Jak napsat inzerát s poptávkou po práci.

Ještě než začnete psát životopis a rozesílat jej po firmách, zkuste jako jednu z prvních možností využít poptávkového inzerátu. Pokud bude obsahovat dostatek informací, může se stát zdrojem nabídek zaměstnavatelů, které by vás třeba ani samotné nenapadlo oslovit. Jak by měla taková poptávka po práci vypadat, aby byla efektivní?

Napište přesně o jakou práci máte zájem. Předejdete tím zbytečným nabídkám.

Jakou práci hledáte
Přesně definujte požadovanou pracovní pozici a uveďte, jaké pro ni máte předpoklady. Inzerát se v tomto může trochu podobat motivačnímu dopisu. Zamyslete se, proč by si měl zaměstnavatel vybrat právě vás. Prodejte své zkušenosti z praxe, vzdělání, kurzy, pracovní úspěchy a osobní schopnosti. Pokud se týkají profese o kterou máte zájem, neměly by v inzerátu chybět.

Kde práci hledáte
Nezapomeňte v inzerátu uvést, kde požadovanou pozici chcete vykonávat. Jestli jste ochotni dojíždět do určité vzdálenosti od svého bydliště nebo se dokonce kvůli práci stěhovat, napište to. Taková informace může být pro zaměstnavatele velmi důležitá.

Buďte originální
Zkuste se odlišit od ostatních inzerentů. Často se používají zažitá klišé jako “rychle se učím novým věcem”, “jsem flexibilní (spolehlivý/á, samostatný/á)”.. to jsou jistě užitečné vlastnosti, nicméně takové obecné fráze obsahuje každý druhý inzerát. Zamyslete se, jestli se vaše schopnosti nedají popsat jinak. Buďte konkrétní a kreativní. Například zmiňovaná ochota se za prací stěhovat je praktickou ukázkou vaší flexibility a toto slovo už není nutné použít. Pokud máte možnost přidat fotografii nebo obrázek, udělejte to.

Kontaktní údaje
Inzerát by měl obsahovat plné kontaktní údaje. Pokud uvedete např. pouze křestní jméno (nebo dokonce přezdívku) a email, nebude to působit příliš věrohodně. Uveďte co nejvíc kontaktních informací. Plné jméno, emailová adresa a funkční telefonní číslo jsou nezbytné minimum.

Na závěr si vše znovu pečlivě přečtěte. Není dobré, když inzerát obsahuje gramatické či stylistické chyby. V textu, na kterém pracujete delší dobu, snadno přehlédnete chyby, kterých byste si jinak okamžitě všimli. Je lepší, když si před poslední kontrolou dáte menší časový odstup. Pokud chcete mít jistotu, dejte inzerát přečíst ještě někomu jinému.

Text už máte připravený? Stačí tedy jen podat inzerát. Nespoléhejte pouze na poptávkový inzerát a kontaktujte zaměstnavatele sami – prohlédněte si i nabídky práce.

Hodně štěstí při hledání nového pracovního místa


Komentáře 6

  • Iveta Jeníková

    říká:

    Dobrý den, nedá mi to abych zde nereagovala.
    Koukala jsem jako blázen na reakce výše a velice mě pobavilo, že vše co je, v článku, uvedeno jako nevhodné se objevilo v komentářích. Možná je to úsměvné, možná je to k pláči. Lidi čtete to, na co později reagujete?

    S pozdravem Iveta Jeníková

  • Pham thi ngan

    říká:

    Dobrý den ,potřebuji domácí práci .Jezdila bych klidně do přímo do firmy nebo na postu pro materiály ,mám totiž dodávku . Přišla bych pro materiál včas nerada chodím pozdě .Kdyby jste o něčem věděli napište mi prosím na e-mail . Děkuji

  • lucie

    říká:

    Pracovala jsem 3roky jako kadeřnice a teď hledám práci v okolí Brna.Mám zasebou několik školení ráda se učím novým věcem .Budu ráda za jakoukoli nabídku na HPP nebo brigádně :) Děkuji Pospíšilová

  • Roubal

    říká:

    Invalidni duchodce schani praci.Volejte na cislo 774984955

  • Adam

    říká:

    Dobrý den Marcelo, zkuste si podat inzerát přímo na naše stránky. Odkaz najdete v textu nad komentáři (podat inzerát) nebo přímo na avizo.cz. V komentáři u článku vás případný zaměstnavatel najde jen stěží. Přeji hodně štěstí.

  • marcela klusova

    říká:

    dobry den jemi 23 tel achanim praci jako uklizecka adt .

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *