Ukončení nájmu bytu: Nájemce k výpovědi důvod nepotřebuje, pronajímatel ano

Prodej bytů fotografie z venkuNájemce bytu se smlouvou na dobu neurčitou může ukončit nájem výpovědí bez udání důvodu prakticky kdykoliv. Jediná podmínka, kterou musí splnit, je tříměsíční výpovědní lhůta. V případě smluv na dobu určitou platí, že nájemce může dát výpověď pouze v případě, kdy se změní okolnosti natolik, že po něm nelze rozumně požadovat, aby v nájmu pokračoval. Jinak nájem končí až uplynutím smluvené doby.

Pronajímatelé mají situaci komplikovanější. Výpověď totiž mohou dát svým nájemcům pouze v několika zákonem povolených případech.

Výpovědní doba tři měsíce

Nájemní smlouvy na dobu určitou i neurčitou lze vypovědět s tříměsíční výpovědní lhůtou pouze v případech kdy:

  • Nájemce poruší hrubě svou povinnost vyplývající z nájmu (např. dlužné nájemné, nepovolený podnájem třetí osobě…),
  • nájemce byl odsouzen pro úmyslný trestný čin spáchaný na pronajímateli, členu jeho domácnosti nebo na osobě či majetku v domě, kde je nájemcův byt,
  • pokud z důvodu úprav ve veřejném zájmu musí být byt vyklizen a nebude možné jej užívat,
  • v případě dalších obdobně závažných důvodů pro vypovězení nájmu.

Nájem na dobu neurčitou lze vypovědět také pokud pronajímatel byt potřebuje pro sebe nebo někoho z blízkých příbuzných. Zákon pamatuje i na případy, ve kterých by byl tento důvod výpovědi uveden čistě účelově a pronajímatel jej ve skutečnosti potřeboval k něčemu jinému. Pokud totiž byt nebude do měsíce použit k uvedenému účelu, musí jej majitel znovu pronajmout bývalému nájemci nebo mu uhradit vzniklou škodu. Tato lhůta se prodlužuje o případnou dobu úprav bytu.

Okamžitá výpověď

Pokud nájemce porušuje své povinnosti zvlášť závažným způsobem může pronajímatel ukončit nájem okamžitě bez výpovědní doby. Za takové porušení povinností je považováno zejména nezaplacení nájemného a služeb za dobu alespoň tří měsíců, poškozování bytu nebo domu závažným nebo nenapravitelným způsobem nebo třeba užívání bytu jiným způsobem než bylo ujednáno.

I když zákon v některých případech umožňuje “okamžitou” výpověď, její účinky tak rychlé jak pojmenování napovídá nebudou. Pronajímatel má povinnost ještě před výpovědí nájemce písemně vyzvat, aby své závadné chování v přiměřené lhůtě napravil, jinak se k takové výpovědi nepřihlíží. Teprve poté může nájemce dostat výpověď a ještě má navíc zákonem stanovenou měsíční lhůtu na odevzdání bytu.

Výpověď musí být podána písemnou formou s jasně uvedenými důvody, které k ní vedly. Nájemce v ní dokonce musí být informován o tom, že pokud s důvodem výpovědi nesouhlasí, může proti ní vznést námitky nebo se obrátit na soud s žádostí o přezkoumání její oprávněnosti. V případě, že výpověď tyto podmínky nesplňuje, je považována za neplatnou.

Nový občanský zákoník měl zjednodušit situaci pronajímatelů a posílit jejich práva. Sice už není nutné při výpovědích žádat o přivolení soudu nebo shánět nájemníkům náhradní bydlení, ale zbavit se problémových nájemníků se smlouvou na dobu neurčitou pořád nemusí být úplně jednoduché. Není se tak čemu divit, že drtivá většina majitelů bude nabízet své byty k pronájmu se smlouvou na dobu určitou.


Komentáře 86

Navigace komentářů

  • Eliška

    říká:

    Dobrý den,chtěla bych poprosit o pomoc.Bydlím v bytě se spolubydlící a ona odmítá platit nájem,její pes ničí byt,nastěhovala si do pokoje člověka o kterém jsem ani nevěděla a už nevím co mám dělat.Když jsem jí požádala aby naučila psa způsobům nebo aby se vystěhoval dotyčný z bytu tak stále odmítá.Ve smlouvě jsem pouze uvedená já jako nájemnice a ona pouze jako uživatel bytu.Nevím jak bych jí měla odstěhovat aby to bylo právně v pořádku.Přemýšlela jsem,že bych s pronajímatelem bytu udělala dodatek ke smlouvě ale nevím jak to formulovat a co přesně by to mělo obsahovat.
    Předem děkuji za odpověď
    Nagyová

  • Ivan 1938

    říká:

    k PŘEDCHOZÍMU DOTAZU PŘIPOJUJI PODLE MNE DŮLEŽITÉ VĚCI.mAJITEL BYTU MI DODAL VYUČTOVÁNÍ ZA ROKY 2014/5,2015/6,2016/7 DNE 28. ŮNORA 2018. mOHU POŽADOVAT ZA KAŽDÝ DEN POZDNÍHO DODÁNÍ VYÚČTOVÁNÍ
    50 kČ ?. MAJITEL NYNÍ POŽADUJE 28.000 KČS JAKO NEZAPLACENÉ POHLEDÁVKY. pŘI TOM VYÚČTOVÁNÍ ZA ELEKTRIKU JSOU DATOVÁNY V KVĚTNU STEJNĚ TAK I VYÚČTOVÁNÍ ZA PLYN. zA SLUŽBY JSOU STEJNĚ TAK DATOVÁNY V KVĚTNU DANÉHO ROKU.sJEDNANÉ ČÁSTKY SMLOUVOU JSEM PLATIL VČAS.kDYBYCH BYL UPOZORNĚN ,NA SCHODKY BYL BYCH JE ZAPLATIL

  • Ivan 1938

    říká:

    BYDLÍM V .PRONAJATÉM BYTĚ.kOUPIL JSEM NOVÝ BYT JE TO DŮVOD K OKAMŽITÉMU UKONČENÍ PRONÁJMU?
    pRONAJIMATEL HROZÍ VÝPOVĚDNÍ LHŮTOU.

  • Roman

    říká:

    Dobry den,

    mame pronajaty dum na dobu urcitou. Nyni nam pronajimatel poslal nedoplatky za energie kde se ukazalo ze dum je tak energeticky nevyhodny ze se nam najemne prodrazilo v tisicich o vic nez 20%.

    Za strjnou cenu muzu pronajat v stejne lokalite novostavbu nizkoenergetickou.

    Je mozne velke navyseni zaloh pouzit jako pravoplatny argument k vypovedi z najmu aby nam pronajimatel vratil plnou kauci, ktera neni mala – jsou to 2 mesicni najmy? Toho se prave obavame.
    Dekuju za odpoved

    Roman

  • Zuzana

    říká:

    Hezky den,
    Vypršela mi nájemní smlouva, dále ji prodlužovat nechci, nepodepisovala jsem nic. Chtěla bych se vystěhovat… byt jsem dala do původního stavu. Pan Lasota zaměstnanec CPI byty chce po mně další nájem uhradit. Má na to nárok? a mam nárok na plnou částku kauce?
    Děkuji za odpověď.

  • Dana

    říká:

    Hezký den ,
    bydlím v podnájmu ,nájemní smlouvu mám na dobu neurčitou ,majitel mi sdělil že bude byt prodávat .Jak je to prosím s výpovědí ,jaké mám já jako nájemce práva a jaké povinnosti .
    ¨Děkuji za odpověď

  • david

    říká:

    dobry den chtěl bych se zeptat mam ukončení najmu ke konci května 2018 ale pronajimatele jsem požadoval důvod pisemně ale to mi nechcou rič ale žadny problem nemam s najemnikama a nebo splacenim najmu ktere hradim řadně děkuji a přeji hezky den david.

  • kvetoslava jiravova

    říká:

    Dobry den chtela bych se zeptat mam najemni smlouvu na dobu urcitou od 15.7 2017 do 30.6.2018 slozili jsme kaukci 9tisic a dalsi 9tisic jsem zplacela 2*3000kc treti splatku jsem zapomnela uhradit ja ani pronajimatel sme si toho nevsimli ale kdyz nastal problem ze jsem nemohla v prosinci uhradit najemne a sluzby pozadala jse pronajimatele aby to uhradil z kaukce s tim ze to vratim pristi mesic a on my rekl ze mam zaplatit a nebo jse vystehovat a v lednu my napsal vypoved z bytu do 31.1.2018 z duvodu nezaplaceni najemneho a ze jsem nezaplatila posledni splatku na kaukci 3000kc pred tim mne ale na ne zaplacenou kaukci neupozornil kdyz vse doplatim do 30 dnu muze mne vystehovat nebo jak se muzu branit dekuji jiravova

  • Anabel

    říká:

    Mohu se jako nájemce v průběhu výpovědní lhůty z bytu kdykoliv přestěhovat, nebo musím se stěhováním počkat až na vypršení výpovědní lhůty?

  • Jirka

    říká:

    Dobrý den,
    jako nájemci bytu mi byla ze strany majitele bytu doručena výpověď nájemní smlouvy na dobu určitou s platností od 1.11.2017 a délkou výpovědní lhůty 2 měsíce.

    Mohu se jako nájemce v průběhu výpovědní lhůty z bytu kdykoliv přestěhovat, nebo musím se stěhováním počkat až na vypršení výpovědní lhůty?

  • Jakub Kadlec

    říká:

    Dobrý den mám / měl jsem smlouvu v pronajatém bytě na dobu určitou která mi skončila 30.9.2017 . Majitel ještě stále nepřišel s novou smlouvou .Našel jsem si nový byt a rád bych se odstěhoval. Jak je to s výpovědní lhůtou když ted bydlím týden bez smlouvy , mohu se stěhovat a musím dodržet 3-měsíční lhůtu , nebo je na mě kdy se odstěhuji ?

  • Pavel Valenta

    říká:

    Dobrý den pronajímám rodinný dům nájemní smlouva končí 31.8.2018. chci se zeptat zdali nájemní smlouva zaniká dnem ukončení smlouvy nebo musím dát nějaké písemné oznámení že nájemní smlouvu dále neprodlužuji Děkuji Valenta

  • Ondrej becak

    říká:

    Sem najemce muzu dat okamzitou vypoved smlouvy?

  • Roman Sedlak

    říká:

    Dobry den,
    s pritelkyni jsme se nastehovali do najmu, ktery je vsak velmi hlucny a doslova se v nem neda spat diky absenci jakekoli izolace ve zdech. Muzeme po majiteli zadat napravu jakymkoli zpusobem?
    Pokud se vystehujeme okamzite bez splneni trimesicni vylovedni lhuty, je realne, ze majitel si castku od nas nejak vymuze?
    dekuji,
    Sedlak

  • Jana Ottová

    říká:

    Dobrý den, bydlím v nájemním bytě s majitelem a mám smlouvu na dobu neurčitou. Teď se s ním přu již přes půl roku, že mi zatéká do bytu střechou a přes ucpaný okap a okna která jsou taktéž zarostlá (podkrovní byt) tvoří se mi plísně a při každém dalším dešti se mi tu tvoří mokré fleky. Když jsem napsala majiteli že budu požadovat opravu, vždy mi bylo přislíbeno, ale nic se nedělo. Poté jsem mu napsala, že žádám o snížení nájmu. Na to slyšel, ale o snížení nájmu nechce ani slyšet a napsal mi ať si najdu jiné bydlení. Má na takové razantní jednání nárok?
    Děkuji Jana

  • Hanuše

    říká:

    Dobrý den chci se zeptat máme podnajniky v bytě mají najemni smlouvu do 31.4.2018 být budeme prodávat můžeme jim dát výpovědní lhůtu z bytu nebo tam musej zůstat až do toho 31.4.2018.Děkuji Hanuše

  • vladimir Fabry

    říká:

    Dobry den chci se zeptat muze pronajimatel ukoncit pronajem ustni formou.

  • Miluše

    říká:

    Dobrý den mám najemni smlouvu na dobu neurčitou.S dvouměsíční vypovedni lhůtou má na to majitel právo? Podle zákona je tříměsíční Děkuji

  • DRAPALOVA

    říká:

    Dobrý den,mám s podnajemniky podepsanou výpověď z nájmu s 3 měsíční výpovědní dobou s rozumem podpisu 26.6.2017.Výpovědní doba tudíž začala 1.7.2017 a měla by končit 30.9.2017.Nájemníci si našli nový byt,napsali SMS že končí pronájem a k 30.7.odevzdají klíče.MÁM NÁROK POUŽÍT KAUCI na zbývající 2 měsíce než vyprší 3 měsíční výpovědní doba?Argumentují tím že ve smlouvě je výpověď z 3 měsíční výpovědní dobou,která začíná běžet 1.7.,ale není tam uvedeno že končí 30.9.Děkuji za odpověď.DRAPALOVA

  • Jakub

    říká:

    dobrý den,

    mám dotaz ohledně nájmu. Bydlím v pronajatém domě a majitel mi řekl, že nepřekousne psa, kterého jsem si pořídil. Nájemní smlouva byla uzavřena v roce 2015 na rok, před ukončením jsem majitele informoval a on mi řekl, že smlouva není potřeba, že je spokojený, že to necháme tak a dohodli jsme se ústně,že budeme pokračovat tak jak to bylo ve smlouvě. Otázka zní, může po mně chtít vystěhování, když nájem platím řádně v termínu a barák obstarávám?

  • Janka

    říká:

    Dobrý den,

    Jsem nájemce a mám problém se svým spolubydlícím (bývalý přítel) spolubydlící je uvedený ve smlouvě jako spolubydlící. Bohužel s ním nemám uzavřenou smlouvu o spolubydleni (nečekala jsem, že se rozejdete…)
    Problém je ten, že expritel se nechce vystěhovat, dluží mi peníze za svou část nájmu, nepracuje, fyzicky i psychicky mě napadá.
    Mám nějakou možnost ho z bytu dostat?

  • Vlasta

    říká:

    Dobrý den.Měla bych dotaz.Dcera je ve společném bydleni v podnajmu v jednom pokoji ve 3pokojovem bytě.Paní majitelka přišla z vyúčtování kde se částka dostála dost vysoko vzhledem tomu že dcera ma jenom jeden pokoj Má přítele s kterým si vlastnimy silami opravili bydlení u babičky Smlouva ji končí k 30.6.2017 byla uzavřena jak mysleli dcera ne jeden rok ale majitelka tam zakotvila že pokud nebude výpověď podána do 30.4. tak se smlouva automaticky prodlužuje o další rok.Majitelka ji nechce přijmout žádnou výpověď a navic po ni žádá aby za sebe našla náhradu.Dcera je z toho úplně vystresovana a na zhroucení.Jak se může bránit proti takové smlouvě?A jak se bránit proti vysokým nedoplatkum.

  • Lenka

    říká:

    Dobry den, mela jsem pronajaty bar od najemce ktery dal vypoved s okamzitou platnosti majiteli baraku. Se mnou nebyl ukoncena smlouva. Co s tim?

  • mirek

    říká:

    Zdravim prosim. Mâm dotaz platim najeḿ zpetne v dubnu za brezen.majitelka mi chces dat okamzitou vypoved smlouvu mâm na dobu urcitou.vypoved mi chce dat s 2 deni lhutou ma na to pravo??‘

  • Luba

    říká:

    Ještě tam Michale dodejte že nemáte nájemní smlouvu ale „dohodu o užívání části dvougeneračního bytu“ ve které jste se zavázal že nebudete mít v bytě zvíře, z důvodu alergie majitele“. Též děkuji za odpověď.

  • Michal

    říká:

    Dobrý den pořídil jsem si malého pejska čivavu a paní majitelka mi chce dát výpověď z bytu,má na to právo?když pejsek nic nezničil ani neobtěžuje nikoho v domě.děkuji za odpověď:)

  • Olga

    říká:

    Dobrý chci se zeptat a když mám problém s nájemném a mám smlouvu na dobu neurčitou a majitel mě mě třeba požádá abych se odstěhovala tak mi musí dát ukončení smlouvy ????

  • Marcela.Š

    říká:

    Dobrý den máme nájemní smlouvu na dobu určitou pronajímatel se rozhodl nám dát výpověď nájemní smlouvy a to do 3 měsíců se odstěhovat napsal bez udání důvodů ani to nepsal podle občanslého zákoníku a žádný podpis je to platný? Vůbec nevím co ho k tomu vedlo

  • Veronika

    říká:

    Dobry den. Mam docela dost velky problem. Bydlime v podnajmu s pritelem a prislo nam.rocni.vyúčtování. Samozřejmě na.zaplaceni mame ale nesouhlasi nam castky. Majitelka radne.neplatila.zalohy rak.jak mela. Penize jsme ji posilali na ucet kde pote mela vse platit. Na realitku s nami zajit nechce aby nam tam vse vysvetlili a pani majitelka se tomu i sama vyhyba. Ted nam rekla.ze vubec.pro nas neplati tri mesicni vypovedni.lhuta kdyz nejsme ochotni zaplatit vyuctovani a dala nam tri dny.na vystehovani. Muze tohle.udelat?? Nevim co mam delat

  • Věra D.

    říká:

    Dobrý den,

    může nájemce ukončit smlouvu na dobu neurcitou bez trimesicni vzpovedni lhuty? Napr. kdyz prijde o zamestnani a tudiz neni schopen platit dal najem, nebo se kvůli zamestnani musi odstehovat do jineho mesta? nikde jsem to v zakone nenasla resene.

    Dekuji

  • Vladimír R.

    říká:

    Dobrý den,
    v úvodu Vašeho článku uvádíte : „Nájemce bytu se smlouvou na dobu neurčitou může ukončit nájem výpovědí bez udání důvodu prakticky kdykoliv. Jediná podmínka, kterou musí splnit, je tříměsíční výpovědní lhůta.
    V mém případě nájemce souhlasí s ukončením nájemní smlouvy na dobu neurčitou a to dohodou, nebo výpovědí z jeho strany. (S pokračovím nájmu na dobu určitou) .
    Nenašel jsem však žádné ustanovení OZ které by to výslovně umožňovalo ?

    Děkuji VR

  • Václav Ježek

    říká:

    Dobrý den,
    Pokud jsem nájemce a mám smlouvu na dobu určitou na dva roky a chtěl bych se odstěhovat dříve z důvodu stěhování k přítelkyni . Je toto možné ?

  • Petra N.

    říká:

    Dobrý den, mám možnost koupit byt, ale jsou v nem najemnici, takze musim i s nimi. Tvrvale bydliste mam u rodicu, k tomu hypoteku na RD a dum psany na sebe. Dala by se najemnikum vypovedet smlouva, aniz bych mu musela shanet nahradni bydleni? Napr tak, ze bych sla do bytu bydlet? Slo by to, kdyz mam trvale u rodicu a dum na sve jmeno, ktery splacim, lze to vubec? A jak je to s vysi najemneho, lze s ni hybat, kdyz uz maji smlouvu na neurcito?

  • Selešiová

    říká:

    Dobrý den, jak je to s výpovědí nájmu bytu na dobu určitou, pokud je ve v nájemní smlouvě dohodnuta dvouměsíční výpovědní lhůta bez udání důvodů.Děkuji

  • Adam

    říká:

    Ano, nezbývá nic jiného než byt prodat i s nájemníky. Nový majitel ale zřejmě bude muset počkat až do konce jejich nájemní smlouvy (ta zůstává platná), pokud se jemu (nebo vám) s nájemcem nepodaří rozumně dohodnout… Zákon takové ukončení nájemního vztahu neumožňuje, to je možné pouze u smluv na dobu neurčitou.

  • Katka

    říká:

    A jak je to prosím s výpovědí nájemní smlouvy,která je na dobu určitou(do r.2017) při prodeji této nemovitosti? Byt pronajímám od konce září 2015 a nyní jsem se rozhodla jej prodat.Co jsem kde vyčetla,tak jako důvod nemohu prodej uvést.Zbývá tedy byt prodat i s nájemníky(a smlouvou) a nový majitel ji může vypovědět z důvodu,že chce byt pro sebe k bydlení?? Děkuji

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *