Rekvalifikaci vám může zaplatit úřad práce.

V  situaci, kdy dlouho nemůžete sehnat zaměstnání nebo máte pocit, že pro člověka s vaší kvalifikací není na trhu práce uplatnění, je vhodné uvažovat o rekvalifikačním kurzu.

Takový kurz si můžete svobodně vybrat a zaplatit sami. Existuje ale i možnost, že rekvalifikační kurz absolvujete zdarma. V rámci své aktivní politiky zaměstnanosti jej za vás může zaplatit stát prostřednictvím úřadu práce.

Rekvalifikace placená úřadem práce
Říká se, že řemeslo má zlaté dno. Např. rekvalifikace v oboru truhlář stojí okolo 20.000,-

Úřady práce samy zabezpečují rekvalifikační kurzy, kterých se můžete zúčastnit a budou vám uhrazeny. V tomto případě máte nárok i na náhradu nákladů, které jsou s kurzem spojeny (jízdné, ubytování apod.). Rekvalifikace zajišťují krajské pobočky úřadů a informace o nich najdete buďto na jejich stránkách nebo si můžete vyžádat jejich seznam u úředníka, kterému jste byli přiděleni.

Od letošního roku máte možnost tzv. „zvolené rekvalifikace“. To znamená, že si požadovaný kurz i akreditované školící středisko najdete sami. Úřad práce takový kurz proplatí zpětně až po jeho dokončení (složení zkoušky). Nejsou placeny žádné jiné náklady a částka nesmí přesáhnout padesát tisíc korun.

Pravidla pro schválení vaší žádosti o hrazenou rekvalifikaci jsou v obou případech v podstatě stejná. Aby vám ÚP proplatil vybraný kurz musíte:

  • být v evidenci úřadu práce,
  • být zdravotně způsobilý k výkonu vybrané profese,
  • být vyhodnocen jako uchazeč pro kterého je rekvalifikace vhodná.

Být vyhodnocen jako vhodný uchazeč může znamenat “drobný” zádrhel. Podle zákona totiž neexistují žádná objektivní kritéria pro přijetí nebo odmítnutí žádosti. Rekvalifikační kurz by měl přispět k vašemu uplatnění na trhu práce. Podle informací na stránkách ministerstva práce a sociálních věcí byste navíc měli mít pro kurz odpovídající vstupní předpoklady a rekvalifikace samotná musí být vyhodnocena jako potřebná a účelná.

O tom zda je pro vás rekvalifikace potřebná, účelná… zkrátka zda jste vhodný kandidát, rozhodne vždy úředník nebo komise na základě vlastního uvážení. Máte-li na zamítavé rozhodnutí opačný názor, můžete si postěžovat maximálně kamarádům u piva. Nebo se nám s touto zkušeností svěřit v komentářích pod článkem. Ostatní čtenáře to bude určitě zajímat.

Před samotným výběrem kurzu si pořádně zmapujte nabídky práce. Dobře se orientovat na trhu práce a vědět po čem je poptávka, může být vaše výhoda. Absolvovat rekvalifikační kurz na profesi, o kterou není reálně zájem, by byla ztráta času.


Komentáře 6

  • Aja

    říká:

    Skončila jsem v práci v obchodě po osmi letech a chtěla jsem dát žádost o proplacení rekvalifikace do IT, což sám úřad nabízel. Bohužel úřednice, co tohle měla na starosti, se mi už div nesmála do obličeje, chtěla po mě zaslat ještě profesní životopis, což nevím k čemu, a za dva dny přišel email, ve volným překladu, že jsem prostě pro tenhle kurz úplně marná a je zbytečné mi to proplácet, natož to ještě přezkoumávat. Komise jen údajně koukla na moje dosavadní dovednosti a okamžitě mě smetli ze stolu, že mám smůlu. Na email, jestli by to nešlo ještě jednou přezkoumat, jsem odpověď nedostala. Bohužel nemám přímo papír od lékaře, že už nemohu dělat fyzickou práci, jen doporučení zaměstnání změnit a to nestačí. Jsem zvědavá, co dostanu za úřednici. V nejhorším půjdu jako samoplatce na ten kurz. Ve 28 letech s artrózou mě do obchodu opravdu zpátky nedostanou.

  • Myš

    říká:

    Podle mě se rekvalifikace vypisujií jen proto, aby se mohli idioti z ÚP chvástat, kolik toho nabízí a lhát jak skoro nikdo o to nemá zájem. Přitom mi zamítli dát rekvalifikaci, ještě jsem to musela jak úplný dement obhajovat proč tam chci jít, a stejně mi to zamítli, protože nemám příslib zaměstnání! WTF? Jako kdo dá někomu příslib jen proto, že možná bude mít nějakou kratinkou rekvalifikaci, kde se naučí stejně jen základy?!

  • nekdo

    říká:

    Taky me to zamitli a mrzi me ze si muzu stezovat jen kamaradum u piva..podle clanku..ve stredu se jdu zeptat na duvod, ale myslim ze to bude k nicemu protoze na to neni pravni narok, urednik vam rozhodne o zivote podle caru papiru, zkuste espoluprace.cz pokud se doma nudite..toto opravdu neni reklama, wedos a nainstalovat wordpress zvladne kazdy, staci jen chtit a mit cas, kterej casem promenite v penize, az se dostanete nad 4 mesicne tak zalozit volnou zivnost a kaslat na ne, navic toto jde delat odkudkoliv na svete, pokud me to pujde tempem jak ted tak budu za 2 roky nekde u more doufam, tak at se dari, pokud by jste nekdo chteli pomoct s affilem, tak dejte vedet, jinak at se dari a nenechte si od tech urednuku zkazit zivot..

  • Laďka

    říká:

    Zdravím,
    co se týče házení lidí po 40ti letech do „pracovního šrotu“ je zcela nepochopitelné. I v tom Německu jsou lidé tohoto věku pracovně nejproduktivnější a jedni z nejzkušenějších a nejžádanějších. Tady vás pomalu odepisují a to já v tomto věku budu mít ještě 30 (!) let do důchodu a už teď řeším to samé. A teď vás trochu uklidním – je mi 26 let, praxe dost, 2 SŠ i jazyky – co myslíte, že se stalo po tom, co jsem odešla z práce? Už 3 měsíce naprosto nemožné najít slušné zaměstnání (tím myslím mít opravdu alespoň 10tis. čistého) a výsledek při žádání o formulář na ZVOLENOU RK? Prý chci být jen déle na ÚP a neschválí mi to a zařazení do programu pro praxi a stáž pro mladé? Ne, mám moc praxe. Takže mě ÚP v žádném směru pomoct nemůže, to ti nad 40 let alespoň v tomto směru mají šanci.
    A že 30x denně projíždím mapu, firmy a pracovní servery je zatím bez úspěchu. Pár pohovorů bylo, ale – je mi 26, takže dle všech musím chtít dítě, takže konečná. A kdybych ho měla, tak zase by se řešil paragraf atd. Nebýt hypotéky, tak mizím k sousedům.
    Dojíždět už z fin. důvodů začít nemůžu, začala jsem alespoň jazykový kurz, jinak bych se už zbláznila. Je úplně jedno, jestli člověk něco umí, nebo má školu či praxi, je to spíš o štěstí a správném načasování…Snad vám pomůže alespoň ten program ÚP od 40ti let..

  • Marie

    říká:

    K hornímu komentáři není co dodat, mám naprosto stejný problém, je mi 50 let, žiji v Havířově, mám lékařské potvrzení, že nesmím dělat noční směny a stresující práci. Když jsem projevila zájem o rekvalifikaci, byla zamítnuta. „Sníženou či omezenou“ pracovní schopnost mi nikdo úředně neuzná, jsem úředně zdravá, jako řípa, ale jakmile mám zájem o práci, nebo rekvalifikaci, je to překážka a omezení.
    Jsem docela v pasti. Nemám na výběr, než se stát inventářem ÚP až do svého důchodu, kvůli diskriminaci věku a zdravotním potížím, mě nikdo nepřijme a rekvalifikovat se na práci, která by mě bavila, nemám nárok. Jediné, co mě ještě napadá, napsat o této diskriminaci přímo do EU.

  • Diana

    říká:

    To je opravdu bezva. Na pracovním úřadu mám potvoru, která mi pokaždé řekne, že na rekvalifikaci nemám nárok. Žádné posuzování, žádná rada. Jediné co udělá je, že se mě zeptá jestli se ptám a kolik jsem poslala životopisů. Nakonec posoudí, že to snad ani není možné, že jsem ještě nic nenašla. Sehnat práci v Ostravě, když je mi 46 let je téměř nemožné. Navíc mám problémy s páteří a to už je zhola nemožné. Takže jestli záleží na úředníkovi, pak normální lidi jsou bez šance. My jsme opravdu banánová republika.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *