6 tipů na rekonstrukci staršího rodinného domu

Koupě staršího rodinného domu může být skvělou investicí, ale často si vyžaduje rozsáhlou rekonstrukci. Přinášíme vám návod, jak postupovat, aby se z vašeho domu stalo moderní a pohodlné místo k životu.

1. Plánování a rozpočet rekonstrukce domu

Prvním krokem je důkladné plánování. Ujasněte si, jaké změny chcete provést a jaký bude váš rozpočet rekonstrukce domu. Rozhodněte se, zda budete renovaci provádět svépomocí nebo si najmete profesionály. Rekonstrukce svépomocí může být levnější, ale vyžaduje více času a znalostí. Také vlastní nářadí, různé pomůcky ale i třeba půjčení si lešení, a jiných věcí, které by vás ještě při prvotní koupi ani nenapadly.

2. Financování rekonstrukce

Rekonstrukce domu je finančně náročná, proto je důležité mít předem zajištěné financování. Možností je několik:

  • Úvěr na rekonstrukci: Specializované úvěry určené přímo na rekonstrukci domu. (například zde)
  • Půjčka na bydlení: Může být použita jak na koupi, tak na renovaci nemovitosti.
  • Hypotéka: Pokud máte hypotéku na dům, můžete zvážit refinancování nebo zvýšení hypotéky.
  • Dotace: Jeden z nejznámějších dotačních programů této doby je “Oprav dům po babičce”. Více o dotacích si přečtěte v našem článku.

Před uzavřením jakéhokoli úvěru si důkladně prostudujte podmínky hypoték a půjček, aby vás nepřekvapily skryté poplatky.

V rámci rekonstrukce je vždy lepší počítat s tou možností, že původní jednoduchá oprava zabere více času a peněz. Z toho důvodu je lepší žádat například o 20% než si plánujete. Předejte tím tak budoucím komplikacím.

3. Práce na exteriéru domu a jeho zateplení

První, co lidé vidí, je fasáda domu, střecha a okna. Moderní fasáda domu může výrazně zvýšit hodnotu nemovitosti. Při rekonstrukci starého domu často přichází ke slovu zateplení fasády polystyren a následně nové barvy. Staršímu domu však mohou dobře padnout obklady, lícové cihly, obkladové pásky nebo cihlové pásky, které domu dodají autentický vzhled. Třeba někde v menším městě či vesnici pak krásně zapadne i když bude zrekonstruovaný.

Obrázek: westbrick.jpg (zdroj: Westbrick)

Kvalitní zateplení má významný vliv na úsporu energií. Správně provedené zateplení může snížit náklady na vytápění až o několik desítek procent, což se pozitivně projeví na vašem rodinném rozpočtu. Navíc přispívá ke zvýšení komfortu bydlení, protože dům bude v zimě teplejší a v létě příjemně chladný. K zateplení lze využít různé materiály, jako jsou polystyren, minerální vata nebo moderní izolační desky.

Nezapomeňte také na kvalitní okna a dveře, které zamezí úniku tepla a většinou se řeší ještě před novou fasádou. Investice do energeticky úsporných řešení se dlouhodobě vyplatí nejen finančně, ale také z hlediska ochrany životního prostředí.

Rekonstrukce fasády a zateplení domu jsou zásadní kroky, které by měly být pečlivě naplánovány a provedeny s ohledem na specifika staršího domu. Výsledkem bude nejen krásný vzhled, ale také výrazné úspory na provozních nákladech.

4. Interiérové úpravy

Interiérové rekonstrukce jsou obvykle nejnáročnější a vyjdou na samotný článek. Ve zkratce se dá říct, že zahrnují výměnu podlah, elektřiny, renovaci kuchyně a koupelny, nové dveře, nové výmalba, případně i změny dispozic. Pokud nepotřebujete mít vše 100% nové, podívejte se na naši nabídku inzerce kuchyní či spotřebičů.

Řešíte-li změnu dispozic, bude nutné, abyste si zajistili stavební povolení a tedy projekt. To jsou věci, které je tedy potřeba řešit mezi prvními.

5. Finanční rezerva

Vždy si ponechejte finanční rezervu pro nečekané výdaje. Cena rekonstrukce domu se může snadno zvýšit kvůli nepředvídaným komplikacím, jako jsou skryté vady ve stěnách nebo problémy s instalacemi. Ano, tento bod je opravdu důležitý, proto si zaslouží vlastní místo.

6. Dokončení a kolaudace

Po dokončení všech prací nezapomeňte na závěrečnou kontrolu a kolaudaci. Ujistěte se, že všechny úpravy odpovídají stavebním předpisům a normám.

Rekonstrukce rodinného domu je náročný, ale zároveň uspokojivý proces. Klíčem k úspěchu je důkladné plánování, zajištěné financování a pečlivé provedení prací. Ať už se rozhodnete pro rekonstrukci svépomocí nebo s pomocí odborníků, výsledkem bude krásný a funkční domov, který si budete moci užívat mnoho let.

Pamatujte, že investice do kvality materiálů a pečlivé provedení se vám vždy vyplatí. Hodně štěstí při vaší rekonstrukci!

Zdroje:

Elespo.cz – jak na rekonstrukci domu
Dumonline.cz – jak začít s rekonstrukcí RD
Brudra.cz – jak vymalovat svépomocí
Klik.cz – jak probíhá kolaudace


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *