Přehled změn pro zaměstnance v roce 2016

DohodaNovela zákoníku práce a zákona o zaměstnanosti vešla v platnost už v říjnu 2015 a o nejdůležitější změně, týkající se rozvázání pracovněprávního vztahu založeného dohodou o provedení práce jsme vás informovali už v našem starším článku. Nový rok tak povětšinou přináší pouze úpravy výše různých dávek nebo odvodů. Mimo tyto každoročně obvyklé změny určitě stojí za zmínku i zvýšení minimální mzdy a zrušení důchodového spoření.

Vyšší minimální mzda a nejnižší úrovně zaručené mzdy

Od 1. ledna 2016 je v České republice nejnižší možná mzda 9900 Kč. Na rozdíl od několika předchozích úprav minimální mzdy se tentokrát (poprvé od roku 2007) zvýšení týká i osob se zdravotním postižením. Ty od letošního roku nesmějí za svou práci dostávat méně než 9300 Kč. Spolu s minimální mzdou vzrostly také nejnižší úrovně tzv. zaručené mzdy. Nejnižší úroveň zaručené mzdy znamená rozdílné minimální odměny za práci stanovené podle konkrétní pracovní pozice. Většina lidí tak má od ledna nárok na ještě větší odměnu za práci než základních 9900 Kč. Více informací najdete zde.

Podpora v nezaměstnanosti a přivýdělek při evidenci na ÚP

Se zvýšením minimální mzdy úzce souvisí i navýšení částky, kterou si můžete legálně vydělat jako uchazeč o zaměstnání v evidenci ÚP. Ze zákona se jedná o polovinu minimální mzdy. To znamená, že od nového roku si můžete přivydělat nejvýše 4950 korun. I nadále platí, že pokud se pro takový přivýdělek rozhodnete, ztrácíte nárok na podporu v nezaměstnanosti. Maximální výše podpory se díky růstu průměrné mzdy v národním hospodářství, ze které se vypočítává, zvýšila z 14 604 korun na 15 024 korun a při rekvalifikaci může nezaměstnaný dosáhnout na podporu až 16 837 korun.

Důchodové spoření je definitivně zrušeno, důchodci dostanou přidáno

Od nového roku dostanou přidáno i důchodci. Navýšení příjmů o 40 korun měsíčně se týká starobních, invalidních, vdovských i sirotčích důchodů. Ze zákona nízká valorizace důchodů se nelíbila Ministerstvu práce a sociálních věcí. V únoru se tak všichni důchodci dočkají navíc jednorázového příspěvku 1200,- korun. Ke konci loňského roku byl zrušen tzv. II. pilíř důchodového systému. Všechny účastníky důchodového spoření tak od ledna čekal nucený návrat do průběžného systému. To znamená stejné odvody na sociálním pojištění jako všichni ostatní.

Vyšší diety při služebních cestách

I v letošním roce došlo k mírnému navýšení stravného na služební cesty. Při tuzemských pracovních cestách budete mít v roce 2016 nárok na diety ve výši:

Zaměstnanci v soukromém sektoru

  • 70 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 106 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 166 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Zaměstnanci ve veřejném sektoru

  • 70 až 83 Kč, trvá-li pracovní cesta 5 až 12 hodin,
  • 106 až 127 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 12 hodin, nejdéle však 18 hodin,
  • 166 až 198 Kč, trvá-li pracovní cesta déle než 18 hodin.

Oproti loňskému roku si tak zaměstnanci na služební cestě “polepší” o korunu (pracovní cesta 5 až 12 hodin), 2 koruny (pracovní cesta 12 až 18 hodin) nebo dokonce 3 koruny, pokud na služebce stráví více než 18 hodin. U zahraničních služebních cest došlo ke zvýšení sazeb o 5 EUR/ USD na den u patnácti destinací, jako např. USA nebo Kanady a dalších spíše exotických koutů světa. Všechny sazby zahraničního stravného si můžete prohlédnout na stránkách ministerstva financí.

Změny důležité pro výpočet různých dávek, odvodů nebo daní ale zdaleka nekončí u příkladů uvedených výše. Za ty ostatní na závěr zmíním pozitivní zprávu pro pracující rodiče dvou a více dětí, které od letošního roku čeká vyšší daňové zvýhodnění. Menšího navýšení se dočkaly také redukční hranice pro výpočet náhrady mzdy a nemocenské.

Také prognózy vývoje nezaměstnanosti jsou pro letošní rok příznivé a očekává se pokračující vysoká poptávka po nových zaměstnancích. Podmínky pro zájemce o nová pracovní místa by tak měly být příznivější, než tomu bylo v předešlých letech. Nabídky volných míst si můžete prohlédnout i na našem serveru.


Komentáře

  • zdeněk

    říká:

    Dobrý den.
    Potřeboval bych poradit. Mám nárok na diety? A v jaké výši.
    Např. firma má sídlo v Olomouci a pobočku – showroom v Praze.
    Ve smlouvě je uvedeno výkon práce v místě firmy v Olomouci i na pobočce v Praze.
    Mé bydliště je Olomouc. Stává se, že na týden jedu pracovat do Prahy. Bydlení je na firemním bytě.
    Mám v tomto případě nárok na diety? Protože na výplatní pásce nic není. Jaká je jejich vyše např. v % ?
    Děkuji za odpověd.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *