Služby realitní kanceláře se mohou vyplatit

Při prodeji nebo koupi nemovitosti si asi každý položí otázku, zda využije služeb realitní kanceláře nebo se do celé obchodní transakce pustí sám. Podle průzkumu agentury STEM/MARK se v posledních deseti letech při obchodování s nemovitostmi celých 42 % lidí rozhodlo tyto služby nevyužít. Hlavním důvodem byla podle průzkumu nedůvěra ve výši provize.

V dnešním článku se podíváme, jaké výhody vám může přinést spolupráce s kvalitní RK.

Dobrá realitní kancelář má ve svém týmu profesionály, kteří se skvěle orientují nejen na realitním trhu, ale i v právní a finanční problematice:

  • dokážou odhadnout reálnou tržní hodnotu nemovitosti, tzn. nejvyšší možnou cenu za kterou bude nemovitost ještě prodejná,
  • dokážou oslovit širokou skupinu případných zájemců, tzn. mají kvalitní portfolio realitních serverů  a tištěných novin nebo časopisů ve kterých inzerují,
  • odfiltrují za vás “zájemce” se kterými byste jen zbytečně ztráceli čas,
  • postarají se o veškerou administrativu spojenou s obchodem a převodem nemovitosti,
  • poskytují právní služby, zejména kvalitně sepsanou kupní smlouvu,
  • poskytují služby finančního poradce,
  • postarají se o úschovu peněz.

Pokud se ve všech výše uvedených činnostech orientujete nebo pokud máte spoustu času, abyste si tuto problematiku nastudovali a všechno vyřídili sami, pak služby RK opravdu nepotřebujete.

V takovém případě počítejte s náklady, které za běžných okolností také hradí realitní kancelář – právník, který sepíše smlouvu, notář, katastrální úřad, odhadce, placená inzerce (na našem serveru si můžete samozřejmě podat inzerát zdarma)… V obchodu s realitami jde o velké peníze. Spoléhat na kupní smlouvy stažené z internetu nebo předávat peníze přímo se nemusí vyplatit.

Prodat nemovitost prostřednictvím realitní kanceláře je pohodlné

Ruku na srdce. Jste si jisti, že byste byli schopni sami bezchybně zvládnout celý proces? Navíc je většina z nás pohodlná. Úspora času a energie je hlavní důvod, proč se obrátit na zprostředkovatele. Proč zbytečně riskovat a ztrácet tolik času, když to za vás může udělat plně kvalifikovaný profesionál? Přitom za svou nemovitost dostanete nejvyšší možnou cenu (případně koupíte za přijatelnou cenu).

Odměnou za tuto práci bude pro RK provize z prodeje nemovitosti, kterou většinou platí kupující.

Názory na to, zda je adekvátní odvedené práci brát provizi vyjádřenou v procentech z ceny nemovitosti, kolik procent by to mělo být nebo jestli by měla být realitní kancelář odměňována jinak, budou rozdílné. V diskuzi pod článkem se s námi můžete podělit o ten váš.

Přečtěte si také: Jak vybrat realitní kancelář


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *