I úřad práce vám může dát padáka. Znáte podmínky pro vyřazení z evidence?

Základními a nejčastějšími důvody pro vyřazení z evidence úřadu práce jsou samozřejmě nástup do zaměstnání, začátek podnikání, studium nebo mateřská dovolená. V takových okamžicích by člověka asi ani nenapadlo, že i nadále zůstane v evidenci a vyřazení se nikdo nediví. Existují ale také situace, které už tak typické nejsou. Po vyřazení z evidence nepřijde uchazeč o zaměstnání pouze o podporu, ale také si bude muset hradit zdravotní pojištění. Z těchto důvodů je dobré vědět, na co si dát jako klient ÚP pozor, aby k takové situaci nedošlo.

Nelegální práce

Zaregistrovat se na ÚP a přitom si bokem vydělat načerno nějakou tu korunu se může zdát jako dobrý nápad. Ovšem v okamžiku, kdy se na to přijde, to znamená jednoznačné vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání. K podpoře si můžete přivydělat pouze v tzv. nekolidujícím zaměstnání. Tuto skutečnost musíte okamžitě hlásit. Neohlášení povoleného přivýdělku je totiž rovněž důvodem k vyřazení.

Odmítnutí vhodného zaměstnání

vyrazeni-z-evidenceVyřazení hrozí všem uchazečům, kteří odmítnou nabídku úřadu na vhodné zaměstnání. Takovým zaměstnáním se rozumí práce, ve které je délka pracovní doby alespoň 80 % stanovené týdenní pracovní doby (40 h), sjednaná na dobu neurčitou nebo delší než tři měsíce. Vhodné zaměstnání musí odpovídat zdravotnímu stavu uchazeče a pokud možno i jeho kvalifikaci. Úředník vám tedy může zprostředkovat práci, u které budete mít pocit, že je pod úroveň vaší kvalifikace, usoudí-li, že odpovídající zaměstnání pro vás sehnat není možné.

Pokud jste na úřadu práce déle než rok, může vám být nabídnuta i práce na dobu kratší než tři měsíce nebo práce, kde pracovní doba nepřesahuje 50 % stanovené týdenní pracovní doby. Vyřazení vám hrozí také pokud odmítnete nabídku na rekvalifikaci.

Neoznámení nemoci nebo úrazu

Od října 2017 má uchazeč o zaměstnání povinnost nahlásit úřadu práce nemoc nebo úraz, pro které není dočasně schopen plnit své povinnosti. Musí tak učinit nejpozději v den, kdy mu bylo vydáno potvrzení od lékaře. Do osmi kalendářních dnů musí navíc toto potvrzení doložit příslušnému úřadu práce. Nesplnění těchto povinností je důvodem pro vyřazení z evidence uchazečů o zaměstnání.

Maření součinnosti s úřadem práce

V době evidence na úřadu práce je po uchazeči vyžadována součinnost s úředníky. To zjednodušeně znamená, že budete plně spolupracovat a řádně plnit své povinnosti. Vyřazeni můžete být pokud bez vážných důvodů tyto povinnosti neplníte. Patří mezi ně zejména účast na domluvených schůzkách, dodržování lhůt určených k projednání doporučeného zaměstnání a poskytování pravdivých údajů o zdravotním stavu. V případě nemoci nebo úrazu také dodržování režimu dočasné neschopnosti plnit své povinnosti. To znamená, že v době nemoci k vám mohou přijít pracovníci ÚP zkontrolovat, jestli se zdržujete v místě trvalého bydliště a dodržujete rozsah a dobu povolených vycházek. Obecně platí, že pokud jakýmkoliv způsobem maříte zprostředkování zaměstnání nebo nástup do doporučeného zaměstnání, stává se takové počínání důvodem pro vyřazení z evidence.

Ve všech případech, kromě nelegální práce, se dá vyřazení vyhnout, pokud budete schopni doložit nějaký vážný důvod, pro který jste nemohli své povinnosti splnit. Mezi vážné důvody patří zejména péče o děti a váš zdravotní stav. Díky formulaci “jiné vážné osobní důvody, např. etické, mravní, náboženské nebo důvody hodné zvláštního zřetele” se ale fantazii rozhodně meze nekladou a bude záležet spíš na vůli a pochopení konkrétního úředníka.

Na závěr jen zmíním, že jakmile vás úřad vyřadí z evidence, můžete si novou žádost podat až za šest měsíců.  V této době nebudete mít nárok na podporu a budete si muset sami platit zdravotní pojištění. Pokud zrovna hledáte zaměstnání, určitě si prohlédněte také nabídky práce na našem serveru.


Komentáře 79

Navigace komentářů

  • Ivana

    říká:

    Dobrý den, chtěla jsem se zeptat zdali mě můžou vyřadit z ÚP.. Když mi přiznali částečný důchod, kvůli mému zdravotnímu stavu.. Skončila mi právě mateřská,a jsem samozivitelka.. A s mojí nemoci mám dost veliký problém právě najít tu práci.. důchod je uznamln od 23.4.2017 děkuji za odpověď

  • Jana

    říká:

    Dobrý den,chtěl bych se zeptat ta vyřazení evidence na schůzi jsem měla být 24.5.2017 a omylem jsem čtyřku prohodila s pětkou takže 25.4.2017 ale dostavila jsem se 25.4.2017 takže jen o den dele přišla na schůzi a hrozí mě vyřazení s evidence kolik je měsíčně sociální a zdravotní a jak se vyhnout vyřazení s evidence.Děkuji za odpověd

  • Titziana

    říká:

    Dobrý den,
    dostala jsem se do stejné situace jako :pan Ladislav.

    5. Ladislav 19.4.2016 v 17.45
    Zdravím,zajímalo by mě zda je možné se vyhnout vyřazení z evidence. Jellikož si schůzky do kartičky píšu sám a napsal jsem si špatné datum o měsíc.měl jsem tam být 6.4. a v kartičce mám 6.5. dá se s tím něco dělat?

    Co dělat ve chvíli, kdy mi již přišlo vyrozumění z ÚP o mém vyřazení. Cituji ve zkrácené formě. : chybné zaznamenání schůzky není dostatečným důvodem nedostavení se na úřad práce. Důvod spočívá v lidské chybě, lze sice pochopit, ale ne zohlednit a omluvit .

    Je možnost odvolání, ale vzhledem k tomu, že jsem situaci vysvětlila a podala vyjádření ke správnímu řízení a bylo nedostačujicí, předpokládám, že by dopadlo stejně.

    V mém případě jsem nepochopila vyjádření z maření, byla bych sama proti sobě. Pobírala jsem podporu v nezaměstnanosti, byla bych sama proti sobě se na ÚP záměrně nedostavit.

    Moje otázka zní, kam se prosím obrátit, abych neskončila na ulici. Ze zákona je nutnost platit zdravotní pojištění, potřebuji zaplatit nájem ……..Našla jsem si alespoň na pár hodin v týdnu brigádu, ale ta mi náklady nepokryje. Děkuji za odpověď

  • Hana

    říká:

    dobrý den, potřebovala bych poradit, nedostavila jsem se na up v daný den z důvodu, že jsem musela vypomoct v práci , kde mam dohodu, na up jsem volala, a paní mi řekla, že musím donést omluvenku, prosím o radu, zda up schváli omluvenku od meho zaměstnavatele, kde mam dohodu, děkuji za rychlou odpověd.

  • Jan Balog

    říká:

    Zdravim vyhodily me z pracaku a neni mi 18 let pracak me posilal na nemozne dostupna pracovni mista a co mam ted delat jak platit socialni a zdravotni kolik se plati a kolik to stoji mesicne

  • Petra

    říká:

    Dobry den, byla jsem vyrazena z evidence uchazecu na UP, nebyl mi uznan uraz ruky a nyni jsem si nasla praci. Chtela bych se zeptat, kam se mam hlasit se smlouvou a koho dale kontaktovat, abych si nezpusobila pripadne problemy. Dekuji za odpoved.

  • Jaruska

    říká:

    Dobry den mam pravo na up. 1mesic cas abych jsi praci nasel sam. Nebo ne ja jen ze zdravotni pojisteni si platim sam a jsem Polskę narodnosti. A Kvuli me me pritelkyni stopli hmn.

  • Jitka Nováková

    říká:

    Dobrý den,
    ráda bych se Vás zeptala na jeden dotaz, zažádala jsem si sama o rekvalifikaci na úřadu práce. Podporu v nezaměstnanosti jsem při rekvalifikaci nepobírala, kromě uhrazení rekvalifikace úřadem práce , jsem si veškeré náležitosti financovala sama. Budoucí zaměstnavatel se musel zaručit, že mě po rekvalifikačním kurzu zaměstná. Do práce jsem po rekvalifikačním kurzu nastoupila. Po měsíci jsem na vlastní žádost skončila. Podotýkám, že si nemyslím, že jsem nějaký fluktuant, který střídá zaměstnání nebo někde déle nevydrží. Jednoduše řečeno, jsem přecenila svoje síly a vybrala si pro sebe špatnou rekvalifikaci. Při rekvalifikaci se mi práce líbila, ale nevěděla jsem, jaká je to zodpovědnost přepravovat cestující. Po třech měsících jsem chtěla vyřadit z úřadu práce, že si budu zdravotní a sociální pojištění hradit sama. Paní úřednice s tím vyřazením neměla žádný problém. Když jsem si přišla pro potvrzení, o kdy do kdy jsem byla zaregistrována na úřadu práce, bylo mi sděleno paní úřednicí , že mám napsat důvod, proč nechci nastoupit do zaměstnání, ze kterého jsem odešla na vlastní žádost, přestože jsem na předešlé schůzce žádala o vyřazení. Chápu, že za mě úřad práce uhradil kurzovné, ale přeci nemůžu setrvávat v práci , kde prostě být nechci. Dle mého jsem podmínky dané úřadem práce splnila, kurz jsem absolvovala úspěšně a do zaměstnání jsem nastoupila, v pracovní smlouvě nebylo, že bych se musela uvázat na nějakou určitou dobu. Chtěla bych jen prosím Vás poradit, zda-li může úřad práce chtít uhradit rekvalifikační kurz, popřípadě mě sankčně vyřadit z úřadu práce, přestože jsem žádala o vyřazení sama. Předem děkuji za Vaši odpověď.

  • Petr

    říká:

    Chtěl bych se zeptat do jake doby musim dostat vyjadření komise o vyřazení z evidence děkuji.

  • Radek pelikan

    říká:

    Prosim uz po 3. Mne viradili s evidence prace a potrebuji vedet po jake dobje se mohu zase prihlasit na pracaku predem dekuji Radek

  • David

    říká:

    Bohužel je to pravda to co píšu, podle mého názoru je dnešní současná doba doopravdy extrémně náročná, než co byla před 15 lety.

  • David

    říká:

    CO se týče práce a zaměstnání, od roku 1990 kdy v děčíně v ústeckém kraji bylo práce o 99% víc než v dnešní současné době, musím říct že jsme se dostali do obrovské katastrofy sociálního začleněnní, bohužel dnešní doba je s prací čím dál horší a horší.
    to tenkrát v 90letech jsme měli čistoé mzdy, a zaměstnavatel ti dal většinou na dobu neurčitou, kdy člověk mohl pracovat až do konce života.
    Bohužel nechci být hodně vulgární, ale dnešní situace na trhu práce je velmi extrémně složitá, proto je dnešní doba čím dál víc náročnější než co jsme měli doposud ještě před 12 lety.

  • Kristina

    říká:

    Zdravim chci se zeptat sem na uradu prace skoro 3mesice a od zari chci jit zpet do skoly urad prace mi pridelil praci v cinske restauraci. Co mam delat kdyz tam nechci? a muzu chodit jen nekam na castecny uvazek nebo na brigadu ? kdyz kd zari natupuji zase do skoly. Nebo me vyradi ?

  • OZP

    říká:

    Dobrý den, mám dotaz a ač se může zdát poněkud podivný, jsem OZP sice jen 1, stupně, ale chodím o dvou francouzských berlích, práci sháním tedy výhradně v sedě, sice na malé vzdálenosti jsem schopná udělat pár kroků bez berlí, ale mám i jiné pohyby, které mě dost limitují. Na portálech hledám práci sice usilovně,ale po většinou je pro OZP psovod, uklízečka a roznos letáků, což opravdu není vhodné pro můj zdravotní stav a ani bych takovou práci nezvládla. Paní na pracáku mi zdělila, že mi bude končit doba kdy za mě stát platí sociální odvody a že práci pro mě nemá v nabídce a ať jdu dělat uklízečku, s údivem jsem jí odvětila, že s dvouma berlemi si to jaksi neumím představit a paní mi oznámila, že při příští návštěvě UP mě tedy vyřadí z evidence uchazečů, že práci pro mě nemá a stát už za mě platit taky nic nebude, Chci se zeptat zda má na to paní právo, když veškeré zdravotní dokumenty má k dispozici a jak se vyřazení z registru mám ve své situaci bránit, Děkuji předem za Vaší odpověď

  • Nezaměstnaný

    říká:

    Našel jsem textovou podobu: ÚPLNÉ ZNĚNÍ ZÁKONA č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti

    http://i.iinfo.cz/urs-att/p_435-04-114820561026021.htm

    – je to tam moc dlouhé, tak viz §8 Úřad práce … (o jeho činnosti ve všem možném)

    §10 Právo na zaměstnání, §14-38 Zprostředkování zaměstnání,
    [ROZDÍL mezi ukočení a vyžazení z evidence … §29,30 – čili já nežádal o „vyřazení“ ale o „ukončení vedení v evidenci uchazečů o zaměstnání“]

    §39-57 Podpora v nezaměstnanosti …

  • Nezaměstnaný

    říká:

    Zdravím všechny se zájmem o informace, a pokusím se přispět „svou troškou do mlýna“:
    1) nahoře (adminem webu) není napsáno, že zde (nebo do Vašich emailů) bude KÝM? odpovězeno. [když je email hvězdičkou podmiňován, tak jsem zvědav, co se stane …]
    2) Jediný úřad (co jsem jich za života poznal), který mě mile překvapil, byl finanční, kde z „recepce“ jsem byl poslán do konkrétních dveří, kde jsem zopakoval dotaz, jestli jsem povinný podávat daňové příznání, když jej dříve zpracovával zaměstnavatel, následně vedený na úřadu práce s podporou, a že při hledání informací jsem našel, že můžu žádat o jakýsi příspěvek (v rámci vyúčtování daně) od státu za tehdy zbývající měsíce (po rozv.prac.poměru) do konce příslušného roku,
    – pán krátce vyzvídal osobní data, po chvíli vytiskl papír, já jej podepsal a že mi peníze budou poslány. Já úctivě poděkoval a v úžasu jak „Alenka v říši divů“ radostně odcházel. Za 10-15min i s cestou po budově vše hotovo, vyřízeno!
    3) Ohledně zdejší tématiky:
    – výše uvedená slova o plné součinnosti s úřadem práce, nemaření jednání, vážných důvodech atd. jsem zatím nenašel nic jiného, kromě „Základní práva a povinnosti uchazeče o zaměstnání a zájemce o zaměstnání“ na https://portal.mpsv.cz/sz/obcane/pravpov_uch
    https://portal.mpsv.cz/sz/obecne/prav_predpisy
    odkud nepřímo vyplývá, že si musíte stáhnout příslušné zákony (například zákon č. 435/2004 Sb., o zaměstnanosti) a studovat a studovat … jak řekl Lenin …
    4) na vstupním školení na úřadě práce, bylo celkem jasně stručně řečeno, že na „DOPORUČENKU“ NENÍ DŮVOD odmítnutí práce pro „malý plat“, „méně kvalifikovanou“, „velkou zdálenost dojíždění“ atd.
    – tedy já, než abych byl „VYHOZEN“ (z úřadu práce) s onou „SANKCÍ“ jsem raději SÁM „zažádal o vyřazení“,
    pár měsíců zkoušel hledat …
    – !! když někam jdete (co nabízejí na portálu http://upcr.cz/volna-mista), tak si na úřadu práce vyžádejte nejlépe „doporučenku“, nebo aspoň vytisknout příslušné inzeráty, a tam na vrátnicích s papírem v ruce začněte, že jdete z úřadu práce ohledně … = vrátní pohotověji reagují, nekontrolují příslušný papír, ale volají na personální …
    – když jinde jsem se byl jen zeptat, že na internetu jsem četl … tak mě odbyli s tím, že si nejdříve mám vyplnit dotazník (co Vám dají), dodat fotky, přinést zpět JIM-vrátným, že ONI-personální se mi „ozvou“ … (v onom případě se mi nikdo neozval, v jiných případech na emaily neodpověděli atd.
    – !! jinde (po telefoní domluvě s personálním odd.) pro změnu zase hned na vrátnici chtěli abych podepsal papír s mnoha body, z nichž asi třetina zněla ve smyslu „BYL POUČEN/SEZNÁMEN s …(mimo jiné s požárními předpisy)“, což když jsem to prvotním prolítnutí s mým odůvodněním vracel nepodepsané, tak reakce zněla: „…čili to odmítáte podepsat?“, tak jsem nakonec si to pro jistotu přečetl pořádně, NEHODÍCÍ jsem PROŠKRTAL, a před podpisem připsal: „Zakroužkované beru na vědomí, že nesmím …“
    5) Aby to tu nebylo dlouhé, tak přeji Vám všem (se zájmem nálézt „slušnou práci“) hodně štěstí a pevných nervů …

    PS: Nejen před podpisem „pracovní smlouvy“ a i během pracovního poměru,
    ale i po telefonech a VŠEM „Podomním VÝHODNÝM nabídkám“ od i „slušně vypadajících“ atd.
    NIKDY NIC NEPODEPISUJTE BEZ toho, aby Vám dali „VEŠKERÉ PAPÍRY“ VČETNĚ „Všeobecných PODMÍNEK …“
    [když ONI po Vás CHTĚJÍ, ABY JSTE (příslušně RYCHLE) PODEPSALI,
    TAK PROČ AŽ PO VAŠEM PODPISU VY SI TO VŠE MÁTE DOTATEČNĚ HLEDAT !!!???],
    … že si to potřebujete V KLIDU PROČÍST, POROZUMĚT, PORADIT SE ATD.,
    protože ONI JSOU na jejich „MAZÁNÍ MEDU kolem Vaší pusy“ PŘÍSLUŠNĚ VYŠKOLENI S CÍLEM „Vás DOSTAT“ (nebo např. při školení v práci si SOBĚ zjednodušit, vyřídit záležitost),
    A VÁM (v lepším případě) PAK jen ZBYDOU OČI PRO PLÁČ“ … !!!

  • Marcel

    říká:

    Dobrý den Co mam delat když jsem byl donucen Úp vzít práci kde nabízeli plat 20 tis a nakonec když jsem podepsal smlouvu tam bylo 50kč na hoďinu?přitom jsem nebyl poslán ani na lekařskou prohlídku atd.tak jsem práci odmítl po 14 dnech a ted se nemůžu zaregistrovat na up?

  • Roman

    říká:

    Dobry den chci se zeptat kdyz sem si nasel praci sam a nenasel miji urad prace a ukoncim smlouvu vpaci zedne na den kvuli tomu ze semi neliby smeny jelikos bych si nikdy nezvkl delat nocni proto se chci zeptat kdyz sem si sehnal praci sam jestly me urad prace za eviduje nebo jestly me viradi s evidence dekuji

  • Lenka

    říká:

    Dobrý den, mohou mě z úřadu práce vyhodit za to že jsem nedolozila včas výplatní pásku?? Děkuji za odpověď

  • Iva

    říká:

    Dobrý den, proč zde nejsou odpovědi?
    Paní Evo a Jano, jsem v podobné situaci, napište prosím, jak jste dopadly?
    Děkuji.

  • Lukas

    říká:

    To je hrozny Romum do prace chodit nemusi ale Cech musi prijmout vsechnu praci ktera je nabidnuta. Je mi z toho na bliti

  • Ladislav

    říká:

    Zdravím,zajímalo by mě zda je možné se vyhnout vyřazení z evidence. Jellikož si schůzky do kartičky píšu sám a napsal jsem si špatné datum o měsíc.měl jsem tam být 6.4. a v kartičce mám 6.5. dá se s tím něco dělat? Díky za rychlou odpověď

  • Jana

    říká:

    Dobry den pani Evo. Chtela jsem se zeptat, jak jste na urade dopadla. Jsem totiz v naprosto stejne situaci. Maturita, spoustu let praxe jako ucetni, vcelku se dorozumim nekolika jazyky a nabidli mi doporucenym dopisem praci : Uklízeč veřejného prostranství. Na moje odvolani mi rekli, ze teto pozici vyhovuji. Upozornuji, ze nepobiram ani halir ( mimo toho, ze je za mne placeno zdravotni pojisteni ) a na urade jsem 6 mesicu presne. Dekuji

  • Eva

    říká:

    Dobrý den, mohu se zeptat, zda můžu odmítnout práci – konkrétně uklízeč veřejného prostranství u obce, která samozdřejmě vůbec neodpovídá mé kvalifikaci, protože mám maturitu na střední ekonomické škole. Od úřadu práce žádnou podporu neberu a ani jsem nebrala. Navíc je mě 59 roků a tak do důchodu mi zbývají 2 roky. Děkuji.

  • Miluška

    říká:

    Dobrý den,
    Mě by zajímalo,jestli můžu odmítnout místo kvůli naprosto nedostatečnému finančnímu ohodnocení + náklady na dojíždění,jako samoživitelka.Navíc špatné směny atd.syn chodí do ZŠ.
    A duhá věc,zda bych kvůli případnému vyřazení z ÚP byla vyřazena i ze sociálky.(příspěvek na bydlení a hmotná nouze)
    Děkuji

  • Petr

    říká:

    Zdravím,
    jak postupovat, když ne mne chtějí razítko potenciálního zaměstnavatele a ten jej odmítá dát? Vysvětlím. Pracák zase obnovil papír, kde musí uchazeč mít potvrzeno razítkem, že se tam či jinde o práci ucházel. Jenže, když pominu ustavičnou nepřítomnost vedoucích, když tito zde jsou, práci nedají, ale 90 procent jich také odmítne dát razítko. Co pak?? Já jsem za minulý týden navštívil čtyři firmy a razítko ani jedno. Člověk se cítí jako žebrák.

    Děkuji za reakci.

Navigace komentářů

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *