Jak se bránit proti rozhodnutí Úřadu práce

logo úřadu práceÚřad práce neslouží pouze jako zprostředkovatel vhodného zaměstnání pro uchazeče, kteří hledají volná místa na trhu práce. Evidence na ÚP je také jediná možnost, jak v nelehké době bez zaměstnání od státu získat alespoň základní prostředky k živobytí a zaplacené zdravotní pojištění. Jakékoliv rozhodnutí úřadu, které člověka o tyto jistoty připraví, tak může být pro mnoho lidí bolestivé.

ÚP se musí držet pravidel, podle kterých může vyřadit uchazeče z evidence nebo mu sebrat či snížit podporu v nezaměstnanosti. Samotní úředníci jsou ale taky jenom lidé. A lidé chybují. Jak je tedy možné se bránit v případech, kdy obdržíte rozhodnutí úřadu, které vás poškozuje a se kterým nesouhlasíte? Vaším prvním krokem by mělo být odvolání k nadřízenému orgánu.

Po oznámení rozhodnutí máte na podání odvolání 15 dní. Odvolání zasílejte doporučeně poštou na úřad práce, který rozhodnutí vydal. Můžete jej také odevzdat osobně na příslušném kontaktním pracovišti. V tom případě si nechte převzetí pro jistotu potvrdit. ÚP by měl do 15 dnů odvolání postoupit nadřízenému správnímu orgánu, kterým bude Ministerstvo práce a sociálních věcí. Nadřízený orgán má pak dalších 15 dnů na jeho vyřízení.

Náležitosti odvolání proti rozhodnutí ÚP

Z odvolání musí být jasné, kdo jej podává. Je tedy nutné uvést jméno, příjmení a datum narození. Odvolání musí obsahovat také adresu, na kterou bude možné doručit rozhodnutí správního orgánu. Může jít o trvalé bydliště, faktické místo pobytu nebo i elektronickou adresu.

V odvolání musí být uvedeno, s kterým rozhodnutím úřadu nesouhlasíte, v čem vidíte rozpor s právními předpisy nebo prostě proč se domníváte, že rozhodnutí ÚP nebylo v pořádku. Mělo by z něj být patrné čeho se odvoláním domáháte. Pokud to v odvolání uvedeno nebude, má se za to, že se domáháte zrušení celého rozhodnutí.

Bohužel v těch nejdůležitějších případech, kdy rozhodnutí úřadu opravdu žadatele citelně zasáhne, nemá odvolání odkladný účinek. To znamená, že pokud obdržíte rozhodnutí o vyřazení z evidence, odebrání nebo snížení podpory v nezaměstnanosti nebo podpory při rekvalifikaci, ani případné odvolání účinek takového rozhodnutí neoddálí. Dokud nadřízený orgán nerozhodne, budete prostě vyřazeni z evidence nebo přijdete o peníze.

Pokud s odvoláním neuspějete, nezbývá nic jiného než se o pomoc obrátit na soud. Existují případy, kdy soud rozhodnutí ÚP zrušil a nařídil MPSV sjednat nápravu. To znamená, že úředníci nejsou neomylní a i přes zamítnuté odvolání máte možnost se jejich rozhodnutí dále úspěšně bránit. O pomoc se můžete obrátit i na veřejného ochránce práv. Hlavní náplní práce ombudsmana by totiž měla být právě ochrana občanů před zvůlí úřadů a jejich nežádoucím jednáním.


Komentáře 20

  • Roman Jurků

    říká:

    V roce 2016 po prodělání těké nemoci a skoro vyléčení zakleklo komando fízlů stylem Jestli se nepřisnáš tak se postaráme o to aby si byl odsouzen. Na otázku k čemu jsem zírral jak puk když mi řekl fízl že je mu to jedno k čemu, ale jestli se nepřiznám tak …. zaměstnávali mě několik let přes úrponé snahy a útoky i n moji rodinu včetně dětí jsem to vyhrál … bohužel .. neměl sem to nahlásit na UP … úřednice toho zneužili a v roce 2018 aniž bych cokliv porušil mě vyřadili v době kdy jsem byl na někoilkaměsíční neschopnece dokonce. Zastavili správní řízení ale stejně mě vyřadili …. zpětně …. odvlání proti rozhodnutí o nepodjatosti písemně potvrdila vedoucí UP, násleně po vyřazení tou podjatou úředníci ale zase naopak tvrdila, že jí přijde že nemusí to odvolání už nikam posílat když mě mají za vyřazeného.
    Smírný pokus o novou registraci o řádné vyřazení po nemoci na moji žádost nic z toho nechce UP ani nadřízené orgány slyšet … na všechno kjašlou a kašlali celý kovid .. málme jsem zemřel … pojišťovna VZP mě během toho zápalu plic zexekuovala a já jsem nyní bez peněz s dětma malýma … malá byla na domáví online výuce a já měl podle zákona nárok na ošetřovné …. UP arogantně stále nic neuhradil a nechce se bavit nadto mě odkázal na CSSZ, kde ale takové věci samozřejmě nevyřizují .. ta nenávist že mám vše řádně podloženo zákonem a psísemnostmi těch úřednic je neuvěřitelná … kdyby nebylo zločiného spolčení fízlů tak by samozřejmě za tyto svinstva dávno seěli takové úřčdnice za katrem podle zákona o zneužití pravocmní nekonámím co mají ze zákona konat a způsobených škod nejen na financích ale i na duši poškozených …. To co se začalo dít už v roce 2017 na UP je neuvěřitelné … orpavdu jsem neměl zájem být zaměstnán bezplatně za brutální nikdy neuhrazené náklady řízení 20 hodin denně studiem práv judkátů a psaním obrany proti justiční mafii, včetně nutného TO na prolhanou soudkyni, která neváhala nemaje nic proti mě lhát jako ve známé kauze u pražských radních vkládáním do úst svědků opačné odpovědi u výslechu … nebýt náhody na odvolacím soudě dokonce by mě udělali hnusnej falstr spolu s prolhnaou znalkyní i ve zdravotní dokumentaci, která musela z ostudou v justii skončit, díky opět bezvadné právní práci, její zločin byl samozřjemě zameten pod koberec, a byl jsem namísto odkodnění a omluvy ješt zničen v r oce 2022 zdravotn na její narozeniny bandou celníků, kterří vymáhali nezákonou pokutu kerou mi ta banda fízlů zařídila jako pomstu že jim ta odvolačka vůbec nevyšla … ministertsvo se nemá ani k nezáknmému vyřazení ani k TO na soudkyni nikdy neřešenému i kůli jiné věci kterou spáchala vůči mojí dceři … systém mě zničí .. to vím .. dovolil jsem si hodně … oznámit útok justice na děti .. to se neodpouští v diktatuře který normálně dělá apartheid chudých lidí, které většinou do chudoby sama dostane … dejte si bacha na advokáty … neděljí ve vašme zájmu … ani když jsou to vaši dobří známí! Oni ví jak by dopadli kdyby šli proti systému! Jako my …
    Jak říkám jakmile jsem oznámil opravdu psychicky na dně UP co mě trápí, tak neváhali situci zneužít proti mě .nezákonným správním a po jeho zastavení nezákoným vyřazenám a kašláním na samotnou ředitelkou přislíbeném odvolání ….. Stejné vyhlazování pro systém nepohodlných nebo již neužitečných se dělo i před skoro 100 lety v jisté zemi kde se postupně vše zvrhlo v nejhorší masakr novodobých dějin …
    PS: Justice když zjistila jak mě zničit skrze jiné úřady tedy ty kajské a městské neváhá zneužívat tyto úřady i dnes a do budoucna vědouc že nemám již absolutně za co a jak se bránit … V době kovidové kdy veřejně bylo přislíbeno že žádosti budou vyřízeny i emailem jsm márně podal novou žádost o dávky a registraci teda znova když to nejde po dobrém …. rok čekkalo mPSV s tím že nic nebylo porušeno … za další rok odpovědělo že podání nebylo podáno …. a že prý to odvolání co mám píseně potvrzeno od ředitelky UP ž bylo podáno .. prý podáno nebylo … což osobně považuji za podvod a poškození práv kdy jsem byl uveden jednoznačně v omyl tím dopisem že to podání je podáno a bude vyřízeno ale nikdy nebylo a nebude … 5,5 roku mě tahají za nos …

  • Jana Rybaříková

    říká:

    Nepřiznali mi proplacení rekvalifikaci na kurz Pečovatelka z důvodů nízkého věku.V červnu 2024 mi bude 19 let.Údajně bych to nezvládla, ani psychicky ani fyzicky.A mám znovu požádat za 18 měsíců.Jak je možné,že ví, jestli to zvládnu, nebo ne.Nebo se jim jedná pouze o peníze.Děkuji za odpověď.

  • Renata

    říká:

    Dobry.den prosim o pomoc nebo nejaky vzor jal.napsat odvolani proti snizeni davky hmotne nouze a cast vyplacena ve stravenkach.vubec si nevim.rady.stravenky mi nevyhovuji.dekuji Renata

  • Olga Francová

    říká:

    Dobrý den, byla jsem vyřazena z ÚP 16.12. i přes to že jsem doložila příslib od budoucího zaměstnavatele že mne od 1.3. zaměstná. Bylo mi řečeno že dva měsíce je dlouhá doba a byla mi nabídnuta práce do které mám nastoupit na tyto dva měsíce a potom odejít. Toto jsem odmítla s tím že zbytečně nebudu brát práci někomu jinému kdo ji zrovna potřebuje dlouhodobě, mimochodem byla plná čekárna uchazečů. Nechápu proč mi paní na ÚP při nástupu vůbec dávala tiskopis příslibu o zaměstnání když ho vůbec neberou v potaz!! když ho člověk přinese potvrzený. Mám odpracovaných 35 let, na ÚP jsem byla 2x za celou dobu, vždy jsem si po dvou měsících evidence našla práci a to sama. Nikdy jsem ÚP nezneužila, to vše je určitě v mé složce uvedeno, proto je pro mne nepochopitelné toto jednání.

    • Tomáš

      říká:

      Dobrý den .
      Před časem jsem měl mít na ÚP program pro uchazeče o zaměstnání, který se zrušil pro nemoc lektorky. Já jsem se ještě osobně zastavil na ÚP u hlavní vedoucí a informoval se o situaci, abych nic nezanedbal. Bohužel jsem však vynechal schůzku a ten den, kdy měla být se šel informovat ohledne pracovní nabídky do Fit centra, kam měli údajně nabírat. Na ÚP jsem toto řekl a i napsal do protokolu, kde jsem se měl vyjádřit. Jelikož byl problém sehnat paní, se kterou jsem o tom hovořil, doklad o pohovoru jsem nedoložil. Říkal jsem, že mi to nejspíše nedají. A dnes mi přišlo vyjádření od ÚP ze dne 26.4. (došlo dnes 5.5.2023), kde se píše, co jsem uvedl v protokolu ale s tím, že doklad o pohovoru nedodám, což jsem tímto způsobem neřekl. Chci podat odvolání a celou věc ještě jednou uvést na pravou míru.

  • Ján Hajduk

    říká:

    Prosím můžete mi poradit jestli se dá zaslat email s rozhodnutím Úřadu práce a odpověď dostát spět do datové schránky nebo emailem

  • Ján Hajduk

    říká:

    Prosím o pomoc při napsání odvolání proti Úřadu práce pro nepřiznání dávek

  • Michal

    říká:

    Tady to máte vysvětleno a popsáno, nečekejte od úředníků pochopení ani lidskost, pouze snahu o to se vás zbavit, a to jakýmkoli způsobem vás vyřadit z evidence. https://youtu.be/saSUzIsHh7c?t=269

  • Michaela

    říká:

    Dobrý den , prosím mohli by jste mi pomoci .Vzhledem k vážnému zdravotnímu jsem pobírala od UP příspěvek na péči. Po opětovném šetření stupně závislost mi byl příspěvek odebrán s odůvodněním že se mūj zdravotní stav ustálil, a proto se o.sebe mohu.postarat sama , jsem po čtyřech operacích páteře a trpím velkými bolestmi ,jsem pacient ambulance pro léčbu bolesti .Mám.diagnostikovanou Meniérovu nemoc kdy je postiženo střední ucho rovnovážné. ústrojí motá se mi hlava. hrozí pád. Mám dny že mám tak velké bolesti že.nemohu vstát z postele na toaletu.musím v předklonu nakoupit si nedojdu a k péči o mou osobu ,vaření ,atd potřebuji pomoc druhé osoby. Mohli by jste mi prosím poradit jak napsat odvolání proti tomuto rozhodnutí Moc děkuji

  • Daniela

    říká:

    Dobrý den jak postupovat měla sem napsané jiný datum na kartičce a když sem přišla na ten den tak mi úřednice řekla ze sem měla přijít jiný den je možné že sem datum přeslechla .Ale měla sem na kartě jiný den proto sem hned druhý den donesla omluvy dopis a stejně mě vyřadila kráva jak se odvolat ? Dekuji

  • Filip

    říká:

    Je az k zbliti jak to v tyhle zkorumpovany zemi funguje!25 let jsem zil venku a ted PU ktery se nelidsky chova k lidem co hledaji pomoc? Vazne? Protoze tu jeden v systemu udela chybi,PU me tim padem vyradi ci vubec nezaradi do uchazace o zamestnani?!! A ted ctu,ze je to dobrovolne?Vazne?Jenom v tyhle zemi MUSIME platit zdravotni kdyz jsme bez prijmu penez!!! Budu si ztezovat na Ceske nelidskosti socialnich pracovniku a jejich nepomoc lidem u Evropske Komise!!!!

  • Jitka

    říká:

    Dobrý den. Potřebuji pomoc při zamítnutí odvolání ministerstva up..bylo mi to zamítnuta a já stim nesouhlasím.

  • zdenek

    říká:

    Urad prace?hlavne nenarazit na arogantni zamindrakovanou kravu.by sem na skoleni up nakonec nam rekli ze to neni povine.
    Druhe bylo 17.6 bohuzel sem lital po dokzorech se vsim moznym.st.zlaza slinivka otikani necitlivist koncetin mrtvice atd.ale k lekari zrovna 17.6.hm rikam zdravi prednejsi.zchuzka normalni 8.7 dojdu a ze co je dal sem papiry od doktoru a vysetreni.takze psali lekari atd.dobre.doslo mi vyrazeni z up na 3 mesice.na jednom rsdku je 17.6 omluveno a na druhem nedodrzeni 8deni ohlasovaci povinosti.buzeranti.30 let sem nemarodil.nebyl na up jo 3 mesice kdysy.a vyvrheli nefachcenka cele cikanske rodina 30let na ip a na davkach.cele stat postavene na palicu vysmivaji se nam jak to de.hanba je mi z toho statu uz na zvraceni

  • Dita Oberreiterová

    říká:

    Dobrý den. Byla jsem na úřadu práce za celý svůj dosavadní pracovní život 2x. Nikdy se mi nestalo, že bych někam přišla pozdě, nebo se nedostavila vubec. Ale nikdo není neomylný. Bohužel i mě se poprvé v životě stalo, že jsem přehlédla datum plánované schůzky, ještě ten den jsem psala úřednici email. A dostavila se hned druhý den. Moje otázka tedy zní, stane se, že mě mohou ihned vyřadit, nebo jaký je postup? Děkuji

  • Miroslava

    říká:

    Dobrý den, prosím o radu , jsem psychicky nemocná mám Agorafobii, PP,úzkostné stavy ( strach vyjít ven z prostranství , autobusů, vlaků, obchodáků atd) mám to potvrzené i od lékařky psychiatrie vše jsem dodala na PÚ a paní mi řekla at to ani neukazuji že mně jinak budou muset vyřadit , což mi přijde jako psychicky nemocnému člověku jako DISKRIMINACE , nemohu přeci za to, stále mně posílá na nějaké sezení i když jsem jí opakovala že mám tu fobii a kvůli tomu si musí brát manžel stále volna aby mně doprovodil ale jí to vůbec nezajímá hledá mi práci i když nejsem schopná do ní chodit , všude musím chodit s doprovodem manžela či dcery … stále mi vyhrožuje vyloučením a nebere v potaz že mám vše podložené lékaři i jiné nemoci … prosím o pomoc jak se mám bránit je , to ,pro mně vysilující velký strach a manželovi hrozí vyhazov z práce … ID zamítnut , žádala jsem již 3x .. prý se jedná o lehkou formu onemocnění z toho jsem už taky nešťastná …

  • Kristina

    říká:

    Dobrý den, prosím o radu, jsem dlouhodobě nemocná tlak 220/120, jednu ledvinu, štítnou žlázua v krvi kyselinu močovou.tudis, mě úřad práce chce vyřadit,z toho důvodu že mi je špatně a nemohu tam pořádně docházet, mám silné dechové potíže a mám sprej na dýchání.prosim jak se bránit?

  • Hana Němcová

    říká:

    Dobrý den, přišla jsem o den později na UP bo jsem měla v hlavě zafixované jiný datum.Moc jsem se omlouval ale nikdo není neomylný.Prosím poraďte mi.Děkuji Němcová

  • Martin Fidra

    říká:

    Dobrý den,
    jak postupovat oproti rozhodnutí o dávkách v nezaměstnanosti.Byl jsem v nemoci již více jak rok s epilepii a psychiatrii
    ( následek CMP a vorkoholismu).Z těchto důvodu na zádost lékařů,jsem musel ukončit praci ze dravotních důvodů.
    ÚP mě nepřijali ,až po ukončení neschopnosti.Vzhledem k mému stavu jsme žádali OSSZ o invalidní důchod s tím ,že mi bude poskytnut plný invalidní důchod do doby vyléčení.
    Po 3 měsícich jsem byl pozván na komisi a ouha ,zprávy jsem nedodal a rozhodnutí o invalidníhom důchodu 1 stupeň.
    Vzhledem k tomu,jak pracuje tento úřad (lekaří zaslali zpravy 4.3. 2019 a komise byla 21.3 s tím že jsem nedodal dokumenty).
    Tím pádem jsem požádal o ukončení NP a zaevidoval na ÚP.
    Po třiceti dnech jsem dostal rozhodnutí o dávkce v nezaměstnanosti ,(výpočet za poslední 3 měsíce),no ale od 27.12 2018 nepobírám nic.
    Mohu se odvolat oproti rozhodnutí ÚP?

  • Božena Surovcová

    říká:

    Dobrý den. Jsem už rok v lékařském léčení a 17.1. jsem dostala PN na jinou diagnózu která mi byla vystavena v odpoledních hodinách a na ÚP byli do 11 hodiny,tak jsem tam nešla a taky jsem měla silné bolesti kolene nebo mám urvaný menisku,tak jsem hnedka ráno v osm volala na ÚP a domluvili jsme se na 21.1.a paní na přepážce mi řekla že mě musí vyřadit nebo jsem porušila jejích zákon, teď mi přišlo vyřazení na tři měsíce a nevím co mám dělat nebo jsem v podnájmu a to byl jediný můj příjem a vůbec nevím jak a hlavně z čeho platit zdravotní pojištění a podnájem. Dostávala jsem jenom 3410 Kč a to 1200 ve stravenkách a 2210 Kč poštovní poukázku.

  • Ludmila

    říká:

    Dobrý den zapomela jsem se hlasit v čas mam psychické problémy a byla jsem pod silnými leky. Vychovavam dve deti 4roky a 7let. Urad prace me vyradil na 6 měsíců napsala jsem odvolani , ale ani to nepomohlo zustala jsem 6 měsíců s dětmi bez penez jen pridavky 1110 a alimenty 600.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *