Jak napsat motivační dopis

Ať už se rozhodnete písemně reagovat na pracovní nabídku z inzerce práce nebo sami aktivně oslovujete případné zaměstnavatele zasíláním svého životopisu, snažte se zaujmout už motivačním dopisem.

Motivační dopis je první věc, kterou personalista bude číst. Na základě tohoto průvodního dopisu se rozhodne, zda vůbec bude pokračovat prohlížením vašeho životopisu, případně vás dokonce pozve na pracovní pohovor.

Nezapomínejte, že dostat se na pracovní pohovor je vaším prvotním cílem. Není nutné psát romány o tom co všechno umíte a jak jste skvělí. Stačí dva, maximálně tři odstavce textu ve kterých musíte:

1. Pozdravit

Dobrý den by mělo stačit. Pokud znáte jméno člověka, kterému píšete, pak “dobrý den pane/paní XY”.

2. Zaujmout

Hned na začátku napište, proč máte o danou pozici zájem. Přesně to je účelem motivačního dopisu.  Mnoho vašich konkurentů bude mít pravděpodobně podobnou kvalifikaci, a proto může být tato pasáž dopisu klíčová. Právě těchto pár řádků může rozhodnout o vaší pozvánce k pohovoru.

Uveďte například co by vás na vaší práci bavilo, v čem se chcete zlepšit nebo proč chcete pracovat zrovna pro tohoto zaměstnavatele. Pokud to půjde buďte konkrétní a vyhněte se obecným frázím.

3. Ukázat potřebné schopnosti

Popište krátce své dovednosti potřebné k vykonávání práce a odkažte na svůj životopis. Je dobré, když po přečtení dopisu bude personalista vědět, že máte potřebné znalosti a dovednosti. Kde jste k nim přišli, a že umíte i spoustu dalších věcí, se dozví z životopisu. Pořád mějte na paměti, že v tomto dopise jde hlavně o to ukázat proč chcete práci získat, ne o to se předvádět. Buďte tedy struční.

4. Dát najevo zájem o pozvánku k pohovoru

Závěr dopisu. Pár slov o tom, jak byste se strašně rádi osobně dozvěděli podrobnosti o nabízeném místě, rozhodně neuškodí. Můžete dát také najevo chuť a ochotu dostavit se k pohovoru kdykoliv.

5. Rozloučit se

Těším se na brzkou shledanou a jsem s pozdravem. Není třeba vymýšlet nic nového.

V dnešní době drtivá většina podobné komunikace probíhá elektronicky. V takovém případě motivační dopis napište přímo do těla emailu (neposílejte jej v příloze).

Formálně patří vaše jméno a kontaktní údaje vpravo nad text dopisu. U klasického dopisu toto pravidlo dodržujte. Pokud se ale rozhodnete připojit v emailu podpis se všemi kontaktními údaji pod samotný text vlevo, myslím, že už tím dnes nic nezkazíte.

Malá rada na závěr. Nestahujte si vzory motivačního dopisu z internetu a nerozesílejte je na všechny strany. Hledejte v nich maximálně inspiraci. Ke každému dopisu přistupujte individuálně. Ať je v něm kus z vás. Personalista by měl poznat, že dopis byl psán kvůli konkrétní pozici. Pokud se mu dostane do rukou univerzální vzor, plusové body určitě nezískáte. A samozřejmě pozor na gramatické chyby.

Mohlo by vás zajímat:
Jak napsat životopis
Příprava na pracovní pohovor


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *