5 tipů, kde hledat práci

Najít v dnešní době práci není vůbec jednoduché. Pět základních možností, se kterými je dobré začít, jsem popsal v následujícím článku.

Úřady práce

Zaevidovat se na úřadu práce je při ztrátě zaměstnání nebo absolovování školy jedním z prvních kroků každého uchazeče o zaměstnání. Kromě hmotných výhod jako placené sociální a zdravotní pojištění nebo podpora v nezaměstnanosti vám pracovní úřad hledá vhodné zaměstnání. Můžete rovněž zdarma využít poradenských služeb a v některých případech i nabídky rekvalifikačních kurzů.

Inzerce práce

Nejpoužívanějším zdrojem informací současnosti je při hledání zaměstnání internet. Nejběžnější způsob jak hledat práci je procházení nabídek volných míst v inzerci pracovních portálů a inzertních serverů. Kromě prohlížení nabídek zaměstnavatelů a pracovních agentur máte možnost zadat vlastní poptávku nebo vložit životopis. Rozhodně ale nezapomínejte na ostatní média. Najít práci vám pomůžou i tištěné deníky, inzertní noviny, specializované časopisy a v některých případech i rádio nebo televize.

Přátelé, příbuzní, známí

Každý má příbuzné, přátele nebo známé. A ti mají další kamarády a další známé… Nebojte se oslovit co největší skupinu těchto lidí. Zavolejte jim, pošlete email nebo napište na Facebook a další sociální sítě, že hledáte zaměstnání. Poproste své přátele ať vaši žádost sdílejí. Tento způsob hledání práce rozhodně nepodceňujte. Osobní přístup a doporučení známého mohou být velmi užitečné. Někdy dokonce rozhodující.

Personální agentury

Agentura je prostředníkem mezi firmou a zájemci o práci. Její služby jsou pro uchazeče o zaměstnání zdarma. Firmy očekávají, že jim agentury budou posílat pouze vhodné uchazeče, takže počítejte s tím, že první přijímací pohovor proběhne mezi vámi a konzultantem agentury. Až pokud vás vyhodnotí jako vhodného kandidáta na danou pozici, dostanete se přímo na pohovor k zaměstnavateli.

Konkrétní firmy

Zejména velké firmy mívají přímo na svých stránkách sekce jako “kariréra u nás”, ve kterých si můžete prohlédnout nabídku volných pracovních pozic. Minimálně na stránkách firmy najdete kontaktní údaje (email, adresa), na které můžete odeslat svůj životopis a motivační dopis. I když v současnosti firma nehledá nikoho na pracovní pozici o kterou máte zájem, může si uložit vaše údaje do databáze a kontaktovat vás v budoucnu.

Při hledání zaměstnání je ideální využívat všech dostupných prostředků. Buďtte aktivní a nespoléhejte pouze na jedinou z výše uvedených možností.

Hodně štěstí.

Mohlo by vás zajímat:
Nejčastější otázky na pracovním pohovoru
Práce z domova
Jak napsat inzerát s poptávkou po práci


Komentáře

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *