Zkouška z profesní kvalifikace může nahradit výuční list

Umíte dobře nějaké řemeslo prostě proto, že se mu dlouhodobě věnujete a naučili jste se jej díky praktickým zkušenostem? Přestože nejste vyučeni v daném oboru, můžete získat potřebné “úřední lejstro”, které bude mít stejnou váhu jako výuční list a bude sloužit jako potvrzení vaší kvalifikace. Jediné co potřebujete jsou skutečné znalosti potřebné pro výkon konkrétní profese.

Národní soustava kvalifikací

Národní soustava kvalifikací je státem uznávaný registr bezmála 450 úplných nebo dílčích profesních kvalifikací. Projekt funguje od roku 2009 a má běžet až do roku 2015. Jeho cílem je postupně doplnit do systému další kvalifikace v návaznosti na poptávku trhu práce. Popisuje jaké reálné dovednosti jsou nutné pro výkon určitých profesí nebo pracovních pozic. Že jde skutečně o reálné požadavky na odbornou způsobilost pro výkon v registru uvedených činností, garantuje účast samotných zaměstnavatelů, kteří se na projektu aktivně podílejí.

Důležité jsou skutečné znalosti a dovednosti, nikoliv způsob jejich získání.

Tohle zajímavé motto vyjadřuje smysl celého projektu. Pokud přesně definujete jaké dovednosti jsou nutné k výkonu určité profese, můžete z nich pak kohokoliv prakticky vyzkoušet. Není nutné strávit x let ve škole nebo platit rekvalifikační kurz, aby byl z člověka například dobrý krejčí. I kdybyste se šít naučili sami doma, můžete získat doklad, který nahradí výuční list. Stačí složit zkoušku z profesní kvalifikace.

Zkouška z profesní kvalifikace

Zkoušky z profesní kvalifikaceNa základě složené zkoušky získáte uznávaný certifikát dosvědčující dostatečnou míru vašich dovedností vhodných pro výkon vybrané profese. Jestli je vaše vyhlédnutá pracovní pozice v seznamu kvalifikací, co je nutné zvládnout ke složení zkoušky a taky kde ji můžete složit – to vše se dozvíte na stránkách národní kvalifikace.

Stačí si podle skupin oborů vybrat konkrétní profesi a u té najdete veškeré informace. U každé profesní kvalifikace je uveden souhrn potřebných dovedností včetně kritérií jejich hodnocení a způsobu, jak se vaše znalosti budou ověřovat. Na stejném místě najdete také seznam autorizovaných osob, u kterých zkoušku můžete provést.

Plusem celé zkoušky je fakt, že ověřování dovedností probíhá většinou praktickým předvedením. Se skutečnými znalostmi z praxe by tak mělo jít o zajímavou příležitost prokázat, že něco opravdu umíte. Můžete se sice setkat i s požadavky na teoretické znalosti konkrétních norem, biflování sáhodlouhých textů z učebnic ale bude u těchto zkoušek k ničemu.

Do dnešního dne složilo tyto zkoušky přes 72 000 lidí. To svědčí o tom, že pro mnohé jde o zajímavou možnost prokázat svou kvalifikaci případnému zaměstnavateli. Navíc certifikáty uznávají i živnostenské úřady. Takže se mohou hodit i při žádosti o živnostenské oprávnění u činností, pro které je nutná odborná způsobilost.

Jak se k tomuto dokladu stavějí samotní zaměstnavatelé bohužel netuším. Je to plus pro uchazeče o práci nebo pro ně naopak certifikát moc neznamená? Pokud s tím máte praktickou zkušenost při hledání zaměstnání, podělte se o ni v komentářích.


Komentáře 7

  • Andrea

    říká:

    Dobry den,potrebuji nutne vyucny list.Mam osvedceni na prodavacka smiseneho zbozi,ale bohuzel mi to k ziskani prace nestaci.Dekuji

  • Jana Hrehová

    říká:

    Dobrý den,mam opravdu velký zájem o výuční list,jsem řidička vzv ve firmě Škoda Mladá Boleslav.

  • Nikol Zimčíková

    říká:

    Dobry den….lze je moznost ziskat vyucny list jako obsluha jerabu ? Jiz od r.1998 tuto profesy vykonavam. Dekuji. N.Z.

  • hai

    říká:

    dobry den , mam osvedceni o profesni kvalifikaci , a chci ziskat vyucni list , dekuji

  • Petra

    říká:

    Dobry den chtelavbych si udelat maruritu a potrebuji vyucni list, ktery nemam.Kbe bych si hi mohla co nejdriv udelat.Dekuji za odpoved

  • Roman

    říká:

    Dobry vecer take bych mel zajem o vyucni list.Dekuji

  • Tomáš Horáček

    říká:

    Dobrý večer mám zájem získat co nejdřív výuční list.Děkuji

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *