Spolupráce s RK: Výhradní nebo nevýhradní zastoupení?

Při prodeji nemovitosti se – za předpokladu, že svou nabídku umístíte na nějaký realitní server – nabídkám realitních makléřů nevyhnete. Jsou to obchodníci a je to jejich práce. Není se tedy čemu divit, že vám budou nabízet své služby. Jak už jsme si ukázali v jednom z minulých článků, taková spolupráce může být i prospěšná. Pokud nebudete zatvrzele trvat na tom, že svou nemovitost prodáte sami, budete se muset rozhodnout jakou formu spolupráce s RK zvolit.

Výhradní zastoupení na základě exkluzivní smlouvy

Veškerá práva k prodeji nemovitosti má realitní kancelář. Znamená to tedy, že nikdo jiný včetně vás nesmí nemovitost nabízet, jednat s případným zájemcem ani ji prodat. Veškeré zmíněné úkony smí provádět pouze realitní kancelář s níž jste uzavřeli smlouvu.

Zprostředkovatelská smlouva bez exkluzivity, ale pouze s jednou RK

Nemovitost svěříte pouze jedné realitní kanceláři na základě klasické smlouvy o zprostředkování. Můžete se zavázat, že nebudete spolupracovat s jiným makléřem a zároveň nejste smluvně vázání k výhradnímu zastoupení. Můžete tak nemovitost prodat i sami bez hrozby sankcí ze strany realitky.

Neexkluzivní smlouva s více RK

Nejčastěji půjde pouze o ústní dohodu ve stylu “přiveďte mi zájemce a podepíšeme smlouvu”. Na první pohled se vám může jevit tato možnost jako nejvýhodnější. Nemovitost můžete nabízet sami a navíc se dostane i do nabídky několika realitek. Spoléhat na efekt “čím více, tím lípe” ale v tomto případě asi moc nelze.

Jakou formu spolupráce tedy zvolit?

U třetí varianty realitní makléř pravděpodobně nebude příliš motivován investovat svůj čas a prostředky svého zaměstnavatele do propagace a prodeje nemovitosti, kterou nabízí i několik dalších konkurentů. Výsledek takové snahy je totiž značně nejistý a pravděpodobnost neúspěchu vysoká.

Občas se argumentuje i tím, že se nemovitost zákonitě nabízí za různé ceny což nepůsobí seriózně a může odradit případné zájemce. To mi ale přijde jako dost spekulativní předpoklad. Vážný zájemce by se přes to pravděpodobně dokázal přenést. To nic nemění na tom, že makléř nemá důvod se přehnaně starat a podle toho to taky asi bude vypadat. Tahle možnost mi přijde jako nejméně vhodná.

U exkluzivní smlouvy se mi nelíbí absolutní moc realitky nad cizím majetkem. Pokud se pro takovou variantu rozhodnete, vždy si pořádně prostudujte jaké sankce vám hrozí za případné vypovězení smlouvy. Snažte se vyjednat si s makléřem co nejkratší dobu platnosti výhradního zastoupení. V případě spokojenosti jej můžete vždy prodloužit. V případě nespokojenosti naopak vypovědět. Výhradní smlouvu na dobu neurčitou nikdy nepodepisujte.

Osobně mi přijde nejvýhodnější zlatá střední cesta. Nechat prodej nemovitosti pouze na jedné realitní kanceláři, ale nikoliv ve výhradním zastoupení. To znamená s možností bez sankce uskutečnit prodej na vlastní pěst. Tato varianta by měla dostatečně motivovat makléře a prodávajícímu nechat zadní vrátka, jen tak pro případ…

S tímto názorem se zcela jistě neztotožní každý. Ať už jste profesionál působící na realitním trhu nebo člověk se zkušeností s prodejem vlastní nemovitosti, váš názor na nejvýhodnější způsob spolupráce makléř – klient, argumenty a další připomínky uvítáme v komentářích pod článkem.


Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *