Bydlení a realitní trh v roce 2016

vilaRok 2015 byl, co se týče legislativních novinek, relativně klidný a žádných zásadních změn jsme se v oblasti bydlení a realitního trhu nedočkali. Naopak hned začátek roku 2016 přináší zdražení některých pozemků a nové povinnosti pro majitele nemovitostí i jejich nájemníky. V průběhu roku se pak možná dočkáme i zásadní změny u daně z nabytí nemovitých věcí.

Dražší pozemky

Novela zákona o DPH platná od letošního roku zdraží některé pozemky. Díky přísnějšímu vymezení stavebního pozemku v zákoně o dani z přidané hodnoty se bude odvádět daň i z prodeje parcel, které byly dosud od placení DPH osvobozeny. Chystáte-li se stavět, připravte se na to, že za nákup stavebního pozemku od plátce DPH si od roku 2016 připlatíte.

Opravy pronajatých bytů mají nová pravidla

Od nového roku jsme se po dvouleté pauze opět dočkali jasných pravidel vymezujících práva a povinnosti nájemníků ve vztahu k údržbě a opravám v pronajatém bytě a jejich úhradě. Nájemní smlouvy, které neobsahují žádná ujednání ohledně těchto povinností, se budou řídit novým předpisem. Zároveň platí, že v nájemních smlouvách nemohou být ujednání, která rámec vymezených povinnosti překračují. Občanský zákoník totiž připouští pouze odchylky ve prospěch nájemce.

Povinné údaje o energetické náročnosti budov i při pronájmech bytů

Majitelé nemovitostí mají od 1. ledna 2016 povinnost předkládat průkazy energetické náročnosti budov (PENB) nejen při prodeji a pronájmu celých domů nebo prodeji jednotek, ale také při pronájmech jednotlivých bytů. Ukazatel energetické náročnosti musí obsahovat také všechny reklamní materiály. To znamená, že od nového roku by je měli naši uživatelé povinně uvádět také v inzerátech s nabídkou na pronájem bytů.

Daň z nemovitosti

Novela zákona o dani z nemovitosti byla sice ve sbírce zákonů zveřejněna už v loňském roce, většina podstatných novinek ale začala platit až od roku 2016. U některých poplatníků tak dojde ve srovnání s předešlými léty ke změně okolností rozhodných pro vyměření daně. Novela obsahuje nové definice předmětu daně, změny se týkají i osvobození od daně nebo upřesnění osoby poplatníka. Majitelé nemovitostí se na stránkách finanční správy mohou sami přesvědčit, jestli se jich nový zákon netýká a nemají vůči státu nějaké nové povinnosti.

Bude daň z nabytí nemovité věci platit kupující?

Vláda počítá s tím, že už od dubna 2016 bude výlučným poplatníkem této daně nabyvatel nemovitosti. Zatím platí, že poplatníkem daně je prodávající a nabyvatel za její zaplacení pouze ručí. Obě strany si sice mohou smluvně dohodnout, že daň zaplatí nabyvatel, ale v praxi se to příliš neděje. Návrh zákona momentálně v poslanecké sněmovně míří teprve do prvního čtení. Je tedy otázka, kdy (a jestli vůbec) se v průběhu tohoto roku změny dočkáme.

I v roce 2016 vám rádi pomůžeme při hledání nového bydlení, případně s prodejem vaší nemovitosti. Můžete si u nás zdarma podat inzerát nebo si prohlédnout naši inzerci nemovitostí k prodeji i pronájmu.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *