Výdělečná činnost nezletilých: Od šestnácti můžete i podnikat

Není výjimkou, že středoškolští studenti hledají (nejen) o prázdninách různé brigády a přivýdělky. Existují i mladí lidé, kteří už před dosažením plnoletosti musí shánět stálé zaměstnání. Na takové situace samozřejmě pamatuje i zákon, který pro mladistvé předepisuje zvláštní pracovní podmínky. Kdy a za jakých okolností tedy může nezletilý člověk začít hledat přivýdělek, práci nebo se vrhnout do víru podnikání?

Zaměstnání a brigády

Práce nezletilých
Legálně pracovat je možné až od 15 let

Pokud vám bylo patnáct let, můžete se začít poohlížet po nabídkách brigád nebo volných pracovních míst. Pracovní smlouvu nebo jakoukoliv jinou dohodu o výkonu práce můžete od března 2017 po dovršení patnácti let opět podepsat ještě v průběhu docházky na základní školu. Do práce ovšem můžete nastoupit až po ukončení povinné školní docházky. Do svých patnáctin, ani jako dítě školou povinné, prostě legálně pracovat nesmíte.

Novinkou platnou od roku 2014 byla možnost rodičů rozvázat za určitých okolností pracovní poměr svého dítěte před dnem jeho šestnáctých narozenin. Tato možnost byla k 28. 2. 2017 ze zákonů vypuštěna a žádné omezování ze strany rodičů už nehrozí.

V okamžiku, kdy jste výše uvedené podmínky splnili, můžete svobodně podepsat pracovní smlouvu nebo například dohodu o provedení práce. Váš zaměstnavatel má ale ze zákona povinnost chovat se k vám jinak než k dospělým zaměstnancům. Zákon bere ohled na nízký věk nezletilých a pro jejich zaměstnávání existuje řada omezení uvedených níže:

  • Zaměstnavatel může nabídnout mladistvému pouze práce přiměřené jeho fyzickému a rozumovému rozvoji. To je velmi obecné ustanovení. V případě nejasností o přiměřenosti nařízené práce by pravděpodobně rozhodoval soud.
  • Zakázána je práce přesčas a práce v noci. Povolena je za určitých podmínek pouze výjimečná práce v noci v rozsahu jedné hodiny.
  • Mladiství nesmí vykonávat práci pod zemí při těžbě nerostů nebo ražení tunelů. Pokud byste tedy chtěli rubat uhlí, máte do dovršení dospělosti smůlu.
  • Nezletilý zaměstnanec také nesmí vykonávat práce, při kterých hrozí zvýšené riziko úrazu nebo riziko, že on sám způsobí úraz někomu jinému.
  • Délka směny nedospělého zaměstnance nesmí překročit 8 hodin. Celkem nesmíte týdně odpracovat více než 40 hodin ani pokud vykonáváte souběžně práce pro více zaměstnavatelů.
  • Právo na přestávku máte už po čtyřech a půl odpracovaných hodinách (dospělí po šesti hodinách). Nepřetržitý odpočinek v týdnu nesmí být kratší než 48 hodin (dospělí 35 hodin).
  • Před dovršením osmnácti let věku nesmíte podepsat dohodu o hmotné zodpovědnosti. Taková dohoda by byla neplatná. Je tedy nepravděpodobné, že by vám zaměstnavatel dal práci, u které tuto dohodu vyžaduje.
  • Povinná je zdravotní prohlídka na náklady zaměstnavatele provedená před nástupem do práce a potom pravidelně minimálně jednou ročně.

Samostatná výdělečná činnost nezletilých

Od ledna 2014 už není jedinou možností mladistvých vydělávat si peníze prací pro někoho jiného. Do té doby neuskutečnitelná možnost, aby nezletilý sám podnikal, se změnila v možnost reálnou.

Zapotřebí k tomu jsou jen dvě “maličkosti”. Souhlas alespoň jednoho zákonného zástupce a rozhodnutí/přivolení soudu. Ten vám přizná svéprávnost a tedy i možnost podnikat, pokud vám už bylo šestnáct let a vaše schopnosti k výkonu takové činnosti budou shledány jako dostatečné. Na výsledek takového rozhodnutí bude mít patrně největší vliv právě souhlas rodiče, případně i jeho dobrozdání.


Komentáře 11

  • Mirka

    říká:

    Může osoba 16. let pracovat na HPP,na zkrácený úvazek?

  • David Novák

    říká:

    Dobrý den,
    mám 17 let a chtěl bych si přivydělávat přeprodejem značkových tenisek.
    Chtěl bych se zeptat kolik si můžu měsíčně max. přivydělat nebo jak tofunguje,
    protože koupím např. 1 pár tenisek za cca 3k korun a prodám za 5k korun.
    bojím se, že by se mohla banka časem zeptat jak přicházím k penězám.
    Předem děkuji

    Novák

  • Dagmar

    říká:

    Dobrý den, dcera dokončila SŠ, je ji 17let. 1.7.2020 nastoupila brigadne. Měla by jsem dotaz, kolik hodit může dělat denně a zda-li ji je už povina srážka ze mzdy za sociální a zdravotní pojisteni. Osmnáctého věku dovrší 3.8.2020. Děkuji moc. Pěkný den Dagmar a

  • Jiří

    říká:

    Chtěl bych se zeptat od kolika let bych mohl jít pracovat na stavbu?

  • Zuzana

    říká:

    Dobrý den, zajímalo by mě jestli jako OSVČ mohu na dohodu o provedení práce zaměstnat na brigádu 17letou osobu, jednalo by se o hlídání dětí.
    Děkuji
    Zuzana

  • banán banánovič

    říká:

    Bylo mi řečeno, že mladiství nemůže pracovat s hotovostí, přijímat platby a peníze. Zajímalo by mne, co je na tom pravdy. Děkuji

  • Pavel Dziobek

    říká:

    Prosím o doplnění výše uvedeného článku, ve kterém konkrétním zákoně je napsáno, že NEPLNOLETÝ člověk může podepsat sám jakoukoliv pracovní smlouvu, aniž by o tom neměli vědět zákonní zástupci, tzn. rodiče. Děkuji.

  • Hhh

    říká:

    Od pondeli do patku ? 5*8 neni 56 :)

  • Libuše

    říká:

    Dobrý den, pracuji na brigádě v domově pro seniory. Pracuji 8 hodin denně a příští týden mám jít od pondělí do pátku což činní 56 hodin. Vy tady píšete, že mohu týdne odpracovat 40hodin. Kam se mám obrátit když mi nechtějí změnit směnu a musím celý týden jít? Předem děkuji za odpověď.

  • jana zifčáková

    říká:

    dobrý den ,prosím odpověd´na otázku,zda mladší 18 let/16,17/ mohou pod dozorem dosp.prac. pracovat v restauraci?Děkuji Zifčáková

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *