Práce z domova. Seriózní možnost nebo past na důvěřivé lidi?

Ne každá domácí práce je náležitě oceněna :)

Poptávka po práci na doma je vysoká. Není se čemu divit. Tento typ přivýdělku je lákavý pro maminky na mateřské dovolené, studenty i zaměstnance hledající vedlejší příjem.

Na straně nabídky už je to horší. Denně nám sice na serveru přibývají inzeráty na různé “zaručené” přivýdělky, ale téměř žádný z nich není zveřejněn. Nabídky práce nepovažujeme za soukromou inzerci a poplatek za zveřejnění komerčního inzerátu většinu podobných pracovních příležitostí spolehlivě odfiltruje.

Mezi nejčastější nabídky na přivýdělky patří různé klikačky spojené s referenčním programem, affiliate, MLM, plnění obálek nebo kompletace různých předmětů. Pokud už podobnou nabídku zvažujete, zkuste si odpovědět na dva následující dotazy:

Chce od vás budoucí zaměstnavatel peníze předem?
Pokud po vás někdo požaduje vstupní poplatek za různé startovací balíčky, registraci, katalogy s prací nebo zálohy za poslaný materiál, je dobré se zamyslet. Proč by po vás seriozní zaměstnavatel něco takového požadoval? Pokud má nějaké náklady na pracovníka měly by být promítnuty do vaší mzdy a ne požadovány předem. V běžném pracovně-právním vztahu naprosto normální věc.

Posílat peníze předem je riziko, které se většinou nevyplatí. Jakmile zjistíte, že něco není v pořádku, peníze už  vám nikdo nevrátí. Případně, budete-li mít štěstí, dostanete zpět pouze jejich část sníženou o tučný storno poplatek.

Víte, s kým o svém zaměstnání jednáte?
Zkuste si prověřit zda firma nebo fyzická osoba, se kterou jednáte, vůbec existuje. Stačí nahlédnout do registru ekonomických subjektů. Hledejte jakékoliv zkušenosti ostatních nebo informace o firmě na internetu.

Nenašli jste žádný záznam o existenci firmy nebo jste narazili na plno stránek s negativními referencemi jiných zájemců o práci? V takovém případě bude lepší poohlédnout se jinde, takový zaměstnavatel příliš důvěry nevzbuzuje.

Máte osobní zkušenost s prací z domova? Byla negativní nebo pozitivní? Podělte se s námi o váš názor na podobné druhy přivýdělku v diskuzi.

Hledáte přivýdělek? Prohlédněte si nabídky brigád na našem serveru nebo si podejte inzerát s poptávkou.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *