Nájemní smlouva na dobu neurčitou? Pro nájemce výhoda.

Smlouvu na pronájem bytu sepisuje nájemce přímo s majitelem nemovitosti. V praxi většina vlastníků bytu uzavírá se svými nájemci smlouvu na dobu určitou. V případě smlouvy na neurčito má totiž jen velmi omezené možnosti na její vypovězení.


V některých případech výpovědi stačí nájemci poskytnout přístřeší

Zatímco nájemce může smlouvu vypovědět bezdůvodně a stačí jen, aby dodržel minimálně tříměsíční zákonnou výpovědní lhůtu, pronajímatel může vypovědět smlouvu pouze z důvodů uvedených v § 711 občanského zákoníku. V některých případech k této výpovědi potřebuje i přivolení soudu.

Kromě velmi omezených možností ukončit pronájem na dobu neurčitou má navíc vlastník bytu povinnost ve většině případů poskytnout náhradní byt nebo alespoň přístřeší (např. ubytovnu). Jakou povinnost k nájemci má, najdete vždy u konkrétního důvodu v závorce.

Důvody k výpovědi bez přivolení soudu:

  • pokud nájemce hrubě porušuje své povinnosti vyplývající z nájemní smlouvy (přístřeší),
  • pokud nájemce nebo jeho spolubydlící přes písemnou výstrahu hrubě porušují dobré mravy (přístřeší),
  • pokud nájemce má dva nebo více bytů a lze na něm spravedlivě požadovat, aby užíval jen jeden (přístřeší),
  • pokud nájemce byt neužívá nebo jej užívá jen občas bez vážných důvodů (přístřeší),
  • pokud nájemce není zdravotně postižený a užívá byt zvláštního určení (bez náhrady).

Důvody k výpovědi s přivolením soudu:

  • pokud pronajímatel potřebuje byt pro sebe nebo své blízké (náhradní byt),
  • v případě služebních bytů při rozvázání pracovního poměru (náhradní byt),
  • z důvodu veřejného zájmu (náhradní byt),
  • jde-li o byt stavebně související s prostory určenými k podnikání a nájemce či vlastník těchto prostor jej chce využívat. (náhradní byt).

Z výše napsaného je jasné, že naše zákony jsou jednoznačně na straně nájemce. Uvažujete-li tedy o pronájmu svého bytu na dobu neurčitou, musíte počítat s tím, že takový nájem jen tak nevypovíte.

Naopak pokud jste si vybrali z naší nabídky na pronájem bytů a máte zájem v něm bydlet co nejdéle, bude pro vás nájemní smlouva na dobu neurčitou obrovskou výhodou.

Znáte nějaké příklady z praxe, jak se dá vypovědět v podstatě nevypověditelná nájemní smlouva? Češi vždy byli vynalézavý národ a snad ani neexistuje pravidlo, které by nedokázali obejít. Podělte se s námi v diskuzi o praktiky vykutálených nájemců či pronajímatelů.

V roce 2014 vstoupil v platnost nový občanský zákoník, který pravidla výpovědi z nájmu výrazně změnil. Aktuální informace najedete v článku Ukončení nájmu bytu: Nájemce k výpovědi důvod nepotřebuje, pronajímatel ano

Mohlo by vás zajímat:
Možnosti financování družstevního bytu
Za kolik koupit nebo prodat byt?
Služby realitní kanceláře se mohou vyplatit.


Komentáře 2

  • Ruzena Nepustilova

    říká:

    Dobrý den.Mam nájemní smlouvu bytu 2+kk,na dobu neurčitou,kde mám fiktivní nájemné.Po roce mi bylo 9znameno,že mi majitel snížil zálohy jako na vodu,na teplo,na vše.Bývala jsem minulý rok totiž většinou mimo být,5ak jsem na spotřebiče ušetřila.Ted tento rok se bojím,že budu mít velké nedoplatek kvůli moc nízkým zaloham.Jsem tento rok víc doma,tak i víc spotřebují jak elektřiny i vody.Nedostavam žádné vyuctovani, a bylo mi sděleno,že příští rok mi bude zvýšenou nájemné o 1500 korun.protoze majiteli se zvýšila platba hypotéky na tento byt.Co s tím mám prosím dělat?S mojí smlouvou nemůžu a nemam možnost si jít ani zažádat o příspěvek na bydlení,protože zálohy jsou jen informačně ve smlouvě napsané a nedostává roční vyúčtování.Dekuji prosím za radu.S pozdravem Nepustilova R

  • Petr Štěpánek

    říká:

    Dobrý den muže mi pronájímatel ukončit nájemní smlouvu která je na dobu určitou dříve než tato doba skončí?

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *