8 nejčastějších chyb při přijímacím pohovoru

Máte za sebou několik přijímacích pohovorů, po kterých se vám už nikdo neozval? Myslíte si, že jste je zvládli dobře, máte dobrou kvalifikaci a nechápete důvod proč stále nemáte novou práci? Možná při pohovoru někde děláte chybu.

Denně prohlížíte nabídky práce, rozesíláte životopisy a konečně vám přišla pozvánka na přijímací pohovor. Pojďme se společně podívat kterým nejčastějším chybám se při pracovním pohovoru vyhnout.

Nastudujte si informace o budoucím zaměstnavateli
Výzkumy ukazují, že až 58% uchazečů přichází na přijímací pohovor nepřipraveno. Bez základních znalostí o společnosti, ve které se ucházejí o místo. Příprava na přijímací pohovor je velmi důležitá. Zjistěte si o potenciálním zaměstnavateli maximum informací a také odpovědi na nejčastější otázky při pohovoru.

Vytvořte si dobrý internetový profil
Až 60% personalistů vyhledává informace o uchazečích o práci na internetu. Zejména pak na sociálních sítích. Kompromitující fotografie z večírků, vulgární obsah nebo pomlouvání nadřízených Vás může okamžitě vyřadit z výběrového řízení.

U pohovoru nelžete
Na jakoukoliv lež ve vašem životopise nebo přímo při pohovoru se dříve nebo později přijde. Až 55% personalistů odhalilo při pohovoru lež a tato skutečnost okamžitě vyloučila uchazeče o práci z výběrového řízení.

Nepomlouvejte bývalé zaměstnavatele
Je jistě lákavé říci, jak velký …. byl váš bývalý šéf. Personalista ale není ta pravá osoba pro tuto informaci. Jedná se o jednu z největších chyb. Nový zaměstnavatel bude předpokládat, že v případě problému můžete poškodit dobré jméno jeho firmy nebo zaměstanců.

Ukažte, že máte dlouhodobé cíle
Každá firma má zájem, aby její zaměstnanci sdíleli její cíle a rostli s ní. U pracovního pohovoru ukažte, že máte nějakou představu o své budoucnosti ve firmě. Nejčastější personalistův dotaz pak bude: „Kde byste se viděli za 5 let?“

Projevte zájem
Trochu nadšení nemůže ublížit. Zvlášť, když se ucházíte o nové zaměstnání. Personalisté se často setkávají s nezájmem nebo dokonce arogancí, což je závažné pochybení. Firma potřebuje zaměstnance nadšené pro práci a plné energie.

Neptejte se na peníze
Existuje nepsané pravidlo, že není vhodné ptát se ihned na platové podmínky. Zaměstnavatel může získat dojem, že vám jde jen o peníze.

Uvádějte konkrétní příklady
Personalisté chtějí slyšet jasné výsledky práce ve vašich bývalých pozicích – navýšení tržeb, úspory nákladů nebo konkrétní úspěchy v jakékoliv činnosti. Čím více můžete vyčíslit svou práci, tím lépe.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *