Ukončení pracovního poměru: Kdy a jak můžete dostat výpověď.

Zaměstnanec může podat výpověď kdykoliv, aniž by musel uvádět jaký k tomu má důvod. Stačí, když si poté odpracuje dva měsíce ve výpovědní době a je volný. Rozvázání pracovního poměru zaměstnavatelem tak snadné není. Šéf vás totiž nemůže vyhodit jen proto, že chce. Výpověď od zaměstnavatele je možná pouze z důvodů uvedených v zákoníku práce.

Výpověď dohodou

To samozřejmě neplatí, skončíte-li v práci na základě společné dohody. Ta je z principu projevem vůle obou zúčastněných stran. Nejedná se tedy o výpověď v pravém slova smyslu (ta je jednostranným aktem),  ale o dohodu o rozvázání pracovního poměru. Pokud nebudete trvat na uvedení důvodu ukončení pracovní smlouvy, počítejte s nižšími dávkami podpory v nezaměstnanosti od úřadu práce a možností nulového odstupného.

Výpověď pracovního poměru

Pokud na žádnou dohodu se zaměstnavetelem nepřistoupíte, můžete dostat výpověď jen v těchto případech:

  • Organizační důvody – rušení firmy, její části, konkrétního pracovního místa nebo stěhování,
  • zdravotní důvody – pokud podle zdravotního posudku není zaměstnanec dlouhodobě schopen vykonávat danou práci,
  • nesplnění požadavků pro výkon zaměstnání daných právními předpisy nebo zaměstnavatelem,
  • neuspokojivé pracovní výsledky – pouze v případě, že během uplynulých 12 měsíců zaměstnavatel vyzval pracovníka písemně k nápravě, aniž by k nějaké v přiměřené době došlo,
  • závažné porušení pracovních povinností nebo soustavné méně závažné porušování pracovních povinností na které byl zaměstnanec písemně upozorněn během uplynulých šesti měsíců,
  • pokud zaměstnanec na nemocenské netráví čas v místě uvedeného pobytu (mimo povolených vycházek).

Výpověď musí být dána vždy písemně a musí obsahovat přesný důvod, pro který jste byli propuštěni. Od prvního dne následujícího kalendářního měsíce začíná běžet dvouměsíční výpovědní doba a samozřejmě máte nárok na odstupné. Jeho výše je závislá na době, po kterou jste byli ve firmě zaměstnáni. Podle odpracované doby máte nárok na odstupné:

  • jeden průměrný plat – do jednoho odpracovaného roku,
  • dvojnásobek průměrného platu – od jednoho do dvou odpracovaných let,
  • trojnásobek průměrného platu- při třech a více odpracovaných letech,
  • dvanáctinásobek průměrného platu u výpovědi ze zdravotních důvodů v případě, že jde o nemoc z povolání nebo byly způsobeny pracovním úrazem.

Formulace jako “přiměřená doba” nebo “závažné porušení” jsou samy o sobě dost nepřesné až matoucí. Aby to bylo ještě komplikovanější, zaměstnavatel má zakázáno dát výpověď zaměstnanci v ochranné době. Tou se rozumí zejména období, kdy je zaměstnanec:

  • v dočasné pracovní neschopnosti (tu si ale nesmí způsobit pod vlivem omamných látek nebo úmyslně),
  • uvolněn pro výkon veřejné funkce,
  • těhotný, na mateřské nebo rodičovské dovolené,
  • poskytovatelem ošetřovatelské péče osobě blízké.

Toto opatření ale nechrání zaměstnance úplně. Existují i výjimky, za kterých je možné dostat výpověď i v ochranné době. Patří mezi ně zejména zánik firmy, kdy logicky nelze v pracovním poměru pokračovat. Dále pak stěhování firmy mimo místo výkonu práce a výpověď pro hrubé porušování pracovních povinností. V obou posledních případech se výjimka netýká zaměstnanců na mateřšké nebo rodičovské dovolené.

Okamžité zrušení pracovního poměru

Ve výjimečných případech může váš zaměstnavatel přistoupit k tzv. okamžité výpovědi. Na hodinu může být propuštěn pouze zaměstnanec, který byl pravomocně odsouzen za úmyslný trestný čin k nepodmíněnému trestu odnětí svobody na dobu delší než 1 rok. Případně na 6 měsíců, jednalo-li se o trestný čin spáchaný při plnění pracovních úkolů. Druhým důvodem je zvlášť hrubé porušení povinností vyplývající z právních předpisů vztahujících se k vykonávané práci.

Hledání práce ve výpovědní době

Novou práci začněte hledat už v průběhu výpovědní lhůty. Když v nabídkách práce narazíte na zajímavý inzerát, neváhejte si domluvit pracovní pohovor. Zaměstnavatel má povinnost vás v průběhu výpovědní lhůty na takový pohovor uvolnit. Máte nárok na jeden volný půlden týdně a pokud jste byli propuštění z organizačních nebo zdravotních důvodů, půjde dokonce o volno placené.


Komentáře 13

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den,již skoro 5let pracuji v jedné firmě jako prodavačka(toto mám uvedeno i ve smlouvě).Zaměstnané jsme ze začátku byly dvě já-prodavačka a pak druhá byla provozní.Ta před rokem podala výpověď a já teď dělám všechnu práci co dělala ona +tu svoji za stejný plat.Já však tuto práci odmítam dělat protože je toho moc a administrativní práci i práci s počítačem moc neovládám může mi dát zaměstnavatel za to výpověď?Děkuji.

  • Jan Ondrejka

    říká:

    Dobrý den,pracoval jsem u jedné firmy VÚHŽ přes 6 let a byl jsem poslan na preventivní prohlídku a tam mi zjistli karpalí tunely,po nějaké době byla u nás v práci hygiena a já jim vše odsouhlasil,tekže jsem vše prohrál nedostal jsem rentu zkrátka nic,a ted mi chtějí dát vypověd dohodou,chci se zeptat mají na tohle právo,když jsem měl smlouvu na neurčito,předem děkuji za odpověd Jan Ondrejka.

  • Petra S.

    říká:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat na co mám nárok a zda-li může takto postupovat zaměstnavatel. Pracuji na pozici kde jsem dostala prodloužení smlouvy do r. 2021, nyní zde pracuji 1.5, šéf mi řekl že veme do práce svoji sestru, a najednou mě chtějí vyhodit. Pokud mi dá dohodou bez uvedení důvodu, a nepodepíšu může mě nějak donutit.? V případě výpovědi mám nárok na odstupné. Žádné vytýkaci dopisy jsem nedostala ani jiné upozornění na chybně odvedenou práci. Moc děkuji za Vaši odpověď

  • Bejby

    říká:

    Dobrý den, po ústní dohodě se šéfem, jsem byla přeložena z jedné pozice na jinou . Jednalo se o zvýšení platu.Po třech měsících práce na nové pozici mně byla nabídnuta smlouva , která se mi ovšem finančně nezamlouvá a já ji nechci podepsat. Můžu být propuštěna , když ji nepodepíšu ? Stále pracuji na dřívější smlouvu.Díky za odpověď a radu , jak postupovat.

  • Jitka

    říká:

    Dobrý den,je mozne dostat výpověď po roční nemocenské od zaměstnavatele,když zaměstnanec by nadále chtěl vykonávat práci?v případě,že ano,jak by měla výpověd znít,aby byl nárok na pracovním úřadě na plnou finanční podporu.Děkuji.

  • jitka

    říká:

    Dobrý den,chtěla bych se zeptat, pracuji jako servírka a dostala jsem okamžitou výpověď/ podotýkám,že ve firmě pracuji půl roku a nemám ještě podepsanou smlouvu,kopii smlouvy jsem dostala tak před měsícem/,nebyl mi řečen důvod pro rozvázáni pracovního poměru ,prý vím proč se to stalo , vysvětlení mi nabídl říct do týdne .Chtěla jsem se zeptat jak postupovat ,druhý den po tomto rozhodnutí jsem do práce nešla.
    Děkuji za odpověď JItka

  • Adam

    říká:

    Michale, děkuji vám za upřesnění. V odpovědi č. 4 opravdu uvádím hloupost. Mělo tam pouze být, že paní nemá nárok na podporu. Že je „výpověď dohodou“ fakticky nesmysl a ve skutečnosti se o výpověď nejedná, je (myslím) v článku uvedeno dost jasně.

  • Michal

    říká:

    V bodě 4. píšete opět nesmysly. Protože úřad práce vás do evidence zařadí i v případě, že jste zaměstnaný/á a chcete pomocí ÚP najít novou práci. Pouze nemáte nárok na podporu. Viz http://portal.mpsv.cz/sz/obcane/formulareobcana druhý odstavec

  • Michal

    říká:

    Dovolím si malou poznámku. Výpověď dohodou je právní nesmysl.Výpověď je krok jednostranný, ať už ze strany zaměstnavatele nebo zaměstnance. Ukončení pracovního poměru dohodou je krok oboustranný (smlouva) a musí s ním souhlasit obě strany. Výpověď dohodou tedy neexistuje a logicky ani nemůže.

  • Adam

    říká:

    Dobrý den, jako zaměstnaného člověka Vás úřad práce ani nezařadí do evidence uchazečů o zaměstnání, tedy nedostanete ani podporu v nezaměstnanosti.

  • Zdenka Zemankova

    říká:

    Dobrý den ,chtěla jsem se zeptat zda mam narok na podporu ,dostala jsem výpověd z organ.duvodu,s 2 měs. odstupným,dělala jsem tam 5let.Mam ale ještě jedno zaměstnání na normalni smlouvu. Děkuji.

  • Adam

    říká:

    Pokud není odstupné uvedeno přímo v dohodě a chybí v ní i důvod rozvázání pracovního poměru, pak na odstupné nemáte nárok.

  • Petr Janáček

    říká:

    Co to znamená to možnost nulového odstupného u té dohody? Když šéf hce abych mu to podepsal tu dohodu tak my ho nedá?

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *