Od ledna 2016 bude minimální mzda 9900 korun. Přidáno dostanou i zdravotně postižení

Od roku 2013, kdy minimální mzdu po dlouhých šesti letech beze změny zvedla Rusnokova vláda z 8000 na 8500 korun, se brzy dočkáme už jejího třetího navýšení. V lednu letošního roku se zvedla nejnižší přípustná výše odměny za práci na 9200 korun a od ledna roku 2016 to bude o dalších 700 korun více. U hodinových sazeb to znamená posun z 55 na 58,70 Kč za odpracovanou hodinu při čtyřicetihodinovém týdenním úvazku.

Spolu s minimální mzdou vzrostou také nejnižší úrovně tzv. zaručené mzdy. Nejnižší úroveň zaručené mzdy znamená rozdílné minimální odměny za práci stanovené podle konkrétní pracovní pozice (více informací najdete v našem starším článku). Práce jsou zařazeny do 8 skupin, které jsou odstupňovány podle složitosti, odpovědnosti a namáhavosti. Pro každou skupinu je stanovena jiná minimální (zaručená) mzda. Většina lidí tak bude mít od ledna ve skutečnosti nárok na více peněz než minimálních 9900 korun.

zarucena mzda

Minimální mzda od 1. 1. 2016

Zvýšení se dočkají i invalidní důchodci

V uplynulých letech se zvýšení vůbec netýkalo pracujících pobírajících invalidní důchod. Ti mají od roku 2007 minimální mzdu stále na 8000 korunách. Vláda má v úmyslu nejpozději do roku 2017 odstranit nerovnoprávné odměňování zdravotně postižených osob a začla tím, že jim od ledna příštího roku zvýšila úroveň minimální mzdy na 9300 Kč. Od roku 2017 už se počítá s jednou sazbou minimální mzdy i nejnižších úrovní zaručené mzdy pro všechny zaměstnance bez rozdílu.

Jestli doposud zaměstnavatele motivovala k přijímání lidí se zdravotním omezením možnost jejich nižšího ohodnocení, pak o ni již brzy přijdou. Dá se ale předpokládat, že vláda bude kompenzovat ztrátu téhle drobné konkurenční výhody formou nějaké podpory zaměstnávání osob se zdravotním postižením. Například prostřednictvím příspěvků na jejich mzdy, stejně jak to nyní dělá i u jiných skupin lidí obtížně shánějících práci. To vše se dozvíme až v roce 2017.

V programovém prohlášení vlády najdeme záměr dotáhnout minimální mzdu na úroveň 40 % průměrné mzdy v ČR. Lednovým navýšením se podle předpokladu dostane minimální mzda na úroveň 36 % průměru. Je tedy dost pravděpodobné, že se do příštích parlamentních voleb dočkáme navýšení ještě alespoň jednou.


Komentáře 2

  • Katka

    říká:

    Dovolte vyjadreni k Vasemu clanku. Procestovala jsem par zemich a mela jsem tu moznost i prace. Prave se nachazim v sousedni zemi a na to, ze jsme zdaleni jen par set kilometru – jsou neuveritelne zivotni urovne v nasi zemi a v te, v ktere ted ziju. Doufam, ze situace v CR se zlepsi. Lide jsou moc sikovni a zaslouzi si lepsi financni ohodnoceni a lepsi budoucnost.
    Preji hodne stesti a doporucuji pracovni portal, kde jsem si nasla praci v zahranici. http://www.jobkralle.cz Pokud umite aspon trochu cizi jazyk, urcite se nebrante a vyjedte! S pozdravem Katka

  • Dana

    říká:

    Je sice krasne zvyseni minimalni mzdy ale na druhou stranu je to vysmech.Ja si zrovna hledam praci v hlidacich firmach a vetsinou vsechny nabizeji minimalni mzdu.Jenze za odpracovanych treba i 200hodin mesicne,samozdrejme denni i nocni 12hodinove smeny,vcetne vikendu,svatku.Zda se vam to normalni?

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *