Ukončení nájmu bytu: Nájemce k výpovědi důvod nepotřebuje, pronajímatel ano

Prodej bytů fotografie z venkuNájemce bytu se smlouvou na dobu neurčitou může ukončit nájem výpovědí bez udání důvodu prakticky kdykoliv. Jediná podmínka, kterou musí splnit, je tříměsíční výpovědní lhůta. V případě smluv na dobu určitou platí, že nájemce může dát výpověď pouze v případě, kdy se změní okolnosti natolik, že po něm nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. Jinak nájem končí až uplynutím smluvené doby.

Pronajímatelé mají situaci komplikovanější. Výpověď totiž mohou dát svým nájemcům pouze v několika zákonem povolených případech.

Výpovědní doba tři měsíce

Nájemní smlouvy na dobu určitou i neurčitou lze vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou pouze v případech kdy:

  • Nájemce poruší hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu (např. dlužné nájemné, nepovolený podnájem třetí osobě…),
  • nájemce byl odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli, členu jeho domácnosti nebo na osobě či majetku v domě, kde je nájemcův byt,
  • pokud z důvodu úprav ve veřejném zájmu musí být byt vyklizen a nebude možné jej užívat,
  • v případě dalších obdobně závažných důvodů pro vypovězení nájmu.

Nájem na dobu neurčitou lze vypovědět také pokud pronajímatel byt potřebuje pro sebe nebo někoho z blízkých příbuzných. Zákon pamatuje i na případy, ve kterých by byl tento důvod výpovědi uveden čistě účelově a pronajímatel jej ve skutečnosti potřeboval k něčemu jinému. Pokud totiž byt nebude do měsíce použit k uvedenému účelu, musí jej majitel znovu pronajmout bývalému nájemci nebo mu uhradit vzniklou škodu. Tato lhůta se prodlužuje o případnou dobu úprav bytu.

Okamžitá výpověď

Pokud nájemce porušuje své povinnosti zvlášť závažným způsobem může pronajímatel ukončit nájem okamžitě bez výpovědní doby. Za takové porušení povinností je považováno zejména nezaplacení nájemného a služeb za dobu alespoň tří měsíců, poškozování bytu nebo domu závažným nebo nenapravitelným způsobem nebo třeba užívání bytu jiným způsobem než bylo ujednáno.

I když zákon v některých případech umožňuje “okamžitou” výpověď, její účinky tak rychlé jak pojmenování napovídá nebudou. Pronajímatel má povinnost ještě před výpovědí nájemce písemně vyzvat, aby své závadné chování v přiměřené lhůtě napravil, jinak se k takové výpovědi nepřihlíží. Teprve poté může nájemce dostat výpověď a ještě má navíc zákonem stanovenou měsíční lhůtu na odevzdání bytu.

Výpověď musí být podána písemnou formou s jasně uvedenými důvody, které k ní vedly. Nájemce v ní dokonce musí být informován o tom, že pokud s důvodem výpovědi nesouhlasí, může proti ní vznést námitky nebo se obrátit na soud s žádostí o přezkoumání její oprávněnosti. V případě, že výpověď tyto podmínky nesplňuje, je považována za neplatnou.

Nový občanský zákoník měl zjednodušit situaci pronajímatelů a posílit jejich práva. Sice už není nutné při výpovědích žádat o přivolení soudu nebo shánět nájemníkům náhradní bydlení, ale zbavit se problémových nájemníků se smlouvou na dobu neurčitou pořád nemusí být úplně jednoduché. Není se tak čemu divit, že drtivá většina majitelů bude nabízet své byty k pronájmu se smlouvou na dobu určitou.


Komentáře 86

Navigace komentářů

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den mám dotaz.
    Právě jsme se přestěhovali do bytu se dvorem. Při prohlidce bytu nám bylo řečeno,že dvůr náleží čistě k bytu co je v přízemí. (tedy náš byt) Máme vstup do dvora přímo z kuchyně. Ale do dvora vedou jeste dvere s chodby. A ty jsme zamčeli z důvodu, aby další najemnici neměli přístup do dvora kde máme své věci.
    Ale po podpisu smlouvy nám majitelka oznámila,že dveře z chodby musí byt odemčené, protože tu další nájemnice má popelnici. Nastěhovali jsme se sem právě kvůli tomu dvorku, protože máme psa. A je to hlídač ta cizýho člověka netoleruje. A teď se musíme bát ,aby pes nebyl na dvoře,protože může kdokoliv přijit a dopadlo by to špatně. S majitelkou oné popelnice sem se domluvila a popelnici dala pod schody. S tím, že kdykoliv by popelnice zaváněla dám jí na dvůr. A ona mi pytle s odpadky hodí před dveře. Bydlíme tu asi 14 dní a majitelka mi dnes oznamila, že ty dveře mají byť otevřene a ta popelnice pod těmi schody nebude. A ať si hlídám psa kdyz tam někdo půjde což je nemožné. V nájemní smlouvě není dvůr uveden jako součást bytu.
    Pak sem obdržela zprávu, že mám 3 měsíce na vystěhování z bytu.. Mám nárok se nějak bránit? Důvod kvůli, kterému jsme šly byl dvůr pro psa a jistota,ze dvůr patří jen nám. A najednou musim nechat dvůr zpřístupněn? I přesto,že tam mám své věci?..
    Děkuji

  • Šárka Bittnerová

    říká:

    Dobrý den s rodinou já manžel a dvě děti,jsme v pronájmu na dobu určitou a to na 1rok.
    Od začátku co SME tady si na nás sousedé stále stěžují začalo to v létě bazénem který SME si na pustili opakovaně a tím způsobili malý tlak vody ostatním najemnikum,což SME nevěděli byly SME tady cca tři dny.za to SME dostali dopis ze máme poslední šanci k nápravě.ted si sousedé stěžují na hluk,pouštění hudby prez den a také hádky s manželem žádný extrém.vše se odehrávalo prez den zatímco ostatní rusi noční klid kdy ma roční dcera nemůže spát do 2do rána.naproti heka prostitutka tak nahlas ze sem dceři musela říci ze je to meluzína.další nás napadli tak ze udělali dětem večer sok křičel tady muž ze už nás ma dost atd…důvod byl ze se tady střídané v kotelně a oni mi nezatopili a tak sem šla večer zatopit sama protože mám deti a byla fakt zima.
    Platime včas,nic neporusujeme na nikoho si nestezujeme.vnímám to jako šikanu,protože to je furt něco a když chci já podat stížnost třeba ten noční klid atd…tak me nevnímají odpověď byla ze to bylo v normě ale přeci rušení nočního klidu není v normě.takže majitel přijme stížnosti na nás ale od nás ne.
    Jak se mužů bránit?
    Nemůže mi přeci jen tak vyhrožovat výpovědi ze si puštík hudbu prez den.Sousedé stále něco vymyšlen ale není to většinou ani pravda ted naposledy sem mela navrhnout na sousedku já sní jen mluvila a v pohodě i SME se Záskalí a ona druhy den ze sem na ni trvala.já se ji jen ptala proč si stěžují,ze nic nedelame.
    Sem těhotná a dost vystresovana ze s detma skončil na ulici.dokonce sousedé tvrdí ze když je manžel v práci tak děti bojů a rvu na ne a když se vrátí tak je ticho já mám roční holčičku tu ani zbit nemůžu přeci a manžel chodí do prace jen patek a sobota to je jako bojů jen o vykendu?sem stojí úplně vedle a nevím co stín.
    Proč to dělají nechapu.
    Prosím o radu jak se mužů bránit děkuji s pozdravem Šárka
    Samozřejmě ze tu již bydlet nechci ale mám nějaké práva a nemůžou přeci jen tak někoho takto sikanovat.dekuji

  • Nikol

    říká:

    Dobrý den, mám dotaz, bydlím v bytě již sedmým rokem, z důvodu korony jsem si žádala o příspěvky na bydlení, protože mi zbývalo málo peněz pro obživu mých třech dětí.Jsem samoživitelka a v bytě kde je osobní vlastnictví by mi příspěvky byly odsouhlaseny, avšak jak jsem se bohužel později dozvěděla, tak na družstevní byt se toto nevztahuje.Majitelka mi prve nechtěla dát rozpis služeb a dala mi ho jen v případě, že zvedne nájem o 3500 kč, jelikož předtím nedanila byt a začala jej kvůli příspěvkům danit.Takže já mám teď zvedlý nájem, na který nemám a nedostanu ani příspěvky.Když jsem to s majitelkou řešila, ŕíkala mi, že by maximálně mohla ponížit nájem na 18.200kč, ale to můj problém neřeší, chtěla bych vypovědět smlouvu z důvodu nemožnosti platit tak vysoký nájem k datu 31.5.2021 abych se mohla přestěhovat do bytu v os. Vlastnictví, ve kterém bych mohla pobírat příspěvek na bydlení.To mj však majitelka nechce podepsat.Chci aby bylo vše v pořádku, ale nevím jak jí vysvětlit, že prostě na nájem mít nebudu…

  • Olga

    říká:

    Dobrý den, řeším problém ohledně energií v byte. Abych to vzala od začátku. Bydlela jsem v bytě cca 5 let bez nájemní smlouvy. Vse bylo vždy jen na ústní dohode. Postupně se mi narodili dvě děti a ja si zajistila vlastni bydlení. Co je, ale problém. Pronajímatel nam zvedal zálohy na byt s důvodem narození deti. Ted, když jsme se vystěhovali chce po nás za energie doplatit penize. Problem vsak je, ze uvedl, že zvedá najem z duvodu nového člena rodiny na energie. To jsme, ale zjistili, ze neudělal a zálohy zůstaly stejne. Takže penize byli pro něj. Nyní nam vyhrožuje soudy. Jak mame postupovat? Co nam hrozí při nezaplacení? Nebyla uzavrena nájemní smlouva, zmuze něco proti nam? Je to nefér, jelikož sli penize do jeho kapsy a ne na zálohy energií. Dekuji Olga

  • Kamila

    říká:

    Dobrý den,
    Nedávno jsem se měla stěhovat do jiného města, nedávno jsem podepsala nájemní smlouvu a zaplatila jedině rezervační poplatek 5000, ale nastal problém, že můj šéf, který věděl, že se budu stěhovat a neměl s tím jakkoliv problém, tak s tím problém má a nechce mě z práce pustit a že si za mě hledat v této době náhradu nebude natož někoho zaučovat. Bohužel pracuji pro španělskou společnost, takže vedení je docela složité. Nevím co mám dělat s podepsanou smlouvou a jestli se platí nějaké sankce.? Děkuji

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den ,máme smlouvu na dobu neurčitou. Majitelka nám dala výpověď z bytu . Důvod pro vlastní potřebu. Máme 3 měsíční vyp.lhtu. nový byt máme a stěhujeme se měsíc po výpovědi a majitelka po nás chce zaplatit ještě ty další dva měsíce. Má na to nárok?

  • Ilona Průchová

    říká:

    Dobrý den, syn uzavřel smlouvu o pronájmu bytu od 1. 2. 2021, do bytu se ještě nenastěhoval. Při kontrole vafek a karmy byly zjištěny tak závažné nedostatky, že tato zařízení nelze používat. Můž nájemní smlouvu ihned stornovat? Prosím o rychlo odpověď, velice děkuji, Průchová.

  • Ludmila Karaskova

    říká:

    Dobrý den jsem nájemník v bytě syn žije se mnou já jsem se odstěhovala může syn zůstat v bytě má trvalý pobyt v nájemní smlouvě není uveden děkuji

  • Ladislav

    říká:

    Dobrý den,
    od května 2020 mám pronájmu osobu s né dobrou pověstí.Dodatečně jsem se dozvěděl,že je to alkoholik. tudíž raději jsem s ním zatím neuzavřel žádnou smlouvu až se dostatečně přesvědčím,zda je to pravda.
    Bohužel mám pravdu asi je to notorický alkoholik.Přesto platí pavidelně nájem.Máme v domě plynové sporáky a mám obavu,co může provést až zase přijde opilý což nyní se stává skoro obden.V podnapité stavu není možná komunikace plete páté přez deváté což není podstatné.
    Napsal jsem tomu dotyčnému dopis,který ni podepsal ve formě “ Ultimáta „,kde mu vytýkám především
    zákaz nadměrného používání alkoholických nápojů
    Zákaz přijímání návštěv v době Covid-l9
    Udržování pořádku v bytě
    Přezouvání atd.
    Pokud budou i nadále porušovány body 1-4 je to důvod k ukončení dočastného ubytování
    Při slovní přestřelce mi sdělil že žádně platí nájem( což má pravdu) a že mu musím zajisti ubytování,dopravu a že nemá sepsanou řádnou smlouvu, hrozil právníky atd.(když byl střízliví)
    Je sice pravda ,že v tom ultimátu jsem neuvedl konkrétní datum.
    Poraďte, jak postupovat v mém případě co mohu dělat abych se vyhnul dalším slovním přestřelkám a dalšího vyhrožování právníky a dostal ho z bytu.
    Předem děkuji
    Lada

  • Ladislava

    říká:

    Ahoj jsem v pronájmu.. Mám dotaz:jsem pracující, včas platím majiteli, nemám dluh nic jsem neporušila, chovám se normálně, a přesto mi majitel bytu poslal SMS, že mi ukončuje bydlení. Děkuji

  • Jozef stupar

    říká:

    Mam smlouvu na dobu urcitou a najemce mi dal vypoved na odstehovani z byto na 2 tydny, je to mozne a jak to je s 3 mesicni vypovedi. Dekuji za informace

  • Pavlína

    říká:

    Dobrý den,

    máme s přítelem nájem na dobu určitou s 3 mesicni výpovědní dobou, která nam už běží. Shodou náhod jsme si našli jiné bydleni již teď a muzeme se přestěhovat již v půlce měsíce.
    Musím dodržet tří měsíční lhůtu? Nebo se mohu odstěhovat kdykoliv?
    Chtěli jsme se s majitelem domluvit, že mu nechám vratnou kauci, ale on chce po nás celý nájem za všechny tři zbývající měsíce, má na to právo? Nemuzeme podat okamžitou výpověď? Děkuji za odpověď.

  • Klára

    říká:

    Dobrý den, máme smlouvu na dobu určitou, která nám končí asi 18. září 2020.
    Majitelka nám chce dát podepsat výpověď. Ale já jsme teď minimálně měsíc pryč a ona mi to chce poslat poštou, abych to podepsala a zase ji to poslala nazpátek. (na místo, kde nemám trvalou adresu)
    Chtěla bych se zeptat, jestli je vůbec nutné, tu výpověď podepisovat, když máme tu smlouvu na dobu určitou.
    Děkuji a přeji hezký den

  • DenisaK

    říká:

    Dobrý den,
    podali jsme výpověď z nájemní smlouvy a teď nám běží tříměsíční výpovědní lhůta – může už v této době k nám zvát další zájemce a provádět je v tomto bytě, kde ještě 3 měsíce budeme bydlet? V občanském zákoníku jsem o tom nic nenašla…
    Děkuji

  • Michaela Hradecká

    říká:

    Dobrý den,

    mám nájem na dobu určitou a výpovědní doba mi končí k poslednímu srpnu, ale majitel bytu se rozhodl, že chce byt rekonstruovat tak mi dal z jeho strany tří měsíční dobu na vystěhování tj. do konce července. Shodou náhod jsem si našla náhradní byt již teď a mohu se přestěhovat již v půlce měsíce.
    Musím dodržet tří měsíční lhůtu? Nebo se mohu odstěhovat kdykoliv?
    Chtěla jsem se s majitelem domluvit, že mu nechám vratnou kauci a zaplatím celý nájem za květen. A on chce po nás celý nájem za všechny tři měsíce, má na to právo?

    Děkuji,
    Hradecká

  • Michal vozenilek

    říká:

    Dobry den mam dotaz mam pronajem na dobu neurcitou. Pronajimatel prenechal pronajem bytu pachtyri a ten nam dal vypoved z najmu bytu.uvadi ze budou delat upravy v dome ale v prizemi, nas byt je v prvnim patre. Ma pachtyr narok nas vystehovat?

  • Lenka

    říká:

    Mám smlouvu uzavřenou na dobu určitou do 30.4. 2018. Smlouva pak již nebyla obnovena. Majitel chce abych ukončila nájem do 30.4.2020. Já se domnívám že mám 3 měsíce výpovědní dobu tedy být opustím až k 31.7. 2020. Majitel se senou chtěl domluvit s tím že počká a dává mi 2 měsíce na vystěhování. Tedy do 30.6.2020. Myslím že na to nemá nárok a i když pracuji v nouzové stavu mi nesmí dát výpověď. Majitel tvrdí že to není pravda. Prosím o radu. Děkuji.

  • Lucie

    říká:

    Dobrý den, nájemní smlouvu mám na dobu určitou… A to do 31.12. 2020. Nicméně majitel bytu mi přišel oznámit, že mám 3 měsíční výpověď z důvodu, že byt prodává. Má na to právo? Děkuji za odpověď

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den chci se zeptat,bydlim na hotelu kde pronajimaji dlouhodobe ubytovani.nyni jsem se dostala do situace ze jsem nezaplatila najem březen 2020.diky koronaviru.vedeni mi reklo pokud nezaplatim tak se mam vystěhovat.v domovnim řadu je ze najem se plati 5den v mesici.Když jsem ho zaplatila k poslednimu nic se nestalo.tak me zajima jestli me muzou okamžitě vyhodit,nebo je tam nejaka výpovědní lhůta.děkuji.Lenka

  • Michael

    říká:

    Dobrý den můžete prosím blíže definovat „majitel potřebuje byt pro sebe…“. Mám pronájem na dobu určitou a majitel mi dal 3 měsíční lhůtu na vystěhování v průběhu roku s tím že se tam chce stěhovat on sám. Neakceptoval jsem totiž náhlé navýšení nájemného v průběhu roku.
    Vnimam správně možnost vlastní potřeby jako nahli stav nouze který by měl být pádné dokumentovan?Děkuji

  • Lucie

    říká:

    Dobrý den,

    prosím Vás. Mám nájemní smlouvu na dobu určitou a to příští měsíc. Byt slouží ke krátkodobým pobytům. Situace je nyní extrémní, veškeré jsou v Praze zrušeny. Nemůžu pokračovat ve smlouvě. Navíc nemůžeme dle nařízení nyní pokračovat. Mohu jednoduše ukončit nájemní smlouvu – která končí za měsíc? Nemůže pronajímatel se mnou řešit výpovědní lhůtu?
    V jakém jsem právu, také vzhledem k této situaci?

    Děkuji, s pozdravem

  • Michaela

    říká:

    Dobrý den když jsme ukončili dnes smlouvu a chceme se odstěhovat tak majitelka ji chce brát až od 1.1.2020 má na to právo

  • Radek

    říká:

    Dobrý den, je možné dát nájemníkovi výpověď z nájmu ústně ?
    Děkuji

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den,mám pronajmuty byt na dobu určitou.Okolnosti se ale změnily a v bytě už od začátku nebydlim,společnost která mi byt pronajímá mi ale nechce uznat výpověď ,prý k tomu nemám důvod a byt musím platit až do doby konce smlouvy.

  • Kristina

    říká:

    Mam na dobu ne určitou nájemní smlouvy,žádné dluhy ne mam poplatky platím .Budlim spolu se vším synem
    Přijde mi majitelka a říká,ze do 7 dny mam se vystěhovat ?
    Co mam dělat ?

  • Ilona Nosálová

    říká:

    Dobrý den, mám dotaz
    jsem majitelka bytu, ve kterém se mnou a mým synem bydlí i jeho otec – nemá zde trvalé bydliště a nemáme sepsanou nájemní smlouvu. Přispívá pouze na náklady spojené s domácností a na syna.
    Chtěla bych, aby se vystěhoval. Jakou formou mu mám dát výpověď a co vše je k tomu potřeba, abych ho mohla vystěhovat.

    Děkuji a jsem s pozdravem IN

  • synkova

    říká:

    Dobrý den mam dotaz. nastěhovala sem se do bytu, smlouva na dobu určitou, dva měsíce, nájem se platí na měsíc dopředu. bohužel sem se ocitla na nemocenské a nemohla sem zaplatit včas a vplné míře nájem. Pronajímatelka mi přes emaily, sms a volání oznámila, že mám opustit byt hned. takto to trvalo celé dva měsíce s tím, že vždycky sem zaplatila nájem do konce každého měsíce. V pondělí mi oznámila, že další nájem nechce, že chce byt, že mi to oznámila pouze sms, voláním a eamilem dost dopředu abych se srtihla odstěhovat. řekla sem jí at mi dá aspon 14 dnů, ale ona že ne že už sem měla dost času a nechavala nás tu z dobré vůle, aže v pátek 6.9 ráno příjde se zámečníkem. Dnes sem byla podat návrch na neoprávněnou výpověd k soudu. Stačí to , abych mohla ještě v bytě zůstat do konce září než budu mít peníze a budu moc s dětmi jít jinam děkuji Synková

  • LUKAS

    říká:

    Dobry den den chtěl sem se zeptat bydlím v pronajmu a majitelka mi dala smlouvu nadobu určitou od 1.2. 2019 do 31.1 2020
    ale byt chce prodat ..musím mit nakou vypovední lhutu pisemně nebo stači když jen přišla a řeklaosobně .. ?
    dale sem se chtěl zeptat že od doby kdy se byt prodavá nemusím po dobu 3 měsicu platit najem .. kvuli tomu že si musím najit jine bydlení je to tak ? a musím si našetřit na jiny .. ? děkuji za odpověd

  • Petr Neuhort

    říká:

    Dobrý den chtěl bych se zeptat jaká je výpovědní lhůta z bytu ,když jsme ani nájemní smlouvu nedostaly a byly jsme tam necelý měsíc ,, může po nás majitel chtít tu výpovědní lhůtu ,děkuji za odpověď ,,

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den, mám podepsanou nájemni smlouvu dne 21.7. Ale ve smlouvě mám udáno že se nastěhuji až 1.8. Můžu tedy nájemní smlouvu vypovědět bez udání důvodu? Majitelka si ze zaplacene částky 12tisic korun chce vzít 5000kc i když být ještě neužívám ani nemám klíče. Děkuji za odpověď

  • Věra Daňková

    říká:

    Dobrý den, prosim o radu můj syn dostal pouhý papír od Residomo že do 7 dnů musí vyklidit být, nechápeme proč, vše je řádně placeno. Děkuji Daňková

  • eva

    říká:

    Hezký den chci vypovědět nájemníka…pro stálé dohady o nájem…jak postupovat.Mohu využít argument,že chci byt pro sebe?Eva

  • Lujana1

    říká:

    Dobrý den,
    Chtěla jsem se zeptat.
    Mám druzstevni byt.Na družstvu jsem byla podepsat podnájem na dobu neurčitou.
    Můžu bez udání podat výpověď 3 měsíční lhůtu.
    Byt platí pravidelně sotva vychazi.
    Ale spíš jsou tam spory a kriva obvinění.
    Můžete mi nějak poradit děkuji.

  • Veronika

    říká:

    Dobrý den chci se zeptat když pronajimatelka zapomněla do smlouvy uvést že když odejdu s bytu dříve tak mám dvouměsíční výpověď mohu odejít třeba ke konci měsíce? Děkuji

  • Galina Gbatoyko

    říká:

    Dobrý den,

    může nájemce ukončit smlouvu na dobu neurcitou bez trimesicni vzpovedni lhuty? Napr. majitel zvýšel najem na 4 tisice?

    Dekuji

  • Jitka

    říká:

    Dobrý den. 31.12.2018 mi končí nájemní smlouva na dobu určitou. Jedná se o byt od zaměstnavatele. Ten mi 21.12 2018 oznámil telefonicky že smlouvu neprodlouží a že se mám do 7.1 2019 vystěhovat.Jsem v pracovní neschopnosti. Jak dlouho dopředu je toto povinen oznámit ? Nájem platím pravidelně a dodržuji vše ujednané .Děkuji.

  • Jana

    říká:

    Dobrý den.

    Mám dotaz ohledně vystěhování nájemníků z bytu. Nájemníkem v mém bytě je dcera mého přítele, se kterou jsme se nepohodly. Dokud vše fungovalo, nájemní smlouvu jsem jí podepisovat nedala, platila mi pouze náklady spojené s užíváním bytu. Má stále trvalé bydliště u svého otce. Nyní jsem jí zaslala nájemní smlouvu, kterou nejspíš odmítne podepsat, protože v ní uvádím zaplacení jistiny a za pronájem chci kromě nákladů spojených s užíváním bytu ještě 2 tisíce měsíčně. Jak mám postupovat, pokud smlouvu nepodepíše, odmítne se vystěhovat a nebude platit požadovaný nájem ?

  • Stanovska

    říká:

    Dobrý den dnes mi přišel říct pan majitel ze mi dava výpověď a když ne zaplatím dva nájmy co dlužím tak mi dava týden na vystěhování mam dvě male děti a za týden nic neseženu podle smlouvy bych mela mit aspoň 3 měsíce a ne že do týdne jak nepůjdu příč tak mi otevřou byt a vystehuji mně a já řekla že po novém roce to zaplatím ale chce to do týdne jinak mám smůlu jak se mužů bránit Děkuji

  • jirina

    říká:

    Dobry den mam smlouvu na neurcitou a majitel me chce vyhodit s peti detma a pritelem do trech tydnu a ja nemam kde jit.Duvody uvedla kvuli derem ze si lidi na ne ztezuji ze pres den delaji hluk ale nocni klid dodrzujeme.Musela jsem pod natlakem podepsat vypoved.Poradte mi prosim co s tim.Jsem zoufala.Tak rychle si nic nesezenu.Dekuji za odpoved.

  • Pavel Hora

    říká:

    Dobrý den, mám smlouvu na dobu neurčitou a majitel chce dělat rekonstrukci domu, mám nárok na nějakou náhradu?Chce vystěhovat celý dům i když v něm bydlí samí stáří lidé kolem 80let, děkuji za odpověď

  • Adela Ryndakova

    říká:

    Hezký den ,
    bydlím v podnájmu ,nájemní smlouvu mám na dobu neurčitou ,majitel mi sdělil že bude byt prodávat .Jak je to prosím s výpovědí ,jaké mám já jako nájemce práva a jaké povinnosti .
    ¨Děkuji za odpověď

  • Václava Hofmanová

    říká:

    Dobrý den, mám dotaz, mám prodlouženou nájemní smlouvu do července příštího roku 2018, majitel mi volal, že má finanční tíseň a že chce byt prodat, mám nárok bydlet v bytě i po prodeji bytu do příštího roku za stejných podmínek, nebo musím byt opustit a uvolnit ho. Bydlím s onkologicky nemocnou dcerou, to ví a dovolil to, to máme jít teď pod most? Nájem platím včas, nic nedlužím. Je to opravdu urgentní prosím. Díky za odpověď.

  • Dona

    říká:

    Dobrý den, tatínek je majitel domu v kterém bydlí rodina která dostala výpověd z bytu pořád se hádají křičí na celí barák práskají dveřmi které rozbili v důsledku bouchání ostatní nájemníci si stěžují na jejich hlučnost v nočním klidu. Nevíme co s nimi nechtějí se vystěhovat jak máme postupovat výpověd jim končí v začátkem září děkuji za odpověd.

  • Marie

    říká:

    Dobrý den, nájemní smlouva mi končí poslední den v měsíci a od prvního následujícího měsíce chci do jiného bytu. Musím dávat pronajímateli nějakou výpovědní lhůtu nebo můžu normálně odejít? Říkala mi, že mi smlouvu prodlouží, ale já už nechci. Mám nárok na vrácení kauce?

  • Jana Podaná

    říká:

    Dobrý den,

    dostali jsme od syna zprávu, že se musíme vystěhovat s našeho domu, že dům prodává. V této nemovitosti bydlíme 21 let. V této nemovitosti se nachází dvě bytové jednotky.V naší bytové jednotce jsme museli provést rozsáhlou rekonstrukci. Na základě se tím pádem vyšplhala cena zhodnocení nemovitosti. Od roku 2011 si musel vzít syn hypotéku na dům, abychom nepřišli o druhovou bytovou jednotku, kde bydlí moje mamina a jeho babička. Po celou dobu hypotéku vše splácím a mám k tomu dokumentaci. Máme prosím Vás nárok na finanční vyrovnání?

    Děkuji moc s pozdravem

    Jana Podaná

  • Bechyne Vladimír

    říká:

    Majitel chce dát výpověď z nájmu. Byt pry potřebuje pro pribuznou! Musi on podat k soudu výpověď. Nebo ja pro neplatnost výpovědi. Děkuji Bechyne

  • Michal N.

    říká:

    Dobrý den, chceme se přítelkyní a dcerkou, prestehovat do vetsiho bytu co nejdříve, majitel bytu ale trva na 2 měsíční lhůtě a pokud by jsme odešli o měsíc dřív, tak druhý měsíc musíme doplatit a nebo si sehnat náhradu. Pokud nesezenu nahradu a podam pisemnou výpověď jen na jeden měsíc a nedoplatim druhý měsíc. Jedná se o nějaké porušení ?

  • Marie vopravilova

    říká:

    Dobrý den. Chtěla bych se zeptat potřebuju se zbavit strejcka poskytli sme mu s přítelem pomoc a vzali sme ho k sobě na zimu a teď se ho nemůžem zbavit. A ještě ke všemu ho živíme nájemní smlouvu snama žádnou nemá a barák patří nám. Mužem ho prostě vyhodit na ulici.

  • Radek Míča

    říká:

    Dobrý den dostali jsme výpověď z nájmu u společnosti residomo bez jakéhokoliv upozornění a to do 7dnu bez udání důvodu proč tomu tak je.mame dvě malé děti a není kam jít děkuji za info

  • Roman

    říká:

    Dobrý den.
    Mám smlouvu na dobu neurčitou a výpovědní smlouva je tři měsíce,tak mě zajíma jestli po dobu tři měsiční výpovědní lhůty můžu jěště bydlet v bytě než jsi najdu nové bydlení nebo byt mám opustit před touto tři měsíční vypovědní dobou.Děkuji.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *