Při dodržení několika jednoduchých zásad není nákup ojetého auta nic složitého. Nejdůležitějšími kroky při koupi ojetého auta jsou výběr správného vozidla z auto inzerce a ověření původu vozidla, spojené s kontrolou VIN kódu. Následuje technická kontrola vozidla, kterou můžeme začít například kontrolou laku, karoserie a pneumatik.

Kontrola laku

Lak kontrolujte vždy za dobrých světelných podmínek. Zaměřujte se na rozdíly v odstínech, poškrábání a opotřebení jednotlivých částí karoserie. Pokud jedna část vozu působí novějším dojmem, byla zřejmě lakována nebo vyměněna.

Pozornost si zaslouží také lak na šroubech, spojujících jednotlivé části karoserie. Pokud poznáte, že byl na tyto šrouby nasazován klíč, byl daný díl opravován nebo měněn.

Pečlivě si prohlédněte okolí světel, blinkrů a těsnění u oken. Při stříkání části vozu nemuselo dojít k demontáži nebo dokonalému zakrytí sousedících dílů. Následky lakování tak bývají někdy patrné i tímto způsobem.

Aktuální nabídka vozů

Prohlídka karoserie

Věnujte pozornost velikosti spár mezi jednotlivými díly karoserie. Měly by být vždy stejné. Pokud nejsou, byl díl možná opravován, nebo měněn.

Spoje jednotlivých dílů karoserie (sváry) bývají z výroby pokryty tmelem, který brání pronikání vody a nečistot. Pokud je tmel místy jiný, hrbolatý nebo nějak narušený, byla daná část karoserie pravděpodobně opravována.

Abyste si prohlédli pokud možno všechny sváry na vozidle, odstraňte všechny koberce, plastové kryty i rezervní kolo. Spoje by měly být z výroby na celém vozidle stejné, pravidelné a symetrické.

Kontrola pneumatik

U pneumatik se nezajímejte pouze o to, jak moc jsou použité, ale především o to, jakým způsobem jsou sjeté. Pokud jsou sjeté nerovnoměrně, může to znamenat poškození náprav, závadu ve sbíhavosti kol, nebo problém s tlumiči pérování.