Zdravotně postižení mají nižší minimální mzdu. Nápravu má sjednat Ústavní soud

V srpnu 2013 byla po dlouhých šesti letech navýšena minimální mzda na 8500 korun. Zvýšení se ale tehdy netýkalo zdravotně postižených osob. Od té doby se minimální mzda zvedala ještě dvakrát, ale až v letošním roce se dočkali navýšení také invalidní důchodci. Přesto je jejich minimální odměna 9300 korun stále o šest stovek nižší než u zaměstnanců bez zdravotního omezení.

mzdaID

Po necelých třech letech trvání tohoto stavu si nižšího odměňování invalidů všimla veřejná ochránkyně práv, která jej považuje za nepřípustné. Pokud dva lidé dělají stejnou práci, není podle ní možné, aby jeden z nich dostával nižší odměnu jen proto, že je zdravotně postižený a pobírá invalidní důchod. Ten totiž neslouží k dorovnání mzdy, ale pouze kompenzuje invalidům horší možnosti uplatnění na trhu práce.

„Ustanovení o nižší minimální mzdě považuji za protiústavní v takové míře, že zasahuje do lidské důstojnosti osob se zdravotním postižením, protože naznačuje, že jsou zaměstnanci ‚nižší kategorie‘“

Takové rozlišování mezi zdravým a handicapovaným zaměstnancem podle ombudsmanky porušuje zákoník práce, antidiskriminační zákon a dokonce samotnou Listinu základních práv a svobod. Z tohoto důvodu nyní podala návrh k ústavnímu soudu na zrušení části nařízení vlády o minimální mzdě.

Vláda na svém jednání v květnu loňského roku schválila Národní plán podpory rovných příležitostí pro osoby se zdravotním postižením na období 2015 až 2020. V tom mimo jiné počítá i s odstraněním nerovnoprávného odměňování zdravotně postižených minimální mzdou. K tomu by podle Ministerstva práce a sociálních věcí mělo dojít hned na začátku roku 2017, kdy už by měla být uplatňována pouze jedna sazba minimální mzdy pro všechny zaměstnance.

Nabízí se tedy otázka, jestli iniciativa veřejné ochránkyně práv nepřichází trochu pozdě. Je dost dobře možné, že i kdyby Ústavní soud nařízení vlády zrušil, než k tomu dojde, celou situaci vyřeší nařízení nové. To má v roce 2017 společně s dalším plánovaným zvýšením minimální mzdy srovnat i minimální mzdu pro zdravotně postižené.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *