5 důležitých změn, které čekají pronájmy bytů v roce 2014

bytový důmOd prvního ledna 2014 začne platit nový občanský zákoník. Ten mimo jiné upravuje i nájemní vztahy, které se dočkají mnoha změn. Ty nejdůležitější, které by měly zajímat každého majitele bytu, nájemníky nebo zájemce o pronájem, jsem se pokusil shrnout v následujícím článku. Všechny uvedené změny se týkají nejen smluv uzavíraných od roku 2014, ale i zpětně všech nájemních smluv uzavřených dříve.

1. Spolubydlící a podnájemníci
Nájemce bude mít pouze oznamovací povinnost, rozhodne-li se ubytovat v pronajatém bytě někoho dalšího. Nemusí tedy žádat o souhlas majitele bytu, ale musí mu to nejpozději do dvou měsíců oznámit. Ubytovat u sebe za stejných podmínek může kohokoliv i formou podnájmu (uzavře podnájemní smlouvu), ale jen za předpokladu, že sám v bytě trvale žije. Jinak je nutný souhlas pronajímatele. Ten má možnost podnájem svého bytu úplně vyloučit tím, že jej zakáže v nájemní smlouvě.

2. Chov zvířat v pronajatém bytě
Pokud se nájemce rozhodne, že si koupí psa nebo jiné zvíře, nemůže mu pronajímatel od roku 2014 jeho chov ve svém bytě zakázat, jak je tomu doposud. Chované zvíře ovšem nesmí způsobovat “nepřiměřené obtíže” ostatním obyvatelům. Zřejmě se tedy může stát, že pokud si budou sousedé stěžovat na štěkajícího psa, bude to dostatečný důvod pro zákaz jeho přítomnosti v bytě.

3. Kauce
Podle nového občanského zákoníku nesmí být peněžní jistota složená nájemcem vyšší než šestinásobek nájemného. Od ledna tedy mají pronajímatelé možnost požadovat vyšší kauce k zajištění plnění povinností nájemníka, zejména placení nájemného. Je otázka, jestli tuto možnost budou v praxi využívat. Ani v tomto okamžiku totiž maximální možná kauce ve výši tří nájmů není úplně nejběžnější. Prohlédnete-li si nabídku na pronájem bytů na našem serveru, většinou chtějí majitelé bytů kauce ve výši jednoho nebo dvou nájmů.

4. Automatické prodlužování smluv na dobu určitou
V součastnosti nájem na dobu určitou končí dnem uvedeným ve smlouvě. Od 1. ledna 2014 majitel bytu musí písemně vyzvat svého nájemce k opuštění bytu nejpozději měsíc po skončení nájmu. Jinak se pronájem automaticky prodlužuje.

5. Výpověď z nájmu
Také výpovědi z nájmu se dočkají od nového roku několika podstatných změn, které ulehčí život spíše pronajímatelům. Ti už nebudou muset u výpovědí žádat o přivolení soudu ani shánět náhradní bydlení nebo ubytování pro své nájemníky. Ve výpovědi musí být jasně uveden důvod a také, že má nájemce možnost podat návrh k soudu, aby přezkoumal zda byla výpověď oprávněná. Při zvlášť závažném porušení povinností nájemce bude možné vypovědět nájemní smlouvu okamžitě, bez tříměsíční výpovědní doby. Nájemce bude mít měsíc na vyklizení bytu.

Nově uzavírané nájemní smlouvy už nemusí obsahovat přesné označení bytu, jeho příslušenství, rozsah jeho užívání, způsob výpočtu nájemného a úhrady za plnění spojená s užíváním bytu nebo jejich výši. Úplně postačí, když z nich bude patrné, kdo ji uzavřel, kdo je pronajímatel a kdo nájemce a co je předmětem nájmu. Vše co si do ní dáte navíc je už na vás. Jen mějte na paměti, že do ní nepatří věci, které by byly v rozporu s novým občanským zákoníkem. Takže žádné zákazy chovu zvířat a podobně ;).

Pokud vás ani všechny výše uvedené změny neodradily a chystáte se pronajmout svůj byt, podejte si inzerát zdarma na našem serveru a nabídněte jej našim uživatelům.


Komentáře 43

  • Alena

    říká:

    Pronajímám 4 byty 28 let,z toho 2 mám v Praze.Po ukončení nájmu musím většinou s části rekonstruovat.Takže když tu čtu komenty že jako vlastníci máme držet huby a najemci si můžou dělat co chtejí neboť platí tak to prrr.Kdyby lidi nebyli prasata a žili v čistotě,uklízeli a byty vraceli tak jak je dostali,voňavé a čisté tak by si vlastníci nekladli podmínky které se vám nelíbí.To prasata je donutili.A další věc..pokud někdo bydlí v nájmu,tak nemá právo věci ničit a žít tam ve špíně jen proto,že platí.Majitel ten byt musel koupit! A vždy to bude jeho majetekkterý má právo si chránit a nájemci budou jen nájemci.Potom si tedy kupte svůj byt investujte a tam můžete rozbíjet,ničit špinit,smrdět.Budu mít vždy tvrdé podmínky na ochranu svého majetku navzdory tomuto paskvilnému zákonu. Všechny soudy vyhrávám,neboť se soudím s prasatami.A propo…soudci nemají pochopení když vidí ty fotky,věřte mi.Jěště nikdo nevyhrál.A házet klíče do schránky,nechat zdemolovaný byt jak tu někdo napsal,neplatit nájmy a pod.to se pak šeredně prodraží.Všechno ve finále všichni zaplatí i s úroky.Nájemci mají svá práva…ale i povinnosti!Pejsek mi nevadí,ale nájemcům jaksi vadí po něm uklidit!Jasný když to není jejich že..Novou sedačku zničit …však není jejich že a vždyť přece platí nájem.To určitě..

  • František

    říká:

    Může mě majitel vystěhovat na základě drbů od jiného nájemce bytu když mu rekne že dělám nepořádek a není to pravda když chodím do práce a nejsem celi den doma až večer a únavou hned usnu a žádný nepořádek dělat nemohu

  • Poprvé jsem pronajala byt a nestačím se divit.Byt je po rekonstruci a nájemníci si pořídíli asi po dvou měsících psa/bojové plemeno/.Upozornila jsem je, že jsem alergik….Mám tedy nějakou možnost se bránit?O ničení cizího majetku ani nemluvím.Z cizího krev neteče a tak se využívá všeho naplno, co povoluje zákon.Jaké je procento z kauce? a jak se počítá, ví to někdo.Nájmy nejsou tak vysoké aby ti lemplové pustošili…

  • marek

    říká:

    dobrý den, bydlím na ubytovně,kde je zákaz psů. maj nato vůbec právo, zakazovat na ubytovně psi? vlastním psa a nechtějí me tam snim pustit.
    poraďte, děkuji.

  • marketa Maueroa

    říká:

    dobry den muze mi dat majitel vypoved z bytu kuli synovy ktery hrube porusil teda to tvrdi majitelka nic neni dokazane najemni smlouu ale uz je odhlasen z bytu dekuji

  • Anonym

    říká:

    Dobrý večer, chci se pozeptat … od začátku měsíce mám s pronajímatelem podepsanou smlouvu na pronájem jeho bytu. Jenže byt, který jsme přebírali byl v hrozném stavu (muselo se vše kompletně uklidit atd.) … což jsme udělali už v prosinci ( úklid nám zabral cca týden práce) … Nyní, když máme v bytě konečně bydlet – není to možné a to z důvodu, protože nám nefunguje topení… Kauce již byla složena … Chci se tedy zeptat, zda můžeme vypovědět smlouvu (z důvodu, že nám pronajímatel nesplnil podmínky k žití – mrzne a v bytě je 9 stupňů) … aniž by nám nevrátil kauci? …Děkuji za odpověď …

  • Wendýsek

    říká:

    Ne nemůže Vás vyhodit, v zákoníku jsou uvedené důvody proč Vás může vystěhovat a ty jsou – dluh na nájemném, dluh na poplatcích a pokud tam potřebuje bydlet sám nebo jeho příbuzný – u všech případů Vám to musí dát vědět včas a u toho posledního, pokud si to ohlídáte a zjistíte, že uvedená osoba tam do měsíce nebydlí, můžete okamžitě řešit a ještě ten den se vrátit do bytu a pronajímatel má problém.

  • Wendýsek

    říká:

    Bože, až na pár komentářů je mi z toho co tu čtu zle ! Majitelé bytů pořád řeší jací jsou chudáci, jak si nemůžou nic rozhodnout a jak nechápou, že si nájemník může vzít do bytu zvíře když oni ho tam nechtějí tak ať si jde bydlet jinam ! A v tom je ten problém až na pár normálních pronajímatelů kteří k tomu přistupují rozumně je to všude jen, bez zvířat, poslední dobou to často bylo už i bez zvířat a bez dětí, sakra co si o sobě myslíte ?? Pravě kvůli takovým je velký problém pro rodiny najít bydlení za rozumných podmínek a totéž i pro majitele zvířete. To že mám např. psa neznamená, že Vám zdevastuji celý byt. vždy je to o lidech a zodpovědnosti ne o zvířeti. Tak si dejte do smlouvy, že co zničí majitel psa nahradí a pod. Jako najít majitele bytu který je normální je velmi těžké, většinou máte šílené nároky, nejlépe si byt pronajmout, platit ale nebydlet tam, to by Vám vyhovovalo ! A to, že se někteří lidé chovají špatně je někdy jen o jednání majitele, pokud chce nesmyslný nájem tak si hold někteří nájemci myslí, že si můžou dělat co chtějí za tyhle peníze. My našli skvělou majitelku bytu, která i když se zvířat bála nakonec nám je dovolila, v nově zrekonstruovaném bytě 3+1 o velikosti téměř 100 m2 platíme i s poplatky 15000,- a je to super, každý rok vymalujeme, byt si udržujeme sami, ona přijede jednou za čas na kontrolu a nikdo nemá žádný problém, za tyhle peníze takový byt nikdo jiný nepronajímá, každý od 18ti tisíc výše+ poplatky. Ženete nájmy vysoko, obyčejný lidi na to nemají a ten zbytek Vám je devastuje. Do toho pořád něco jen určujete a nesmyslně, pronajmu byt bez dětí, bez zvířat, pouze jedna osoba, max 2 osoby, sakra to je jeden nesmysl vedle druhého. Bych chtěla vidět Vás kdyby jste hledali podnájem, měli dvouleté dítě a malého psa a pořád by jste slyšeli jen, je nám líto ale nevyhovujete našim představám !!! Neříkám, že to máte jednoduchý a že nájemnici jsou svatí, to ne, vím co dokážou ale to neznamená, že jsou takový všichni a s tím rizikem do toho jdete.

  • vojta

    říká:

    Kvuli opozdene vyplate materske dluzime 2 najmy splatne vzdy k 5 dni v mesici. Nyni uz zaplatime 7 v mesici, je to tedy brano tak ze jsme 5 v mesici dluzili uz tri najmy?

  • SLO

    říká:

    Zdravím. A co když byt pronájímá člověk, který ho nevlastní ale sám v něm platí nájem, přičemž je v něm trvale hlášený a využívá tak veškeré výhody sám. Zatímco chudák nájemník – já , nemá nárok na nic a platí dvojnásobek toho, co pronajímatel sám? na čí straně je spravedlnost?

  • Petr

    říká:

    Komentář 28 ( Barča ) – naprosto s Vámi souhlasím. Pronajímatel vec pronajima a musi zakonite pocitat s tim, ze je to „soukrome“ místo, kde najemce bydli a dle sveho uvazeni byt uziva. Pokud jej preda zpet k rukám pronajimatele pri ukonceni smlouvy, pak at si klade pronajimatel naroky jake chce.. ale jak tady ctu, ze pani ho proste vyhodi a at se soudi, tak takove pani bych asi nejradeji vypalil jeji byt a rekl ji at se soudí :D vygumovanost…. omg. Zastávám teorie, ze si najemce muze delat co chce dokud neomezuje ostatni cleny v dome. pri predani bytu odevzda byt VZDY ve stavu v jakem jej prevzal. vyreseno .

  • Petr

    říká:

    Zdravím,
    já osobně si myslím, že pokuď si někdo pronajímá byt a platí pronajímateli řádně a včas nájemné, může si v bytě dělat co uzná za vhodné, ceny nájmu v Praze jsou na poměry platů v ČR dosti vysoké. Aby někdo platil 12000 se službami a v práci vydělal 15000 -20000 je pak dost jasné, proč se každý nájemník na nějaké požadavky pronajímatele vyprdne…. Hrát si tady na nějaké osobní vlastnictví je rovněž úplně mimo realitu, kdyz v podstate najemce plati mnohdy celou hypoteku, co si vzal pronajimatel. Takze ja osobne jsem se uplne vykaslal na jakekoliv pozadavky pronajimatele, krom tech, ktere proste dodrzovat musim a úpravu OZ vítám.
    Mějte se.

  • Karolína

    říká:

    No, tak já Vám taky teda něco napíšu, když jinak nedáte :D
    Před rokem jsme se s přítelem přestěhovaly do bytu. Paní nám ho pronajímala v létě, byt byl celkem hezký, čistý i voňavý.
    No jo, jenže pak nastala zima a my jsme zůstávaly čumět s otevřenou hubou. Začaly zatýkat okna, na parapetě plno vody, která tekla až dolů na zem, záchod totálně každý ráno obložený vodou, za nábytkem se vyskytla plíseň.
    Když jsme to Paní říkaly, že nám zatýkaj okna apod… Řekla nám, ať si pod ně dáváme hadry :D Že za záchod si můžem sami, a plísně to samí. Jenže Paní nám ho pronajímala v létě, což je jasný, že plísně nebyli. Přez zimu tu bylo až 80% vlhkosti a plísně obsazený natolik, že jsme na chvíli musely bydlet u mojí mamky, ptž jsme byli neustále nemocný (dýchací cesty) . Savo na plísně prostě nezabíraly, a vyzkoušely jsme fkt všechno a nic, i větráni skoro celodenní.
    Dnes nás Paní kvýli tomu vyhazuje do 30 dnů, že prý ona tu bydlela 20let a žáááádnéé plíně neměla, což se musím tak maximálně smát, ptž je to blbost. Tak mi poraďte co mám dělat teď!!! Jak si mám do 30dnů najít byt, ještě k tomu, když jsem Romka a nikde Romy nechtějí. S Přítelem jsme oba zaměstnaní, chodíme oba dva denně do práce, žijeme slušným životem, máme doma čisto, což o Paní která nám ho pronajímala, byt nebyl nějak zvlášť uklizený.
    Koberec v kuchyni, vypadal jak kdyby se po něm prošlo stádo koní a v pokoji koberec to samí.
    Když jsme Paní navrhly, že by jsme sem daly lino, byla proti tomu i přesto, že jsme jí řekly že všechny náklady budou na nás a lino tu necháme. Jsme sice Romové, a chápu, že s nima máte své zkušenosti, s některými to vážně není jednoduchý, maximálně umějí pobírat soc.dávky a když mají jít do práce, tak mají ručičky dozadu. Ale my mezi ně nepatříme. Tak nám poraďte co teď, počítám že některé komentáře co napíšete, budou negativní co se týče Romů. Ale ještě jednou uvádím, že nejsme takový jako jiní.

  • Andulka

    říká:

    Pane Lukáši asi jste spadl na hlavičku že?
    Dokážete si představit že nájemce který bydlí v bordelu dá něco do pořádku když Vám tvrdí že je mu to jedno.Jak donutíte takové prase dát byt do původního stavu.Nějaký měsíční nebo dvouměsíční nájem k tomu nestačí.Už jen vymalování 2+1 o 80 m2 stojí hodně.Pokud se nebude nájemník v mém bytě chovat slušně nebude udržovat pořádek tak poletí ani se nezastaví.Smlouva nesmlouva výpověď nevýpověď .Prostě letí byt nechám vyklidit a ať se soudí :-)

  • Bertička

    říká:

    Mám v pronajímaném bytě ženskou.V takovém bordelu co žije je katastrofa.odporná špína.Dvě malé děcka v tom žijí s ní.Všude nějací brouci smrad plíseň nepořádek rozházené jídlo všude po bytě.Odpadky skladuje v komoře.Katastrofa a ještě je drzá a dovoluje si říkat že tam může mít třeba n.a.s.r.á.n.o. že platí nájem.Tak dostala výpověď už je 10 dní a potáhne pryč a o kauci si může nechat zdát !!!!

  • barca

    říká:

    Zustava s podivem ze ti co byty pronajimaji za velke penize ve svuj prospech si kladou tak nehorazne podminky – rada mate hojnost bytu nevite co s nimi tak si platte najem a poplatky sami nepronajimejte a nikdo vam nic neznici a nikdo vam nebude dluzit tecka.

  • Lukáš

    říká:

    Vážení pronajímatelé,

    vezměte prosím v potaz, že když už si jednou byt pronajmu, vznikne uvnitř mé soukromí, přestože jednou něco pronajmete, dostanete za to peníze, zaplatím si byt a Vám může být úplně jedno jestli tam budu mít pejska nebo fretku, pokud se zvířetem nebudu porušovat zákony, nikdo mi nemůže zakazovat bydlet s ním v pronajatém domě! Pokud, pes či jiné zvíře něco v bytě znehodnotí, mám jako vlastník zvířete i jako nájemce povinnost byt uvést do původního stavu, tak jak je uvedeno ve smlouvě, tuto povinnost mi ukládá zákon.. Pokud s tím nesouhlasíte – NEPRONAJÍMEJTE! Přijde mi to od těchto vlastníků bytů naprosto neseriozní přístup. OPravdu v tom nevidím rozumné odůvodnění… Pokud řádně a včas platím nájem, můžete být šťastní, vydělávate na mě a já jsem Váš klient tak se tak ke mě laskavě chovejte.

    @ pane Václave, v NOZ je uvedeno, že je nájemce povinen Vás informovat o této skutečnosti a především mít od Vás písemné svolení, jen nerozumím tomu, proč se tkto čílíte, nájemci tímto nevzniká žádný nárok, jen mu ulehčíte život a bude moc zažádat o příspěvek na bydlení :)

  • Nikola

    říká:

    Dobrý večer,

    ráda bych se zeptala, co se stane, když si do pronajmutého bytu pořídím psa bez jakékoli domluvy s majitelem předem?? Může mě vystěhovat? Ikdyž zákaz není uvedený ve smlouvě, pouze v inzerátu bylo uvedeno BEZ ZVÍŘAT.

    Děkuji za odpověď.

  • Václav

    říká:

    Poraďte, zda má právo se trvalé přihlásit nájemník do pronajatého bytu, bez souhlasu vlastníka bytu. Jak mám postupovat v případě, když to udělal, bez mého vědomí, Kdo vymyslel nový občanský zákoník, je kandidát na Nobelovku, Jedna blbost větší než druhá. Děkuji Ja..

  • Simona

    říká:

    Ono je vždy lepší si nechat vypracovat od odborníka kvalitní smlouvu ve které všechno pečlivě ošetříte. Ať pak nejste nepříjemně překvapeni. Pokud se nechcete obracet přímo na právníka tak doporučuji si vyhledat alespoň předpřipravené vzoru smluv. Na http://www.realitnirevoluce.cz/pravni-sluzby/vzory-smluv jich máte celou řadu, určitě tam najdete i tu kterou využijete. 100% bych to však nenechávala jen na „dobré vůli“ druhé strany.

  • čech

    říká:

    Dobrý den, přesto, že jsem byl dva roky bezproblémový nájemce, tak jsme se s pronajímatelem nedohodli na dřívějším ukončení nájmu (navrhl jsem, že byt bude připraven k prohlídkám pro nové zájemce k 1.7. s tím, že mu nájem za červenec ještě uhradím ze svojeho) i přesto, že když jsem se s ním o této možnosti bavil a říkal, že by to nebyl problém, takže mi teprv od července začne běžet tříměsíční lhůta.
    Jaké jsou moje možnosti na minimalizování ztráty, když v červenci už budu nastěhovaný do nového? Podle NOZ bych eventuelně mohl dát někoho na tři měsíce do podnájmu nebo byt nabízet k pronájmu sám, protože jediné, co mi může pronajímatel udělat je výpověď z nájmu, kterou už vlastně mám.

  • Martin

    říká:

    poslal bych mu na zasilatelskou adresu doporučeně dopis s výzvou na vystěhování, pokud do měsíce neuposlechne, vyměnil bych zámky a nepustil bych ho do bytu, dokud před byt nepřistaví stěhovací auto a nevystěhuje si věci.Nezaplacený nájmy bych řešil kaucí.
    Takto jsem to řešil s mým neplatícím nájemníkem já.
    Nájemník po podepsání smlouvy zaplatil jeden a půl měsíce nájmu, kauci a provizi realitce, a pak už mi přestal zvedat telefony a já ho nemohl kontaktovat. Domluvil jsem se se sousedem, že mi dosvědčí, že mu z mého bytu do jeho teče voda, vzal jsem kamaráda, který mi dosvědčí, že tam tekla pračka a zavolal zámečníka, protože v zámku jako náhodou byl zalomený klíč:). Po zásahu zámečníka bylo nutno vyměnit zámek a nájemník nemohl do bytu.
    Pak už to šlo všechno hodně rychle, domluvili jsme se, že ho pustím do bytu, pouze pod příslibem, že si během dvou hodin odstěhuje věci a já s kamarádem na to budeme dohlížet, Stěhování netrvalo dvě hodiny, ale čtyři a byt byl opět volný.

  • jamajka

    říká:

    Dobrý den ,mám problém s nájemnikem kterému skončila smlouva a nechce se odstěhovat. platil jak se mu chtělo a ted naposledy nezaplatil vůbec .Jak to mám udělat aby se odstěhoval.děkuji za každou radu

  • dana

    říká:

    majitelé by chtěli jen hrabat a buzerovat

  • Martina Šedá

    říká:

    Těch změn je opravdu hodně, já sama se v nich skoro nevyznám. Asi si zjednoduším práci s hledáním informací a zúčastním se nějakého semináře.

  • michaela

    říká:

    Dluzim nájemné, ale chtějí po mne i nájem za měsíc kdy už semnou neměly smlouvu. Jen byla napřed paní ochotna počkat ze nebude nic platit na předání klíčů a potom jsme ji nemohly sehnat. Vymyslela si historky ze dovolenou hlásila atd. A hrozí soudem.. musím ji to platit když neexistuje smlouva na ten měsíc??

  • adam 2

    říká:

    Dobry den chtel bych se optat zda tento zakonik ohledne zvirat plati i na ubytovny??? Zda si mohu na ubytovnu vzit psa a jen to oznamit pronajimateli.

  • Martina

    říká:

    to: Lawyer gir: …. „nájemník má svá práva. nechápu proč by nemohl mít kočku nebo psa, … “

    To já například chápu, proč nechci aby měl nájemník v bytě zvíře nebo aby nekouřil.
    Např. já mám silně alergické a astmatické dítě na zvířecí chlupy, kouř, prach aj. Na rok sním odjíždím pryč a byt bych chtěla na rok pronajmout. Ale nemůžu si to teď dovolit, protože když to pronajmu, příjde mi tam nějaký pejskař nebo kuřák, tak po roce co se vrátím bude v bytě i při nejlepší hygieně hodně psích alergenů … tak že se vrátím domů s dítětem a co pak??? Mám si snad pozvat firmu na sterilní úklid?? Kdo to zapltí, kdo mi zaplatí to, že si tam nájemník přizval dalších 5 lidí, silných kuřáků, kteří mi za rok byt natolik zakouřily, že první co budu muset udělat je vymalovat, jak dostanu smrad z kouře usazený v zařízení (v sedačkých, posteli, ale i elektronice)???

    Tenhle zákon je špatný!! Když má někdo nějaký majetek, tak by si měl určit, jak s ním bude zacházeno pokud ho bude pronajímat. Přeci můj byt, moje vlastnictví moje podmínky, buď je nájemník přijme a bude respektovat a nebo může jít jinam.

    Když např. jedete do hotelu, tak skoro ve všech hotelových pokojích je zákaz kouření nebo zákaz brát si ho hotelu zvíře. Hoteliéři vědí proč … když by mě někdo ubytoval v pokoji který jse cítit kouřem, tak už bych tam nikdy nejela.

    Ten kdo tuhle část zákona psal a schálil musel mít méně mozkových buněk než má křeček zubů.

  • Adam

    říká:

    @Jana: Máte právo požadovat vyklizení bytu bez zbytečného odkladu, nejpozději však do jednoho měsíce od takového ukončení nájmu. Jak to chápu já nejedná se o výpovědní dobu a pokud je to možné, můžete chtít, aby nájemce odešel třeba hned druhý den. Je otázka, jestli to udělá. Podle zákona na to ten měsíc prostě má.

  • Jana

    říká:

    Musí se opravdu dodržet lhůta na vystěhování celý měsíc po podání okamžité výpovědi, když nájemník hrubě porušuje nájemní smlouvu a byt se pronajímá zařízený, tedy nemusí stěhovat nábytek atd. ?

  • Adam

    říká:

    Nájemce musí platit především to, na čem se s pronajímatelem dohodl. Je snad (předpokládám) úplně normální, že platí i za služby spojené s užíváním bytu. Tam patří i užívání nebo osvětlení společných prostor.

  • Marie

    říká:

    Dobrý den,musí nájemce platit za počty osob ,které bydlí v jeho bytě.Užívají výtah a společnou energii.Nechtějí to platit a jsou pořád různé dohady.Děkuji.

  • Karlos

    říká:

    Ten člověk přišel o práci, oznámil měsíc předem, že nebude mít na nájem a raději by odešel a poté byt řádně opustil. Tedy dal vám měsíc na to, abyste se podle toho zařídil. Vážně se s ním chcete soudit kvůli dvěma měsíčním nájmům, které vám podle zákona dluží? Tak pokud vám to nepřijde trapné, dejte to k soudu.. co jiného by se s tím dalo dělat. Možná až vám příští nájemník neřekne nic a prostě přestane platit, vzpomenete si, že to byl ještě docela slušný člověk.

  • Petr

    říká:

    Zdravím, jak postupovat, pokud jsem pronajal byt(ještě podle starého zákona). Nájemce mi oznámil, že ztratil zaměstnání a že se chce vyhnout problémům s neplacením a rád by do poloviny následujícího měsíce byt opustil. Jenže výpovědní lhůta je 3 měsíce. On jí nedodržel, byt opustil po měsíci, (vše nechal v pořádku) a klíče nechal u sousedky. Nesplnil výpovědní lhůtu… Dá se s tím něco dělat?

  • Jaroslav

    říká:

    Tak to zase něco vymysleli, ty špatně platící poslanci. Jak je vidět, je lepší nechat byt prázdný, než se rozčilovat s neukázněným nájemníkem, který může skoro všechno. Ona sedací souprava nenačichne zvířecím pachem, koberce a další vybavení bytu, když si tam vezme psa a proč tedy nemám právo mu to zakázat. když dostane čistý zařízený byt. No jasně, logika našich poslanců, jeden paskvil nahradí druhým a třetím…no co bychom chtěli, vždyť mají malé platy a za špatné zákony jim nic nehrozí…hnus, co se to tam děje

  • Zuzana

    říká:

    Souhlasím s Jaroslavem. Jsem majitelka nemovitosti v osobním vlastnictví, takže nevidím důvod, proč bych neměla mít právo si rozhodnout, zda nájemce může chovat v mém bytě zvíře. Pokud se mu to nelíbí, může si najít pronájem, kde mu to majitel dovolí. Z kauce o něco vyšší než 1 nájem, rekonstrukci bytu po nevychovaném zvířeti nezaplatím. Nájemci by si už konečně měli uvědomit, že si vypůjčují cizí věc-byt k užívání a podle toho se i chovat a respektovat domluvená pravidla. Po dvou nájemcích mám pocit, že si nájemce myslí, že když zaplatí nájem, tak si jinak může dělat, co chce, a majitel může byt rád, že platí. A kauce ve finále nestačí a co si z nich pak vezmete? Nehledě na to, že uklidit a vrátit byt ve stavu, v jakém byl pronajat, je problém. Na začátku jsou nadšeni, že si pronajímají byt pěkný, čistý, vymalovaný a nakonci ho vrací jako čuňata. Uklidí povrchně, aby bylo jako uklizeno a ve finále najdete plíseň a nepořádek všude, kde to na první pohled není vidět. Takže polemizuju nad tím, jestli ještě existují slušní nájemci…
    Jo a v bytě chovám velkého psa a kocoura a nemám jediný problém, že by mi nevastovali můj majetek. Je to o výchově nejen zvířat, ale hlavně jejich páníčků!!! A pokud někdo na to nemá, tak ať si nepořizuje zvíře. Zvíře není plyšová hračka.

  • Alena Adámková

    říká:

    Jo realitky sepíší smlouvu, vezmou peníze a pokud dostanete do podnájmu šmudlu, bordeláře a pak i neplatiče, tak vám už realitka nepomůže, tak nechápu k čemu nějaká pofiderní smlouva. Pronajímatel stejně nemá žádné zastání. Když jsem bydlela v Americe /nerada /tak tam to měl pronajímatel dobře ošetřeno, tam se nemusel bát nájemníků, dohoda se musela za každých podmínek plnit. Když se podepsalo na rok bydlení, tak ten rok musel platit i kdyby se potřeboval přestěhovat. A byt musel vrátit čistý a v takovém stavu v jakém si ho pronajal,jinak nedostal žádnou kauci zpátky. Tady když se vystěhují,tak to je po nich hrůza,přes okna není vidět,koupelka záchod hrůza a o kuchyni ani nemluvím,ale vrať kauci.Jen moje zkušenosti.

  • Tomáš

    říká:

    PES do bytu nepatří a pokud je to „pejsek“ tak to nikomu vadit nemůže a ani způsobit nějakou škodu. Tento zákon je tedy zbytečný.

  • Lawyer girl

    říká:

    Pane Jaroslave smiřte se s tím, že nájemník má svá práva. nechápu proč by nemohl mít kočku nebo psa, samozřejmě pokud bude nějak ošetřena případná škoda, kterou zvíře způsobí.
    Dost mne rozčilují majitelé bytů, kteří mají pocit, že jediné právo nájemníka je platit nájem a „držet hubu a krok“, takto to k vaší smůle v civilizovaném světě nefunguje, naštěstí.
    Váš výklad práva je poněkud mylný, doporučuji prostudovat si § 978 a 2258 NOZ.

  • Jan

    říká:

    Tohle je sice moc hezký, ale pro nás pejskaře v zásadě špatný. Sice nám majitel nemůže chov zvířete zakázat, ale nic ho nezavazuje nám byt pronajmout s udáním jakéhokoliv důvodu. Pokud tam prostě majitel psa nechce, tak byt nepronajme. Zadruhé … sbohem argumentu, že pes který přes den štěká nebo vyje, neruší noční klid. Stačí jedna sousedka v důchodu, kterou přes den bude rušit pes a je vymalováno… atd. atd.

  • jaroslav

    říká:

    Dodavatelé energií mohou pro neplacení odpojit plyn, vodu, elektřinu a tím znepříjemnit bydlení a žádný soud není nutný. Jako pronajimatel udělat něco podobného, byl bych asi trestně stíhán? Dohodnuté podmínky v NS mezi nájemcem a pronajimatelem by měla být důležitější, než vytvořený paskvil lidmi, kteří ochraňují podvodníky a zloděje…v podstatě zákonem nechají okrádat majitele nemovitosti.

  • jaroslav

    říká:

    Co to je zase za výmysl v NOZ.Proč je nařízeno, že si nájemce může chovat např. psa. V moji pronajaté nemovitosti by se měl chovat nájemce, především dle dohodnutých podmínek dohodnuté v NS. Samozřejmě respektovat zákony. V každé případě, když je nájemce nespokojen, může hledat jiné vhodnější bydlení. Vlastně takové, co mu bude vyhovovat. Je zajimavé, že starý i NOZ v podstatě podporuje a chrání neplatiče. Pokud se stane a nájemce po uzavření NS přestane plnit podmínky a nezaplatí, tak je pronajimateli kauce velmi malá náhrada. Protože není možnost nájemci znemožnít užívat moji nemovitost. Bohužel až do rozhodnutí soudu, který může trvat více než jeden rok, tak pod ochranou zákona může nájemce parazitovat na pronajimateli, než bude soudně vystěhován,
    § 1(2) Nezakazuje-li to zákon výslovně, mohou si osoby ujednat práva a povinnosti odchylně od zákona; zakázána jsou ujednání porušující dobré mravy, veřejný pořádek nebo právo týkající se postavení osob, včetně práva na ochranu osobnosti.

Zanechat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *