Pracující rodiče si polepší. Sníží se jim odvody ze mzdy

Couple giving two young children piggyback rides smilingOd letošního roku ušetří pracující rodiče díky větším slevám na dani z příjmu tisíce korun ročně. Díky novele zákona o dani z příjmu se zvýšila sleva na dani za druhé, třetí a každé další dítě a byla zavedena nová sleva za umístění dítěte v zařízení péče o děti předškolního věku. Ministerstvo financí spolu s Ministerstvem práce a sociálních věcí připravuje další novinky, které rodiny s dětmi zvýhodní ještě více.

Už od ledna 2015 vidí na výplatní pásce každý rodič uplatňující slevu za druhé dítě o 200 korun více (1317 Kč) a za třetí a každé další dítě o 300 korun více (1417 Kč). V ročním zúčtování pak může nově uplatnit slevu za umístění dítěte do školky až do výše minimální mzdy, momentálně tedy 9200 korun. Sleva na jedno dítě zůstala stejná a činí 1117 Kč měsíčně.

Vyšší slevy už od příštího roku

Snaha vlády o podporu rodin s dětmi letošní novelou zákona o dani z příjmu zdaleka nekončí. Už od příštího roku by měla sleva na dani z příjmu za každé druhé dítě stoupnout o 300 Kč měsíčně. Za každé třetí a další dítě pak o 600 Kč měsíčně. Za celý rok 2016 jde o 3600 korun navíc za druhé dítě a 7200 korun za každé další.

tabulka sleva na dani podle počtu dětí

K poslednímu plánovanému navýšení slev by mělo dojít v roce 2017, kdy se slevy zvednou o 500 resp. 900 Kč měsíčně za každé druhé resp. třetí a další dítě. Roční sleva se tedy navýší o 6000 Kč za druhé a 10800 za každé další dítě. Slevy pro rodiče jednoho potomka mají zůstat stejné.

Menší platby sociálního pojištění

Další úsporu na povinných odvodech státu by měla pro pracující rodiče znamenat plánovaná reforma penzijního systému. Důchodová komise zřízená novou vládou připravila návrh, díky kterému budou rodiče dětí  odvádět menší částky na sociálním pojištění. Návrh nepotěší všechny bezdětné pracující, kterým by se naopak odvody do penzijního systému měly zvýšit.

tabulka sazba sociálního/důchodového pojištění podle počtu dětí

Návrh konkrétně počítá s různými sazbami pojištění, odstupňovanými podle počtu vychovávaných potomků. Zatímco bezdětnému zaměstnanci sazba pojistného o 1 % stoupne, rodičům by měla s počtem dětí klesat. Novinka by se měla týkat pouze sazby pojistného placeného zaměstnancem, která nyní činí 6,5 % z hrubé mzdy.

Vláda se snaží motivovat mladé rodiny ze zjevných důvodů. Zvýhodňování zaměstnanců, kteří vychovávají budoucí plátce daní a přispěvatele do důchodového systému, by se mělo v dlouhodobém časovém horizotnu vyplatit. Je otázka, na kolik bude tato snaha oceněna vyšším přírůstkem populace. Současné předpovědi vývoje počtu obyvatel ČR zatím moc příznivé nejsou.

Mohlo by vás zajímat:
Slevy na dani a odečitatelné položky: Neplatíte zbytečně vysoké daně z příjmu?


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *