Letní brigádu letos seženete i na poslední chvíli. Nabídek pro studenty je dost

V minulých letech se studentům vždy doporučovalo, aby s hledáním práce na prázdniny začali nejpozději na jaře. V tomto roce se ale rozhodně nemusíte bát, že byste si v případě zájmu nějakou brigádu na léto nesehnali. Díky nízké míře nezaměstnanosti se Česká Republika potýká s vysokou poptávkou firem po pracovní síle. Tato poptávka se týká také sezónních pracovníků, pro které je i nyní, těsně před začátkem prázdnin, nabídek brigád stále dostatek.

Od loňského roku došlo prakticky jen k jediné změně, týkající se pravidel pro zaměstnávání mladistvých brigádníků. Ti nejčastěji pracují na dohodu o provedení práce, v rámci které mohou u jednoho zaměstnavatele ročně odpracovat až 300 hodin. Zatímco o loňských prázdninách bylo téměř nemožné takový pracovní vztah jednostranně ukončit (pokud tato možnost nebyla sjednána přímo ve smlouvě), letos v létě můžete dostat nebo podat výpověď i na brigádě. K výpovědi ani není nutné mít nějaký důvod. Jedinou podmínkou je dodržení patnáctidenní výpovědní doby. Zaměstnavatel také může nově ukončit takový pracovní poměr okamžitě, ale pouze ze zákonem daných důvodů.

Ostatní podmínky práce nezletilých studentů zůstávají víceméně stejné jako v minulých letech. Nezletilí studenti hledající brigádu stále musí počítat s celou řadou omezení. Z těch je asi nejzásadnější nutnost ukončené povinné školní docházky a minimální věk patnáct let. Obě podmínky musí být splněny současně. Na brigádu tedy můžete nastoupit až ukončíte základku a zároveň až poté co vám bylo patnáct let. Pokud vám ještě nebylo šestnáct let, raději si brigádu nehledejte bez souhlasu svých rodičů. Ti totiž mají za určitých okolností možnost vaši pracovní činnost ukončit.

Konkrétní pravidla a zákonná omezení pro práci mladistvých si můžete přečíst v našem starším článku o výdělečné činnosti nezletilých. Stručně se jedná o omezení týkající se:

  • Přiměřenosti přidělované práce,
  • přesčasové práce a práce v noci,
  • rizikové práce,
  • délky směn, práva na přestávku a odpočinek,
  • hmotné zodpovědnosti

Pro plnoleté studenty samozřejmě platí stejná pravidla, jako pro všechny ostatní zaměstnance a žádnou zvláštní ochranu nemají. Výše uvedená omezení pro výkon práce se jich tedy netýkají. Stejně jako u mladistvých ale může mít jejich příjem vliv například na přídavky, které pobírají jejich rodiče. Kolik z vydělaných peněz musíte odvést státu si můžete přečíst v našem starším článku.

Pokud jste se rozhodli strávit léto vyděláváním peněz, nedostatku nabídek se letos obávat nemusíte. S hledáním vhodné nabídky brigády můžete začít na našem serveru. Ať už jste se rozhodli přes léto  pracovat nebo si odpočinout, přejeme vám hezké prázdniny.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *