Našli jste ten pravý auto inzerát a z dostupných zdrojů jste si ověřili původ vozidla? Je na čase podívat se na auto samotné. Odpovídá stav vozidla jeho popisu v inzerátu? Jak poznat, že vozidlo, které stojí před vámi, je skutečně tím, které popisuje jeho technický průkaz?

Ověření VIN kódu

vin-sklo

Nejdůležitějším identifikačním číslem každého automobilu je jeho VIN kód (Vehicle Indentification Number). VIN je rodným číslem každého vozidla a musí odpovídat údajům v technickém průkazu. Bývá obvykle vyražen v motorovém prostoru vozidla, na přepážce mezi kabinou a motorem, případně v zavazadlovém prostoru nebo na jiném místě karosérie. Vždy detailně zkontrolujte, jestli nebylo s VIN kódem manipulováno.

Věnujte pozornost detailům. I když to vypadá, že nebyl pozměněn kód samotný, mohlo být manipulováno s celým dílem, na kterém je VIN kód vyražen.

Čím dál častěji se VIN vyskytuje také v prostoru pod čelním sklem. V takovém případě je jeho falšování poměrně nákladné a náročné.

Aktuální nabídka vozů

Ověření roku výroby

Jak zjistit skutečný rok výroby vozidla? V případě pochybnosti je možné rok výroby vyčíst z mnoha kódů, které najdete například na bezpečnostních pásech, sklech, plastových dílech, mnoha dílech v motorovém prostoru atd. Různí výrobci používají různé kódy, ale obvykle není problém rok výroby zjistit.

Pokud se rok výroby u jednotlivých dílů na vozidle liší, znamená to obvykle, že byl díl vyměněn. V tu chvíli je dobré se zajímat, proč k výměně došlo. V některých případech to může znamenat, že bylo vozidlo havarováno.

Skla

Skla vozidla mohou o jeho minulosti hodně napovědět. Přitom kontrola kódů na sklech je velmi snadná a rychlá. Pokud jsou skla vyrobena v témže roce, je vše v pořádku. Pokud se od ostatních liší rokem výroby čelní sklo, mohlo dojít k havárii nebo k běžnému prasknutí skla v provozu (např. nárazem kamínku). Pokud se liší kódy bočních skel nebo zadního skla, je vhodné zbystřit a nechat si podrobně vysvětlit, proč bylo sklo vyměněno. Pravděpodobnost, že bylo vozidlo havarováno, je v takových případech trochu vyšší.