Za kolik prodat nebo koupit byt?

Majitel bytu chce samozřejmě prodat svou nemovitost za co nejvyšší cenu. Kupující by zase nejraději zaplatil co nejméně. Někde uprostřed mezi těmito požadavky by měla být reálná cena, za kterou je možné byt prodat či koupit. Jaká tedy je tržní cena bytu, který chcete prodat? Nebo naopak. Kolik vás asi bude stát byt ve vyhlédnuté lokalitě?

Každý prodávající i kupující má jinou strategii, někdo potřebuje prodat rychle a nabídne nižší cenu. Někdo má dost času, pak si může dovolit požadovat vyšší cenu a čekat. Než přidáte svou nemovitost mezi inzerci bytů  je dobré znát přibližnou nebo průměrnou cenu podobných nemovitostí v dané lokalitě. Na základě této informace pak můžete stanovit, podle své vlastní strategie prodeje, cenu vaší nemovitosti.

Cenová mapa nemovitostí

Stránky s cenovou mapou  provozuje Asociace Realitních Kanceláří ČR. Podle informací uvedených na stránce je cenová mapa tvořena na základě informací o skutečně realizovaných cenách nemovitostí. Dodavateli dat jsou pak členské RK i nečlenské subjekty.


zdroj: http://cenovamapa.gekonsro.cz/

Po přiblížení mapy do požadované lokality uvidíte barevně rozlišené oblasti podle průměrné prodejní ceny m2 bytové plochy. Data jsou sbírána průběžně a k aktualizaci mapy dochází jednou měsíčně.

Ceny konkrétních bytů ve vybrané lokalitě

Poměrně přesnou představu o ceně si můžete udělat při prohlídce inzerátů na prodej bytů. Pomocí filtru pro vyhledávání si najdete nabídky podobných nemovitostí z požadované lokality a prohlédnete si za kolik se nabízejí.

Získáte cenné informace o jejich stavu nebo vybavení, což jsou faktory, které mají na cenu vliv a při porovnání s vaší nemovitostí nakonec můžete dojít k reálné prodejní ceně.

U konkrétních nabídek si navíc můžete prohlédnout graf s vývojem cen dalších bytů stejné velikosti v dané lokalitě. Pokud s prodejem či koupí nespěcháte a chcete si zaspekulovat na růst případně pokles ceny, můžete díky tomuto grafu získat cennou informaci o trendu ve vývoji hodnoty podobných bytů

S určením správné ceny vám může pomoci i zkušený makléř s dobrou znalostí lokálního trhu. Tyto služby jsou nabízeny zdarma a nezávazně – Odhad tržní ceny nemovitosti.

Chcete koupit nebo prodat byt? Na našem serveru si můžete podat inzerát zdarma.

Pokud máte tip na jiný způsob určení hodnoty bytu, podělte se s ostatními čtenáři v diskuzi.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *