Víte, kolik peněz ze mzdy odvedete státu jako student na brigádě?

slevy na daniPrázdniny jsou v plném proudu, z nabídky brigád už máte dávno vybráno a momentálně vás zajímá co z vaší dohodnuté mzdy zbude, až z ní zaměstnavatel odečte povinné odvody státu. V našem starším článku jsme si vysvětlili, kdy a za jakých podmínek může jít student na brigádu, a že nejvýhodnější je podepsat dohodu o provedení práce. Dnes se podrobně podíváme, jak můžete díky DPP ušetřit na povinných odvodech státu, aby vám z vyplacené mzdy zbylo co nejvíce peněz.

Příjem do deseti tisíc

Při příjmech do deseti tisíc se u dohody o provedení práce neplatí pojistné a částka je “pouze” zdaněna 15 %. Pokud podepíšete prohlášení poplatníka, zaměstnavatel za vás odvádí zálohu na daň a zároveň započítá i slevu na dani za poplatníka i za studenta. Pokud prohlášení nepodepíšete, bude z vaší mzdy odečtena 15% srážková daň. Ta vám může být vrácena až na základě daňového přiznání, ve kterém uplatníte výše uvedené slevy, na které máte samozřejmě stále nárok.

Závěr je jednoduchý. Kdo nepodepíše „růžový formulář“, dostane na výplatu méně peněz. Při příjmu do deseti tisíc se totiž započítané slevy na dani postarají o to, že státu nic posílat nebudete. Pokud jste prohlášení nepodepsali a chcete slevy na dani uplatnit až v přiznání, nezapomeňte si od zaměstnavatele vyzvednout potvrzení o příjmech ze závislé činnosti.

Příjem nad deset tisíc

Při výdělku nad deset tisíc korun je režim zdanění stejný jako u všech ostatních pracujících. Jediným rozdílem je pak pouze sleva na dani na studenta. Z výplaty zaměstnavatel odvede zdravotní i sociální pojištění. Vypočítá zálohu na daň a z ní vám kromě slevy na poplatníka odečte ještě slevu na studenta. Měsíčně jde o 2.070 + 335 korun.

Jestliže jsou vaše příjmy výrazně vyšší než 10000 korun a nepracujete celý rok, vyplatí se vám podat si daňové přiznání. Na slevu na dani máte totiž nárok za celý rok. Dohromady je to momentálně 24.840 korun na poplatníka + 4.020 korun na studenta. Pokud jste přes prázdniny brali takovou výplatu, že z vaší mzdy byla i přes slevy odvedena daň, stát vám na základě přiznání zaplacenou daň vrátí.

Pozor na přídavky na děti

Brigáda nemá žádný vliv na slevu na dani, které za děti uplatňují jejich rodiče. Má ale vliv v případě, že rodina pobírá přídavky na děti. Příjem dítěte z brigády se započítává do celkového příjmu domácnosti, ze kterého se příslušná dávka vypočítává. Brigáda tak může mít za následek i snížení tohoto přídavku.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *