V polovině roku byla z evidence vyřazena auta v polopřevodu. Na řadě jsou vozidla v depozitu

Téměř 700 tisíc aut v polopřevodu s příchodem prázdnin oficiálně zaniklo. Po čistce v registru se teď chystá také úklid v depozitáři a na řadě jsou vozidla, jejichž majitelé si uložili do depozitu své SPZ. Mají čas už jen do konce roku, aby nahlásili úřadům, kde se jejich vozidlo nachází a k čemu jej používají. Pokud to nestihnou, jejich vozidla budou trvale vyřazena z evidence a už je nebude možné znovu přihlásit nebo jim bude hrozit vysoká pokuta. Záleží na tom jak dlouho už SPZtky v depozitu leží.

Nejčastějším důvodem pro dočasné vyřazení z evidence je vyhnout se povinnosti placení povinného ručení u vozidel, která majitel nepoužívá. Podle Ministerstva dopravy je takto odložených SPZtek přes 400 tisíc a mnoho, zejména dlouhodobě odstavených vozidel, už pravděpodobně ani neexistuje. Právě proto byla stanovena lhůta osmnácti měsíců od začátku platnosti novely zákona o podmínkách provozu na pozemních komunikacích, která určuje hranici, kdy vozidlům hrozí zánik.

Novela platí od 1. ledna 2015 a to znamená, že vyřazení z evidence hrozí majitelům vozidel uložených do depozitu před červencem roku 2013. Pokud leží SPZtky vašeho vozu v depozitu kratší dobu a povinnost oznámit úřadům co se s ním děje nesplníte, vozidlo vyřazeno nebude. Místo toho se připravte na možnost, že dostanete pokutu, a to ne zrovna zanedbatelnou. Může to dělat až 50 tisíc korun.

Inzerce automobilů v depozitu

seatvdepozituNení nic neobvyklého, že auta s SPZ v depozitu se objevují v auto inzerci, kde se je jejich majitel pokouší prodat. Do konce tohoto roku v tom ani není žádný problém. Je ale velmi pravděpodobné, že se podobné nabídky objeví i v roce 2016. Spousta majitelů novou povinnost ani nezaregistruje nebo ji bude prostě ignorovat.

“Prodám automobil značky Seat Ibiza, rok výroby 1997, 1,4i, 44kw, spotřeba 5,9l – stav vozidla odpovídá stáří. Auto je obute na zánovních zimních pneumatikách.Na autě je uhrazena EKO dan. Cena 8 000, dohoda možná.STK zkončilo 5/2015, SPZ v depozitu.”

Pokud zvažujete koupi takového vozu a stihnete to do konce roku, pak se při převodu záležitost vyřeší sama. Po novém roce už by vás ale rozhodně mělo zajímat jak dlouho už SPZ v depozitu leží, jestli majitel tuto povinnost řešil a jestli vám tedy nehrozí pokuta nebo nebyl vůz dokonce trvale vyřazen z evidence.


Komentáře

  • Jan Franěk

    říká:

    Uvažoval tvůrce předpisu také o tom, že auto bylo dáno do depozitu z důvodu pobytu
    majitele dlouhodobě v cizině – například pracovníkům různých montážních firem a pod?
    Nebylo by serióznější, než okamžitě rozdávat nepřiměřeně vysoké pokuty, domluvit se s majiteli přímo? Každý majitel vozidla musel při jeho přihlášení uvést přesnou adresu, takže ta je známá. Tak proč se to neřeší individuálně? Majitel se o této informaci (nutnost nahlášení účelu depozitace SPZ) ani nemá možnost dozvědět. Příčina tedy není jenom v tom (jak se tvůrce předpisu domnívá), že by se jednalo jen o úsporu
    pojistného i když .

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *