Kupujete ojetý vůz? Ať kupujete na inzerát nebo z autobazaru, určitě chcete udělat dobrý obchod a nechcete se stát obětí podvodu.

Nákup ojetého vozu

S nákupem ojetého vozidla jsou spojena rizika, která můžeme rozdělit do dvou skupin. Jsou to rizika výskytu technických závad, na které přijde řada v příštích dílech, a rizika výskytu právních vad. Vozidly s právními vadami rozumíme především odcizená vozidla, vozidla s pozměněnou identitou a vozidla zatížená závazky.

Kde prověřit vůz

Poté, co jste si prohlédli dostatečné množství auto inzerce a vybrali jste několik konkrétních aut, která splňují vaše představy, je na čase zjistit, co jsou zač. Pokud máte vybráno jediné auto, je vhodné nechat si prověřit jeho stav specializovanou firmou. Pokud máte vozidel ve výběru více a nechcete platit za prověření každého z nich, zkuste si je z dostupných zdrojů prověřit sami.

Především je dobré nahlédnout do databáze odcizených vozidel, jestli nebyl inzerovaný automobil odcizen. Databázi automobilů a registračních značek, jejichž odcizení bylo nahlášeno Policii ČR, naleznete na stránkách policie. Tato databáze obsahuje pouze vozidla, po kterých pátrá Policie ČR. Vozidla odcizená v zahraničí tam tedy nenajdete. Kromě této oficiální databáze zkuste projít jakýkoliv další veřejně dostupný seznam kradených automobilů nebo SPZ, který se vám podaří na internetu najít.

Na to, že je vozidlo zatíženo závazkem, se dá přijít jen ztěží. Mezi tyto situace patří například nesplacený leasing, zástavní právo, exekuce, soudní úschova nebo prodej bez svolení manžela či manželky u společného majetku manželů. Nejlepší radou v těchto případech je mít v kupní smlouvě výslovně uvedeno, že prodávající je jediným vlastníkem vozidla, a že na vozidle neváznou žádné dluhy ani závazky. Kromě toho můžete například ještě nahlédnout do Centrální evidence exekucí, kterou spravuje Exekutorská komora ČR. Nahlížení do systému je ovšem zpoplatněno.

Aktuální nabídka vozů

TIP na závěr

Pokud chcete mít jistotu, že je inzerované vozidlo bez právních vad, kupujte u prodejce, který vám nabízí 100% garanci na původ vozu. Tyto garance jsou obvykle dokladovány certifikátem specializované firmy. Při koupi na inzerát od soukromého vlastníka automobilu si pak  můžete nechat automobil sami prověřit.