Pozor na výhodné nabídky nemovitostí, jsou podezřelé. Víte, co si prověřit?

bytový důmPodle realitních expertů se ceny zejména u bytů blíží k maximům z roku 2008. Česká národní banka už přijala opatření proti rostoucí realitní bublině v podobě doporučení neposkytovat 100% hypotéky. Nízké sazby úvěrů lámou rekordy a poptávka po koupi nemovitostí převyšuje nabídku. I v takové situaci se na trhu najdou nemovitosti s velmi zajímavou cenou. To může vzbuzovat podezření, že něco není v pořádku. Takové obavy mohou být na místě.

Obezřetnost se vyplatí také u podezřele výhodných nabídek na pronájem. Poslední dobou se opět objevují pokusy o podvody při pronájmech bytů za nízké ceny. Na co si dát pozor jsme psali v našem článku o podvodných nabídkách pronájmů.

Při hledání vhodné nemovitosti ke koupi občas v inzerci nemovitostí narazíte na nabídky, které svou nízkou cenou vybočují mezi ostastními podobnými nemovitostmi ve stejné lokalitě. Samozřejmě můžete mít štěstí a narazili jste na prodávajícího, kterého jeho složitá životní situace nutí k prodeji pod současnou tržní cenou. Na místě je ale opatrnost. Takové nabídky jsou velmi vzácné a veřejně jsou inzerovány jen výjimečně. Je tak dost dobře možné, že za nízkou cenou stojí spíše nějaký zásadní problém.

Špatná lokalita

Dneska už většinu důležitých věcí zjistíte z mapy na internetu. Dopravní obslužnost, školy, školky, obchody nebo lékaři. Skoro vše bez čeho si okolí své nové nemovitosti nedokážete představit, prověříte online. Informace o tom co se v okolí nemovitosti bude dít v nejbližší budoucnosti zjistíte z územního plánu. Za nízkou cenou může totiž být i potřeba rychle se nemovitosti zbavit, než se v jejím okolí začne stavět. Územní plán většinou také najdete na internetu, případně si jej můžete prohlédnout přímo na obecním úřadě.

Osobní prohlídka nemovitosti a jejího okolí je určitě taky na místě. Problematičtí sousedé bývají častým důvodem nižší ceny nemovitostí. Dolů ji může srazit i nějaká nepříjemná stavba v blízkém okolí. Vyplatí se místo navštívit a ideálně i prohodit pár slov se sousedy.

Právní vady

Je prodávající jediným majitelem nemovitosti? Nebyla na něj uvalena exekuce? Otázek na které je třeba znát odpovědi ještě před koupí je mnoho. Omezit vás při nakládání s vaším novým majetkem mohou i různé služebnosti (věcná břemena), neveřejná přístupová cesta, zástavní právo nebo jiný majitel pozemku.

Nemovitost si důkladně prověřte v katastru nemovitostí, přístup k rejstříku exekucí získáte na každém Czechpointu. Bytové družstvo nebo společenství vlastníků můžete požádat o prohlášení o bezdlužnosti a určitě prostudujte i stanovy. V případě, že si nejste jisti, obraťte se raději na právníka. Prověrky nemovitostí už dnes nestojí mnoho a vyplatí se více než koupě nemovitosti s právní vadou, i když bude za výhodnější cenu.

Technické vady

Odpovědnost za skryté vady nemovitosti nese i po prodeji její bývalý majitel. Domáhat se zpětně náhrad za opravy nebo vrácení části zaplacených peněz ale může být problém. Za podezřele nízkou cenou se může skrývat právě nějaká ta nepřiznaná závada. U bytů případné nedostatky odhalí zkušenější oko už při prohlídce. Vyplatí se proto vzít s sebou odborný doprovod. Při koupi domu už možná bude lepší obrátit se přímo na odbornou firmu, která vám zajistí důkladnou inspekci technického stavu budovy.

Pokud při prohlížení inzerátů narazíte na výhodnou nabídku, u které není rovnou uveden důvod nízké ceny, je dobré po něm zapátrat. Prodávající vám pravděpodobně nebude vyloženě lhát, nicméně asi ani nebude na případné chyby sám upozorňovat. Koupě nemovitosti je významná životní investice. Důkladněji si ji před podpisem kupní smlouvy prověřit vám může ušetřit peníze i čas.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *