Nejčastější chyby při hledání práce

Chyby při hledání práceHledání práce je stále těžší. Konec krize je zatím v nedohlednu, volných míst na trhu práce ubývá a zájemců o nové zaměstnání je bohužel čím dál tím více. I v této nelehké době však nabídky pracovních příležitostí existují. Vzhledem k obtížnosti s jakou se hledají a vysoké konkurenci mezi žadateli o každé volné místo je důležité vyvarovat se všech zbytečných chyb. Ty vás při hledání nového zaměstnání mohou znevýhodnit. Co se tedy při hledání práce rozhodně nevyplatí?

1. Špatně napsat životopis a motivační dopis
Odfláknutý životopis není zrovna nejlepší vizitkou. Chybou je také posílat stejné informace všem případným zaměstnavatelům nebo zatěžovat personalisty zbytečnostmi. Čemu se při psaní životopisu vyhnout – a je toho opravdu dost – si můžete přečíst v našem starším článku o nejčastějších chybách při psaní životopisu.

2. Nevyužívat všechny zdroje
Hledat práci neznamená jen registraci na úřadu práce a pak občasnou kontrolu nabídek na internetu nebo v novinách. Zdrojů je opravdu mnohem více. Vyplatí se začít ve svém nejbližším okolí (u rodiny a přátel), nevynechat sociální sítě nebo přímo oslovovat firmy, u kterých byste měli zájem pracovat. Ne každá z nich si totiž podá inzerát. Některé mají volné pozice jen u sebe na webu, některé ani to ne. Více informací o tom, kde všude můžete narazit na nabídku nového zaměstnání najdete v článku 5 tipů, kde hledat práci.

3. Trvat na konkrétní pracovní pozici
I pracovní trh funguje na principech nabídky a poptávky. Ať už jsou vaše vzdělání nebo kvalifikace jakékoliv, pokud po dané pozici není poptávka, práci seženete jen těžko. Můžete slevit ze svých požadavků a zkusit práci na nižší pozici, ale stále ve svém oboru. Někdy ale ani to není možné a pak prostě nezbývá nic jiného než zkusit štěstí v novém oboru nebo úplně jinou profesi. Pomoci vám v tom může i rekvalifikační kurz hrazený úřadem práce.

4. Špatně se připravit na pohovor
Pohovor může být pro získání místa rozhodující. Není dobré cokoliv podcenit. Nastudovat si informace o firmě, znát odpovědi na nejčastější otázky a nevymýšlet si nesmyslné historky o svých dovednostech a předchozích úspěších. To vše jsou nutné základy. Jakým dalším chybám se při pohovoru vyhnout najdete v našem starším článku – 8 nejčastějších chyb na přijímacím pohovoru.

Chyb se určitě nedopouštějí pouze uchazeči o zaměstnání. Také personalisté a zaměstnavatelé jsou jen lidé podléhající někdy dost podivným trendům. Za nejčastější chybu osobně považuji neochotu zaměstnávat starší uchazeče. Dobrovolně se vzdávat mnohaletých zkušeností lidí starších padesáti let, navíc v době, kdy se neustále prodlužuje věk odchodu do důchodu, to není zrovna prozíravé.

Počítejte s tím, že hledání zaměstnání může v dnešní době zabrat spoustu času. Při hledání a pohovorech vám samozřejmě přeji mnoho štěstí. Určitě si také nezapomeňte prohlédnout nabídky práce na našem serveru.


Komentáře

  • Martin

    říká:

    Už jsem v životopisech viděl i fotku člověka jak se opaluje na pláži v plavkách. Říkám si, přemýšlí u toho ti lidé?
    Nechápu.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *