Práce na dohodu versus pracovní smlouva. Znáte rozdíly?

Podle zákoníku práce jsou základními pracovněprávními vztahy pracovní poměr a vztahy založené na dohodách o pracích konaných mimo pracovní poměr. Pojďme se podívat jakými smlouvami a dohodami se tyto vztahy řídí a v jakém rozsahu můžete na jejich základě svou práci vykonávat.

Pracovní poměr

Pracovní smlouva

Pracovním poměrem se rozumí pracovněprávní vztah mezi zaměstnancem a jeho zaměstnavatelem založený (až na výjimky) na pracovní smlouvě. Ta může být sjednána na dobu určitou nebo – pokud v pracovní smlouvě není uvedena žádná doba ukončení pracovního poměru – na dobu neurčitou.

U pracovních smluv uzavíraných na dobu určitou platí, že mohou být uzavřeny maximálně na tři roky a prodlouženy pouze dvakrát. Dohromady tedy můžete pro jednoho zaměstnavatele odpracovat na dobu určitou devět let.

V pracovní smlouvě musí být uveden druh práce, který má zaměstnanec pro zaměstnavatele vykonávat, místo nebo místa výkonu práce a den nástupu do práce.

Maximální rozsah práce je zákonem stanoven na 40 hodin týdně. Zaměstnavatelem nařízená práce přesčas je povolena v rozsahu osmi hodin týdně, nejvýše však 150 hodin za rok.

Pracovněprávní vztahy mimo pracovní poměr

Dohoda o provedení práce

Maximálně přípustný rozsah práce, kterou smíte na základě této dohody vykonávat, je zákonem stanoven na 300 hodin. V kalendářním roce nesmíte pro jednoho zaměstnavatele odpracovat více hodin, i kdyby šlo o různé smlouvy týkající se různé činnosti. Odpracovaná doba u jednoho zaměstnavatele se prostě sčítá.

V dohodě o provedení práce musí být uvedena doba, na kterou se tato dohoda uzavírá.Další povinné náležitosti smlouvy už zákoník práce nezmiňuje. Většinou dohoda obsahuje i druh a místo výkonu sjednané práce a odměnu, která vám za ní připadne.

Pokud dohodnutá odměna za práci nepřesahuje částku 10000,- Kč/měsíc nemusí se z ní odvádět zdravotní a sociální pojištění. Částka je pouze zdaněna 15% srážkovou daní. Pokud nemáte jiný příjem, ze kterého je odváděno zdravotní pojištění nebo jej za vás neplatí stát, budete si muset zdravotní pojištění platit sami.

Na dohodu o provedení práce si není možné přivydělávat při evidenci na ÚP. Tedy alespoň pokud chcete v evidenci zůstat a nadále má za vás stát platit zdravotní pojištění. Od července 2017 už takové přivýdělky totiž nejsou považovány za nekolidující zaměstnání.

práce na dohodu

U prací na dohodu nemáte ze zákona nárok ani na dovolenou

Dohoda o pracovní činnosti

Může být sjednána na dobu určitou nebo neurčitou. Rozsah práce nesmí v průměru přesáhnout polovinu maximální týdenní pracovní doby, která je momentálně stanovena na 40 hodin. Průměr je vypočítáván z doby trvání dohody (u dohod na dobu neurčitou max 52 týdnů, tedy rok). To znamená, že nesmíte po celou dobu trvání dohody o pracovní činnosti pracovat průměrně více než 20 hodin týdně.

V dohodě o pracovní činnosti musí být uvedeny sjednané práce, sjednaný rozsah pracovní doby a doba, na kterou se dohoda uzavírá.

Zdanění odměny se řídí výší vašeho výdělku a jako v normálním pracovním poměru se z něj odečítá 15% záloha na daň z příjmu. Z příjmu je nutné také odvést zdravotní a sociální pojištění. Tato povinnost se nevztahuje na příjmy do 3000 Kč/měsíc (od 1. dubna 2019). U takto nízkého výdělku se pojištění neodvádí vůbec a je z něj zaměstnavatelem odváděna pouze srážková daň z příjmu (pokud nepodepíšete prohlášení poplatníka daně). To znamená, že nebudete muset podávat ani daňové přiznání. Pokud jsou vaše celkové příjmy za rok natolik nízké, že jste neuplatnili celý nárok na slevu na dani, přiznání samozřejmě podat můžete. Dostanete tak zaplacenou daň (nebo její část) zpět.

Obě dohody se týkají prací mimo pracovní poměr. Jako zaměstnanec nejste chráněni tolik jako pracovník v klasickém pracovněprávním vztahu. Nemáte např. nárok na příplatky za přesčasy, dovolenou, cestovní náhrady nebo odstupné. Obě dohody mohou být kdykoliv předčasně vypovězeny jak ze strany zaměstnance, tak i zaměstnavatele. Při výpovědi je nutné dodržet patnáctidenní výpovědní lhůtu.

Ať už hledáte zaměstnání na “hlavní” pracovní poměr nebo jen přivýdělek formou dohody o provedení práce, přejeme vám hodně štěstí. Začít můžete prohlídkou inzerátů z naší rubriky s nabídkou práce  nebo nabídkou brigád.


Komentáře 20

  • Petr Postupa

    říká:

    Dobry den,pokud budu pracovat jako pecovatel v Nemecku na slovenskou smlouvu DPP je povinnen za me zamestnavatel agentura Sunset odvadet zdravotni a socialni pojisteni?Jiste si vydelam vice jak 10000 kc brutto za mesic…dekuji za odpoved

  • Iva

    říká:

    Dobrý den podepsala jsem dohodu o pracovní činnosti u praktického lékaře a momentálně nepracuji,jelikož nenáme ochranné pomůcky.Je to jediný můj zdroj peněz.Mám v této situaci možnost požádat někde o peněžní příspěvek?
    Děkuji

  • jana

    říká:

    Dobry den ,chtěla bych vedet zda v případě kdy nastoupim do práce koncem měsíce ze nemam v následujícím měsíci nárok na výplatu a musím cekat další měsíc?dekuji za odpověď

  • Marie Benešová

    říká:

    Dobrý den. Mela bych dotaz. Manžel je ve starobním důchodu a pracuje na dohodu. Má nárok na pitný režim a tzv. diety? Děkuji za odpověď. Benešová.

  • Alena Fořtová

    říká:

    Dobrý den, jsem student a měla bych dvě brigády na dohodu. Jak je to se zdaněním, odvadim nějaké daně?

  • Helena Kováříková

    říká:

    Dobrý den,
    končí mi pracovní smlouva. Nebude mi prodloužena. Mám rok do důchodu. Je pro mě lepší být nezaměstnaná na úřadu práce, nebo být zaměstnaná na dohodu u původního zaměstnavatele. (toto mi nabízí)?

  • E.Pejša

    říká:

    Jako důchodce pracuji na dohodu.Mám nárok na příplatky za noční služby. Děkuji za informaci.

  • Mana

    říká:

    Dobrý den,
    když mám smlouvu na dobu neurčitou, můžu mít v době rodičovské dovolené brigádu od stejného zaměstnavatele?
    Děkuji za informaci.

  • Hana

    říká:

    Dobrý den potřebuji poradit mohu mít narás dve Dohoda o provedení práce? a jak to tam pak je 10000kc měsíčně do kupy nebo zvlášt. Děkuji

  • Vlasta

    říká:

    Dobrý den, jak je to s evidencí na ÚP a dohodou o pracovní činnosti? Když jsem nahlášená na ÚP a chci jít na brigádu jako zástup za dovolené, budu pracovat nárazově, třeba 1 – 2 týdny v měsíci. Mohu v tom jednom týdnu odpracovat 40 hodin, když další týden už zase pracovat nebudu? Kdo v tomto případě platí sociální a zdravotní? Pozastaví se podpora v nezaměstnanosti jen na ty týdny kdy budu mít domluvenu práci nebo na celý měsíc? Děkuji

  • Jindřich Vaněček

    říká:

    Dobrý den,
    jako starobní důchodce mám možnost jít pracovat na dohodu. Kolik mohu odpracovat hod.za rok na dohodu u jednoho zaměstnavatele a kdo bude platit soc.a zdr.pojištění v případě, že si měsíčně vydělám kolem 20.000,-Kč netto. Mám nárok na placenou dovolenou?
    Děkuji Vaněček

  • Patrik

    říká:

    Dobrý den,chci se zeptat když budu pracovat na dohodu a mít měsíční průměr 20000-30000kč musím platit zdravotní,sociální a kolik to přibližně dělá?Děkuji

  • Alžběta Guňková

    říká:

    Jako ID 1. st, jsem nyní na ÚP a hledám si práci.
    Mám nabídku, jako delegát CK, ale pouze na 2 – 4 pobyty po jednom týdnu v létě. (4 týdny celkem)
    Z důvodu delegování chci jen nějakou brigádu, ať můžu s CK spolupracovat a nemusím o volno žádat pokaždé zaměstnavatele
    Jaký typ smlouvy je vhodný, aby nebyla zrušená smlouva s ÚP? Nebo, jak nejlépe tuto situaci vyřešit?
    PODPŮRČÍ DOBA MI KONČÍ V 11/2018.
    Děkuji za odpověď. B.

  • Adam

    říká:

    @ Pavla Macháčková: Pokud půjde o váš jediný příjem a odměna nebude vyšší než 10000,- pak si zdravotní pojištění budete muset platit sama. Sociální pojištění platit nemusíte. U vyššího výdělku pojištění odvede normálně zaměstnavatel.

  • Pavla Macháčková

    říká:

    Dobrý den, pokud po rodičovské nastoupím na DPP a ne na hlavní prac. poměr, kdo za mě bude platit zdravotní a sociální pojištění?

  • Pavla Vosmíková

    říká:

    Dobrý den, mám dotaz ohledně práce na plný úvazek a současně práce na dohodu o provedení práce. Mám obě tyto smlouvy a zajímá mě jestli se dá sloučit sociálni a zdravotní u jednoho zaměstnavatele na obě práce zároveň. Jestli mi můj zaměstnavatel, u kterého mám práci na plný úvazek může provést výpočet soc.a zdr. i ze zařízení , ve kterém pracuji pouze na dohodu.Nebo jaké jsou možnosti.
    A ještě se chci zeptat. Jak je placená práce o svátek v zařízení ,kde jsem pouze na dohodu.
    Předem děkuji za odpověď

  • Maarfyys

    říká:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat. Když jsem uzavřela v půlce měsíce hpp a po týdnu jsem ukončila pracovní poměr, jak je to se sociálním a zdravotním. Zaplatí obojí v plné výši za me zaměstnavatel nebo je potřeba neco doplatit? Zajímá mě hlavně zdravotní pojištění. Před ani po nejsem vedena na UP.

  • Misa

    říká:

    Dobry den musim cloveka co prijmam na dohodu o provedeni orace hlasit nekde ns urade kdyz je zamestnany na hlavni pracovni pomer u jine firmy ktera za nej odvadi zdravoti a socialni? U me je pouze na 2 hodinove smeny denne diky a kde evidovat dan s jeho platu ode mbe tech 15%?

  • Libuše

    říká:

    Dobrý den, pochopila jsem, že i jako důchodce si lze přividělat na dohodu o pracovní činnosti pouze 20 hodin týdně a výdělek přesahující 3.000, -Kč brutto se daní a odvádí se zdrav.i soc. pojištění. Je tedy zřejmě pravdou, že omezení max. 20 hod. pracovní doby týdně se sčítá a týká se i případu, že by byla možnost pracovat ještě navíc v zcela jiném objektu, ale pod hlavičkou jednoho podniku s jednotným hlavním vedením? Jak je to potom, kdyby šlo o další paralelní smlouvu na 20 hod/týden, ale u zcela jiného podniku? Děkuji za odpověď Libuše

  • Karel

    říká:

    A jak je to s osobou vedenou na urade prace jako nezamestnany. Diky

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *