Parlament schválil vyšší slevu na dani pro pracující rodiče na rok 2016. Peníze dostanete zpětně

Couple giving two young children piggyback rides smilingPracující rodiče dvou a více dětí si v prvních měsících letošního roku zatím stále od daně z příjmu odečítají slevy platné v roce 2015. Až na první březnové schůzi parlamentu v roce 2016 se totiž vládní koalici podařilo odsouhlasit novelu zákona o dani z příjmu, která daňové slevy pro letošek navyšuje. Vyšší slevu na dani na výplatní pásce tak uvidíte až zákon vejde v platnost někdy v průběhu roku.

O daňové zvýhodnění za celý rok však nepřijdete. Jen si na peníze budete muset počkat až na začátek příštího roku. K dorovnání za měsíce, ve kterých se používá (a ještě nějakou chvíli bude používat) loňská sazba daňového zvýhodnění, totiž dojde až při ročním zúčtování daně v roce 2017.

Rodiče dvou dětí si letos polepší o 1200 korun (sto korun měsíčně). Rodiče tří a více dětí o 3600 korun (tři stovky měsíčně). Celkově to dělá 17004 korun ročně v prvním případě a 20604 korun ročně ve druhém. Vládní koalice tak pokračuje ve svém plánu každoročního navyšování daňového zvýhodnění rodičů dvou a více dětí, se kterým začala už v loňském roce.

tabulka

Poslední úpravy před dalšími volbami by se tak rodiče měli dočkat ještě v příštím roce. Slevy na dani by se měly zvednout o další dvě stovky měsíčně u rodičů dvou dětí a tři sta korun navíc by měli dostat rodiče tří a více dětí. Uvidíme jestli to tentokrát naši poslanci stihnou schválit do konce roku tak, aby to rodiče pocítili na výplatách hned od začátku roku 2017.

Opozicí navrhovaný návrat daňového zvýhodnění pro osoby samostatně výdělečně činné zatím schválen nebyl. Vládní koalice o něm má jednat a do budoucna tedy vyloučen není.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *