Převod družstevního bytu do osobního vlastnictví

Na možnost převodu bytu do osobního vlastnictví narazíte v mnoha inzerátech na prodej bytů ve vlastnictví družstva. Kdy je převod do osobního vlastnictví možný a co je dobré si u takové nabídky prověřit?

Dispozičně dobře řešený prostorný byt o ploše 89 m2 s balkonem, v původním ale zachovalém stavu, v plně revitalizovaném domě s plastovými okny, možný převod do osobního vlastnictví…

Když už někdo zformuluje text inzerátu tímto způsobem, může člověk nabýt dojmu, že převody jednotek do osobního vlastnictví jsou hotová věc. Přitom z textu většinou nijak nevyplývá, na základě čeho je takový převod vůbec možný a je-li taková možnost reálná.

Pokud je vaše ochota koupit družstevní podíl podmíněna právě možností převodu bytu do osobního vlastnictví, měli byste si před podpisem kupní smlouvy zkontrolovat, zda proběhla členská schůze družstva, na které se o tomto návrhu hlasovalo.

Družstvo nemá žádnou zákonnou povinnost vám převod do osobního vlastnictví umožnit. Souhlas družstevníků je tak jediný možný způsob, jak toho dosáhnout. V opačném případě se totiž převodu vůbec nemusíte dočkat. Kromě toho, že byla tato skutečnost odhlasována, musí souhlas nadpoloviční většiny členů existovat i v písemné podobě.

Jestli vám tedy někdo bude tvrdit, že u prodávaného bytu je převod do osobního vlastnictví možný, pak písemný souhlas nadpoloviční většiny členů družstva je přesně ten dokument, který byste měli chtít vidět. Jedině tak budete mít jistotu, že se k bytu v osobním vlastnictví skutečně dostanete.

Další kroky družstva při převodu jednotek už jsou formální. Družstvo jako majitel celé nemovitosti vypracuje prohlášení vlastníka, ve kterém budou vymezeny jednotlivé jednotky a společné prostory. Toto prohlášení následně podá jako vklad na katastr nemovitostí.

Jakmile jsou na katastru nemovitosti jednotlivé jednotky zapsány, je možné je převést do osobního vlastnictví na základě smlouvy o převodu jednotky. Bezúplatný převod na člena družstva je osvobozen od daně darovací i daně z převodu nemovitosti (§20 odst. 6 zákona o dani dědické, dani darovací a dani z převodu nemovitostí).


Komentáře

  • Jitka

    říká:

    Dobrý den, rozumím tomu správně , že pokud kupuji byt v družstevním vlastnictví a převede se později do osobního vlastnictví,tak nebudu platit daň z nabytí nemovitosti? Jitka

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *