Přivýdělek při evidenci na ÚP: Maximálně 9.450 Kč, na podporu a DPP zapomeňte

V současnosti se Česká Republika potýká s rekordním nedostatkem zaměstnanců, který řada zaměstnavatelů řeší jejich dovozem ze zahraničí. I přes příznivou situaci na trhu práce ale evidují úřady několik set tisíc nezaměstnaných. Tíživá finanční situace pak vede mnoho z nich k zájmu o to, jak si při evidenci na ÚP alespoň přivydělat.

Než se pustíte do prohlížení nabídek brigád je důležité vědět, co pro vás – občana v evidenci ÚP – takový přivýdělek znamená. Jako evidovaný nezaměstnaný si totiž můžete přivydělat pouze v tzv. nekolidujícím zaměstnání, aby za vás stát zaplatil alespoň zdravotní pojištění. Na podporu můžete rovnou zapomenout. Po dobu brigády vám nebude vyplácena.

Co je nekolidující zaměstnání?

Za nekolidující zaměstnání se považuje činnost vykonávaná na základě pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti, při které si za měsíc nevyděláte více než polovinu minimální mzdy. Od 1. 1. 2024 to znamená měsíční příjem do 9450,- (přečtěte si: Víte, že minimální mzda může být až 37.800,-?). Takové zaměstnání nebrání zařazení ani vedení v evidenci ÚP.

Od 29. 7. 2017 už není možné přivydělávat si při evidenci na základě dohody o provedení práce. DPP zakládá povinnost účasti na sociálním pojištění pouze u výdělku nad 10.000 Kč za měsíc. Pro zaměstnavatele jsou tedy takoví zaměstnanci výhodnější. MPSV se nelíbil vysoký počet dlouhodobě nezaměstnaných, kteří si tímhle způsobem přivydělávají oficiálně nižší částky, ze kterých pak žádné pojištění do státní pokladny neodvádějí. Právě touto změnou se takové lidi snaží motivovat k tomu, aby si našli práci na hlavní pracovní poměr.

Otázkou je výhoda takového přivýdělku v podpůrčí době, kdy pobíráte peníze ve výši 65, 50 nebo 45 % doloženého příjmu z minulého zaměstnání. Půjde někdo pracovat za 9450 Kč/měsíc, když může od úřadu ještě několik měsíců brát třeba dvojnásobek? Bude pro někoho dostatečnou motivací uchování pracovních návyků nebo něco jiného? Přiznám se, že si to nedokážu představit. V okamžiku, kdy vám podporu přestanou vyplácet už to smysl dává, ale čeho se dosáhlo zrušením možnosti přivydělat si navíc k podpoře netuším. Pokud mi někdo pomůže s objasněním této záhady v komentářích pod článkem, budu rád.

Pokud se přeci jen pro takovou brigádu rozhodnete, máte povinnost oznámit to úřadu práce nejpozději v den nástupu. ÚP bude chtít i doklad o výši měsíčního výdělku. Při nesplnění těchto povinností hrozí vyřazení z evidence úřadu práce. Tedy pokud nebudete schopni obhájit, že jste tuto skutečnost ÚP nemohli z vážných důvodů oznámit . Vzhledem k tomu, že za vás úřad platí zdravotní pojištění, by to určitě nebylo rozumné riskovat.

V případě, že se rozhodnete přijmout brigádu, kde ohodnocení bude vyšší než polovina minimální mzdy, nemusíte být z evidence uchazečů úplně vyřazeni. Znamená to ale, že na vás úřad bude pohlížet jako na normálního zaměstnance. V evidenci úřadu práce totiž může klidně být i zaměstnaný člověk, který má zájem o pomoc při zprostředkování jiné práce. Kromě podpory přijdete také o příspěvky státu na zdravotní pojištění a doba evidence se nebude započítávat jako účast na důchodovém pojištění.

Pokud nehledáte jen přivýdělek, ale poohlížíte se po novém stálém zaměstnání, můžete si u nás podat inzerát s poptávkou nebo si prohlédnout naše nabídky volných míst.


Komentáře 202

Navigace komentářů

  • Klara

    říká:

    Zdravim,koncem srpna koncim v zamestnani a pujdu na pracak a budu zadat o podporu,ktera je naprosto smešna,stejne tak jako platy v CR u radoby stredni tridy!..chapu dobre,ze si po dobu pobirani podpory tech 5 mesicu nebudu moci privydelat vubec zadnou brigadou??? Ani nekde treba v obchode s oblecenim na vikend ??nebo to ma nejaka jina specifika??dekuji za odpoved,klara

  • Monika

    říká:

    Konec Vašeho článku vše vystihuje, toto nikam nevede…

  • Monika

    říká:

    Pátý odstavec začínající Otázkou.. je pro mě v mé situaci vtipný, co jsem vypozorovala i z vlastní zkušenosti, zaměstnavatelé jsou ti, kdo toho zneužívají, aby nemuseli ze superhrubé mzdy odvádět a z hrubé, proto cpou DPP, stalo se mi to ve dvou případech, jinak jsem ke konci roku 2015 DPP neznala.. Takže by to mělo být naopak, stát by měl jít po zaměstnavatelech, což už stejně je k novele z konce července pryč, hodili to na lidi a zase jsou znevýhodněni lidi hned dvakrát, jaký to má asi dopad…

    • Jari

      říká:

      Asi tak je to strašný, zaměstnavatele zneužívají lidí za minimální plat a nebo jenom DPP a to je hrozné, je to začarovaný kruh.

  • Radka

    říká:

    Dobrý den, našla jsem si brigádu na DPP jen na týden, je to jen záskok. Na podporu už nemám nárok. Vyhodí mě z ÚP?
    A kdy se tam můžu zase přihlásit? Děkuji za odpověď

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den,
    našla jsem si brigádu na dohodu o pracovní činnost, kde budu pracovat 20 hod. měsíčně za částku 1.320 kč. Jsem vedená na ÚP a zajímalo by mě, kdo bude hradit zdravotní pojištění. Pani účetní mi tvrdí, že si ho budu hradit sama,což mi přijde docela divné.
    Předem děkuji za odpověď

  • Hana

    říká:

    Dobrý den, takže když mám teď na dva měsíce podepsanou DPP a po skončení ihned nastoupím na HPP, znamená to, že i když mám na podporu za ty dva měsíce nárok, už žádnou nedostanu? Nechce se mi věřit, že pro mě bylo výhodnější raději sedět doma na podpoře, kterou mám o dost vyšší než 5 500. V tom případě to přece není žádný přivýdělek.

    • Jari

      říká:

      Žádnou a nejistota HPP, zaměstnavatele zneužívají lidí, nechtějí HPP jenom dohody PP a tím vás vlastně vyřadí a vy vše musíte platit sama.

  • Marcela

    říká:

    Milane, nikdo Vás nenutí tam být. Evidence na ÚP je dobrovolná, stačí říct úřednici, že se chcete odhlásit, podepíšete jeden papír, převezmete si potvrzení a už Vás nebude nikdo srát!

  • Ladislav Gvozdek

    říká:

    Neustálé hlásání, že je rekordní nezaměstnanost a nepřeberné množství volných pracovních míst je goebbelsovská propaganda
    Když má někdo nad 55 let práci stejně nesežene.
    Takže – jak jsem uvedl v předchozím komentáři – jediné řešení je konečné řešení.

    • Jari

      říká:

      Ano,je to jenom klamání,práce je spousta ale!! ZTP nejlépe 3stupeň důchodci a mladé na mateřské za tyto nic zaměstnavatel neplatí a místo HPP jenom DPP je to hnusný jak zneužívají lidí a když HPP tak vám nabídnou 17.300kč.

  • Ladislav Gvozdek

    říká:

    Doporučuji umožnit dlouhodobě nezaměstnaným zdarma se podrobit euthanasii.
    Jedině snížením biologického potenciálu zbytečného materiálu se mohou mandatorní
    výdaje poskytnout těm, kteří, je nutně potřebují (politikům, poradcům, poslancům, senátorům).

    Ladislav Gvozdek, Ostrava

  • Jitka

    říká:

    Rozhodnutí zákonodárců je zcela nesmyslné, rozhodně nikoho nepřinutí si hledat pracovní poměr (kdo chtěl, našel si ho i tak). Naopak ještě více znemožní alespoň trochu udržovat pracovní návyky lidí. Já DPP využívala jako jednodenní až dvoudenní možnost v měsíci, jak zůstat v kontaktu s mým oborem. Dnes už nemohu. Anebo mohu, ale musím se odhlásit z ÚP a další den znovu přihlásit. Tohle nařízení mi práci rozhodně nepřinese.
    Zkušenosti s lidmi z ˇUP jsou hrozné – tolik nekompetentních úředníků pohromadě jsem už dlouho nezažila.

  • Pavla

    říká:

    Dobrý den budu pracovat na dohodu o pracovní činnosti vydělám si za měsíc cca 2000.na úřadu práce se za evidovat prý mohou, podporu pobírat nebudu .kdo bude za mě platit zdravotní a sociální pojištění. Děkuji

  • Milan

    říká:

    jooo člověk se snaží si přivydělat a ještě jsou s tim problémy. Zbytečný úřad, který mi v životě s ničím nepomohl, jen přidělával problémy. Nasrat!

  • Markéta

    říká:

    Dobrý den, jsem od července na DPP a mám i výdělek 10030,-, smlouva mi končí ,18.8.,dnes 28.7. jsem byla v práci a ted jedu na týden na dovolenou. Mám se jít v pondělí 31.7. nahlásit na ÚP abych měla zaplacené pojištění?

  • Adam

    říká:

    @Michaela: Podle zákona o zaměstnanosti nikdo, kdo je současně na brigádě i v evidenci, na podporu nárok nemá – § 39, odst. 2, písm. d. Vaši známí pravděpodobně pracují načerno, jiné vysvětlení mě nenapadá.

  • Michaela

    říká:

    Dobry den. Dnes jedu z uradu prace a jsem sokovana. Pri evidenci minuly mesic mi nebylo receno,ze by mi mohli sebrat podporu pokud jsi najdu brigadu,jen mi bylo receno do jake miry si mohu privydelat. Neprijemna zenska mi klidne oznami,ze podpora mi bude odebrana k datu smlouvy brigady coz je 25.7.17… absolutne tomu nerozumim. Mam zname co maji podporu i brigadu soucasne a vse legalne. V cem je teda problem,ze ja nemohu ? Dekuji !

  • lucie

    říká:

    tak to uz je sila ….nektere povolani je tezko dostat na hpp…jsou to restauracni zarizeni…a plno jinych obchudku butiku …a my na to doplacime vsema smery …vy si myslite ze chcem tak pracovat!!urcite ne!!…ale když uz tomu babis tak zavaril tak ted to bude tuplovaně všude sami brigadnici co to je za dobu!!!pfuj hlavne ze vam je dobře sedet na riti.nic nedělat!!!a chlapi co drou jak koni v tovarnach jsou malo placeni daji vam na vyplatu ušmudlaných 17000 a drou nane!!je to sila hlavne vsicni mistri a tym lidri za nic vezmou vetsi plat proc stejne udela daleko min práce vse udelaji zamestanci i tech par papiru co vyplni dokaze kde jaky blbec!!

  • Eva

    říká:

    Dobrý den, do 31.7.2017 budu pobírat rodičovský příspěvek. Když jsem na rodičák nastoupila tak jsme při něm dělala školu VOŠ (denní studium). kde mi dali individuální plán. Chtěla bych se zeptat zda můžu navštěvovat i po skončení rodičovské (po 31.7. 2017) tuto školu a dokončit tak studium a přitom být vedena na úřadu práce (neboť když se na něj nenahlásím tak budu si muset zdravotní hradit sama). Ještě informace mám více jak 26 let.
    Zdravotní pojištění si určitě hradit sama nechci a jestli je pro mě pouze východisko že budu muset přerušit školu do té doby než si najdu práci a tím pádem mě potom z úřadu práce vyřadí..
    Děkuji
    Eva Kramná

  • Věra

    říká:

    Dobrý den ,jsem v ID 2.stupen, také jsem na Úp . Našla jsem si brigádu – dostala jsem smlouvu na 300 hdin za rok tak mi byla zastavena podpora.Chtěla jsem se zeptat jak dlouho můžu pracovat brigádně a když přesáhnu těch 10 000kč jestli musím plati zdravotní a sociální pojištění . Děkuji Věra Becková

  • Eliška

    říká:

    Iveta:
    Dobrý den, nechci být zlá, ale celý článek nad touto diskuzí je o tom, kolik si můžete přivydělat, když jste na ÚP a za jakých podmínek.
    Nicméně, odpověď z článku je taková: Jako evidovaný nezaměstnaný si totiž můžete přivydělat pouze v tzv. nekolidujícím zaměstnání, aby za vás stát zaplatil alespoň zdravotní pojištění. Na podporu můžete rovnou zapomenout. Po dobu brigády vám nebude vyplácena. Za nekolidující zaměstnání se považuje činnost vykonávaná na základě pracovní smlouvy nebo dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr, při které si za měsíc nevyděláte více než polovinu minimální mzdy. Od 1. 1. 2017 to znamená měsíční příjem do 5500,-. Vaší povinností je, oznámit toto zaměstnání nejpozději v den nástupu!!!

  • Iveta

    říká:

    Dobrý den chci se zeptat kolik si můžu přivydělat když jsem na ÚP ?

  • Andrea

    říká:

    Jde to všechno do sraček.Chtěla by jsem vidět jak by oni vyzily za tu almužnu. Nemám slov člověk chce alespoň na brigádu a ani to ne, jinak mu všechno vezmou.Jdete někam. …..Víte kam! !!!!!!!!

  • barbora machacna

    říká:

    dobry den nejsem moc dobra v chapani tak s zeptam takhle.kdyz si vydelam do 5500 tak si musim sama platit zdravotni a socialni nebo ma povinnost muj zamestnavatel mi treba prispet nebo tak neco.prece neni normalni byt na up a na brigade kdyz si stejne clovek musi platit vsechno sam.jsem v blbe situaci protoze nemohu delat na tri smeny a na dvanactky takze prace je malo

  • Sona Hadkova

    říká:

    Dobrý den jsem od roku 2011 úřadě práce evidována jako nezaměstnaná a chtěla bych se zeptat Ne 21. Února 2017 jsem si sehnala brigádu a šla si ten den vyzkoušet a paní vedoucí byla spokojená a napsala mi smlouvu ten den 21. února 2017 ale po obědě kolem jedné hodiny s tím že mě bere a když jsem tedy po práci chtěla odnést smlouvu na ÚP v Prachaticích bylo Bohužel již zavřeno neboť měli otvírací dobu do 11:00 proto jsem odevzdala smlouvu Sice tedy druhý den po práci ale dřív to tedy opravdu nešlo nikdy jsem žádné problémy na úřadě práce neměla Vždy jsem chodila na sjednané schůzky spořádaně čistě a včas úřadu práce v Prachaticích mě okamžitě vyřadili s tím že je to nezajímá a že jsem přinesla smlouvu až 2. Den nikdo si nenechal vymluvit že ten den kdy jsem dostala smlouvu už měli zavřeno a tak jsem tedy neměla jak tam tu smlouvu donést Myslím si že okamžité vyřazení není vhodné jsem samoživitelka s osmiletým synem a snažila jsem se alespoň něco dělat Prosím odpoví mi někdo Děkuji s pozdravem Hádková Soňa Prachatice

  • Lenka Vinklářová

    říká:

    Dobrý den.Jsem již delší dobu na ÚP a nepobírám žádnou podporu.Mám možnost si přivydělat měsíčně cca 2000. Jakou smlouvu si mám nechat napsat od zaměstnavatele a kdo pak bude platit sociál a zdravotní pojištění ? Mám také částečný inval. důchod.
    Moc děkuji za odpověď a radu.

  • Myš

    říká:

    Pro lidi, kteří mají nárok na podporu, je to hyperkravina. Ale uvědomte si, že je velké množství lidí, kteří vůbec nemají na podporu nárok, protože neodpracovali v rozhodném období minimálně jeden rok. Typicky to jsou studenti, kteří ukončili školu a práci na HPP nikdy neměli. Ti neuvidí od státu ani korunu, takže za 5500 Kč z brigády budou rádi.

  • Daniel

    říká:

    Přeji dobrý den a napadl mě další dotaz: Jak je to s příjmem z pronájmu? Jsem na Úřadu práce beru podporu, nemám žádné zaměstnání, žádný příjem z jakéhokoliv druhu zaměstnání ale formálně je na mě psaná smlouva o pronájmu družstevního bytu, který s manželkou vlastníme (podle zákona prý musí podíl v družstvu vlastnit oba manželé). Tento příjem z pronájmu bytu zdaňuji ve svém daňovém přiznání. Patří to tedy mezi příjmy, které mám hlásit Pracovnímu úřadu a díky němuž tedy přijdu o podporu a dokonce mě snad i vyškrtnou z evidence? Předem moc děkuji za radu jak to s tím příjmem z pronájmu je.

  • blah

    říká:

    Oznamit se to musi nejpozdeji v den nastupu. Takze pani urednice je…proste urednice :/

  • Jana

    říká:

    Dobrý den, musím s epřidat..k bodu 7 a 8…tak já dnes na UP oznámila, že budu mít brigádu na záskok, smlouvu jsme podelsala 25.2., a čekám na telefon kdy začnu uklízet..a od paní uřednice jsme se dozvěděla, že mě vyřadí z evidence, jako sankci za to, že jsme včas neoznámila brogádu…říkám, ale na UP mi bylo od jiné paní řečeno, že to mám oznámit nejpozději v den nástupu…paní na to, nene, v den podepsání smlouvy..a pěkě mě dusila..já se rozbečela, přišla jsme kvuli pár stovkám měsíčně o podporu deset tisíc, mám dvě děti, ted ještě kde shánet peníze na jídlo, kor na placení zdravotního a sociálního, z tech pár stovek?? Tak me po pulhodině kdy si to užívala, že ale jsme to věděla, že ona nemuže jinak…pak milostivě do PC napsalal, že teda jsme to oznámila včas…a ještě at to prý nikde neříkám, že by mohla mít problémy.. co na to říkáte? Mám takový vztek..kvuli tomu že chci delat, jsme přišla o prachy, a ještě jsme byla ponížená..

  • Mhudcova

    říká:

    Dobrý den,

    Chtěla bych se zeptat, zda mi pracovní úřad proplatí rekvalifikaci, když budu mít brigádu.

  • Ludo Balazec

    říká:

    Dobry den, neviem preco pisete clanok, ked sa v problematike zrejme nevyznate asi ani len tak ako ja, uplny laik, ktory len uz bol parkrat nezamestnany, takze o tom nieco cital. Ja si totiz myslim, ze poznam odpoved na otazku, ktoru v clanku kladiete, cize komu by sa oplatilo pracovat za 5.5 tisica, ak ma priznanu vyssiu podporu. Podla mna sa totiz vyplata podpory neprerusuje na cely mesiac, ale len na konkretne trvanie brigady, za zvysok mesiaca podporu dostane. Priklad : mate podporu 9 tisic a v mesiaci, ktory ma 30 dni, sa vam naskytne moznost pracovat tyzden od pondelka do piatku za 5.5 tisica. Ohlasite to vcas na UP, ten vam zastavi podporu na tychto 5 dni, takze za tento mesiac dostanete podporu za 25 dni, to je 9000/30*25 = 7500. Celkovy prijem za tento mesiac teda mate 5.5+7.5=13 tisic namiesto 9 tisic a to sa (niekomu) vyplati. Podmienka ale je, ze nesmiete uzavriet dohodu na dlhsiu dobu s tym, ze niekedy pocas jej platnosti odpracujete 5 dni, to ste naozaj vyblokovany na celu tu dobu, v dohode musi byt napisane, ze (v popisanom pripade) v pondelok zacina a v piatok konci.

  • ivana

    říká:

    Dobry den chci se zeptat ,,, měla jsem smlouvu s dohodou .. tudis jsme stale vedena na up a a hledali dal praci ,,, v řijnu31 jsem smlouvu ukoncila na vstevu mam na up 16.11.2016 měla sem ukonceni smlouvy ukazat dřive nebo staci den navštěvy děkuji za odpoved

  • michaela

    říká:

    Dobry den chci se zeptat kolik si muzu prividelat pri evidenci na pracovnim urade?Dekuji

  • Hanka

    říká:

    Dobrý den,
    jsem vedená na ÚP a beru podporu. Chtěla bych ale jet na 14 dní na tábor jako vedoucí (odměna cca 2500). Chápu to dobře, že i když si vydělám takto málo, že mi podporu zastaví na celých 14 dní, co budu na táboře, nebo že snad o ni dokonce přijdu úplně? Nebo mi ta částka bude z té podpory jen stržena (např. místo 9000 dostanu jen 7500 na podpoře+2500 z tábora)? Myslíte, že kdybych podepsala smlouvu na DPP, kde bude napsáno, že pozici vedoucí vykonávám za stravu a pobyt (a žádnou částku), že o podporu nepřijdu?

    Napište mi prosím, jaké mám možnosti.

    Děkuji

  • Honza

    říká:

    Dobrý den,

    chtěl bych se zeptat pokud jsem na pracáku a můžu si vydělat brigádně 3000 Kč, nic víc ne čili se vejde do měsíčního limitu. Budu muset tuto částku danit nebo ne?

    Děkuji

  • zlatule

    říká:

    Zdravim.chci se zeptat. Mam moznost pracovat na HPP na zkraceny uvazek za cca.4800 cisteho. Mam dotaz zda pri teto vykovane praci mohi pobirat davku hmotne nouze,prispevek a doplatek na bydleni. Nebo zda nebudu uz pobirat nic. Dekuji

  • JAROSLAVA BERANOVÁ

    říká:

    Dobrý den mám dotaz,jsem v evidenci úřadu práce a pobírám částečný invalidní důchod 6000.- měsíčně. Manžel pracuje jako zaměstnanec a ještě podniká na IČO a já si u něj na černo přividělávám 12-13 tisíc měsíčně aníž bych to někde hlásila. Je to trestné nebo není. Děkuji Beranová Příbram.

  • Renata

    říká:

    Dobrý den, ráda bych se zeptala. Jsem nově, poprvé, částečný invalidní důchodce 1. stupně, momentálně evidovaný na ÚP, od zaměstnavatele jsem dostala odstupné na tři měsíce. Nyní mi běží druhý měsíc. Našla jsem si brigádu, kde mi nabízí 20hodin týdně za 100Kč/hodinu, s tím, že kvůli ÚP, jak zde uvádíte mohu vydělat max. měsíčně 4250,- (hrubého?) tedy to stáhnou na 10hodin týdně. Zajímá mne, jak bych měla ideálně postupovat dál. Co je v mém případě nejlepší pro výdělek, z kterého alespoň přežiju, nemám žádné zdroje ani lidi, co by mne podpořili a nechci skončit jako bezdomovec. Děkuji za Vaši odpověď. Pěkné dny přeji!

  • Monika

    říká:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat,když jsem evidovaná na úřadu práce po skončení studia je mou povinností dělat daňové přiznání za rok 2015 . Nejsem si jistá tak jsem se chtěla zeptat. Měla jsem uzavřené 2 dohody a provedení práce ale pořád jsem byla v evidenci. Předem děkuji za odpověď.

  • Lucka

    říká:

    Dobrý den, rozumím tomu tedy tak , že jsem měla podporu z úřadu práce, poté jsem si našla brigádu, kde měsíční výdělek nepřesahuje polovinu minima, tudíž mi seberou podporu ?!

  • Milu

    říká:

    Dobrý večer, nevim si rady, jelikož jsem druhým měsícem na up a našla jsem práci, kde na zkoušku me chtějí na 2tydny do 1.2. Na dohodu a potom na smlouvu od 1.2, ale nevím, zda budou obě strany spokojeny a zda , kdyby jsem nakonec na smlouvu nepřistoupila, zda budu mít potom ještě nárok na podporu, nevím jestli se jen pozastavi, nebo nebudu mít nárok ba nic.. Mám dilema, do prace chci, ale mám strach, ze udělám něco špatně. Děkuji za odpoved

  • Ivule

    říká:

    Když budu na ÚP v době, kdy dostanu tříměsíční odstupné (tzn. že stejně nebudu pobírat zatím dávky od ÚP), můžu si na DPP vydělat do poloviny minimální mzdy po dobu těchto tří měsíců? Jak to bude s placením sociálního pojištění?

  • Eva Sedlářová

    říká:

    Daň z příjmu podle Prohlášení

    Vzhledem ke zdanění mohou nastat tyto situace:
    1) Součet odměn u jednoho zaměstnavatele je maximálně 10 tisíc Kč / měsíc a zaměstnanec nepodepíše Prohlášení poplatníka:
    Zaměstnavatel srazí z odměn daň 15 %. Zaměstnanec tyto příjmy nemusí nikde uvádět, ale může. Od roku 2014 je může uvést v daňovém přiznání, takže pokud má během roku celkově nízké příjmy, získá zpět sraženou 15% daň z příjmu. Zaměstnavatel mu po skončení roku na požádání vydá Potvrzení o příjmu, tyto příjmy uvede v daňovém přiznání a finanční úřad mu vrátí daň.

    musím podávat daňové přiznání když jsem na ÚP? mám hrubý příjem ve výši minimální mzdy ,300hodin za rok,
    a má zaměstnavatel povinnost platit 15% daň z DPP? v tomto případě ?

  • Zdena

    říká:

    peníze co si mohu vydělat v hrubém aby mne nevyřadili z úp,kolik je to v čistém?

  • Šárka

    říká:

    Dobrý den, ukončila jsem Střední školu a ted bych si měla najít práci. Stačí si najít pouze brigádu na 2 měsíce?, jelikož za ty 2 měsíce odlétám pryč tak je hloupé si hledat stálou práci….stačí tedy jen brigáda abych nemusela platit zdravotní pojištění?

  • Natálie-Rochová

    říká:

    Dobrý den jsem skoro rok na úřadu práce a bohužel jsem si zatím nenašla práci (bez zkušeností a s jistými problémy prostě neberou) no naštěstí jsem si našla brigádu moje otázka ale zní můžou mě vyhodit nebo přidělit práci předem děkuji za odpověď :)

  • xxxx

    říká:

    To se vám to sedí za peníze poplatníku co?

  • xxxx

    říká:

    Tak co ministrině kdy se budete bavit o skutečných problémech až vás budem kopat ze senátu

  • xxxx

    říká:

    Marekova nechce odpovídat na skutečné dotazy ona jen ty své připravené blaboly

  • xxxx

    říká:

    Tak čekám odpověd od Marksové

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *