Přivýdělek při zaměstnání. Pracovat i podnikat můžete téměř bez omezení

přivýdělek k zaměstnáníSpousta pracujících nemá tak vysoký příjem, aby alespoň někdy neuvažovala o možnosti přivydělat si nějakou tu korunu navíc. Zákon nic takového nezakazuje. Stačí “jen” najít vhodné druhé zaměstnání nebo si zařídit živnostenské oprávnění a pustit se do výdělečné činnosti. Několik omezení pro všechny druhy přivýdělků ale přeci jen existuje.

Souběžný pracovní poměr

Druhé zaměstnání si můžete hledat takřka bez omezení. Zákon již nijak významně neupravuje dříve známé vedlejší pracovní poměry. Pokud vám tedy stačí síly a čas na výkon dvou povolání tak, abyste mohli dostatečně kvalitně a včas plnit své úkoly, směle do toho. V každém zaměstnání máte stejné nároky a práva včetně čerpání dovolené, výpovědní doby nebo odstupného.

Jediným omezením je zákaz výkonu stejné práce. Pro jednoho zaměstnavatele nemůžete v rámci dalšího pracovního poměru vykonávat stejný druh práce (ale můžete mít dvě pracovní smlouvy na jinou činnost). Pro někoho jiného tuto práci sice vykonávat můžete, ale pouze se souhlasem svého současného zaměstnavatele.

Z každého příjmu samozřejmě musíte platit daně a odvody na zdravotní a sociální pojištění. Slevu na dani a případné další odečitatelné položky však můžete uplatnit pouze na jeden pracovní poměr.

Práce konané mimo pracovní poměr

U dohod o provedení práce nebo o pracovní činnosti platí pro “vedlejšáky” stejná omezení jako u prací konaných pod pracovní smlouvou. Pro jednoho zaměstnavatele nesmíte vykonávat stejný druh činnosti ani na dohodu, pro jiného zase potřebujete souhlas. Práce na dohodu mají navíc svá specifika co se týče placení daní i ochrany zaměstnance.

Podnikání při zaměstnání

Ani při podnikání se bohužel neobejdete bez souhlasu svého zaměstnavatele v případě, že se chystáte podnikat ve stejném oboru jako on. Většina státních zaměstnanců dokonce potřebuje souhlas zaměstnavatele k výkonu jakékoliv podnikatelské činnosti. Přesněji se jedná o všechny profese jmenované v § 303 Zákoníku práce.

Pokud písemný souhlas zaměstnavatele máte nebo jej nepotřebujete, stačí si vyřídit živnostenské oprávnění a můžete začít. Vzhledem k tomu, že půjde o vedlejší výdělečnou činnost, nebude nutné odvádět zálohy na zdravotní pojištění. To budete platit pouze jednou za rok z příjmů uvedených v daňovém přiznání. Z těchto příjmů vám také budou vyměřeny zálohy na sociální pojištění pro následující rok. To znamená, že je v prvním roce podnikání platit nemusíte.

Začínající podnikatelé najdou poptávky po službách v naší sekci služby a řemesla, ve které mohou samozřejmě zveřejnit i svou nabídku.

Nabídky zaměstnání vhodných jako přivýdělek najdete v rubrikách brigády a volná místa. Zdarma si u nás můžete podat inzerát s poptávkou po odpovídající pracovní pozici.


Komentáře

  • Rosinka

    říká:

    Velmi fajn článek. Děkuji za něj. Ještě bych možná podotkla, jak je to s přerušením živností, protože i to se možná bude někoho týkat. Článek, týkající se těchto informací jsem našla zde – https://comeflexoffice.cz/jak-pozastavit-zivnost/ a ještě jsem se informovala na živnostenském úřadě.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *