Daň z nabytí nemovité věci bude platit kupující

dumnaprodejPovinnost platit daň z nabytí/převodu nemovitosti byla zrušena v roce 2020. Více o daních, které musíte při pořizování/prodeji nemovitosti zaplatit v článku – Nemovitosti a daně: Víte, co musí státu odvést prodávající a co nabyvatel?

 

Daň z nabytí nemovité věci neplatí navzdory svému názvu nabyvatel, ale prodávající. Poplatníkem se může kupující stát pouze v případě, že si takovou možnost obě strany smluvně dohodnou. V ostatních případech za její zaplacení “pouze” ručí. To by měla změnit novela zákona, jejíž návrh míří v těchto dnech z vlády do poslanecké sněmovny.

Zatímco minulé vládě se podařilo daň z převodu nemovitosti pouze přejmenovat, ta současná už s největší pravděpodobností dotáhne návrh předešlého ministra financí až do konce. Vláda počítá s tím, že už od dubna 2016 bude výlučným poplatníkem této daně nabyvatel a institut ručení za její zaplacení se úplně zruší. Cílem chystaných změn je odstranit problémy, které v praxi mohou v důsledku možnosti volby poplatníka vznikat a také zabránit nežádoucím daňovým optimalizacím.

Zahýbe změna poplatníka cenami nemovitostí?

V současnosti prodávající do cen nemovitostí promítají i 4% daň, kterou ve většině případů hradí oni. Po změně zákona už pro takové navýšení prodejní ceny nebudou mít prakticky žádný důvod. Je samozřejmě otázka, nakolik se jim bude chtít jít s cenou dolů. Analýza z dílny bývalého osazenstva Ministerstva financí předpokládala pokles prodejních cen o 3,8 %. Jestli to nakonec povede ke snížení cen v nabídkách na prodej nemovitostí ale ukáže až příští rok.

Naopak nové bydlení se některým zájemcům prodraží. To se stane v případě, že mají uzavřené předkupní smlouvy, ve kterých už byla prodejní cena nemovitosti dohodnuta. Zatímco při podpisu předpokládali, že daň odvede developer, od dubna příštího roku budou mít tuto povinnost oni. Skutečně zaplacená cena tak nakonec může stoupnout o další 4 %.

Novela přinese i další změny jako zjednodušení základu daně v případě směny, změnu osvobození prvního úplatného nabytí nových staveb a jednotek, ujasnění zdanění inženýrských sítí a další. Návrh zákona se všemi změnami, si můžete prostudovat sami, najdete jej zde.


Komentáře 3

  • Adam

    říká:

    Novela (stejně jako stávající úprava) osvobozuje od daně jakékoliv přístavby i nástavby v podobě jednotek v bytových domech, které nezahrnují jiný nebytový prostor než garáž, sklep nebo komoru. V úpravě osvobození k moc velké změně nedošlo. Vlastně se tam mění jen termíny „nová stavba“ za „dokončená nebo užívaná“ a nabytí ve veřejném zájmu.

  • Jan Franěk

    říká:

    Jak se bude řešit případ, kdy se původní stavba o 50% zvětšila přístavbou. Bude se na ní vztahovat osvobození daně při prvním převodu po dokončení stavby? V návrhu jsem tuto problematiku nenašel.

  • Jan Franěk

    říká:

    Domnívám se, že je to tak marginální záležitost, že prodávajícímu i kupujícímu bude stejně lhostejné, kdo ty 4% zaplatí, protože ceny nemovitostí (i movitostí) se vždy
    řídí nabídkou a poptávkou a obě strany to budou o této změně vědět předem

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *