Přivýdělek při evidenci na ÚP: Maximálně 9.450 Kč, na podporu a DPP zapomeňte

V současnosti se Česká Republika potýká s rekordním nedostatkem zaměstnanců, který řada zaměstnavatelů řeší jejich dovozem ze zahraničí. I přes příznivou situaci na trhu práce ale evidují úřady několik set tisíc nezaměstnaných. Tíživá finanční situace pak vede mnoho z nich k zájmu o to, jak si při evidenci na ÚP alespoň přivydělat.

Než se pustíte do prohlížení nabídek brigád je důležité vědět, co pro vás – občana v evidenci ÚP – takový přivýdělek znamená. Jako evidovaný nezaměstnaný si totiž můžete přivydělat pouze v tzv. nekolidujícím zaměstnání, aby za vás stát zaplatil alespoň zdravotní pojištění. Na podporu můžete rovnou zapomenout. Po dobu brigády vám nebude vyplácena.

Co je nekolidující zaměstnání?

Za nekolidující zaměstnání se považuje činnost vykonávaná na základě pracovní smlouvy nebo dohody o pracovní činnosti, při které si za měsíc nevyděláte více než polovinu minimální mzdy. Od 1. 1. 2024 to znamená měsíční příjem do 9450,- (přečtěte si: Víte, že minimální mzda může být až 37.800,-?). Takové zaměstnání nebrání zařazení ani vedení v evidenci ÚP.

Od 29. 7. 2017 už není možné přivydělávat si při evidenci na základě dohody o provedení práce. DPP zakládá povinnost účasti na sociálním pojištění pouze u výdělku nad 10.000 Kč za měsíc. Pro zaměstnavatele jsou tedy takoví zaměstnanci výhodnější. MPSV se nelíbil vysoký počet dlouhodobě nezaměstnaných, kteří si tímhle způsobem přivydělávají oficiálně nižší částky, ze kterých pak žádné pojištění do státní pokladny neodvádějí. Právě touto změnou se takové lidi snaží motivovat k tomu, aby si našli práci na hlavní pracovní poměr.

Otázkou je výhoda takového přivýdělku v podpůrčí době, kdy pobíráte peníze ve výši 65, 50 nebo 45 % doloženého příjmu z minulého zaměstnání. Půjde někdo pracovat za 9450 Kč/měsíc, když může od úřadu ještě několik měsíců brát třeba dvojnásobek? Bude pro někoho dostatečnou motivací uchování pracovních návyků nebo něco jiného? Přiznám se, že si to nedokážu představit. V okamžiku, kdy vám podporu přestanou vyplácet už to smysl dává, ale čeho se dosáhlo zrušením možnosti přivydělat si navíc k podpoře netuším. Pokud mi někdo pomůže s objasněním této záhady v komentářích pod článkem, budu rád.

Pokud se přeci jen pro takovou brigádu rozhodnete, máte povinnost oznámit to úřadu práce nejpozději v den nástupu. ÚP bude chtít i doklad o výši měsíčního výdělku. Při nesplnění těchto povinností hrozí vyřazení z evidence úřadu práce. Tedy pokud nebudete schopni obhájit, že jste tuto skutečnost ÚP nemohli z vážných důvodů oznámit . Vzhledem k tomu, že za vás úřad platí zdravotní pojištění, by to určitě nebylo rozumné riskovat.

V případě, že se rozhodnete přijmout brigádu, kde ohodnocení bude vyšší než polovina minimální mzdy, nemusíte být z evidence uchazečů úplně vyřazeni. Znamená to ale, že na vás úřad bude pohlížet jako na normálního zaměstnance. V evidenci úřadu práce totiž může klidně být i zaměstnaný člověk, který má zájem o pomoc při zprostředkování jiné práce. Kromě podpory přijdete také o příspěvky státu na zdravotní pojištění a doba evidence se nebude započítávat jako účast na důchodovém pojištění.

Pokud nehledáte jen přivýdělek, ale poohlížíte se po novém stálém zaměstnání, můžete si u nás podat inzerát s poptávkou nebo si prohlédnout naše nabídky volných míst.


Komentáře 202

Navigace komentářů

  • Sára

    říká:

    Dobrý den, od 1.5. budu nezaměstnaná, naskytla se mi brigáda na 2 měsíce, ale nevím, jestli si mohu přivydělat, když obdržím 3 měsíční odstupné, důvodem propuštění bylo totiž zrušení organizace. Chápu to tak, že od 1.5.2014 budu nahlášená na ÚP,ale podporu samozřejmě žádnou pobírat nebudu, kvůli odstupnému, jde mi o to, zda si i s odstupným mohu dovolit chodit na brigádu, kde bych nepřekročila částku 4tisíce měsíčně.
    Děkuji moc za odpověď

  • Kamila

    říká:

    Prosím o radu. Jsem na ÚP, mám nárok na podporu. Od června bych mohla na brigádu, ale firma chce, abych se v květnu odpracovala určitý počet hodin na „vyzkoušení“ zadarmo a ve vlastním čase. Jak pohlíží ÚP na tohle? Mohl by mi sebrat v tom květnu podporu, i když si vlastně nic nevydělám a měla bych to i písemně od firmy doložené???
    Moc děkuji za odpověď.

  • Antonín

    říká:

    Na toto se dá reagovat jen tím že cvok co to vymyslel už zřejmně ztratil veškerou soudnost. K tomu se snad ani nedá více říci.Ale v tomto Absurdistánu to vlastně ani není nic překvapivého. Tento úřad v zásadě občanovi nepomůže, a kde to jde tak ho poškodí.Hlavně že to občnům dovedou tak úžasně vysvětlit…..jdu zvracet……

  • Markéta

    říká:

    Dobrý den, těch 4250kč co si můžu přivydělat, pokud jsem vedena na pracovním úřadě a je za mě placeno zdravotní pojištění, to je hrubého nebo čistého?

  • Jitka

    říká:

    Chtěla jsem se zeptat když půjdu na brigádu a vydělám si třeba 4000kč kolik hodin mohu odpracovat při úřadu práce nepobírám od nich vůbec nic a ani od sociálky.

  • Michaela

    říká:

    Pozastaví mě podporu od úřadu práce i tehdy když budu mít brigádu a vydělám si jen 1200Kč.Díky

  • Ivet

    říká:

    Dobrý den,

    zajímalo by mě, jestli je možné být registrován na ÚP, pobírat podporu v nezaměstnanosti a přivydělávat si jako au pair v zahraničí (i přes to, že přivýdělek bude vyšší než uvedené možné maximum)?

    Předem mnohokrát děkuji za radu

  • Lucie

    říká:

    Dobrý večer,
    prosím o radu.Syn se 6.2. 2014 zaregistroval do evidence Úp.V Sobotu 22.2. si našel brigádu, ještě týž den podepsal Dohodu o provedení práce a vykonal směnu- tedy nastoupil do zaměstnání.V pondělí 24.2. 2014 tuto skutečnost ohlásil paní zprostředkovatelce na Úp a předložil Dohodu o provedení práce a ta jej z evidence uchazečů o zaměstnání vyřadila.Jako důvod uvedla, že jí v den nástupu neoznámil, že nastoupil do zaměstnání.Má na toto jednání paní zprostředkovatelka nárok?Pod otýkám, že pracovat začal v sobotu a syn tuto skutečnost ohlásil v pondělí.Předem mnohokrát děkuji za odpověď.

  • Honza

    říká:

    Dobrý den. Měl bych dotaz ohledně daňového přiznání. Celý rok 2013 jsem byl v evidenci úřadu práce. Celý rok jsem měl taky brigádu na dohodu o provedení práce a měsičně jsem nevydělal více než 4250,-Kč (výdělky jsem dokládal na ÚP). Musím podávat daňové přiznání?

  • Princezna

    říká:

    Dobry den, mam dotaz:
    V roce 2013 jsem od ledena do brezena pobirala podporu v nez., byla velmi mala myslim 2000-3000,- mesicne. A zaroven jsem podepsala dohodu o cinnosti 3000,- mesicne. Nevedela jsem, ze mam tuto dohodu hlasit na UP a myslela jsem, ze mi podpora skoncila v prosinci 2012, mela jsem mraky starosti a nebyla jsem informovana.
    ted jsem to zjistila. Co mam delat?
    Urad nic nevi. Ja vim, ze do vyse 4000,- hrubeho mesicne nemusim nic danit.
    Takze mam strach ze sankci, diky nenahlaseni dohody o cinnosti na UP a hlavne za pobirani podpory leden az brezen.
    Diky za odpoved.
    Dekuji

  • Pražák Luboš

    říká:

    Prosím, občas chodím na komparz, platba je v den natáčení. Bývá to 300-900 za den. Ale je to den, pak třeba 10 dní nic, zas den, atd. Musím ŮP toto nahlásit? Produkce platí 15% daň.

  • Lukáš

    říká:

    Dobrý den,
    rád bych se zeptal na jednu věc. Nedávno mi skončil statut studenta (asi před týdnem). Nyní jsem přihlášen na úřadu práce. V létě plánuji brigádu v zahraničí na měsíc, možná dva..je to možné, když jsem evidovaný na ÚP? Podotýkám, že neberu podporu, protože jsem nebyl v zaměstnání déle jak 1 rok. Platí i pro tento případ, že si nesmím vydělat více jak 4 250,- měsíčně?
    Děkuji za odpověď.

  • Lucka

    říká:

    dobrý den těch 4250kč co si můžu přividělat ne pracovním uřadě to je hrubého nebo čistého?

  • Eva

    říká:

    Jak maximálně dlouho mi může ÚP platit zdravotní a důchod.pojíštění, prosím?

  • Eva

    říká:

    Jsem-li tedy vedena na ÚP, měsíční přivýdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy 4250,- „čistého“, prosím? Děkuji za upřesnění.

  • Adam

    říká:

    Zkuste se domluvit přímo na ÚP. Možná jako omluvu přijmou fakt, že jste chodila pravidelně do práce a tak dokládáte další (navazující) brigádu zpětně. Za takto odpracovaný měsíc byste si měla zaplatit sama zdravotní pojištění. To vám jistě vysvětlí na ÚP. Pokud smlouvu zamlčíte, je možné, že na to přijdou. Zaměstnavatel za vás odvedl srážkovou daň, takže o tom úřady vědí, ale nevím jakým způsobem spolu jednotlivé úřady komunikují. Pak by samozřejmě hrozilo vyřazení z evidence a pojištění byste stejně zaplatit musela.

  • anonym

    říká:

    Dobrý den, jsem vedena na urade prace, prvni dva tydny sem pracovala na dpp s vydelkem do 4250 kc. Zamestnavatel mi smlouvu prodlouzil,dostala jsem novou na dalsi dva tydny ale az zpetne po tech dvou tydnech. Tudiz jsem na UP dolozila jen tu prvni v den nastupu. Ted uz mi ten mesicni vydelek presahl tu povolenou castku. Chci se zeptat co mi hrozi,kdyz druhou smlouvu i s potvrzenim o vydelku za cele 4 tydny podam na UP az ted po uplynuti dpp. V pripade co mi hrozi,kdyz druhou smlouvu zamlcim. Dekuji.

  • Adam

    říká:

    @Iveta: Stejným jako je napsáno v článku. V případě nekolidujícího zaměstnání podporu nedostanete žádnou. Pokud si vyděláte do poloviny životního minima zaplatí za vás ÚP zdravotní pojištění. Na podporu nemáte nárok po dobu trvání nekolidujícího zaměstnání, takže by to mělo platit jen pro týden, na který se necháte zaměstnat. Informujte se přímo na ÚP, jistě vám poskytnou přesnější info.
    @ Anton: To máte podloženo nějakou smlouvou? Tento „výdělek“ bych snad ani osobně nikde nehlásil.
    @ anonym: Vykonáváte tzv. nekolidující zaměstnání. Nemáte nárok na podporu, ale zaevidovat se můžete (čistě kvůli pomoci se zprostředkováním jiného zaměstnání). Zdravotní pojištění by při takovém úvazku měl doplácet zaměstnavatel.

  • anonym

    říká:

    Dobrý den, moje hrubá mzda je 5600,- – Pracovní smlouva – poloviční úvazek (20h/týdně) – po odečtení daně a zdravotního pojištění dostanu cca 3800,- – mám nárok při takovémto výdělku na evidenci na ÚP? Děkuji za odpověď.

  • Anton Augustin

    říká:

    Beru 300 korun měsíčně za drobnou práci v bytovém domě. Koliduje to s tím, že nyní beru podporu v nezaměstnanosti? Tento výdělek jsem nehlásil?

  • Iveta

    říká:

    Prosím o radu.
    V dohodě o provedení práce bude výslovně uvedeno, že výkon této práce bude probíhat max. ve 2-3 dnech v týdnu. Jakým způsobem bude posuzován nárok na případnou podporu v nezamětnanosti a evidenci nezaměstnaných Úř. práce, při max. přijmu 1/2 živ. min?
    A jak se to promítne do úhrady odvodu zdrav. poj.?
    Rovněž by mne zajímalo, jak bude postupovat v případě, že dohoda o provedení práce bude uzavřena na kratší dobu, než 1 měsíc, např. 1 týden.
    Velice děkuji za případnou odpověď.

  • Adam

    říká:

    @Marek: Bohužel nevím nic o tom, že by na příjmy do 10000 Kč (při nepodepsaném prohlášení) nemusela být vůbec uplatněna srážková daň. Přiznám se, že je to pro mne novinka. Omlouvám se, ale v tomto vám neporadím. Zkuste se zeptat přímo zdroje této informace na serveru jakpodnikat.cz.

  • Adam

    říká:

    @ Elis: Vydělat si můžete kolik chcete :). Pokud to na DPP bude nad deset tisíc, zdravotní pojištění bude odvádět váš zaměstnavatel.

  • Marek Vomacka

    říká:

    Dobry den,
    ted jsem cetl clanek, viz.: http://www.jakpodnikat.cz/dohoda-provedeni-prace.php
    A chci se zeptat na nekolik veci:

    – DPP do 10tis. mesicne nemusim nikde uvadet, tedy neni zde 15% srazkova dan
    – je to do 10tis. u jednoho zamestnavatele, tzn. muzu mit takovych dohod klidne 5 x 10 000 a stejne se to nikde nemusi uvadet ? (pripadne jak je v clanku tak to pak zadat zpetne vratit)
    – staci za sebe platit zdravotni pojisteni ? nebo muzu byt veden na UP ?

    Ptam se hlavne teoreticky, aktualne jsem veden na UP a beru podporu v nezamestnanosti neco malo pres 8tis. . Pri praci na DPP bych o podporu prisel, to chapu ale jde o to jak je to s temi odvody a s tim u kolika firem muzu DPP delat soucasne ?

    Dekuji
    M. Vomacka

  • Elis

    říká:

    Děkuji, za info. Ještě by mě zajímalo, zda pokud bych se odhlásila z ÚP a začala za sebe platit zdravotní pojištění, kolik si možu celkem vydělat?
    Děkuji

  • Adam

    říká:

    @Elis: Dohod můžete mít kolik chcete. Důležitý je součet příjmů. Pokud překročíte uvedenou částku přestane za vás ÚP platit zdravotní pojištění.

  • Elis

    říká:

    Dobrý den,
    měla bych dotaz. Jsem v evidenci ÚP od konce prosince. V lednu jsem si našla brigádu,tedy práci na dohodu o provedení práce. Ted mám možnost jit na další brigádu také na dohodu, ale s tím, že by mě za 3 měsíce dali HPP, kolik teda můžu mít dohod? Musím pustit nějakou?.:Děkuji

  • Adam

    říká:

    @Michal: Studentem byste měl oficiálně být až do konce měsíce následujícího po měsíci, ve kterém jste dělal státnice. Tedy do konce února. Status studenta můžete ztratit pokud nastoupíte do práce. U brigády na DPP (pokud váš výdělek nepřesáhne 10000) by vám měl zůstat. Nevidím důvod, proč byste to měl na pracáku hlásit dříve než budete evidovaným uchazečem o práci.
    @Martina: Minimálně za prosinec budete zdravotní pojištění platit. Určitě se informujte u své zdravotní pojišťovny, aby vám neposlali za x měsíců, že máte zaplatit dlužnou částku + penále. Sociální se platit nemusí.

  • martina

    říká:

    Dobrý den, chci se zeptat, byla jsem na brigádě DPP a přesáhla jsem měsíční výdělek 4250,- Kč. Na pracáku mě vyřadili ale zpětně jsem se mohla přihlásit. Nejsem tam ale vedena celý prosinec až do dneška 27.ledna. Takže musím jít na zdr. pojištovnu a zaplatit za tu dobu co jsem nebyla vedena zdrav. pojištění? A jak se to se sociálním? to se nemusí platit??

  • Michal

    říká:

    Dobrý den,
    na úvod bych chtěl autorovi poděkovat, dozvěděl jsem se spousty aktuálních informací. Rád bych ale využil ještě diskuze a na něco se zeptal. Minulý týden jsem odstátnicoval, do konce ledna a přes celý únor za mě platí zdrávko stát. Jestliže se nahlásím na pracáku do konce března, pracák za mě zaplatí zdrávko i za březen. Od dubna nastupuji na hlavní prac. úvazek, do té doby bych chtěl na brigádu. Jsem tedy studentem do konce února (co mi platí zdrávko stát) nebo mi status studenta padl druhý den po státnicích? Když ta brigáda bude na smlouvu, mám to hlásit na pracáku i když jsem se tam ještě neevidoval?(pakliže jsem ztratil status studenta hned po státnicích) . Děkuji za případnou odpověď.
    MK

  • Adam

    říká:

    Měsíční přivýdělek nesmí přesáhnout polovinu minimální mzdy. Takže ano, stále je to 4250,- a je jedno od kolika zaměstnavatelů peníze dostanete. ÚP vás nemusí vyhodit – v evidenci zůstat můžete, ale nebude za vás platit pojištění. Při vyřazení z evidence máte povinnost platit si zdravotní pojištění sama. U DPP se do výdělku 10.000,- platí pouze srážková daň 15 % z příjmu. Nic jiného (ZP si platíte sama) a žádné slevy.

  • Jana

    říká:

    Dobrý den, chci se zeptat, zda možnost přivýdělku na DPP při současném vední na UP zústává 4250Kč i pro rok 2014? Koncem února mi skončí status studenta a ráda bych pracovala na DPP, ale zároveň byla vedena na UP, aby mi platil zdravotní pojištění. Prosím jaké jsou pro mě možnosti? Dočetla jsem se, že je možné na DPP odpracovat 300h ročně, i u několika zaměstnavatelů.
    a) Pokud budu chtít, aby mi UP platil zdravotní – musí součet všech platů dát méně než 4250 Kč?
    b) Pokud bych přesáhla tuto hranici, UP mě „vyhodí“? Co si pak budu muset sama platit? Jaké mám národy na slevy u DPP.
    Děkuji

  • Marie

    říká:

    Tak to mě tyto stránky tedy dostaly! Byla mi nabídnuta předběžná brigáda na 3 hodiny denně s tím, že se budu moci ucházet o stálou pracovní pozici v době, kdy se rozhodne o rozšíření o jedno pracovní místo…od Nového roku jsem nezaměstnaná a pozice na brigádu by byla cca na 2 měsíce. Teď ji díky nesmyslným zákonům našeho státu, mohu vypustit z hlavy.jen by mne tedy zajímalo, jak je možné, že matka na mateřské dovolené, která pobírá kolem 12 000,- MP, si přivydělat může i větší částku, než ,,pouhých“ 4 250,- i se smlouvou, nemusí to být na černo(kolegyně měla výplatu více než 3/4 MP za pár hodin měsíčně,proto to mohu s jistotou napsat).Není to tak trošičku nelogické?????

  • Adam

    říká:

    @Lukáš: Vaší povinností je oznámit to na ÚP nejpozději v den nástupu k výkonu práce. Jestli vás správně chápu, tento den ještě nenastal. Raději to ale neodkládejte.

  • Lukáš

    říká:

    Dobrý den, mám zažádáno o příspěvek v nezaměstnanosti, ale v jedné firmě mám podepsanou dohodu o provedení práce – v měsíci kdy žádám o podporu v té firmě nemám oddělaný ani den, jelikož tam zrovna není práce….. je to problém ? Smlouvu mám jen podepsanou, ale žádné peníze.

  • Niki

    říká:

    Není to úplně čestné jednání, ale radila bych to zpětně neoznamovat, a raděj bych se domluvila se zaměstnavatelem o vystavení nového potvrzení o pracovním poměru dohodou k budoucímu datu, vsadila bych na to, že se v tom nebude nikdo zpětně šťourat.

  • Adam

    říká:

    Jestli tomu dobře rozumím na ÚP jste vůbec neoznámil, že si od října přivyděláváte na DPP. Za to vám samozřejmě hrozí i vyřazení z evidence. Asi bude záležet na tom na jakou úřednici narazíte. Snad se s ní půjde rozumně domluvit.

  • tom

    říká:

    Dobrý den, chci se zeptat. Mám pp na dohodu o provedení práce. Na ÚP jsem to zapomněl odevzdat, jelikož jsem měl v tom zmatek, ale to je teď vedlejší. Nastoupil jsem v říjnu a odevzdat jsem měl potvrzení za říjen a listopad. Bude opravdu velký přestupek, když to donesu na začátku nového roku i s potvrzením za měsíc prosinec? Předem dekuji

  • armandito

    říká:

    To je hnus, velebnosti!!! Kdo takovou pitomost vymyslel? Copak se dá vyžít s 4 250,- Kč hrubého za měsíc???? Proč tedy vůbec legální možnost přivýdělku existuje? Leda jít na brigádu až po skončení vyplácení podpory. Není divu, že tu pracuje spousta lidí na černo – bez písemné smlouvy. Sice musí dřít jak nevolníci, ale nikdo jim nedokáže, že kromě podpory v nezaměstnanosti měli ještě jiný příjem. Náš stát trestá aktivní a pracovité. Navíc úřad práce práci stejně nikomu nesežene, takže nevím, proč se nazývá úřadem práce… Kde to žijeme? Přeji všem, kteří tento zákon schválili, aby přišli o práci a byli nuceni se na tuto svoji instituci obrátit i s jejími nesmyslnými nařízeními.

  • Zuzua

    říká:

    no tak to je teda pekne clovek uz opravdu nemuze nic je to zproste od statu ze si nemuze prividelat ani to minimum kdyz clovek potrebuje kdyz stejne za pul roku nedostane nic a navic pak si vyrizovat socialni davky ktere nemusi vubec dostat je to hnus hnus hnus

  • pavel

    říká:

    přivídělek ten by semi ted hodil

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *