Chcete stavět? Pozemek si kupte ještě letos. Od roku 2016 budou dražší

parcelyNěkteré stavební pozemky čeká v příštím roce poměrně výrazné zdražení. Díky přísnějšímu vymezení stavebního pozemku v zákoně o dani z přidané hodnoty se bude odvádět daň i z prodeje parcel, které byly dosud od placení DPH osvobozeny. Novela zákona sice platí už od 1. 1. 2015, nová úprava zdanění stavebních pozemků ale byla díky návrhu senátu o rok odložena. Chystáte-li se stavět, připravte se na to, že za nákup stavebního pozemku od plátce DPH si od roku 2016 připlatíte.

Ještě v tomto roce je od daně osvobozeno dodání pozemku, na kterém není zřízena stavba spojená se zemí pevným základem nebo inženýrská síť. Kvůli této, podle tvůrců zákona, nepřesné definici stavebního pozemku se tak běžně prodávají parcely určené k zastavění bez nutnosti odvést DPH. Stačí, když inženýrské sítě nezasahují na samotný pozemek.

Od roku 2016 se stavebním pozemkem, jehož prodej od daně osvobozen není, bude rozumět také pozemek, v jehož okolí jsou prováděny nebo byly provedeny stavební práce za účelem zhotovení stavby pevně spojené se zemí. Tato úprava má napravit stav, kdy nejsou daněny pozemky, které stejně reálně k zastavění slouží.

“Nabízím k prodeji stavební pozemek, rovinatá parcela, klidné, slunné místo, rozloha 2 x 1970m2 (celkem 3940 m2), cena 275,- Kč/m2 (resp. dohodou). Pozemek lze rozdělit na dvě stavební parcely, obě přístupné z obecní komunikace. Inženýrské sítě na hranici pozemku (elektřina, plyn, voda). Nedaleko autobus, vlak, obchod…”

Výše uvedený text inzerátu je typickým příkladem prodeje pozemku, za který se ještě letos DPH neodvádí, ale od roku 2016 už bude. Pokud by byl prodejcem tohoto pozemku plátce DPH (firma, developer…), do celkové ceny za nabízený pozemek by oproti letošnímu roku nejspíše promítl i odvedenou 21% daň. Celkově by si tedy zájemce mohl připlatit o více než 220 tisíc korun.

Pokud plánujete výstavbu rodinného domu a sháníte pozemek, vyplatí se vám stihnout jeho koupi do konce tohoto roku. V nabídkách pozemků na prodej jsou samozřejmě i inzeráty soukromých vlastníků, kterých se placení daně týkat nebude. Ostatní prodejci ale cenu téměř jistě navýší. Od výběru vhodného pozemku k okamžiku, kdy se stanete jeho vlastníkem, vede poměrně dlouhá cesta. Chcete-li stihnout koupi za nižší cenu, máte nejvyšší čas začít.

Chystáte se koupit nemovitost? Přečtěte si:


Komentáře 5

  • Věra

    říká:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat. Bude se mě týkat placení DPH i když koupím parcelu přímo od obce?

  • Marcel

    říká:

    Dobrý den,
    měl bych dotaz týkající se výše uvedeného článku o novém zdanění stavebních pozemků od 1.1.2016 týkající prodejců plátců DPH.

    Dle mých informací vyplývající z inzerce z různých zdrojů prodeje stavebních pozemků, většinu těchto pozemků vlastní fyzické osoby, ale prodávají je přes relitní společnosti (plátce DPH). Budou tyto transakce uskutečněné přes prostředníky převážně (realitní kanceláře) nyní zdaňěny sazbou DPH 21%? Předem děkuji. Marcel

  • Zdeněk

    říká:

    Feixová Dominika: To je celkem jedno. Víc než polovina pozemků zdraží a soukromníci toho jen využijí k navýšení ceny. Takže počítejte s nárustem u všech ;-) o cca 15%..

  • Petr Kučera

    říká:

    Dobrý den.
    Prodám 5 pozemků které mám s manželkou na rodné číslo přesáhnu v jednom roce obrat jeden milion, DPH odvedu nebo ne?

    Petr Kučera

  • Feixova Dominika

    říká:

    To se tyka asi jen firem ,ze jo?My kdyz to budeme kupovat od soukromnika,jako je tenhle pan,tak zadny DPH platit nebudeme?Dekuju Domca

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *