem mela prijit na schuzku urcity den ale spatne jsem si to zapsala do poznamek a vsimla si toho jeste ten den vecer a prisla jsem na urad hned nasledujici den je to vazny duvod k vyrazeni z evidence? Predem dekuji za odpoved

  • Susunita

    říká:

    Dobry den chtela jsem se zeptat.Přihlásila jsem se na UP ale po třech měsících se neco stalo a ja nemohla docházet na up.Tudíž jsem odesílala výměnné listy že jsem práce neschopná. Po roce a devíti měsících jsem se nechala přiřadit na jiné pracoviště UP.Bylo mi řečeno že tyto výměnné listy mi nebudou uznávány a že si mám zařídit duchod tak jsem si duchod začal zařizovat. Pani na up jsem ukazala že si duchod zařizuji ale zarazilo mě že pani semnou uzavrela individuální plán. Který jsem uzavřen neměla od začátku stále jsem v prac.neschopnosti

  • sevi

    říká:

    Zajímavé,že romové do projektu IAP nejsou zařazeni ani jeden.Opět je to jen drezura na bílé české občany.Sledujte pečlivě kolik romu z řad nezaměstanných se s vámi zučastnuje projektu IAP.

  • pepa

    říká:

    Dobry den chtel bych se zeptat jak je to s vyackovanim. Nasel sem si lepsi praci ale muj soucasny zamestnavatel me nechce pustit na dohodu a chce abych si odpracoval 2 mesice (vypovedni lhutu) tak me napadlo ze bych se vyackoval ale nevim jestli se to pak nekam zapise a kdyz uz tak na jak dlouho. Děkuji za odpověď.

  • vitěslav

    říká:

    Zdrvím,zapoměl jsem na dohodnutou schuzku na UP,vzpoměl jsem si o dvě hodiny později hned jsem volal a. omluvil se, měl jsem jít na informativní schuzku na job zasedačky,niní mě UP vyhrožuje s vyhazovem jsem ozp .starší člověk,nikdy jsem na UP nebyl ,před tím jsem pracoval,kartičku jsem někam založil ,prostě na termín zapoměl. Prosím dá se s tím vubec něco jěště dělat? pokud né,tak jsem žebrák,nebot nyní moje postižení mi už nedovolí pracovat a z duchodu mi vychází zaplatit pouze najem i ten to z cela nepokryje.Děkuji za odpověd

  • Vendula

    říká:

    Dobrý den, prosím jak dále pokračovat když jsem byla vyřazena z evidence up a nemám žádnou práci? Jedná se mi o platbu sociálního a zdravotního pojištění. Děkuji za informaci

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *