Chyby v životopise, které vás mohou stát pozvání k pohovoru

Chyby v životopiseJaký obsah a strukturu má mít správný životopis si můžete přečíst v našem článku jak napsat životopis. Jakých chyb se vyvarovat při jeho psaní, abyste si nezavřeli dveře k novému zaměstnání, čeho se vyvarovat nebo co udělat lépe? Na to se podíváme v dnešním článku.

Informace podávané ve špatném pořadí.

Je vaší největší předností pro výkon požadovaného zaměstnání vaše praxe, dovednosti nebo spíš dosažené vzdělání a kvalifikace? Informace, o kterých si myslíte, že personalistu zaujmou více nebo by vám mohly nejvíce pomoci k pozvánce na pracovní pohovor, umístěte ve struktuře životopisu co nejvýše. Pokud to, co vás nejlépe “prodá”, schováte až na konec životopisu, příliš si tím nepomůžete. Co když váš životopis bude připadat personalistovi ze začátku nezajímavý a ani jej nedočte?

Univerzální šablona

Pro konkrétní firmu pište konkrétní životopis. Každého zaměstnavatele může zaujmout něco jiného. Vhodné informace se mohou lišit podle oboru, ale i podle konkrétní společnosti u které žádáte o místo. Než rozešlete stejný životopis do dvaceti firem, zamyslete se. Riskujete, že budete nutit některé personalisty číst informace, které je nezajímají a ve vztahu k poptávanému místu nejsou ani důležité. Nebo naopak budou v životopise chybět údaje, které by vám zrovna u jedné z oslovených firem mohly pomoci.

Příliš mnoho textu

Detaily si nechte až na pohovor. Životopisem se snažíte dosáhnout pozvánky k osobnímu setkání. Nemusí mít pět stran plných podrobností o vašich předchozích zaměstnáních a volnočasových aktivitách. Taky by se mohlo stát, že personalista odmítne takový román vůbec přečíst nebo si jej nechá až jako poslední možnost.

Pokud se u některého bodu životopisu rozepíšete, používejte kratší odstavce. Důležité informace můžete zdůraznit použitím bodů v odrážkách. Takový text se lépe čte a je přehlednější. Dlouhé odstavce svádí k přeskakování slov nebo dokonce k úplnému vypuštění textu.

Ostatní časté chyby

Stručně se ještě podíváme na pár dalších chyb, kterým je dobré se vyhnout. Ačkoliv se to zdá samozřejmé, také následujícím nedostatkům v životopisech věnujte zvýšenou pozornost.

  • Gramatické chyby. Životopis je vaše vizitka a gramatické chyby do něj rozhodně nepatří. Pokud si nejste jisti, nechte si napsaný životopis zkontrolovat.
  • Často používaná klišé. Jsem flexibilní, rád se učím novým věcem… všichni tyto fráze dobře známe. I personalisté na ně narážejí velmi často. Když je flexibilní každý, ztrácí taková informace smysl. Zkuste být originální.
  • Nespisovná čeština a žoviální styl. Nepoužívejte hovorové výrazy. Nesnažte se propašovat do textu vtipy a narážky a už vůbec je nezdůrazňujte smajlíky. Emotikony nepoužívejte.
  • Chybné nebo chybějící kontakty. V životopise uveďte emailovou adresu a telefonní číslo. Ujistěte se, že obojí je napsáno správně. Raději používejte emailové schránky ve formátu vašeho jména. Emaily jako koblizek@… nebo superman@… nepůsobí seriózně.

Správně napsaný životopis je vaší vstupenkou k přijímacímu pohovoru. S hledáním vhodného zaměstnání začněte v naší rubrice Volná místa.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *