Dohoda o provedení práce má i nevýhody. Znáte je?

dohoda o provedení prácePokud je pro vás práce na dohodu pouze přivýdělkem k zaměstnání, studiu nebo rodičovské dovolené, pak nemusíte řešit starosti s platbami zdravotního pojištění, ani se strachovat o nemocenskou nebo důchod. I když má tento způsob zaměstnávání své nesporné výhody ve své jednoduchosti a nižších odvodech státu, má samozřejmě i své nevýhody. Jakmile je totiž taková práce vaším jediným zdrojem příjmů a měsíční odměna nepřekročí u žádného zaměstnavatele 10 tisíc korun, nikdo už za vás zdravotní ani sociální pojištění nezaplatí.

Zdravotní pojištění

Účast na zdravotním pojištění je povinná. Pokud neplatí pojištění stát ani zaměstnavatel, musíte si jej zaplatit sami. V případě, že vaše příjmy z dohody o provedení práce nebudou vyšší než 10 tisíc korun měsíčně, budete odvádět své zdravotní pojišťovně částku rovnou 13,5 % z aktuální minimální mzdy. Po letošním zvýšení minimální mzdy na 11.000 Kč se i tento odvod pojišťovně zvýšil. Pro rok 2017 je to 1.485 Kč.

Pozor na přivýdělky při evidenci na úřadu práce. Jakmile přesáhnou částku ve výši poloviny minimální mzdy, přestane za vás stát platit zdravotní pojištění a opět si jej budete muset hradit sami. Je dobré s tím počítat, abyste věděli, jestli se vám takový přivýdělek vůbec vyplatí.

Podle zákona jsou zaměstnanci činní na základě dohody o provedení práce účastni nemocenského pojištění, pouze pokud jim byl zúčtován započitatelný příjem v částce vyšší než 10 tisíc za měsíc. Na nemocenskou máte nárok jen v měsících, kdy tento limit překročíte. Pokud náhodou onemocníte jindy, nedostanete nic. Pro mateřskou platí podmínka minimálně 270 dní účasti na nemocenském pojištění v posledních dvou letech. Pokud tuto podmínku nesplníte, nárok na mateřskou mít nebudete. Po narození dítěte budete pobírat rovnou rodičovský příspěvek.

Sociální pojištění

Příjmy vydělané na dohodu o provedení práce nejsou zahrnuty do výpočtu důchodu. Vyměřovací základ totiž tvoří pouze příjmy, ze kterých bylo odvedeno důchodové pojištění. Pro získání nároku na důchod je nutné také odpracovat určitý počet let, respektive odvádět určitý počet let důchodové pojištění nebo alespoň zůstat pojištěncem v náhradní době pojištění (studium, mateřská, evidence na ÚP…). Doba po kterou pracujete na dohodu o provedení práce s odměnou nižší než 10.000 Kč se tak nezapočítává, protože žádné sociální pojštění neodvádíte.

Pro podporu v nezaměstnanosti platí to samé. Nárok na podporu máte pouze z příjmů, ze kterých bylo odvedeno pojištění a tak vaše výdělky na dohodu o provedení práce nemají žádný vliv na výši vaší podpory v okamžiku, kdy se jdete zaevidovat na úřad práce.

Pokud vám tento typ pracovního úvazku vyhovuje a zrovna se po nějakém takovém poohlížíte, prohlédněte si také nabídky práce na našem serveru. Mezi inzeráty určitě najdete i nabídky na dohodu o provedení práce.


Komentáře 2

  • Anna Bartu

    říká:

    Je mi 58 let a mam invalidni duchod 2stupne a mam nabidku prace na dohodu o provedeni prace pocita se mi to na star.duchod? A mam narok na podporu kdybych zkoncila? Dekuji

  • Vladimir Smutny

    říká:

    je mi 58 let jdu pracovat na dohodu pobiram častečny duchod 2 st.Musim si sam platit zdr. a soc.pojisteni

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *