3 možnosti financování družstevního bytu.

Vyhlédli jste si družstevní byt, ale chybí vám finanční prostředky k jeho koupi? Získat půjčku na nákup takového bytu může být komplikované, ale není to nemožné. Možná využijete jednu z následujících možností.

Koupě bytu  je pro většinu lidí finančně náročná záležitost a zadlužit se na spousty let znamená velký zásah do rodinného rozpočtu. Ať už se rozhodnete pro jakýkoliv z následujících finančních produktů, čeká vás kus práce při porovnávání nabídek jednotlivých bank a spořitelen. Pokud na to nemáte dost času nebo vám chybí chuť, zvažte  konzultaci s odborníkem poskytujícím finanční služby, který vám pomůže s orientací v nabídkách těchto institucí.

Hypotéka

Tento typ úvěru je zajištěn zástavním právem k nemovitosti. Koupí družstevního bytu získáváte podíl v družstvu. Nejste vlastníkem nemovitosti, ale pouze nájemníkem s právem k užívání bytové jednotky. Díky tomu není možné použít byt jako zástavu. Pokud je však celý podíl družstvu splacený, můžete zažádat o převod bytu do osobního vlastnictví. V takovém případě vám některé banky nabídnou tzv. předhypoteční úvěr, který bude následně splacen klasickou hypotékou.

Na hypotéku můžete dosáhnout i v případě, že  vlastníte jinou nemovitost, kterou můžete dát do zástavy. Jako zástava může sloužit i nemovitost ve vlastnictví třetí osoby. Takže pokud máte například ochotné rodiče, neváhejte je oslovit.

Úvěr ze stavebního spoření

Nárok na získání tohoto úvěru ze zákona vzniká až po dvou letech spoření. Navíc samotné spořitelny mají stanovenou míru naspořených peněz z cílové částky nutnou pro poskytnutí úvěru a vlastní hodnotící systém (ohodnocovací číslo, bodové hodnocení smlouvy  apod.) na jehož základě je možné o úvěr zažádat.

Samotná půjčka pak činí rozdíl mezi naspořenou a cílovou částkou. Pokud nesplňujete některou z těchto podmínek, nebo dokonce žádnou, můžete požádat o překlenovací úvěr. Ten můžete získat na celou cílovou částku. Překlenovací úvěr je splacen přidělením řádného úvěru ze stavebního spoření, tzn. jakmile splníte všechna tři kritéria nutná pro jeho poskytnutí.

Spotřebitelský úvěr

Jedinou výhodou tohoto finančního produktu může být jednodušší způsob jeho získání. Úroková míra těchto úvěrů je vyšší než u předchozích možností. O něco výhodnější podmínky můžete získat účelovým spotřebitelským úvěrem na bydlení. Nicméně i v tomto případě počítejte s výrazně kratší dobou splatnosti a omezeným úvěrovým rámcem.

Tato půjčka je vhodná pouze v případě, že nemáte možnost získat hypotéku ani úvěr ze stavebního spoření a potřebujete pouze dofinancovat chybějící část peněz ke koupi bytu maximálně v řádu pár set tisíc.

Sháníte družstevní byt? Prohlédněte si družstevní byty v naší nabídce.

Víte o jiném způsobu financování družstevního bytu? Podělte se s námi o své tipy a zkušenosti v diskuzi pod článkem.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Komentáře

  • Petr K

    říká:

    Když kouknu na dnešní noviny, tak se zdá, že nejlepší způsob financování bytu je vstoupit do VV a půjčit si od Bárty…

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *