Připravte si životopis, který přesně vystihuje vaše znalosti a dovednosti

Váš životopis, který přijde do organizace nebo do personální agentury, bude většinou jeden z mnoha. Musíte si zajistit, aby zaujal personalistu, který rozhoduje o tom, koho pozve na pohovor. To dokážete seznamem vašich znalostí a dovedností uvedeném v životopise nejlépe ve stejném pořadí, jak je zaměstnavatel požaduje v inzerci. Dále precizní úpravou životopisu a jeho rychlým odesláním na personální oddělení organizace.

Znalosti a dovednosti

Vytvořte si životopis, který vystihuje vaše znalosti a dovednosti. Nebojte se ho však na každé inzerované pracovní místo trochu upravit. Nejde o to, abyste si vymýšleli údaje, které nejsou pravdivé. Pouze vyzdvihněte to, co již umíte. Přesně podle požadavků na pozici.

Nenechte personalistu hledat ve vašem životopise o vás to, zda splňujete předpoklady na danou pozici. Dejte mu přímo na oči, že to, co požaduje, vy umíte. Volné místo potřebuje většinou rychle obsadit a na procházení mnoha životopisy nemá mnohdy moc času. Musí se totiž věnovat i dalším pracovním činnostem. Proto je rád, když se mu do ruky dostane téměř ideální životopis. A tím může být právě ten váš. Při jeho nesprávném napsání se vaše nejdůležitější znalosti a dovednosti rozplynou v obsahu. Vaše šance dostat se na pohovor pak budou zmařené.

Délka a vzhled životopisu

Nepoužívejte dlouhé texty, ve kterých se nedá dobře orientovat. Dvoustránkový přehled vašich osobních údajů, vzdělání, pracovních zkušeností, schopností, znalostí a zájmů bude dostačující. Nepoužívejte barevné texty. Životopis nesmí mít gramatické chyby.

Telefonní číslo

Když uvedete v životopise číslo vašeho mobilního telefonu, měli byste pak na daném čísle přijímat hovory v běžných denních hodinách – minimálně od osmi ráno do šesti odpoledne. Vaše několikrát nedostupné číslo může být pro personalistu důvodem, že se o vás přestane zajímat. Možná máte důvod nepřijímat telefonní hovory například v současném zaměstnání. Pak tedy napište do motivačního dopisu, který posíláte s životopisem, dobu, kdy se s vámi personalista může spojit.

Životopis v angličtině

Pokud zaměstnavatel požaduje životopis i v angličtině, přeložte si český životopis do tohoto jazyka. S takto připraveným překladem jděte za skutečným specialistou na anglický jazyk, nejlépe za rodilým mluvčím a nechejte si angličtinu v životopise určitě zkontrolovat. Vyplatí se vám to.

Neváhejte s odesláním

Rychle reagujte na inzerát, odešlete životopis spolu s motivačním dopisem na adresu zaměstnavatele hned po zveřejnění volného místa. Zvýší vám to vaši šanci dostat se na pohovor. Personalista někdy věnuje prvním došlým životopisům více času, více si zájemce o práci pamatuje.

Ing. Adriána Vítková
www.vseopraci.cz