Pronajímateli už se neplatí kauce ale jistota. Nezapomeňte na úroky

pronajem_kauceNový občanský zákoník přinesl do vztahů mezi nájemci a pronajímateli mnoho zásadních změn. Mezi nejdůležitější patří nová pravidla pro výpovědi z nájmu, která ulehčí život majitelům bytů. Na straně nájemců pak stojí nové normy, které jim umožňují jednodušší ubytování dalších osob nebo chov zvířat v pronajatém bytě. Informace o nejdůležitějších změnách v pronájmech bytů si můžete přečíst v našem starším článku.

Úpravy se dočkalo i vybírání pronajímateli často požadovaných kaucí. Pojem kauce už nový zákon nezná a nahradil jej slovem jistota.

Peněžní jistota

Pronajímatel může samozřejmě i nadále požadovat kauci – nově tedy jistotu – kterou si zajišťuje řádné plnění smlouvy, zejména řádného placení nájemného a služeb spojených s užíváním bytu, případně dalších povinností vyplývajících z nájmu. Zaplacení jistoty musí být sjednáno smluvně, dohodou obou stran. Povinnost uložit kauci na zvláštní účet už v novém občanském zákoníku není.

Oproti dřívějšku se změnil způsob výpočtu jistoty a její maximální výše. Nový občanský zákoník přinesl v roce 2014 změnu, dle které mohla maximální výše zaplacené peněžní jistoty činit šestinásobek nájemného, do kterého se již nezapočítávají zálohy za služby spojené s užíváním bytu.

Od 28. února 2017 platí jeho novela, která toto maximum upravuje. Podle MPSV byl totiž šestinásobek nájemného nepřiměřeně vysoký a komplikoval přístup k bydlení občanům s nižšími příjmy. Pro nájemní smlouvy uzavřené po tomto datu tak už platí, že maximální výše jistoty činí trojnásobek měsíčního nájemného.

Právo na úroky

Při ukončení nájmu musí pronajímatel vrátit zaplacenou jistotu nájemci s přihlédnutím k případným dluhům, které si od ní může odečíst. Důležitou novinkou je povinnost pronajímatele zaplatit úroky z jistoty alespoň ve výši zákonné sazby. Ta garantuje nájemci reálné zhodnocení prostředků, kterými někdy i po velmi dlouhou dobu nemůže disponovat.

„§ 1802 OZ: Mají-li být plněny úroky a není-li jejich výše ujednána, platí dlužník úroky ve výši stanovené právním předpisem. Nejsou-li úroky takto stanoveny, platí dlužník obvyklé úroky požadované za úvěry, které poskytují banky v místě bydliště nebo sídla dlužníka v době uzavření smlouvy.“

Právní předpis pro úročení jistoty neexistuje. Mělo by tedy platit, že pokud si ve smlouvě nesjednáte, jak budou peníze úročeny, za zákonnou sazbu by měly být považovány úroky obvykle požadované za úvěry poskytované bankou v době uzavření nájemní smlouvy. Bankovní instituce rozhodně neprovozují žádnou charitu, takže to znamená mnohem vyšší sazby než u “zhodnocování” peněz na zvláštních účtech, na kterých musely být kauce uloženy dříve.

Zjišťovat sazby u bank v místě bydliště a hlavně vyvodit z nich nějaké konkrétní číslo by ale mohl být problém. Nejen, že jde o obtížný úkol, ale výsledná navržená sazba by mohla narazit i na rozdílné představy nájemce a pronajímatele. Spor by pak mohl jednoduše skončit u soudu. Je proto lepší myslet na to předem. Ideálně ještě než najdete zájemce o pronájem nebo se začnete poohlížet po nabídkách na pronájem bytů. Na výši zhodnocení jistoty se pak raději dohodněte ještě před podpisem nájemní smlouvy.


Komentáře 16

  • Vítek

    říká:

    Dobrý den, prosím vás proč se platí kauce ve výši dvou nájmu? Mám po ukončení smlouvy nárok na obě sumy nebo jen na tu vratnou? Děkuji.

  • Anna Šímová

    říká:

    Dobrý den,

    dovolím se zeptat – poradit. Z původního nájmu jsme se odstěhovali v září a nájemní smlouva byla k poslednímu září ukončena předávací protokolem, kde správce uvedl, že je vše v pořádku, z čeho vyplývá, že není třeba kauci zadržovat. S ohledem na tuto skutečnost, i na to,že jsem vždy měla vše řádně hrazeno a nevznikl žádný dluh a v záloháh na služby bylo hrazeno i topení, které se v letních měsících nepoužívá, čímž očekávám přeplatek.
    Za jak dlouho mi v tomto případě musí vrátit kauci a jak je to s úrokem, mám na něj nárok?

  • Aneta

    říká:

    Dobrý den,
    chtěla bych se zeptat. bydlím v nájemním bytě, u majitele mám kauci ve výši cca 9tis. Zanedlouho se budu stěhovat z duvodu nepodložené smlouvy na další rok ze strany majitele. S majitelem jsem se o této kauci bavila a bylo mi sděleno, že s vrácením její plné výše nemám počítat. Minimálně si chce nechat cca 2500,- na případné vyúčtování služeb za pul roku.( leden az cerven 2018 )
    Žádné dluhy u něj za služby nemám ,naopak jsem jeste nedostala vypláceny preplatek za rok 2017 v částce 5000,- a můj stávající byt, pak bude majitel předělávat, rekonstruovat… ?
    Mám nárok na vrácení kauce v plné výši + úrok z jistiny za 3 roky? Nějaká rada jak se branit a dostat kauci zpět?
    Děkuji za odpověď
    Tesařová

  • KAREL NOVAK

    říká:

    P.KREJSOVA.I KDYBY BYL MINISTREM TAK TO DEJTE K SOUDU, VY MUŽETE SI VYBRAT SOUD V JINEM MĚSTĚ ABY NEMOHL OVLIVNOVAT SOUDCE MĚL JSEM TAKY PŘIPAD A ADVOKAT MĚ ZDRAVI 100M PŘEDEM.A JE JAKO KOROPTVIČKA. PŘEJI PŘIJEMNY DEN.

  • KAREL NOVAK

    říká:

    P KREJSOVA. I KDYBY BYL MINISTREM TAK TO DEJE K SOUDU A SOUD SI MUŽETE VYBRAT V JINEM MĚSTĚ.A RADNI SKONČI,TAM NEMA ŽADNE ZNAMEM
    ČAU KAREL.

  • Milan Drechsler

    říká:

    Dobrý den chci se zeptat můžu žádat po pronajímateli aby mi dokázal že peněžní jistotu stále má? Máme ve smlouvě jasně dané že na ni nesmí sáhnout a pokud ano tak musí doložit proč kolik a na co.

  • Krejsová

    říká:

    Dobrý den,
    pronajala jsem si prostor k podnikání a složila jistotu (kauci) v hodnotě dvou nájmů. Ve smlouvě mám zakotveno, že mi bude vratná kauce vyplacena po ukončení činnosti a vypořádání všech poledávek pokud nějaké v průběhu pronájmu vzniknou. Všechny měsíční poplatky na nájemném i za služby jsem platila i z předstihem, tudiš mi žádné nedoplatky nevznikly. Ukončila jsem podnikání v pronajatém prostoru a čekala jsem na vyúčtování nájemného i služb. Během roku jsem na službách ušetřila a kromě přeplatku a složené vratné kauci mi bohužel do dnes pronajímatel nevrátil nic, ani vratnou kauci ani přeplatek za služby za rok 2016. I po několika urgencí jsem neuspěla. Jen se vymlouvá. Vůbec nevím co tím a kam se obrátit. Na soud se mi obracet nechce, protože pronajímatel je právník a radní v našem městě. Dluží mi skoro 13 000 Kč.

    Děkuji za odpověď

  • Beáta

    říká:

    Dobrý den,
    tento měsíc jsme se s manželem nastěhovali do podnájmu a nyní mi přišel dopis od majitele, kde se píše, že místo 23 tisíc Kč, které jsme zaplatili jako vratnou kauci při podpisu smlouvy, máme zaplatit 30 tisíc Kč (připlatit 7 tisíc Kč), neboť má špatné zkušenosti s bývalými podnájemníky. Přijde mi to naprosto scestné, ve smlouvě není nic o tom, že by majitel mohl jen tak navyšovat kauci (jistotu) v průběhu našeho bydlení zde. Nechceme se s ním hádat, přeci jen tu chceme bydlet co nejdéle a ne se po roce stěhovat, ale má na tohle právo? Nechci doplácet něco, co není ve smlouvě. Sice dopis nazval „dodatkem ke smlouvě“, ale nejsem si jistá, zda je to takto právně v pořádku.
    Předem děkuji za radu.

  • evik

    říká:

    Všude se píše, že kauce/jistina má být vrácena při skončení smlouvy. Současně je možné použít kauci k zaplacení nedoplatků za služby, např. voda. Její vyúčtování je pouze jednou za rok. Kdy se musí vrátit kauce?

  • lukas

    říká:

    Dobry den chci se zaptat tet koncim v byte a na zacatku jsem platil kauci 13000,chapu ze si strhne naky odpocti vyuctovani atd,ale je pravda ze na vraceni kauce ma mesic? Dekuji za odpoved

  • Libuše Přibylová

    říká:

    Dobrý den,

    měla bych dotaz ohledně vrácení jistoty. Budeme končit pronájem bytu a paní majitelka se rozhodla, že z naší jistoty nám vrátí pouze část, jelikož chce celý byt vymalovat. Má na to vůbec právo?? Není to spíš její starost jako majitelky?

    Děkuji za odpověď
    Libuše Přibylová

  • JardaJ

    říká:

    Vazena pani Tesarova,
    za Vase vulgarity by Vas meli smazat, nebo Machova snad zazalovat za urazku na cti. V nasem dome bydli nejaci kuraci, kteri se rozhodli obmenit nabytek. Stary nabytek rozlozeny na jednotlive dily slozili docasne ve spolecnych castech sklepnich prostor. Jedna se jen o drevo (tedy nikoliv material jak o koberec, sedaci souprava, zavesy, …) ale na zaklade teto zkusenosti dovedu si predstavit jak po silnem kurakovi muze cely byt smrdet.
    Dle meho laickeho nazoru sice pronakjimatel nemuze zakat koureni, ale objektivne vznika skoda/vicenaklady ktere by melo byt mozne kompenzovat z kauce nebo vyssi vysi najemneho.

  • Tesařová

    říká:

    Pokud vím tak tohle bylo zrušeno a kouřit se smí přečtěte si zákoník. Nemáte vybírat akontace když je nechcete vracet. jenom keci aby jste nemusela nic vracet Jste směšná když vymalujete tak nic cítit není. Takové ježibaby stílet Raději nic už nepronajímejte a byt si strčte víte kam. Nenažraná mrcho

  • Věra Máchová

    říká:

    Dobrý den,
    jsem majitelkou bytu, který jsem pronajímala. Po ukončení smlouvy mi nájemník odevzdal byt, který byl uklizený, ale dohadujeme se ohledně vrácení kauce ve výši dvou nájmů, což dělá 6000,- Kč. Výslovně jsem nájemníka upozorňovala, aby v bytě nekouřil a ve smlouvě má napsáno,“ že vzhledem k tomu, že je nájemce kuřák, zavazuje se, že po skončení nájmu byt celý vymaluje a dá do takového stavu, aby nebyl cítit od kouře. Pokud tak neučiní, vyhrazuje si pronajímatelka právo na to, že na toto použije peníze ze složené kauce.“ Dále se mu rozbil plynový kotel, odešla nějaká elektronická součástka, která stála 2500,- a toto on odmítl zaplatit. Nájemce byt vymaloval, to je pravda, ale bohužel byt je tak načichlý od kouře, že minimálně tři měsíce ho nemůžu dále pronajímat. Proto jsem mu nedala zpět kauci, kterou použiji na vyčištění koberce, zaplacení opravy kotle a ušlý zisk z nájmu. Nechci se s ním dohadovat, ale chtěla bych vědět, zda mám na toto právo.
    Děkuji za odpověď Máchová

  • kateřina hajská

    říká:

    dobrý den, chtěla bych se zeptat. bydlím v nájemním bytě, u majitele mám kauci ve výši cca 9tis. Zanedlouho se budu stěhovat. S majitelem jsem se o této kauci bavila a bylo mi sděleno, že s vrácením její plné výše nemám počítat. Žádné dluhy u něj za služby nemám a můj stávající byt, pak bude majitel předělávat, rekonstruovat… ?
    Mám nárok na vrácení kauce v plné výši? díky za odpověď…

  • jan

    říká:

    Dobrý den, mně by docela zajímalo jestli se ta kauce vztahuje i na jiné obory? Jako třeba pojišťovací poradce- živnostník taky nechává u své makléřské firmy tzv. „stornofond“po dobu 24 měsíců, kde můžou být klidně i desítky tisíc korun na účtu „v úschově“.
    Je tohle taky nárokovatelné? díky?

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *