Pronajímáte byt? Nezapomeňte na daň z příjmu

Daňové přiznání má povinnost podat každý, jehož příjmy přesáhnou 50.000,- korun ročně. Týká se to samozřejmě i příjmů z pronájmu bytů. Obecně platí, že základem pro výpočet daně je roční příjem z pronájmu bytu snížený o výdaje prokazatelně vynaložené na jeho zajištění, dosažení nebo udržení. Sazba daně je 15 %. Povinnost se týká i zaměstnanců, za které jinak přiznání podává zaměstnavatel. Ti si budou podávat daňové přiznání sami v případě, že příjem z nájmu přesáhne 20.000,- korun ročně. Obě hranice jsou patné pro daňová přiznání od roku 2024 (do té doby to bylo 15.000 resp. 6.000 ročně).

Pokud se rozhodnete v přiznání snižovat základ daně o skutečné výdaje, připravte se na to, že bude nutné vést o nich po celý rok podrobnou evidenci. Počítejte také s tím, že do výdajů nepatří peníze vynaložené na technické zhodnocení nemovitosti. Majitelé bytů v osobním vlastnictví do výdajů mohou přidat i odpisy z pořizovací ceny bytu. V těch se  sice zmiňované technické zhodnocení promítne, ale taky to už předpokládá vedení účetnictví. Při menších příjmech může být zajímavá i možnost odečtu paušálního výdaje za dopravu. I když toho kvůli pronájmu svého bytu mnoho nenajezdíte, můžete si za svůj používaný automobil odečíst od základu daně 48.000,- korun.

Pokud vás tahle byrokracie otravuje, můžete jednoduše využít paušální výdaj ve výši 30 % z příjmů a ten odečíst. Není to sice moc, ale rozhodně je to mnohem jednodušší cesta. Vyhnete se papírování a pro laika leckdy matoucímu určování, co všechno může být daňově uznatelný výdaj, co je ještě oprava a co už je technické zhodnocení nemovitosti a podobným roztomilostem.

Od zdaňovacího období 2018 je maximální částka paušálních výdajů, kterou je možné od příjmů odečíst snížena ze 600 tisíc na 300 tisíc korun, tzn. příjem z pronájmu milion korun ročně. Výdajový paušál se sice z původního stropu 600 tisíc snížil, ale pronajímatelé mají od roku 2019 při vyplňování přiznání nově možnost uplatnit slevu na manžela/manželku a daňové zvýhodnění na děti.

Příspěvky do fondu oprav jsou daňově uznatelný výdaj, ale…

Vzhledem k tomu, že není předem jasné k čemu mají příspěvky sloužit, nebylo do roku 2015 možné je od základu daně odečíst.V roce 2015 se tato situace sice změnila, ale při podávání daňového přiznání je nutné dávat pozor.

Příspěvky do fondu oprav nyní jsou daňově uznatelný výdaj a je tedy možné je počítat do nákladů hned v okamžiku jejich úhrady,  ale do daňově uznatelných výdajů zároveň nepatří (jak už bylo napsáno výše) náklady na technické zhodnocení nemovitosti. Majitel bytu tak bude muset sledovat, na co SVJ v daném roce peníze používá.

Technickým zhodnocením nemovitosti se rozumí výdaje na dokončené nástavby, přístavby a stavební úpravy, rekonstrukce a modernizace majetku, pokud převýšily částku 40 000 Kč. Z celkové částky vynaložené na tyto účely si majitel bytu vypočítá část podle velikosti svého spoluvlastnického podílu. Tato část totiž do jeho daňově uznatelných výdajů nepatří a bude nutné ji odečíst.

Poplatky za služby spojené s užíváním bytu nejsou příjmem

Nájemní smlouva by měla obsahovat mimo jiné i způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši. Vyúčtování těchto plateb včetně případných doplatků/nedoplatků probíhá mezi nájemcem a pronajímatelem. Nespadá do ceny nájmu a není součástí příjmů ani výdajů v přiznání k dani. Jedinou výjimkou by mohly být služby, které nájemci poskytuje sám pronajímatel. Zálohy na tyto služby pak mohou být zdanitelným příjmem pronajímatele.

Živnostenský list k pronájmu bytu nepotřebujete

Při pronájmu bytu se sice jedná o soustavnou činnost prováděnou mnohdy za účelem dosažení zisku, nicnémě podle zákona o živnostenském podnikání nemá pronajímatel povinnost si kvůli tomu zřizovat živnostenský list. Tento zákon totiž prostě pronájem nemovitostí za živnost nepovažuje.

Pokud se na pronájem svého bytu teprve chystáte, neváhejte využít služeb našeho serveru. Inzerát na pronájem svého bytu si u nás můžete podat zdarma.


Komentáře 31

  • Martin

    říká:

    Zdravím,chtěl bych se zeptat.Maminka mi pronajímá patro v rodinném domku,platím jí 6000.-korun,musí dělat daňového přiznání?Děkuji Martin

  • Josef

    říká:

    Dobrý den mám dotaz prodal jsem být měl jsem zisk 200.000kc nebidlel jsem tam a mám invalidní důchod 3stupně dám to do přiznání daň budu platit něco stoho .

  • Pan pozorovatel

    říká:

    Zdá se mi to, nebo se tu neodpovídá a přesto se stále někdo na něco znovu ptá? Odpovědi chodí na mejl? Bylo by přeci zajímavé vidět odpovědi

  • lejla

    říká:

    Dobrý den, dá se do nákladů u pronájmů třeba i zahrnout paušálně nějakou částku třeba za platby mobilního operátora a využívání notebooku?
    A když jde v případě společenství vlastníků uplatnit fond oprav lze i správní poplatek?
    Děkuji

  • Henri

    říká:

    Dobry den, mam specialni otazku. Jsem majitem bytu v ceske republice, jsem nemecke narodnosti trvale zijici ve spojenych emiratech ( tim padem not EFTA stat ). Kde budu platit dan z pronajmu me ceske nemovitosti v pripade ze ji pronajmu? Predem moc dekuji.

  • Pavla

    říká:

    Je určitá částka ročně která by se neměla překročit abych nemusela odvádět daň z pronájmu

  • Hana Kociánová

    říká:

    Dobrý den,
    jsem důchodkyně. pronajímám rodinný domek jako fyzická osoba – občan a daňové přiznání podávám v únoru. Nyní mi volal FÚ, že nemám dosud zaplacenou zálohu na daň na příští rok. Nemám povinnost a také nejsem na FÚ registrovaná.
    Za minulý rok činila moje daň. povinnost 42.000 Kč. Vztahuje se na mě zálohová daň?

  • Dankova Milena

    říká:

    Dobrý den , předávám nebytový prostor vnučce nechci od ní niic platit, ale ve smlouvě o pronájmu jsem musela uvést symbolickou cenu 1000 Kč ,budu muset platit dan z příjmu, neměla by stačít dan z nemovitoti? Moc děkuji za radu. Dankova.

  • Veronika

    říká:

    Dobrý den,
    chci pronajímat byt za 6500kc, fond oprav a topení z toho dělají 2600kc.. hypotéku platím na ten byt 2500kc, pojištění na byt je 590kc…čistý zisk z pronajmu je 810 Kč…z jaké přesně částky mám odvádět daň?

    Moc děkuji za radu

  • Dobrý den,

    jsem trvale žijící a pracující osoba v zahraničí, kde jsem rovněž i vdaná, avšak často dojíždím do svého rodiště za návštěvou rodinných příslušníků. V České republice vlastním byt v osobním vl., jež bych chtěla pronajímat.
    Při placeni daní z pronájmu v České republice potřebuji roční výpis příjmů ze zahraničí od svého zaměstnavatele? Musim danit své příjmy za pronájem svého bytu společně s manželem (cizinec) či mohu podat v České republice sama přiznání daní z příjmů za pronájem bytu.

    Děkuji za odpověď.

    Kamila M.

  • Jakub

    říká:

    Dobrý den,

    Trošku tápu v placení daní za pronájem bytu jako fyzická pracující osoba.

    Pronajímám byt, řekněme za 7.500,- ale fond oprav ve kterém je zahrnuta záloha na vodu je 3500,- Znamená to, že paušálně (nechci s tím mít starosti) musím odvádět 30% z 4000 což je zisk (x počet měsíců kdy je byt pronajímán) a nebo 30% ze 7.500? Mohu pak dále uplatnit slevu na dítě a slevu na manželku s příjmem menším než 60.000 ročně?

    Moc děkuji za reakci.

    S pozdravem,
    Jakub K.

  • Nicole

    říká:

    Dobrý den,

    jsem fyzická osoba žijící a pracující v zahraničí., trvalý pobyt i v CZ. Mohu pronajímat družst. byt ve kterém jsem v nájmu?Co vše bych musela platit za poplatky, dan z příjmu a kolik z 10500Kč od nájemce, přičemž 8000Kč pro mne + 2500Kč poplatky za elektř. a nájem? Musela bych platit sociální a zdravotní pojištění? Potřebuji na to živnostenský list? Je nutné dokládat příjmy ze zahraničí a potvrzení od zaměstnavatele?

    Předem mnohokrát děkuji za Vaši odpově´d na muj Email. S pozdravy Nicole

  • Jirina

    říká:

    Dívám se, že tady nikdo neodpovídá na dotazy,ale zkusím to,když bych pořídila nemovitost (byt)formou hypotéky a chtěla nemovitost pronajímat,tak aby to pokrylo hypotéku + fond oprav (a + 3000tis výdělek)+ nájemci by hradily inkaso a služby spojené s užíváním bytu,..nemovitost je spíše do budoucna pro dítě ,až by dospělo…pracuji a nemám slevu na dítě…kolik bych vlastně platila za pronájem daň? 9000tis hypotéka+1500 fond+3000 výdělek z pronájmu+služby)celkem za pronájem bez služeb 13,5tis( jak je to s odečty vůbec?)děkuji

  • Isis

    říká:

    Dívám se, že tady nikdo neodpovídá na dotazy,ale zkusím to,když bych pořídila nemovitost (byt)formou hypotéky a chtěla nemovitost pronajímat,tak aby to pokrylo hypotéku + fond oprav (a + 3000tis výdělek)+ nájemci by hradily inkaso a služby spojené s užíváním bytu,..nemovitost je spíše do budoucna pro dítě ,až by dospělo…pracuji a mám slevu na dítě…kolik bych vlastně platila za pronájem daň? 9000tis hypotéka+1500 fond+3000 výdělek z pronájmu+služby)celkem za pronájem bez služeb 13,5tis( jak je to s odečty vůbec?)děkuji

  • ali

    říká:

    Kolik by měl zaplatit daně pronajímatel, který mi pronajal část rodinného domu za 4500 měšíčne. Zálohy na energie jsem platila zvlášt – které mi odmítl vrátit přeplatek. Děkuji. Alena

  • Adam

    říká:

    @ Jarmil Wirth: Pokud využijete daňový paušál s příjmy do 1 milionu korun (tedy maximální uplatnitelný výdaj 300 tisíc) pak ano. Na daňové zvýhodnění na děti za minulý rok máte nárok.

  • Adam

    říká:

    @Hana: Ano, musíte. Nejste sice daňovým rezidentem, ale na příjmy plynoucí z pronájmu bytu na území ČR máte daňovou povinnost.

  • Hana

    říká:

    Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jestli musim platit dan s prijmu,když trvale žijí už dva roky v německu,pracuji,tady a jsem tu i prihlasena.Dekuji za odpověď.

  • Majka

    říká:

    Dobrý den,také by mě zajímalo kolik se zaplatí daně?, pronájem z bytu,,nájem je měsíční 5600.- také se platí daně? A kolik?
    Ještě četla jsem,že když v domě bydlíte dva roky,tak jste osvobozeny od daně z prodeje,,,já se stěhovala vícekrát ,všude jsem bydlela více jak dva roky,myslím s tím,že jsem měla i trvalý pobyt a přesto jsem vždy musela platit 4% z ceny.Tak jsem teď zmatená,může mě někdo vysvětlit jak to tedy je? Děkuji za odpověď do e-mailu…ak.jam@centrum.cz

  • Jarmil Wirth

    říká:

    Dobrý den, pronajímám nebytové prostory v domě v osobním vlastnictví. Pobírám invalidní důchod 2 st. Daním v § 9, ale nepodnikám. Mohu uplatnit za rok 2017 daňové slevy na děti ? Mám 4 nezaopatřené děti, manželka pracuje. Děkuji

  • Lucie

    říká:

    Dobry den , chci se prosim informovat , kdyz mi sestra pronajme byt za 6000 mesicne kolik tak bude odvadet dane? Dekuji

  • Kokrdová Ludmila

    říká:

    Pronajímám domek, nyní si nájemce bude platit energie sám a za nájem budu mít 2 000,- Kč /měs.
    Musím platit daň a kolik?
    Děkuji za odpověď.

  • Vlastimil

    říká:

    Dobrý den,
    prosím o informaci, zda musím odvádět daň z pronájmu bytu 2+1, nájemné činí 6 000,-Kč měsíčně. Jsem fyzická osoba.
    Děkuji. Vlastik

  • Lucie Přibská

    říká:

    Dobrý den,
    když důchodce pronajímá byt od roku 2013 i nadále a do dnešního dne neplatil vůbec žádnou daň za pronájem a v jeho bytě bydlí insolvenční rodina, která dostává příspěvek na bydlení po celé roky. Je toto v pořádku? Peníze od státu dostává zřejmě důchodce…..
    Děkuji za odpověď.
    Zdraví
    Přibská

  • linda

    říká:

    Mám dotaz kolik si mohu vydělat ,nebo platím daň z celého příjmu.Jsem částečně invalidní a pronajímám dům.1+3 .Je mi 57 let.

  • Denisa

    říká:

    Dobrý den, chtěla bych se zeptat zda musím odvádět daň z příjmů když pronajmu byt za 6000,- a z toho mi půjdou do kapsy 3 000,-/měsíčně, což bude dělat 36 000 za rok.Je určitá částka ročně která by se neměla překročit abych z tohoto nemusela odvádět daň?

  • Jana

    říká:

    Dobrý den, chystám se pronajmout byt za 6000kc měsíčně stoho 2700kc jsou náklady na fond oprav a elektriku. Slyšela jsem ale že pronajímatel do 6000kc nemusí odvádět daně ale nevím jak to je tak bych se nato chtela zeptat. A jestli nevíte kolik budu odvádět popřípadě? Dekuji

  • zdenka

    říká:

    dobry den,muze po me pronajimatel chtit zaplatit dan z nemovitosti kdyz jsem v byte v najmu.dekuji

  • Dobiasova

    říká:

    Prosim o radu. Budu platit za pronajem 6.5 tisice i s poplatky. Kolik bude muset odvadet pronajimatel rocni dan z pronajmu kdyz mu pujdou po odectu 2000 do kapsy. Dekuji.

  • vera

    říká:

    nechápu proc mam plattit dan z rozdilu mezi skutecným ziskem co mam do kapsy a celkovym nujnem i se službami vzdy to dela ze danim vic nez co mam vlastne cisteho do kapsy a pak se stát divi že se byty pronajimaji nacerno.Nechápu tuhle logiku.

  • Zuzi

    říká:

    Dobrý článek, díky za informace. Budou se hodit, člověk aby byl neustále ve střehu z čeho se daň platí! Hnusoby jedny vyděračské…

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *