Pracovní pohovor: O jak vysokou mzdu si říct?

Zájemce o práci ve státní sféře to má jednoduché. Na pohovoru se téma nástupní plat může týkat maximálně tak výše osobního ohodnocení. Zbytek je předem dán nařízením vlády o platových poměrech státních zaměstnanců. Pokud se ale chystáte na pohovor do soukromé firmy, žádné tabulky s platovými tarify vám nenapoví, kolik budete brát. Kde tedy můžete získat alespoň hrubou představu o jakou nástupní mzdu si říct?

Inzerce práce

V některých případech zaměstnavatelé uvádějí nástupní mzdy přímo v inzerátech. Prohlédněte si nabídky práce z oboru, o který máte v požadované lokalitě zájem. Pokud se chystáte na přijímací pohovor, získáte představu o jaké peníze si říct. Navíc můžete objevit další zajímavé pracovní příležitosti. Každý pohovor nekončí podle představ uchazeče a další možnost k získání pracovního místa se pak bude hodit.

Regionální statistiky ceny práce

Na stránkách integrovaného portálu MPSV se dozvíte jakou průměrnou hrubou mzdu berou pracovníci různých profesí v jednotlivých krajích ČR. Výsledky šetření ministerstva práce a sociálních věcí jsou publikovány jednou za rok, takže v tomto okamžiku jsou k dispozici data o průměrných mzdách z loňska. Drobnou nevýhodou je, že údaje jsou postupem roku stále méně aktuální. Výhodou naopak obrovský statistický vzorek a přesnost dat – šetření zahrnuje téměř pět tisíc ekonomických subjektů s cca milionem a půl zaměstnanců.

Srovnávače platů

Na internetu najdete hned několik stránek, které se věnují sběru dat o platech a mzdách a následně zveřejňují výsledky svého šetření. Většinou to funguje tak, že zájemci vyplní (anonymně) formuláře o svých příjmech a ty jsou zahrnuty do statistik. V tomto případě bude platit – čím více zapojených lidí a vyplněných formulářů, tím přesnější data. Tuto informaci by vám měl seriózní portál, který nabízí porovnání mezd, určitě nabídnout.

Mít představu, o jak vysokou mzdu si říci, se hodí. Pokud ve svých požadavcích na mzdu hodně přestřelíte, nové místo pravděpobně nezískáte. Zbytečně se podceňovat se taky nemusí vyplatit. Některým zaměstnavatelům může být podezřelé, proč chcete výrazně nižší mzdu než je na dané pozici obvyklé. Někteří vám ji můžou dát a pak vám bude líto, že jste mohli dostat podstatně více. Tahle informace se k vám dříve nebo později dostane.

Dejte si tu práci a udělejte si malý průzkum. Bude to vaše výhoda. Projděte si nabídky na inzertních serverech a zkuste i srovnání platů. Ať už to provedené ministerstvem práce nebo neoficiální průzkumy různých platových serverů. Obojí má něco do sebe. Trocha práce navíc věnovaná přípravě na pohovor se vám může vrátit v podobě nového a dobře ohodnoceného zaměstnání.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *