Stát půjčí mladým lidem až dva miliony korun na pořízení bydlení a rekonstrukce

V roce 2016 spustilo Ministerstvo pro místní rozvoj úvěrový program zaměřený na podporu pořízení bydlení pro mladé lidi. Lidé do 36 let pečující o dítě do 6 let věku si mohli půjčit až 600 tisíc korun na pořízení nebo rekonstrukci bydlení. Nabízený úvěr ale mnoho zájemců neoslovil, a tak od letošních prázdnin přichází stát s jeho vylepšenou variantou.

Od 15. srpna 2018 začlo Ministerstvo pro místní rozvoj prostřednictvím Státního fondu rozvoje bydlení  přijímat žádosti o úvěr s výrazně vylepšenými parametry. Nyní je možné půjčit si vyšší částku, splácet ji po delší dobu a rozšířil se i okruh možných žadatelů.

Kdo může o úvěr zažádat

Stát půjčuje žadatelům, kteří žijí v manželství nebo registrovaném partnerství a alespoň jeden z manželů/partnerů je mladší 36 let. Půjčí i lidem stejného věku, kteří sice v manželství ani registrovaném partnerství nežijí, ale pečují o dítě do 15 let. Do srpna 2018 o půjčku mohli žádat pouze lidé mladší 36 let, kteří pečují o dítě do 6 let věku. Okruh případných zájemců se tak výrazně zvýšil.

Výše úvěru

Hlavním důvodem nízkého zájmu o úvěrový program pro mladé byla nízká částka, kterou si bylo možné půjčit. Stát poskytoval pouze úvěry do maximální výše 600 000 korun. Proto byla maximální částka půjčky navýšena a navíc se odvíjí od účelu použití peněz. Podle účelu úvěru je možné si půjčit:

  • nejvýše 300 000 korun na rekonstrukci bydlení,
  • nejvýše 1 200 000 korun na pořízení bytu. Maximální však 80 % pořizovací ceny,
  • nejvýše 2 000 000 korun na pořízení nebo výstavbu rodinného domu. Maximálně však 80 % nákladů na pořízení.

Poskytnutí úvěru na pořízení bydlení je dále omezeno velikostí podlahové plochy. Půjčka bude poskytována pouze na pořízení bytu do velikosti podlahové plochy 75 m2 a rodinného domu do velikosti 140 m2. Do velikosti podlahové plochy se nepočítá balkon a lodžie. Od jistiny úvěru bude možné v průběhu splácení odečíst 30 000 korun za každé narozené dítě.

Úrok a doba splatnosti

Úroková sazba se stanovuje na základě referenční sazby EU pro Českou republiku platné k podpisu smlouvy. Měla by být vyměřena přesně v její výši, nejméně však bude činit 1 % ročně. Takto sjednaná úroková sazba pak bude platná po dobu pěti let. Poté se bude stejným způsobem stanovovat nová.

Doba splatnosti činí maximálně 10 let pro úvěry na rekonstrukci a 20 let pro úvěry na pořízení bydlení. Ve výjimečných případech může být prodloužena na 12 resp. 25 let. Doposud byla doba splatnosti maximálně 15 let. Takže i v tomto případě jde o změnu k lepšímu.

Účelem tohoto úvěrového programu má být pomoc mladým lidem při pořizování vlastního bydlení. Vzhledem k nízkým úrokovým sazbám komerčních úvěrů a nízké cílové částce svůj účel program doposud příliš neplnil. S nově nastavenými podmínkami ale Ministerstvo pro místní rozvoj očekává výrazně vyšší zájem veřejnosti.

Uvažovali byste o takové pomoci od státu nebo vám nabízený úvěr přijde nezajímavý? Pokud se chystáte na pořízení nového bydlení, ať už s pomocí státu nebo bez ní, začít můžete prohlídkou vhodných nemovitostí k prodeji na našem serveru. V případě, že na státní půjčku nedosáhnete, přečtěte si jak vybrat nejvýhodnější hypotéku u komerčních institucí.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *